Ela na paiksoume

Koumpouriana

18 - 12 - 2018
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 39 επισκέπτες και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας

D Papakostas Είναι Σήμερα, η ημέρα-ευκαιρία να αναμετρηθούμε με τα εσώτερα του ψυχισμού μας, με το ... στίγμα των ψυχικών ζητημάτων ή διαταραχών, όπως με συγκροτημένο της άρθρο σημειώνει σήμερα η Ψυχολόγος μας, του "Κέντρου Κοινότητας - Αλληλεγγύης" της Αργιθέας (Έδρα: Βραγκιανά Αχελώου).

 * Παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας σήμερα και η Αυτοδιοίκηση οφείλει να γιορτάσει ανάλογα,
να αξιοποιήσει την Ημέρα για ανάδειξη του έργου του νεοϊδρυθέντος Κέντρου Ανθρωπιάς, που άρχισε να λειτουργεί από τις αρχές Μαΐου 2018,στα Βραγκιανά, τον Αχελώο για όλους τους Αργιθεάτες!
  1. Να δοθεί το σήμα ότι η ανθρωπιστική πολιτική του ορεινού Δήμου μας, με τη συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Υπουργείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ενδυναμώνεται, υλοποιείται, προσφέρει στους αδύνατους δημότες.
  2. Η Αυτοδιοίκηση, δεν είναι πλέον μόνο για το φωτισμό, τους δρόμους, τα σκουπίδια, τα πιστοποιητικά, τη γραφειοκρατία.....

 Είναι κάτι βαθύτερο, πιο ανθρώπινο, μια ζεστή αγκαλιά στον έσχατο αδύναμο συμπολίτη μας.

 Αρκεί και ο δημότης να αφήσει τις φοβίες, τις προκαταλήψεις, τα "πρέπει" να δείχνω .... δυνατός, όχι αδύναμος..... ότι δεν είμαι διαφορετικός, ότι δεν είμαι... στιγματισμένος με ψυχοπαθολογικά συμπτώματα....

  1. Να αρχίσει να παραδέχεται, ότι όπως το σώμα υποφέρει, έτσι και ο ψυχισμός κάθε ανθρώπου-όσο δυνατός και αν δείχνει προς τα έξω-μπορεί στο διάβα της ζωής.... να λυγίσει.

 * Ο παθολόγος γιατρός, ο ψυχολόγος - θεραπευτής/αναλυτής, ο εξομολόγος - πνευματικός [για όσους ακολουθούν την Ορθόδοξη Ενοριακή ζωή], είναι οι πρώτοι και αναγκαίοι άνθρωποι, που πρέπει να προστρέχουμε όταν κτυπήσει... το καμπανάκι!

  1. Η εποχή μας, με το άγχος, την ανασφάλεια, την οικονομική και κοινωνική κρίση, η αύξηση του προσδόκιμου ζωής, γεννούν τις διαταραχές, την καταθλιπτική διάθεση, τις αϋπνίες, την υπερένταση, τις άνοιες, το Αλτσχάιμερ, τις νευροεκφυλιστικές παθήσεις, την ανορεξία, τη βουλιμία, την ....ανηδονία...

 Αλλά και πολύ παλιά, ο άνθρωπος υπέφερε από ψυχικές διαταραχές.

 "πέθανε από μαράζι" έλεγε η γιαγιά μας η Φανιώ...... δηλ. από κατάθλιψη. "Μαράζωσε.... από τον καϋμό του" …- λαϊκές οικείες εκφράσεις.

  1. Δεν πρέπει επουδενί να κρύβουμε το σύμπτωμα, τα σημάδια καταπόνησης, το πρόβλημα.....

 Η κουβέντα με τους καλούς φίλους, τους συγγενείς, τους ειδικούς ωφελεί τα μέγιστα, στην πρόληψη και θεραπεία.

 Όλα σήμερα γιατρεύονται.... η Ιατρική, η ψυχολογία, η ψυχιατρική έχουν κάνει άλματα. Επίσης και Φαρμακευτική, η Κλινική Ψυχολογία!

  1. Σήμερα, ας αναστοχαστούμε, ας συζητήσουμε με τον... άγνωστο εν πολλοίς εαυτό μας, με τα "θέλω" και τα ανικανοποίητα όνειρα, με τα παιδικά μας τραύματα, τις επιθυμίες που δεν προλάβαμε να γευτούμε....

 - Να μην ενοχοποιούμε τους εαυτούς μας, να αναλύουμε με ψυχραιμία, χωρίς πανικούς και εξάψεις τα φαινόμενα, τις βιοτικές καταστάσεις....

 - Να μην καταφεύγουμε στο πολύ αλκοόλ, τη νικοτίνη, την κάνναβη, τις βλαπτικές ουσίες.... στο θυμό, τις φιλονικίες, τα ... ξεσπάσματα.

 - Η άθληση, ο χορός, το περπάτημα, η επιστροφή στη φύση και στα παιδικά χώματα και βιώματα, ο εκκλησιασμός, η κοινωνική δράση, τα πολιτιστικά, ενισχύουν το νου, την ψυχή, το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων.....

  1. Οι κοινωνικές δομές του ορεινού Δήμου Αργιθέας, όλης της Αυτοδιοίκησης, ώρα να στηριχθούν πιο δυναμικά, πιο αποτελεσματικά από όλους!

 Μπορέσαμε να τις φτιάξουμε με προσπάθεια για κοινό όφελος και προσφορά.

 Να αγκαλιάσουμε, όλη η τοπική κοινωνία, οι Αιρετοί, τις δύο δραστήριες υπαλλήλους μας, την κοινωνική Λειτουργό και την Ψυχολόγο μας!

 * "Ουκ επ' άρτω μόνω, ζήσεται άνθρωπος!" διδάσκει η Ιερά Βίβλος.

Δημήτρης Παπακώστας

Αιρετός Τ.Α. Αργιθέας Καρδίτσας Θεσσαλίας.......10/10/2018.

Ο καιρός στο Καταφύλλι
Σελίδες μελών
Πρωτοσέλιδα
Δι@ύγεια - Δήμος Αργιθέας
Δήμος Αργιθέας
Εκλογές Σεπτ. 2015
Εκλογές 2014
Εκλογές 2012
Εκλογές 2010
Τελευταία άρθρα