25 - 04 - 2018
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 204 επισκέπτες και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

D PapakostasΔημοσιεύθηκε ο ν. 4483/17 (ΦΕΚ 107/31/7/17/τεύχος Α) μετά από επεξεργασία ένδεκα μηνών, που ρυθμίζει θετικότατα θέματα οργάνωσης & λειτουργίας των Δήμων, των Περιφερειών και των υπαλλήλων τους.

Επαναφέρονται σε ισχύ διατάξεις που καταργήθηκαν από την αντιαυτοδιοικητική, όλως απαξιωτική για το ρόλο των εκλεγμένων Συμβούλων πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου (Ν. 4093/2012&31-12-12 ΠΝΠ), με ταπεινωτικό διαχωρισμό Αντιδημαρχιών, άνιση μεταχείριση δημοτικών συμβούλων με Περιφερειακούς στα έξοδα κίνησης των πρώτων κ.λπ.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, σίγουρα και ο Γ. Γ. Κ. Πουλάκης (Θεσσαλός), έλυσαν σοβαρά, απλά μεν αλλά πολύ συμβολικά για το κύρος των Αυτοδιοικητικών, ζητήματα.

Το Ελληνικό Κοινοβούλιο αποκατέστησε εν μέρει, την υποβάθμιση του λαϊκού, Συνταγματικού θεσμού, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Χωρίς μιζέρια όλοι, κόμματα, ΚΕΔΕ, ΠΕΔ, ΔΣ, ΕΝΠΕ, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την πρόοδο και την πολιτική Κυβερνητική βούληση. Παρά τα Μνημόνια, τα εμπόδια της ΤΡΟΪΚΑ, ο νόμος πέρασε, ισχύει.

Οι προτάσεις, ιδίως, των Ορεινών - Απόμακρων Δήμων υιοθετήθηκαν, δίνεται "ανάσα ζωής"....

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ:

1) Με το άρθρο 32, παρέχονται κίνητρα σε υπαλλήλους (γιατρούς, δασκάλους κ. α.) ορεινών & νησιωτικών περιοχών. Δωρεάν σίτιση, στέγαση με δαπάνη Δήμων. Αναγνωρίζεται η ιδιαιτερότητα, η ορεινότητά μας (άρθρο 101-παρ. 4 του Συντάγματος).

2) Με το άρθρο 33, όλοι οι Αντιδήμαρχοι δικαιούνται τη νόμιμη αντιμισθία. Όπως και Δήμαρχοι & πρόεδροι Δ.Σ. ΕΠΙΣΗΣ οι δημοτικοί σύμβουλοι - πλην όσων παίρνουν αντιμισθία - δικαιούνται αποζημίωση, έως (4) συνεδριάσεις/μήνα ίση με το 1% της αντιμισθίας του Δημάρχου Αθηναίων, από τον δημοτικό προϋπολογισμό. Εξαιρούνται οι αιρετοί Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης και όσοι κατοικούν <10 χλμ. από την έδρα του Δήμου.

3) Άρθρο 47: Ισοσκέλιση ανταποδοτικών Υπηρεσιών μικρών Δήμων από τακτικά ή έκτακτα έσοδα τους (η ρύθμιση αυτή πρέπει εν καιρώ να διευρυνθεί στις φτωχές περιοχές ειδική, υποστηρικτική νέα πρόβλεψη).

4) Άρθρο49: Μεταφορά πιστώσεων. Αναμόρφωση.

5) Άρθρο 52: Ρυθμίσεις οφειλών των Δημοτών προς τους Δήμους. Σημαντικό μέτρο (βλέπε σχετική Ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής της Αργιθέας ΕΔΩ).

6) Άρθρο 68: Απόδοση χρηματικών διαθεσίμων από το λογαριασμό «Φόρος ζύθου υπέρ Δήμων και Κοινοτήτων» σε μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς δήμους. ΔΙΚΑΙΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΔΥΝΑΤΩΝ ΟΤΑ.

7) ΑΡΘΡΟ 78: Κάλυψη δαπανών ταφής απόρων προσώπων. Ηθική υποχρέωση.

8) Άρθρο 98: Επίδομα επικίνδυνης, ανθυγιεινής εργασίας σε δημοτικούς υπαλλήλους.

9) Άρθρο 102: Νομική στήριξη Υπαλλήλων ΟΤΑ & ΑΙΡΕΤΩΝ. ΔΑΠΑΝΗ του ΔΗΜΟΥ.

10) Άρθρο: 115.Μητρώο Πολιτών. (Δημοτολόγια. Ληξιαρχεία, ένα).

11) Άρθρο 153: Παράταση του "Βοήθεια στο Σπίτι" έως 31-12-2019. Αναγνώριση προσφοράς και του έργου των εργαζόμενων. Στήριξη ωφελουμένων αδύναμων συνδημοτών μας. Καθώς και του έργου της ΕΕΤΑΑ.

12) Άρθρο 156: Προσθήκη στο ν. 4479/2017 (άρθρο 24 παρ. 2) ειδική κάλυψη από άλλους πόρους σε ανταποδοτικές υπηρεσίες κ.λπ.

13) Άρθρο 165: Ειδική Επιχορήγηση Δήμων για εξόφληση υποχρεώσεων σε βάρος των Δήμων από Διαταγές πληρωμής, τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις για έργα, υπηρεσίες, αγαθά κ.λπ. Σημαντικό μέτρο ανακούφισης οφειλετών.

Υπάρχουν και άλλες θετικές διατάξεις.

Αναμένεται η νέα ουσιαστική Μεταρρύθμιση του Καλλικράτη-θνησιγενής, συγκεντρωτικός, μη φιλικός στο Δημότη - κατά την άποψη μας - το νέο εκλογικό σύστημα, η τετραετής θητεία και η μη σύμπτωση Ευρωεκλογών /Δημοτικών /Περιφερειακών εκλογών.

Το ξανατονίζουμε: Η αποκέντρωση, η αυθεντική Αυτοδιοίκηση θα φέρει την τοπική ανάπτυξη και θα ωθήσει στη γενική εθνική ανάταση.

Βασικό κύτταρο οι κοινότητες και η Καποδιστριακή περιοχή (750-800 στη Χώρα), ιδίως στην κατηγορία των απόμακρων / Ορεινών Δήμων & άγονων νησιών.

Οι κρατικοί φορείς να αφουγκράζονται τη βάση, όχι μόνο τους ισχυρούς - αστικούς Δήμους.

"Η Δημοκρατία, κεντρική και τοπική, κτίζεται από κάτω προς τα επάνω!!".

Ο διάλογος σε εξέλιξη, αναγκαία η συμμετοχή μας!!

Δημ. Παπακώστας

Πρόεδρος Δ.Σ. ΟΡΕΙΝΗΣ ΑΡΓΙΘΕΑΣ Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
(ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΧΕΛΩΟΥ 1999-2006)
ΒΡΑΓΚΙΑΝΑ 3/8/17

Ο καιρός στο Καταφύλλι
Σελίδες μελών
Τυχαία εικόνα
P_501_Img136.jpg
Πρωτοσέλιδα
Δι@ύγεια - Δήμος Αργιθέας
Δήμος Αργιθέας
Εκλογές Σεπτ. 2015
Εκλογές 2014
Εκλογές 2012
Εκλογές 2010
Τελευταία άρθρα
Δημοφιλή άρθρα