25 - 04 - 2018
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 479 επισκέπτες και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας

D PapakostasΟ αξέχαστος Θανάσης Κατσαρός μαζί με το φίλο της ορεινής Πατρίδας μας, τον Θανάση Αλεξανδρή, φωτογράφισαν-κινηματογράφησαν αξέχαστες στιγμές των ορεσίβιων Αργιθεατών, στις πέτρινες δεκαετίες του '50-60-70-80-90.

Ο εικοστός αιώνας... άργησε να έλθει στην ορεινή Αργιθέα!

Αποτελεί σπάνιο ντοκουμέντο η μικρή ταινία τους- στο karditsalive- για τα ήθη, την απλόχερη φιλοξενία, τα αυθεντικά Αργιθεάτικα τραγούδια, τον περίφημο-μοναδικό χορό, τον "κλειστό Αργιθέας", τα έθιμα του χωριάτικου γάμου, τα Θρησκευτικά μνημεία, τη βουκολική ζωή.....

- Μια Αργιθέα χωρίς άσφαλτο, δίχως γεφύρια και ηλεκτρισμό... μόνη με τη φύση, τον καιρό, τα ψηλά βουνά, όμως και ελεύθερη, περήφανη, λιτή, εφευρετική.....

- Μια απόμακρη Πατρίδα, των είκοσι χωριών-"αετοφωλιές", όπως τα ονομάζουν οι δύο καλοί φίλοι, με παιδιά, πολύτεκνες μανάδες, ζωντάνια και μόχθο!!!

- Παλιές γενιές , από τραχείς Αργιθεάτες, που με "ξεθεωτική" δουλειά, μεγάλωσαν οικογένειες, ανάθρεψαν παιδιά, πρόκοψαν, νίκησαν!!!

* Εικόνες μαγευτικές ξετυλίγονται με μαεστρία από τους καλούς φίλους της Αργιθέας, την πύλη της Καρδίτσας και Θεσσαλίας, από και προς την Ήπειρο και Ευρυτανία-Αιτωλοακαρνανία... την άγρια, δυσπρόσιτη γη των προγόνων μας....

** Τα μουλάρια και το... προπολεμικό λεωφορείο του τοπικού ΚΤΕΛ, που ήταν πάντα δίπλα μας και βογκούσε στις ανηφόρες, τις στροφές, στους χωματόδρομους.

*** Τις ζαλικωμένες γυναίκες, το άρμεγμα, τη γάστρα με το καθάριο ψωμί και την μπομποτα, το κτύπημα του βούτυρου στον ξύλινο Μπουτινέλλο με το Φουρλέτσι, τη γιαγιά στον αργαλειό ή με τη ρόκα και το αδράχτι, γνέθοντας την... τλούπα!!!

**** Τον χωριάτικο γάμο με τα μουλάρια, τα προικιά, τον καθρέφτη που προπορεύεται, τα κλαρίνα, με τον αξέχαστο Στέλιο από τα Γρυμπιανά, το ξεφάντωμα, τα χωρατά', τις κλεφτές ματιές των ανύπαντρων κοριτσιών στα άγουρα αγόρια εκείνης της εποχής....

**** Την πεζοπορία, τη θρησκευτική κατάνυξη στη Σπηλιώτισσα, στην Αγιά Σωτήρα, στις Εκκλησιές μας, τους ευσεβείς παπάδες μας....

***** Το όργωμα με τα ζευγάρια, τις τσαντίλες με τα τυριά, τις θημωνιές...

Ο μπάρμπα-Νέστορας, σε γενομένη κουβέντα, από τι αιτία θα πεθάνει ο καθένας, όλοι οι άλλοι της ομήγυρης έλεγαν, καρδιακό, εγκεφαλικό, παλιαρρωστια..., εκείνος με πίστη.... προφήτη: "Εγώ θα πέσω από ....αθυμωνιά'!!!

Υπήρξε ο πρωτομάστορας στο θυμ.ωνιασμα, τον καλούσαν σε όλα τα χωριά....

*******************************************************************************

Τον κρυμμένο αυτόν θησαυρό, οφείλουμε εμείς οι νεώτεροι, οι Σύλλογοι, οι Φορείς, οι Κοινοτάρχες, όλοι οι Αιρετοί, ο κάθε Αργιθεάτης, γηγενής ή απόδημος, να διαφυλάξουμε, να προβάλλουμε, να αξιοποιήσουμε!!!

Η ίδρυση "Λαογραφικής Λέσχης Αργιθεατών", αναγκαία όσο τίποτα άλλο!

Με έδρα τα χωριά και παραρτήματα σε όλες τις πόλεις, όπου Σύλλογοι.

Έχουμε πλούσιο υλικό, από Συνέδρια, θέατρα-Δώρας Στράτου-ΕΡΤ, ερασιτεχνικές δουλειές....

Ο ιστορικός Σύλλογος Αργιθεατών Θεσσαλών Αθήνας, ως πρώτος μεταξύ ισότιμων φορεων, ας πάρει τις πρωτοβουλίες.... μαζί με την Αυτοδιοίκηση.

Να κρατήσουμε τις μνήμες, να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά, που δεν γεννήθηκαν στα ορεινά χωριά μας, τις ομορφιές, τα ήθη, τα ανεπανάληπτα τραγούδια, τους χορούς....τα τοπόσημα μας!!!

* Καταφέραμε να μας αγαπήσουν οι συμπολίτες στο Νομό και τη Θεσσαλία, σε όλη τη Χώρα, βάλαμε την αργιθεάτικη σφραγίδα σε όλο τον κόσμο μέσα από τις παροικίες σε Καναδά, Αμερική, Αυστραλία, Ευρώπη!!!

** Από την Αργιθέα των λασπόδρομων, των καντηλιών-λυχναριών, πετύχαμε δρόμους Ασφάλτου, με ηλεκτρισμό, σύγχρονες υποδομές, ξενώνες, σχολεία, Ιατρεία, δημοτικά γραφεία, αναστήλωση πατρικών σπιτιών & μνημείων!!!

*** Καλούμαστε, σήμερα, να πολεμήσουμε τα σύγχρονα προβλήματα, της Δημογραφικής ερήμωσης, της νεοφτώχειας, της μοναξιάς, του ψυχικού κενού....

Στόχος μας, ας είναι, μια Ανθρώπινη, φιλόξενη, γνήσια και αυθεντική Αργιθέα με πολιτιστική-ψηφιακή-αειφορική -δημογραφική -Λαογραφική πρόοδο!!!

Αξέχαστε Θανάση Κατσαρέ, κατάφερες να μας συγκινήσεις.......

Όλοι οι Αργιθεάτες, όπου γης, σε ευγνωμονούμε!!!

Δημήτρης Παπακώστας

Βραγκιανά 18-1-2018.

Ο καιρός στο Καταφύλλι
Σελίδες μελών
Τυχαία εικόνα
phoca_thumb_l_014_0106.jpg
Πρωτοσέλιδα
Δι@ύγεια - Δήμος Αργιθέας
Δήμος Αργιθέας
Εκλογές Σεπτ. 2015
Εκλογές 2014
Εκλογές 2012
Εκλογές 2010
Τελευταία άρθρα
Δημοφιλή άρθρα