25 - 04 - 2018
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 471 επισκέπτες και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας

D PapakostasΜε το νέο χρόνο, το 2018, η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπήκε σε προεκλογική χρονιά, ενόψει του έτους εκλογών το 2019,για ανάδειξη νέων Περιφερειακών και Δημοτικών Οργάνων.

Ο πολιτικός ανταγωνισμός οξύνεται ανάμεσα στην Κυβέρνηση και την Αξιωματική Αντιπολίτευση και άλλα κόμματα.

Η Κυβέρνηση, παρότι από τον Αύγουστο 2016, μιλά για νέο Καλλικράτη, νέο αναλογικό εκλογικό σύστημα και Αποκεντρωτικές-Συμμετοχικές Μεταρρυθμίσεις στην Αυτοδιοίκηση, ακόμα δεν έχει καταθέσει το τελικό της σχέδιο προς Διαβούλευση.....

Η διαρκής αναβλητικότητα, προφανώς κάπου αποσκοπεί...!!!

Η Νέα Δημοκρατία επιμένει στην τήρηση του υπάρχοντος νόμου και Αυτοδιοικητικές εκλογές κανονικά, όπως έχει οριστεί, το Μάιο/Ιούνιο 2019,μαζί με τις Ευρωεκλογές.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος της, Κυρ Μητσοτάκης, δήλωσε πρόσφατα, πως αν η Κυβέρνηση ψηφίσει νέο νόμο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι Βουλευτικές εκλογές γίνουν νωρίτερα, εντός 2018,θα επαναφέρει, εφόσον η ΝΔ λάβει λαϊκή εντολή, τα πράγματα με νόμο για Αυτοδιοικητικές εκλογές, μαζί με τις Ευρωεκλογές.

Ανάλογες θέσεις παίρνουν και τα άλλα κόμματα.

Έτσι η Τοπική Αυτοδιοίκηση γίνεται το "μήλο της έριδος", χώρος έντονης πολιτικής διαμάχης και οξύτατου ανταγωνισμού!!!

Στις συνθήκες πολύπλευρης κρίσης που βιώνει η Χώρα, η Εθνική Οικονομία-Κοινωνική Συνοχή, είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο να ανεβαίνουν οι Πολιτικοί τόνοι....

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση (Περιφέρειες & Δήμοι) είναι ο κατεξοχήν χώρος κοινωνικών αναζητήσεων, διαλόγου, συγκρούσεων και συνθέσεων, ζυμώσεων και επεξεργασίας νέων ιδεών και λύσεων υπέρ των πολιτών, των τοπικών κοινωνιών.

"Η Δημοκρατία κτίζεται από κάτω προς τα πάνω", δίδασκε ο αείμνηστος καθηγητής Δ. Τσάτσος.

Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες έχουν σταθεί από το 2010 σθεναρά και αποτελεσματικά, στηρίζοντας τη χειμαζόμενη κοινωνία, ιδιαίτερα στα ζητήματα Αλληλεγγύης και Ανθρωπιστικής Βοήθειας.

Χωρίς την Αυτοδιοίκηση θα είχε καταρρεύσει ο κοινωνικός ιστός.

Δρομολογείται η εκλογική μάχη του επόμενου έτους με έντονη αντιπαράθεση & διαξιφισμούς.

Τα κόμματα γνωρίζουν πως χωρίς Συμμετοχή των πολιτών, δίχως γνήσια Αυτοδιοίκηση με αυθεντική Αποκέντρωση και κυρίως χωρίς τοπική ανάπτυξη, δεν μπορεί να επιτευχθεί Εθνική Ανάπτυξη, έξοδος από την πολύπλευρη κρίση.

Άρα χρειάζονται, έχουν ανάγκη τα Κόμματα να μπολιαστούν, να δια-συνδεθούν με τις Τοπικές Αρχές, τα κινήματα των απλών πολιτών, στα χωριά, τις κωμοπόλεις, στα νησιά και τα Ορεινά, στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Η πολιτικοποίηση των προσεχών εκλογών για τις νέες Δημοτικές/Περιφερειακές Αρχές είναι αναπόφευκτος μονόδρομος!

Αρκεί να τεθούν τα σωστά, επίκαιρα διλήμματα και διακυβεύματα.

- Θέλουμε ισχυρή ΤΑ με πόρους και αρμοδιότητες; Με αυτοτέλεια, πολιτική, οικονομική, διοικητική;

- Θέλουμε εκλογή με αντιπροσωπευτικό, δημοκρατικό εκλογικό σύστημα που θα σέβεται την ισοδυναμία των ψήφων, τις ιδιαιτερότητες μικρών αλλά ζωντανών τοπικών κοινοτήτων;

- Θέλουμε τη συμμετοχή των Δημοτών, που αποτελεί την πεμπτουσία της Δημοκρατίας, Τοπικής και Κοινοβουλευτικής, την εγγύτητα πολίτη-Εξουσίας;

- Θέλουμε, στοχεύουμε στη Δημογραφική Αναστροφή της Πατρίδας μας, με έργα/Δράσεις τοπικής ανάπτυξης και αλληλεγγύης;

**************************

Έχουμε καταθέσει πολλές προτάσεις στο Υπουργείο Εσωτερικών, στα γραφεία του Πρωθυπουργού, του προέδρου της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, των κομμάτων, στην ΚΕΔΕ, την ΕΝΠΕ, στα συλλογικά όργανα και φορείς/κινήσεις πολιτών.

