23 - 05 - 2018
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 109 επισκέπτες και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Γράφει ο Δημήτρης Μιχαηλίδης

01 Mixailidis DimitrisΧάσαμε τη σοφία για χάρη της γνώσης και μετά χάσαμε και την γνώση για χάρη της πληροφορίας. Τ. Έλλιοτ.

Στην περίοδο που ζούμε, όντως η πληροφορία είναι δύναμη. Για την αξιοποίηση της όμως απαιτείται γνώση. Και για την σωστή & ηθική της χρήση της, η σοφία είναι αναγκαία όσο ποτέ.

Τυρί:

Η κατανάλωση τυριού και μεταποιημένων γαλακτοκομικών προϊόντων αναμένεται να αυξηθεί. Η ζήτηση για νωπό γάλα θα μειωθεί, τα επόμενα 12 χρόνια. Μέχρι το 2030, η παγκόσμια παραγωγή γάλακτος αναμένεται να φτάσει πάνω από 1 δισ τόνους, ενώ η ΕΕ αναμένεται να προσφέρει σχεδόν το 30%. Η αύξηση των μεταποιημένων προϊόντων θα συνδεθεί με την υψηλότερη χρήση τυριού, αποβουτυρωμένου γάλακτος σε σκόνη και βουτύρου για πίτσα και άλλα παρασκευασμένα γεύματα. Η ανάπτυξη της κοινοτικής παραγωγής θα περιοριστεί λόγω της ανάγκης για βιώσιμη χρήση των φυσικών πόρων, αν και προβλέπεται σημαντική αύξηση της βιολογικής παραγωγής ως απάντηση στη ζήτηση των καταναλωτών. Έκθεση προοπτικών γεωργικών αγορών ΕΕ, 2017-2030. 18/12/2017. Neapaseges.gr, 19/12/2017.

Επιχειρηματικότητα:

Το 2016 παρά τη σταθεροποίηση της οικονομίας, οι έντονες αβεβαιότητες για την πορεία της οικονομικής πολιτικής, σε συνδυασμό με τη φορολογική πίεση στην αυτοαπασχόληση και στους ελεύθερους επαγγελματίες, επηρέασαν την επιχειρηματική δραστηριοποίηση, με κάμψη της επιχειρηματικότητας αρχικών σταδίων. Επίσης, τα ποιοτικά στοιχεία της νέας επιχειρηματικότητας φαίνεται να επιδεινώνονται, καθώς περιορίζεται η καινοτομικότητα, διατηρείται υψηλή η επιχειρηματικότητα ανάγκης, διευρύνονται τα εγχειρήματα στην λιανική, ενώ δεν φαίνεται να κινητοποιούνται ακόμα επαρκώς στην επιχειρηματικότητα άτομα από υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο. Στις θετικές εξελίξεις, επισημαίνεται εντονότερη αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, ενίσχυση της επιχειρηματικότητας ευκαιρίας, καθώς και ενίσχυση της εξωστρέφειας, αν και αυτή είναι λόγω εγχειρημάτων στον τουρισμό, που είναι εξωστρεφή. Ετήσια Έκθεση Επιχειρηματικότητας 2016-7. 18/12/2017. IOBE. PLANT. 21/12/2017.

Κρέας:

Εισφορά (φόρος) στην κτηνοτροφία για να μειωθεί η κατανάλωση κρέατος;. «Οι φόροι επί ορισμένων συμπεριφορών είναι όλο συχνότεροι. Γι ‘αυτό 16 χώρες υιοθέτησαν φόρο ζάχαρης τα τελευταία χρόνια. Οι ζημιές που προκαλεί η βιομηχανία κρέατος στην υγεία και το περιβάλλον μας είναι εμφανείς και συνεπώς δεν αποκλείεται να επιβληθούν οι φόροι για το κρέας. Η πλήρης εξάλειψη του κρέατος από τη διατροφή σε παγκόσμιο επίπεδο, θα εξοικονομούσε περίπου 1,6 τρις $ για το υγειονομικό και περιβαλλοντικό κόστος μέχρι το 2050, με γρήγορη μετάβαση σε διατροφικά ισορροπημένες φυτικές τροφές, αποφεύγοντας 600 δις $ μόνο σε καταστροφικές επιπτώσεις του κλίματος. J. Coller, FAIRR-Farm Risk Investment & Return. euractiv.gr, 29/12/2017.

Ημέρα Μέλισσας:

Ο ΟΗΕ κήρυξε την 20 Μαΐου Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας μετά από πρόταση της Σλοβενίας. Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση για τον ρόλο που διαδραματίζουν τα έντομα στη βιώσιμη ανάπτυξη, προειδοποιώντας για τον φθίνοντα αριθμό τους. Το Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity & Ecosystem Services IPBES, οι επικονιαστές έχουν μειωθεί έως και 3/4 στην Ευρώπη τα τελευταία 30 χρόνια. Πολλοί επιστήμονες επισημαίνουν ως αυτουργό της μείωσης, την αύξηση των νεονικοτινοειδών παρασιτοκτόνων. Η Σλοβενία προτίθεται να δημιουργήσει μια διεθνή σχολή μελισσοκομίας, για μελισσοκόμους από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των αναπτυσσόμενων χωρών. greenagenda.gr, 5/1/2018.

Ελαιόλαδο:

600.000 οικογένειες με εισόδημα από ελαιόλαδο (σίγουρα όχι όλοι αγρότες), 300.000 τον. ή μέση ετήσια παραγωγή ελαιολάδου, 1 δις ευρώ ετησίως εισφέρει στο ΑΕΠ, 500 εκ. ευρώ εξαγωγές, το 75% είναι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, κατέχουμε το 4,2% της παγκόσμιας αγοράς, το 50% πάει χύμα στην Ιταλία, 30.000 τον. φεύγει συσκευασμένο.
Ο καιρός στο Καταφύλλι
Σελίδες μελών
Τυχαία εικόνα
T_107_0562.jpg
Πρωτοσέλιδα
Δι@ύγεια - Δήμος Αργιθέας
Δήμος Αργιθέας
Εκλογές Σεπτ. 2015
Εκλογές 2014
Εκλογές 2012
Εκλογές 2010
Τελευταία άρθρα
Δημοφιλή άρθρα