15 - 10 - 2018
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 93 επισκέπτες και ένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Tsaprailis Axilleas Στο «γόνιμο διάλογο», ή την «προπαγάνδα θέσεων», ή τη «μάχη χαρακωμάτων» που ξεκίνησε εν’ όψη των δημοτικών εκλογών του Μαΐου, τέθηκε μια σειρά ζητημάτων.

 Το ερώτημα που μπήκε από τον Κ. Αγόρη, (Ποιος θέλουμε να κυβερνά αυτόν τον τόπο;) προφανώς είναι μείζονος σημασίας και προσωπικά συμφωνώ τόσο με τον προβληματισμό όσο και τις απόψεις που εκφράζει σε μεγάλο βαθμό.

 Πριν όμως από την απάντηση σε αυτό το ερώτημα, πρέπει να δώσουμε μια καθαρή και ρεαλιστική απάντηση στο ερώτημα, πως θέλουμε και πως οραματιζόμαστε αυτόν τον τόπο.

 Τα βασικά χαρακτηριστικά του Δήμου Αργιθέας σήμερα μπορούν να χαρακτηριστούν απογοητευτικά.

  • Ο μόνιμος πληθυσμός του δήμου, δεν ξεπερνά τα 300 με 400 άτομα και φθίνει συνεχώς. Δηλαδή, οι μόνιμοι κάτοικοι αποτελούν περίπου το 10% αυτών που ψήφισαν στις δημοτικές εκλογές του 2014!
  • Η βασική οικονομική δραστηριότητα είναι η κτηνοτροφία, με 100 περίπου κτηνοτρόφους στα χαρτιά, (μόνιμους και μετακινούμενους) οι οποίοι επίσης μειώνονται σταθερά.
  • Οι βασικές υποδομές όπως οδική πρόσβαση, ύδρευση, τηλεπικοινωνίες κ.λπ. βρίσκονται στο επίπεδο που βρισκόταν γειτονικές μας περιοχές, στις αρχές της δεκαετίας του ’80.

 Το ερώτημα είναι, έτσι θα πορευθούμε; Σε έναν «έρημο» τόπο που «βουλιάζει» από κόσμο μόνο 6 με 16 Αυγούστου; Που το μεγαλύτερο μέρος του τοπικού εισοδήματος προέρχεται από τις συντάξεις των υπερήλικων κατοίκων; Που η πρόσβαση το μισό χρόνο είναι από δύσκολη έως αδύνατη; Και μια δημοτική αρχή που αδυνατεί να απορροφήσει κονδύλια ακόμη και για φυσικές καταστροφές, αλλά δημιουργεί τεράστια αποθεματικά;

 Προφανώς η κατάληξη αυτής της πορείας είναι νομοτελειακή, ζοφερή και σίγουρα δεν μπορεί να είναι συνειδητή επιλογή κανενός Αργιθεάτη.

 Οι προϋποθέσεις για να παραμείνει ζωντανή μια περιοχή είναι απλές. Θα πρέπει να υπάρχουν μόνιμοι κάτοικοι, οι οποίοι θα μπορούν να εξασφαλίσουν εισόδημα και συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης.

 Για την Αργιθέα οι επιλογές, όσον αφορά την οικονομική δραστηριότητα, είναι λίγες και πολύ συγκεκριμένες: Πρωτογενής παραγωγή (κυρίως κτηνοτροφία), τουρισμός (εναλλακτικός και θρησκευτικός) και αξιοποίηση φυσικών πόρων (κυρίως του δάσους).

 Βεβαίως, σε δεύτερο στάδιο θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας αξιόλογος τομέας μεταποίησης και παραγωγή προϊόντων υψηλής διατροφικής και εμπορικής αξίας αλλά και υπηρεσίες επιπέδου.

 Σε μια περιοχή με ελάχιστους κατοίκους και υποδομές, η δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η απουσία κυρίως, επιχειρηματικότητας αλλά και κάθε είδους οικονομικών δομών και σχημάτων, συλλογικών και άλλων, εναποθέτει το βάρος και την ελπίδα της ανάπτυξης στο δήμο. Οντότητα η οποία έχει, ή θα έπρεπε να έχει τη δυνατότητα και τη βούληση να αναλάβει την ευθύνη και την πρωτοβουλία να παίξει το ρόλο του «μπροστάρη» και του οδηγού.

 Ο δήμος δεν είναι μια αφηρημένη έννοια, έχει πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, τα οποία δανείζεται από τους ανθρώπους που τον διοικούν. Αρά, το ποιος θέλουμε να διοικήσει αυτόν το δήμο είναι υψίστης σημασίας, εφ’ όσον έχουμε ξεκαθαρίσει το πως και προς ποια κατεύθυνση θέλουμε να πάει ο τόπος.

 Στη διαδικασία αυτής της επιλογής δεν μπορεί και δεν πρέπει τα κριτήρια να είναι συναισθηματικά. Προφανώς οι περισσότεροι -σίγουρα όχι όλοι- που ασχολούνται η θέλουν να ασχοληθούν με τη διοίκηση του δήμου είναι «καλοί άνθρωποι», είναι όμως κατάλληλοι;

 Η άποψη ότι «κανείς δεν περισσεύει», αν δεν είναι υποκριτική, είναι απολύτως συναισθηματική και κατά συνέπεια άτοπη.

 Κατά την άποψή μου οι «γυρολόγοι» της τοπικής πολιτικής σκηνής που για δεκαετίες ολόκληρες βιοπορίζονται από την ενασχόλησή τους με τα κοινά, περισσεύουν.

 Αυτοί που έχουν σαν γνώμονα και προτεραιότητα το ατομικό και όχι το συλλογικό όφελος, περισσεύουν.

 Και σίγουρα, αυτοί που δοκιμάστηκαν και απέτυχαν παταγωδώς, περισσεύουν.

 Ο δήμος Αργιθέας, έχει πλέον απόλυτη ανάγκη από ανθρώπους που έχουν ένα όραμα για την περιοχή, έχουν τη δυνατότητα να καταρτίσουν ένα ρεαλιστικό σχέδιο και τέλος έχουν την ικανότητα να το υλοποιήσουν.

 Κριτήρια όπως ηλικιακά, τοπικά, προϋπηρεσίας, ενσήμων κ.λπ., ξεκινούν από λάθος αφετηρία και θα οδηγήσουν στα γνωστά λάθος αποτελέσματα.

 Και τέλος, δεν χρειάζεται να γίνουμε όλοι δήμαρχοι ή δημοτικοί σύμβουλοι για να βοηθήσουμε την «πατρίδα», υπάρχουν πολλά «μετερίζια» από τα οποία μπορούμε να φανούμε χρήσιμοι! Εκτός και αν το κύριο μέλημά μας είναι η προσωπική «καταξίωση» και προβολή.

 Η Αργιθέα έχει δυνατότητες και μπορεί. Όποιος πιστεύει ότι δεν γίνεται, καλά θα κάνει να μην εμποδίζει αυτούς που το κάνουν.

Τσαπραΐλης Αχιλλέας - Κτηνοτρόφος

Μόνιμος κάτοικος Αργιθέας

Ο καιρός στο Καταφύλλι
Σελίδες μελών
Πρωτοσέλιδα
Δι@ύγεια - Δήμος Αργιθέας
Δήμος Αργιθέας
Εκλογές Σεπτ. 2015
Εκλογές 2014
Εκλογές 2012
Εκλογές 2010
Τελευταία άρθρα