20 - 06 - 2018
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 232 επισκέπτες και ένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

04 DSC 0109Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Ν. Καρδίτσας και ο Δήμος Αργιθέας πραγματοποίησαν στις 29 Ιουλίου με μεγάλη επιτυχία εκδήλωση τιμής για τους δασκάλους της Αργιθέας με θέμα: «Στον ανήφορο της γνώσης», στο Πετρίλο Αργιθέας.

Την εκδήλωση παρακολούθησε μεγάλο πλήθος κόσμου τόσο από το Πετρίλο όσο και από άλλα χωριά της Αργιθέας.

Ξεκινώντας την εκδήλωση η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πετρίλου, κα Χρύσα Καμπούρη-Τζιαχρήστα, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και ευχαρίστησε για τη διοργάνωση της εκδήλωσης τον δήμαρχο Αργιθέας κ. Λάμπρο Τσιβόλα, την προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους - Αρχεία Ν. Καρδίτσας κα Ελπινίκη Αγγελίνα και τους εισηγητές που αποδέχτηκαν την πρόσκληση για τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση. Στη συνέχεια κάλεσε τον δήμαρχο κ. Λάμπρο Τσιβόλα να απευθύνει χαιρετισμό, ο οποίος αναφέρθηκε στη διαχρονική προσπάθεια του δήμου Αργιθέας για τη διάσωση και ασφαλή φύλαξη των σχολικών αρχείων.

«Με την προϊσταμένη των Γ.Α.Κ. - Ν. Καρδίτσας, συγκεντρώσαμε το μεγαλύτερο μέρος των αρχείων, που βρίσκονται πλέον στην αρμόδια υπηρεσία τους».

Σήμερα στο ιστορικό Πετρίλο «ανοίξαμε» το Σχολείο της Ιστορίας των ανθρώπων που υπηρέτησαν την παιδεία, τον πολιτισμό και τον τόπο στις δύσκολες εποχές του. Τιμούμε τους δασκάλους και για το «ευ ζην» που μας προσέφεραν. Οφείλουμε να ολοκληρώσουμε τις προσπάθειες για να διασωθούν όσο το δυνατό περισσότερα αρχεία. Όσο για τα σχολικά αντικείμενα που υπάρχουν, αποτελούν πλέον δημοτική περιουσία που οφείλουμε όλοι να σεβαστούμε.

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στην προϊσταμένη των Γ.Α.Κ. - Αρχείων Ν. Καρδίτσας, κα Ελπινίκη Αγγελίνα, η οποία αφού διάβασε τρεις χαιρετισμούς για την εκδήλωση από: τον π. Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Δημήτρη Σιούφα, τον προϊστάμενο της Δ/νσης βιβλιοθηκών, αρχείων και εκπαιδευτικής ραδιοτηλεόρασης του Υπ. Παιδείας, έρευνας και θρησκευμάτων κ. Σπύρου Παρδάλη και από τη Διευθύντρια της κεντρικής Υπηρεσίας των Γενικών Αρχείων του Κράτους, κα. Μαριέττα Μινώτου, μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Η υπηρεσία μας στο πλαίσιο μιας εξωστρεφούς και σύγχρονης αντίληψης για το ρόλο της, αλλά και την αναθεωρημένη σχέση της με την κοινωνία οργανώνει με την συμπαράσταση του Δήμου Αργιθέας τη σημερινή εκδήλωση τιμής και αναγνώρισης της διαχρονικής προσφοράς των δασκάλων της περιοχής στην πρόοδο του τόπου.

Στη γενικότερη πολιτική των Γενικών Αρχείων του Κράτους εντάσσεται και η διοργάνωση της σημερινής έκθεσης των εκπαιδευτικών αρχείων της Αργιθέας, ώστε να γίνει κατανοητό το πόσο σημαντική προσφορά στον τόπο μας αλλά και στο έθνος γενικότερα είναι να διασωθούν όσο το δυνατό περισσότερα αρχεία. Τα εκπαιδευτικά αρχεία αποτελούν πολύτιμο εργαλείο έρευνας της ζωής των ανθρώπων, γιατί διατρέχουν αδιαλείπτως - εφόσον διασωθούν ολόκληρα, όλο το χρόνο ζωής των σχολείων που τα παρήγαγαν.