Λέμε: ΝΑΙ στην πολιτικοποίηση, στο διαχωρισμό Πολιτικών/Αυτοδιοικητικών στόχων από ατομικές ή μικροτοπικιστικές σκοπιμότητες

ΝΑΙ στην τόνωση της Περιφερειακής-Τοπικής Αυτοπεποίθησης και Συνοχής, του Διαλόγου, των δημιουργικών Αντιπαραθέσεων, της Συνεννόησης μεταξύ Κοινοτήτων, Καποδιστριακών Περιοχών (δημοτικών ενοτήτων), Νομών, των Γενεών μεταξύ τους, των μόνιμων κατοίκων με τους διαμένοντες/εργαζόμενους εκτός δήμων τους, των αποδήμων και γηγενών.

*** Πάντως το 2018,ως τελευταίο έτος πριν τις εκλογές, προσφέρεται για αναστοχασμό, γενναία αυτοκριτική, διόρθωση ή βελτίωση πορείας, για εκτέλεση των έργων που ήδη έχουν καθυστερήσει εξαιτίας του παραμορφωτικού Καλλικράτη, της μνημονιακής πολιτικής, του Υπερσυγκεντρωτικού Ελληνικού Κράτους, της Γραφειοκρατίας, της ευθυνοφοβικής στάσης πολλών Αιρετών και κρατικών παραγόντων/ελεγκτικών θεσμών, της δικιάς μας αβελτηρίας...

*** Η ορεινή Αργιθέα έχει ανάγκη και οφείλουμε όλοι να συνδράμουμε, αξιοποιώντας τα οικονομικά μέσα που ευτυχώς διαθέτει, να υλοποιήσει ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ έργα, που οι Αργιθεάτες αναμένουν με προσδοκία Ανάπτυξης της περιοχής.... όπως (όπως ενδεικτικά):

- Ολοκλήρωση Ασφάλτου στο δρόμο Επισκοπής Βραγκιανών (2 χλμ.-ημιτελής από το 2008).

- Ύδρευση κοινότητας Αργυρίου. Αξιοποίηση ίδιων πόρων από έσοδα Υδροηλεκτρικού, περί τις 100.000 ευρώ.

- Έρευνα με Υδρογεωλόγο στα Κελάρια / Καταφύλλι, για εμπλουτισμό με καθαρό νερό.

- Στροφή Αγ. Νικολάου Βραγκιανών, επικίνδυνο, ημιτελές από 2012.

- Έργα Υδροδότησης σε χωριά και συνοικίες (Αετοχώρι, Βραγκιανών, Ελληνικά, Βλάσι κ.α.).

- Ρέμα Λεύκας Πετρίλου.... Άμεση Κατασκευή λόγω επικινδυνότητας.

- Βελτιωτικά τεχνικά έργα δρόμο Κατούσι έως Γκρόπες, όρια ν. Τρικάλων σε συνεργασία με Αντιπεριφέρειες Καρδίτσας και Τρικάλων.

- Αναβάθμιση Δημοτικών Καταστημάτων στις περιοχές {Ανατολικής/Πετρίλου και Αχελώου/Βραγκιανών-Αργυρίου/ΚΕΠ}. Ψηφιακή Αναβάθμιση Δήμου, γενικά.

- Συνέχιση κοινωνικής πολιτικής και στήριξης κτηνοτρόφων μας.

- Παρεμβάσεις στην Περιφέρεια και Υπουργεία για έργο Μεγ. Σκάλας Ανθηρού.... Άσφαλτο Βραγκιανών -Κέδρων Ευρυτανίας....... Αργύρι-Γέφυρα...... Καρυά-Κουμπουριανά........ Αυχένας Τύμπανου με Αγ. Νικόλαο Βλασίου........ Πετρίλο-Τροβάτο κ.λπ.

*** Χρέος όλων μας να τρέξουμε, το πρώτο εξάμηνο 2018,να Δημοπρατηθούν τα βασικά έργα που έχει ανάγκη η Πατρίδα!!!! Άλλη δικαιολογία, πίστωση χρόνου δεν υπάρχει......

Εν αναμονή Κυβερνητικών Εξαγγελιών..... εσόμεθα έτοιμοι!!!! Ας προσδεθούμε οι Αιρετοί!!!

Δημήτρης Παπακώστας

ΑΙΡΕΤΟΣ ΤΑ 1999-2019

Πρόεδρος Δ. Σ. ΟΡΕΙΝΗΣ ΑΡΓΙΘΕΑΣ

Ο καιρός στο Καταφύλλι
Σελίδες μελών
Τυχαία εικόνα
06-08-2010-10.jpg
Πρωτοσέλιδα
Δι@ύγεια - Δήμος Αργιθέας
Δήμος Αργιθέας
Εκλογές Σεπτ. 2015
Εκλογές 2014
Εκλογές 2012
Εκλογές 2010
Τελευταία άρθρα
Δημοφιλή άρθρα