s70 smart

Koumpouriana

16 - 09 - 2019
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 123 επισκέπτες και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Ela na paiksoume

04 AlkoolismosΓράφει η Χριστίνα Τρελλοπούλου

01 Christy Trellopoulou Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας - ΠΟΥ περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι τον χρόνο χάνουν τη ζωή τους από ασθένειες ή δυστυχήματα που συνδέονται με την κατανάλωση αλκοόλ. Το αλκοόλ, όταν καταναλώνεται συχνά και σε μεγάλες ποσότητες, οδηγεί στην εξάρτηση. Αλκοολισμός είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη μειωμένη ικανότητα κάποιου
να οριοθετήσει την κατανάλωση αλκοόλ, παρόλο που αναγνωρίζει τις αρνητικές επιπτώσεις που προκύπτουν από την τόσο συχνή και υπερβολική χρήση.

 Οι συνέπειες από την κατανάλωση του αλκοόλ είναι πολύ σοβαρές. Οι αλκοολικοί δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει στη ζωή τους.

 Συχνά έρχονται αντιμέτωποι με αρνητικά συναισθήματα. Το άτομο βιώνει αισθήματα ντροπής, θυμού, θλίψης, ενοχής και μοναξιάς. Στο κοινωνικό κόστος συγκαταλέγονται οι περιορισμένες συναναστροφές του με επίσης εθισμένα άτομα, η απομόνωση και ο  κοινωνικός αποκλεισμός, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που η εξάρτησή του μπορεί να οδηγήσει στη φθορά ή και την καταστροφή σημαντικών για τον ίδιο σχέσεων όπως συγγενικές, συζυγικές, ερωτικές, φιλικές, επαγγελματικές. Ακόμα, μειώνεται δραματικά η ανταπόκρισή του σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας. Στην εργασία μειώνεται η παραγωγικότητά του καθώς αποτυγχάνει στο να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις υποχρεώσεις του. Για παράδειγμα, χάνει προθεσμίες, αργεί να παρουσιαστεί στην εργασία του και δυσκολεύεται στην οργάνωση.

 Η εξάρτηση από το αλκοόλ έχει επίσης οικονομικό και νομικό κόστος για τον χρήστη. Προκειμένου να ικανοποιήσει την εξάρτησή του, το άτομο πληρώνει πολλά χρήματα στο αλκοόλ. Συνέπεια της κατάχρησης είναι τα προβλήματα υγείας, τα ατυχήματα και σε περιπτώσεις η εμπλοκή με τον νόμο. Η επήρεια του αλκοόλ καθιστά το άτομο ευάλωτο απέναντι στη σεξουαλική εκμετάλλευση και τα ατυχήματα, κάτι που μπορεί να του στοιχήσει ακόμα και την ίδια του τη ζωή.

 Οι αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία συχνά συνδέονται με μειωμένη ενέργεια και δύναμη, με χαμηλή ευχαρίστηση στο σεξ ή σεξουαλική δυσλειτουργία και προβλήματα με τον ύπνο. Το αλκοόλ παρουσιάζει συννοσηρότητα σχετιζόμενη με σωματικά νοσήματα όπως καρδιαγγειακά, δερματικά, ορμονικά, ενδοκρινικά, εμφάνιση καρκίνου κ.λπ. αλλά και ψυχιατρικά νοσήματα όπως κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές, διαταραχές της προσωπικότητας και άλλα νοσήματα.

 Γενετικά, αλκοολικές εγκυμονούσες μητέρες, μπορεί να κυοφορήσουν έμβρυο με Εμβρυϊκό Αλκοολικό Σύνδρομο το οποίο είναι υπεύθυνο για σοβαρή νοητική και κινητική υστέρηση στο νεογνό. Η κατάχρηση του αλκοόλ ευθύνεται επίσης, για προβλήματα μνήμης, φτωχής δημιουργικότητας και μειωμένης ικανότητας στην επίλυση προβλημάτων.

 Η λύση των προβλημάτων δεν επιτυγχάνεται με την κατάχρηση αλκοόλ. Η λύση βρίσκεται στην επιλογή υγιών και αποτελεσματικών στρατηγικών αντιμετώπισης των προβλημάτων. Ο αλκοολικός, λανθασμένα πιστεύει ότι η κατάχρηση μπορεί να τον βοηθήσει να ξεπεράσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Δυστυχώς, οι χρήστες φοβούμενοι τον κοινωνικό στιγματισμό διστάζουν να αναζητήσουν βοήθεια. Τα εθισμένα άτομα δυσκολεύονται να αποδεχτούν την εξάρτησή τους κι αυτό δυσκολεύει την απόφασή τους για θεραπεία. Η έγκαιρη αναγνώριση και διάγνωση του αλκοολισμού είναι σημαντική για τη θεραπεία που θα ακολουθήσει.

 Οι ειδικοί ψυχικής υγείας είναι οι πλέον κατάλληλοι στη δημιουργία και την εφαρμογή μιας αποτελεσματικής θεραπείας. Αρχικά, απαραίτητο είναι το άτομο να μην αρνηθεί το πρόβλημα του εθισμού του στο αλκοόλ και να φανεί αποφασισμένο να ζητήσει τη βοήθεια του ειδικού. Ο θεραπευτής στη συνέχεια μπορεί να βοηθήσει το άτομο να αποδεχτεί τον εθισμό του, να τερματίσει τη χρήση και να διατηρήσει την αποχή απ' αυτή. Η συμβολή του ειδικού ψυχικής υγείας, του υποστηρικτικού πλαισίου αλλά κυρίως του ίδιου του ατόμου είναι καθοριστικής σημασίας στην απεξάρτηση από το αλκοόλ και την επιλογή ενός υγιούς τρόπου δράσης και αντιμετώπισης δυσάρεστων καταστάσεων.

Η Χριστίνα Τρελλοπούλου είναι Ψυχολόγος του Κέντρου Κοινότητας Βραγκιανών του Δήμου Αργιθέας

Ο καιρός στο Καταφύλλι

01 Faslis Xristos

Σελίδες μελών
Πρωτοσέλιδα
Δι@ύγεια - Δήμος Αργιθέας
Δήμος Αργιθέας
Εθνικές εκλογές Ιουλίου 2019
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019
Εκλογές Σεπτ. 2015
Εκλογές 2014
Εκλογές 2012
Τελευταία άρθρα