Για παράδειγμα, ένα σχολείο που ιδρύθηκε το 1883, περίπου στην αρχή της κοινής μας ζωής με το ελληνικό κράτος, εφόσον διασωθεί, θα έχει στο αρχείο του μαθητολόγια κατ’ έτος, γενικούς ελέγχους, βιβλία πρακτικών διδασκόντων και άλλα έγγραφα. Όλους τους μαθητές της περιοχής, τα επαγγέλματα των γονιών τους, τα μαθήματα που διδάσκονταν, τους εκπαιδευτικούς που δίδαξαν, τα προγράμματα μαθημάτων, τις επιδόσεις των μαθητών, ακόμη και τις συνθήκες των διδακτηρίων, και πολλές άλλες πληροφορίες. Ένας θησαυρός δηλ. πληροφοριών για τη ζωή στον τόπο μας που μας περιμένει να τον ανακαλύψουμε.

Ο κ. Λάμπρος Γριβέλλας στο πόνημα του με τίτλο «Τα σχολεία της περιοχής Καρδίτσας μετά την ενσωμάτωση της Θεσσαλίας» γράφει ότι η κατάσταση της εκπαίδευσης στην Καρδίτσα και την περιοχή της κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα και τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα είναι εν πολλοίς άγνωστη, διότι δεν διατηρήθηκαν αρχεία…»

Σήμερα η κατάσταση έχει αλλάξει. Στα Γενικά Αρχεία του Κράτους φυλάσσονται 263 αρχεία σχολείων το παλαιότερο των οποίων ξεκινά το σχολικό έτος 1886 - 1887. Η έρευνα και μελέτη αυτού του υλικού αποτελεί πρόκληση για την ανάδειξη της εκπαιδευτικής πραγματικότητας στην περιοχή της Καρδίτσας και της Θεσσαλίας. Το αρχειακό υλικό των σχολείων προσφέρεται επίσης και για εκπαιδευτικά προγράμματα. Ο μικρός μαθητής μαθαίνοντας για τη ζωή του σχολείου πριν από πολλά χρόνια ευαισθητοποιείται για την ιστορία του τόπου του. Η γνώση της τοπικής ιστορίας είναι το έναυσμα για την αναζήτηση της ιστορίας του έθνους, εν τέλει του ανθρώπινου πολιτισμού.

Ο στόχος μας είναι τα ανοιχτά αρχεία για τη διάχυση της γνώσης. Ερευνητές, αλλά και πολίτες, μαθητές και εκπαιδευτικοί να έχουν πρόσβαση στις πρωτογενείς μας πηγές. Να γνωρίζει όχι μόνο ο μυημένος ιστορικός, αλλά ο κάθε πολίτης την δική του τοπική ιστορία. Να μυηθεί όχι μόνο στα σπουδαία γεγονότα και τους μεγάλους άνδρες, αλλά στην ιστορία της συνολικής ζωής του παρελθόντος.

Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους είναι η κιβωτός της ιστορικής μνήμης, διασώζουν το αποτύπωμα της διαδρομής των ανθρώπων που σίγουρα αφορά το παρελθόν και καθορίζει κυρίως το μέλλον. Τα αρχεία άλλωστε μαζί με τα μνημεία αποτελούν τα τεκμήρια της ιστορίας και του πολιτισμού μας. Η αξιοποίηση των αρχείων και η ευαισθητοποίηση του κοινού όλων των ηλικιών είναι οι στόχοι μας. Στον τομέα αυτό σκοπεύουμε να επεκταθούμε στο μέλλον, αφενός με το περαιτέρω ενδιαφέρον μας για την προφορική ιστορία πολύτιμο και παρεξηγημένο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας και αφετέρου με τα κατάλληλα εκπαιδευτικά προγράμματα σε θέματα αναζήτησης πληροφοριών, βιβλιογραφικής έρευνας, τεκμηρίωσης, αποδελτίωσης. Στόχος μας είναι αυτά τα προγράμματα να απευθύνονται τόσο σε παιδιά των σχολικών βαθμίδων όσο και σε άλλες κοινωνικές ομάδες.

Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Ν. Καρδίτσας φιλοδοξούν να αποτελέσουν ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια των ερευνητών και όχι μόνο. Φιλοδοξούν να διαδραματίσουν στο μέλλον ουσιαστικό ρόλο στη μελέτη και ανάδειξη της τοπικής ιστορίας.»

Δείτε την κα Ελπινίκη Αγγελίνα στην ανάγνωση των χαιρετισμών και την τοποθέτησή της στην εκδήλωση.

Μετά την τοποθέτηση της κας Αγγελίνα ο λόγος δόθηκε με τη σειρά στους ομιλητές - εισηγητές:

Στον κ. Δημήτρη Γρίβα, φιλόλογο, που ανέπτυξε το θέμα: «Οι δάσκαλοι της Αργιθέας: Δάσκαλοι παντού».

Στον κ. Βασίλη Κούκλαρη, δάσκαλο, που παρουσίασε την προσωπική του εμπειρία ως μαθητής του Δημοτικού Σχολείου Πετρίλου με τίτλο «Ένα χάραγμα στο δέντρο».

Ο κ. Κώστας Σπανός, δάσκαλος - ερευνητής, δεν μπόρεσε να παραβρεθεί και έστειλε την εισήγησή του με θέμα «Αναμνήσεις ενός δασκάλου των Θεσσαλικών Αγράφων» η οποία διαβάστηκε  από την κα Φανή Μπαλατσούκα - Καμπούρη

Στον κ. Παναγιώτη Χόντζια, δάσκαλο, που έκανε την εισήγηση με θέμα «Δάσκαλοι που υπηρέτησαν σε σχολεία της Αργιθέας τα Πέτρινα Χρόνια».

Στον κ. Ηλία Μακρή, δάσκαλο - συγγραφέα, ο οποίος μίλησε για την «Δάσκαλοι που υπηρέτησαν σε σχολεία της Αργιθέας τα Πέτρινα Χρόνια».

Τέλος, στην κα Γιώτα Φώτου, δασκάλα - συγγραφέα, με λογοτεχνική χροιά παρουσίασε την προσωπική εμπειρία του πατέρα της ως δασκάλου στα χωριά της Αργιθέας με τίτλο «Δάσκαλος στη γενέτειρα του».

Μετά τις ομιλίες και μέχρι να ετοιμαστούν τα χορευτικά, προβλήθηκε βίντεο των Γ.Α.Κ. - Αρχείων Ν. Καρδίτσας με τίτλο «Αφιέρωμα: Σχολεία και Δάσκαλοι στην Αργιθέα». Το υλικό της ταινίας αντλήθηκε κυρίως από το ημερολόγιο - αφιέρωμα του Συλλόγου Λεοντίτου «Ο ΠΛΑΤΑΝΟΣ», που έκανε το 2012.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παραδοσιακούς χορούς από τον Μορφωτικό Σύλλογο των Απανταχού Πετριλιωτών «ΤΟ ΠΕΤΡΙΛΟ».

Ο καιρός στο Καταφύλλι
Σελίδες μελών
Πρωτοσέλιδα
Δι@ύγεια - Δήμος Αργιθέας
Δήμος Αργιθέας
Εκλογές Σεπτ. 2015
Εκλογές 2014
Εκλογές 2012
Εκλογές 2010
Τελευταία άρθρα
Δημοφιλή άρθρα