Γράφει ο Γιάννης Σωτ. Φρύδας
Οι εκλογές για την Αργιθέα τελείωσαν στις 26/5. Οι Αργιθεάτες αποφάσισαν με απόλυτη πλειοψηφία 53% να αναθέσουν τη διοίκηση του Δήμου στην παράταξη “ΑΡΓΙΘΕΑ - Νέα Εποχή” και τον επικεφαλής αυτής ΑΝΔΡΕΑ ΣΤΕΡΓΙΟΥ για Δήμαρχο.
Πριν προχωρήσουμε στην ανάλυση των στοιχείων των εκλογών πρέπει να αναφέρουμε ότι η όλη διαδικασία κατά την προεκλογική περίοδο αλλά και κατά την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών ήταν άψογη και αυτό πιστώνεται και στις τρεις παρατάξεις με τους επικεφαλής, τους υποψηφίους και τα στελέχη τους. Όλοι κράτησαν ήπια στάση χωρίς φανατισμούς και άγονες αντιπαραθέσεις και γι αυτό αξίζουν σε όλους συγχαρητήρια.
Πάμε τώρα να παραθέσουμε τα στοιχεία των εκλογών τα οποία είναι αδιαμφισβήτητα.
- Σε σύγκριση με τις εκλογές του 2014 είχαμε αύξηση συμμετοχής 7,72 % επί των εγγεγραμμένων, το 2014 ψήφισαν 3.272 και το 2019 ψήφισαν 3.611
- Το 2014 αναμετρήθηκαν δύο παρατάξεις, η παράταξη του απερχόμενου Δημάρχου ΤΣΙΒΟΛΑ ΛΑΜΠΡΟΥ, που έλαβε ποσοστό 60,37% και η παράταξη του ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΣΙΩΤΗ, που έλαβε ποσοστό 39,63%
- Στις εκλογές του 2019 έλαβαν μέρος τρεις παρατάξεις: α) Η παράταξη “ΜΕΝΟΥΜΕ ΑΡΓΙΘΕΑ” με επικεφαλής τον απερχόμενο Δήμαρχο ΛΑΜΠΡΟ ΤΣΙΒΟΛΑ, που έλαβε ποσοστό 9,92%. β) Η παράταξη “ΑΡΓΙΘΕΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ” με επικεφαλής τον ΓΙΩΡΓΟ ΧΑΣΙΩΤΗ, που έλαβε ποσοστό 36,93% και γ) η παράταξη “ΑΡΓΙΘΕΑ-Νέα Εποχή” με επικεφαλής τον ΑΝΔΡΕΑ ΣΤΕΡΓΙΟΥ, που έλαβε ποσοστό 53,15%.
Παρατηρώντας τα παραπάνω αδιαμφισβήτητα στοιχεία, ο καθένας μπορεί να προβεί στις δικές του εκτιμήσεις και να εξάγει τα δικά του συμπεράσματα επί των αποτελεσμάτων των αυτοδιοικητικών εκλογών στο Δήμο μας της 26ης Μαΐου.
Τις δικές μου εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξα σας παραθέτω παρακάτω.
Κατά τη γνώμη μου:
- Υπήρξε έντονη αποδοκιμασία της απερχόμενης διοίκησης του Δήμου, διότι, όταν στις προηγούμενες εκλογές έχεις το 60% και σ΄ αυτές με το ζόρι καταφέρνεις να κατεβάσεις συνδυασμό και να πάρεις τελικά 10%, δείχνει ότι κάτι δεν έκανες σωστά και ο κόσμος σου γύρισε την πλάτη.
- Η παράταξη της αντιπολίτευσης “ΑΡΓΙΘΕΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ” δεν κατάφερε να πείσει και να πιάσει το σφυγμό του κόσμου, που διψούσε για ανανέωση και έναν διαφορετικό τρόπο αντίληψης των πραγμάτων και διοίκησης και έπεσε στην παγίδα της “ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΡΓΙΘΕΑΣ” κατεβάζοντας ένα ψηφοδέλτιο με έμπειρα αυτοδιοικητικά στελέχη (πρώην Δημάρχους, αντιδημάρχους, Δημοτικούς συμβούλους κ.λπ.). Οι Αργιθεάτες όμως θεώρησαν ότι αυτά τα στελέχη “ό,τι είχαν να προσφέρουν το πρόσφεραν”.
- Η παράταξη “ΑΡΓΙΘΕΑ - Νέα Εποχή” του ΑΝΔΡΕΑ ΣΤΕΡΓΙΟΥ κατάφερε να αποσπάσει την απόλυτη πλειοψηφία λαμβάνοντας το 53% των ψηφοφόρων εκλέγοντας 9 Δημοτικούς συμβούλους. Αξιοσημείωτο είναι ότι εκτός του Ηλία Παπαδήμα (πρώην Δήμαρχος του καποδιστριακού δήμου Αργιθέας) οι υπόλοιποι 8, αν δεν κάνω λάθος, έλαβαν μέρος για πρώτη φορά ως υποψήφιοι. Την πρώτη μεγάλη νίκη πάντως κατά την γνώμη μου την πέτυχε πριν τις εκλογές. Κατάφερε να πιάσει το σφυγμό της νεολαίας που τα τελευταία χρόνια παρακολουθούσε με αδιαφορία τα δρώμενα, της έδωσε χώρο και λόγο να εκφραστεί και να συμμετάσχει ενεργά στις διαδικασίες και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση συμμετοχής στις εκλογές για πρώτη φορά κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Αυτό από μόνο του μας εξέπληξε ευχάριστα και μας γεμίζει αισιοδοξία και ελπίδα για το μέλλον του τόπου μας.
Εν κατακλείδι μπορούμε να πούμε ότι τα αποτελέσματα έδειξαν ότι:
Κανείς δεν είναι μόνιμος και κανείς δεν πρέπει να θεωρεί τον εαυτό του αναντικατάστατο. Είναι εύκολο να κατακτήσεις την κορυφή, αλλά πολύ δύσκολο να παραμείνεις εκεί. Χρειάζεται πολύ δουλειά, συνεργασία όλων των πλευρών με κατανόηση και ειλικρινή διάλογο. Η διοίκηση πρέπει να είναι δίπλα στο δημότη και στα προβλήματά του χωρίς κομπασμούς και αλαζονικές συμπεριφορές. Ο Αργιθεάτης εύκολα θα σου δείξει εμπιστοσύνη και θα σε στηρίξει, αν όμως τον κοροϊδέψεις και τον υποτιμήσεις δεν πρόκειται να σε συγχωρήσει και θα σε τιμωρήσει, όπως αποδείχτηκε και στις πρόσφατες εκλογές.
Εύχομαι στον νέο Δήμαρχο ΑΝΔΡΕΑ ΣΤΕΡΓΙΟΥ και σε όλους τους εκλεγμένους Δημοτικούς Συμβούλους και προέδρους των κοινοτήτων όλων των παρατάξεων καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που έχουν αναλάβει και στο τέλος της τετραετίας να μπορούμε όλοι να κοιταζόμαστε στα μάτια. Και μην ξεχνάτε η ΑΡΓΙΘΕΑ μας, σας έχει και μας έχει ανάγκη ΟΛΟΥΣ!!
Γιάννης Σ. Φρύδας
Δημοτικός υπάλληλος Δήμου Βόλου
πρώην Γραμματέας Καταφυλλίου






