Ela na paiksoume

Koumpouriana

01 - 12 - 2023
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 207 guests και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Ela na paiksoume

Γράφει ο Δ. Παπακώστας

D Papakostas"Εμφύλιο" κυβερνητικό, προκαλεί το πολυνομοσχέδιο - σκούπα για τις επείγουσες ρυθμίσεις της Τοπικής Αυτ/σης, ανάμεσα στον Υπουργό Εσωτερικών ΠΑΝΟ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ και τον Υπουργό Οικονομικών ΕΥΚΛΕΙΔΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ, γράφει η κυριακάτικη Καθημερινή (άρθρο Β. Ζήρα).

"Κρας τεστ για μνημόνιο και Υπουργούς οι ΟΤΑ."

ΓΙΑ τα έξοδα κίνησης (δηλ. κάλυψη μέρους δαπανών) των Δημοτικών Συμβούλων, (που ο μηδενισμός τους το 2012 - από την κυβέρνηση Σαμαρά - στιγμάτισε ανεξίτηλα την αντιαυτοδιοικητική πολιτική εκείνης της κυβέρνησης), το Υπουργείο Εσωτερικών υποστηρίζει το δίκαιο αίτημα των Αιρετών, αφού καταξιώνει το ρόλο τους και είναι μέτρο ίσης μεταχείρισης με τους Περιφ. Συμβούλους κ.λπ. αιρετούς. Δεν Επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά τους Δημοτικούς.

Αντίθετα το Υπ Οικονομικών, θεωρεί το μέτρο "οριζόντιο", αφού θα το λάβουν και αιρετοί αστικών κέντρων, που διαμένουν κοντά στα Δημαρχεία.

Έχουμε τονίσει ότι στο υπό κατάθεση σχέδιο νόμου κρίνονται πολλά.

  1. ΚΡΙΝΕΤΑΙ Η ΙΣΧΥΣ του άρθρου102 του Συντάγματος περί διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων, της Τ. Α. του ΕΧΤΑ, των Ευρωπαϊκών Συνθηκών, που κατοχυρώνουν την ΘΕΣΜΙΚΗ αυτονομία της ΤΑ.
  2. Κρίνεται η Λαϊκή Κυριαρχία της Κυβέρνησης, του καθ’ ύλην Υπουργού Εσωτερικών, του Κοινοβουλίου να μπορεί ΠΡΩΤΟΓΕΝΩΣ, χωρίς την "άδεια" κηδεμόνων, να νομοθετεί, να καταθέτει σχέδια στις Επιτροπές της Βουλής, να προωθεί την αποκέντρωση, την αυτοδιοίκηση, την περιφερειακή ανάπτυξη.
  3. Εάν μικρά αλλά ουσιώδη και συμβολικά βήματα, όπως η ίση μεταχείριση αιρετών, Δήμων -Περιφερειών -Βουλής, τα έξοδα κίνησης τους, η άρση του ταπεινωτικού διαχωρισμού Αντιδημάρχων, σε έμμισθους και μη κ.λπ., δεν μπορεί το αρμόδιο Υπουργείο να προωθήσει, παρά την ομόθυμη στήριξη της ΚΕΔΕ -ΠΕΔ - ΔΣ των 325 Δήμων, τότε υπάρχει μείζον ζήτημα κοινοβουλευτικής αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας

Καλείται ο Υπουργός Εσωτερικών να φέρει άμεσα το πολυνομοσχέδιο - σκούπα για θέματα ΟΤΑ, στη Βουλή, η ΚΕΔΕ να εντείνει τις παρεμβάσεις της και προς τα Ευρωπαϊκά όργανα (Επιτροπή Περιφερειών κα) για την αποκατάσταση της αδικίας.

Εν τέλει, τουλάχιστον, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι των 31 Ορεινών Δήμων - και των άγονων νησιών - δικαιούνται ιδιαίτερη μέριμνα και απαιτούμε εφαρμογή του άρθρου 101 παρ 4 του Ελληνικού Συντάγματος.

Για τα αστικά δημ συμβούλια, των πόλεων, οι συνθήκες είναι διαφορετικές, μπορεί ο αιρετός να πάει με ποδήλατο ή πεζοπορώντας ή και με αστικό λεωφορείο.

Στους εκτεταμένους, δυσπρόσιτους, με χωματόδρομους ακόμα, Δήμους (άνω 200.000 στρεμμάτων) τα πράγματα είναι σκληρά, πολυδάπανα, πρωτόγονα.

Οι νέοι, οι γυναίκες, οι άνεργοι πώς θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στα κοινά;;;

Είμαστε Δημοκρατικά Ελεύθερα όργανα Τοπικής Δημοκρατίας ή τελικά. "Βουλή των Λόρδων";;;

Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι τη Δικαίωση μας!!!

Δημ Παπακώστας (Αιρετός ΤΑ 1999-2019)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΣ ΟΡΕΙΝΗΣ ΑΡΓΙΘΕΑΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Ο καιρός στο Καταφύλλι
Τελευταία άρθρα