s70 smart

Koumpouriana

16 - 09 - 2019
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 69 επισκέπτες και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Ela na paiksoume

Kamzelis Hlias Πολύς λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.) σ’ όλον τον κόσμο και δεν μένει απ΄ έξω και η περιοχή της Αργιθέας, των Αγράφων Ευρυτανίας, του Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας και άλλων περιοχών που προσφέρονται για κατασκευή και εγκατάσταση μονάδων Α.Π.Ε.

 Για την καλύτερη κατανόηση των ωφελημάτων για τον άνθρωπο και το περιβάλλον καθώς και των αρνητικών επακόλουθων αυτών των εγκαταστάσεων, ο Ηλίας Καμζέλης* προσφέρει στο κοινό τις γνώσεις του επί του θέματος των Α.Π.Ε., μέσω της πτυχιακής του εργασίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

 Η πτυχιακή εργασία αποτελείται από έξι (6) κεφάλαια με σκοπό να ερευνηθεί ο κλάδος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η συμβολή τους στην πράσινη οικονομία.

 Στο πρώτο κεφάλαιο αναφέρεται το πώς ξεκίνησε και πώς εξελίχτηκε ο ενέργεια μέχρι σήμερα και ποιες μορφές αυτή έχει. Μελετάται το διεθνές ενεργειακό περιβάλλον αλλά και ο τομέας της ενέργειας στην Ελλάδα και παρατίθενται το κανονιστικό και ρυθμιστικό πλαίσιο που τον διέπουν.

 Στο δεύτερο κεφάλαιο ορίζεται τι είναι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ποιες είναι οι τεχνολογίες που την απαρτίζουν καθώς και πώς αυτές ενεργοποιούνται.

 Στο τρίτο κεφάλαιο αφού μελετώνται τόσο οι ευρωπαϊκές εξελίξεις όσο και ποιες είναι οι καλύτερες χώρες στην Ευρώπη όσο αναφορά τη χρήση των ΑΠΕ, αναλύεται η αναγκαιότητά τους.

 Στο τέταρτο κεφάλαιο αναλύονται διεξοδικά οι τύποι των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

 Στο πέμπτο κεφάλαιο ορίζεται τι είναι πράσινη οικονομία, δίνεται η έννοιά της και πώς αυτή εξελίχτηκε μέχρι σήμερα. Επίσης, μελετώνται τα χαρακτηριστικά και οι αρχές για την επίτευξή της και ερευνώνται οι προκλήσεις που αυτή δημιουργεί.

Στο έκτο και τελευταίο κεφάλαιο δίνονται οι εκτιμήσεις που υπάρχουν για την πράσινη οικονομία, μελετώνται τα μέσα πολιτικής για την υλοποίησή της και αναλύεται η διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στην πράσινη οικονομία και στην πράσινη ανάπτυξη. Τέλος, γίνεται μία αναφορά σε ένα καινούριο υλικό που αντικαθιστά το πλαστικό και παράγεται από τα μανιτάρια.

 Στο κεφάλαιο 2.2 της εργασίας του Ηλία Καμζέλη, με τίτλο «ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ», διαβάζουμε:

 Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι η παροχή ενέργειας που παράγεται από φυσικές διεργασίες και που η εκμετάλλευσή τους δεν αποφέρει μείωση ή εξάντληση των αποθεμάτων του. Όλες οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προέρχονται, τελικά, από τον ήλιο. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον ήλιο άμεσα (όπως τα ηλιακά θερμικά συστήματα) ή έμμεσα (όπως στην υδροηλεκτρική ενέργεια, την ισχύ του ανέμου και την ισχύ από τα καύσιμα βιομάζας).

 Το κύριο χαρακτηριστικό τους δηλαδή είναι ότι δεν εξαντλούνται σε αντίθεση με τις παραδοσιακές πηγές ενέργειας. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές λύσεις για την ενέργεια. Όμως αυτές δεν συγκαταλέγονται στις ανανεώσιμες πηγές αλλά είναι μια «εναλλακτική ενέργεια» που επιτρέπει τη χρήση της ενέργειας με την τεχνολογία και με πιο αποτελεσματικό τρόπο από ότι γινόταν παλιότερα. Έτσι οι υπάρχουσες προμήθειες ενέργειας διαρκούν περισσότερο και έχουμε τη δυνατότητα περισσότερου χρόνου πριν εξαντληθούν τα αποθηκευμένα ορυκτά και τα ατομικά καύσιμα.

 Εκτός από τον όρο ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συναντάμε και τους όρους ήπιες μορφές ενέργειας, ή νέες πηγές ενέργειας, ή πράσινη ενέργεια. Με τους όρους αυτούς εννοούνται εκείνες οι μορφές ενέργειας που η αξιοποίησή τους δεν διαταράσσει αισθητά το περιβάλλον, δεν προκαλούν δηλαδή μόλυνση του περιβάλλοντος όπως γίνεται με τις συμβατικές μορφές ενέργειας και προέρχονται από διάφορες φυσικές διαδικασίες, όπως είναι ο άνεμος, η γεωθερμία, η κυκλοφορία του νερού και άλλες. Ο όρος αυτός αναφέρεται σε δύο βασικά χαρακτηριστικά τους:

  1. Για την εκμετάλλευσή τους δεν απαιτείται κάποια ενεργητική παρέμβαση, όπως είναι η εξόρυξη, η άντληση και η καύση, που χρησιμοποιούνται στις ήδη υπάρχουσες μέχρι τώρα πηγές ενέργειας, αλλά εκμεταλλεύεται η ροή ενέργειας που υπάρχει στη φύση.
  2. Πρόκειται για «καθαρές» μορφές ενέργειας, πολύ φιλικές προς το περιβάλλον, που δεν αποδεσμεύουν υδρογονάθρακες, διοξείδιο του άνθρακα ή τοξικά και ραδιενεργά απόβλητα, όπως αποδεσμεύουν οι υπόλοιπες πηγές ενέργειας που χρησιμοποιούνται σε μεγάλη κλίμακα.

 Για να διαβάσετε την Πτυχιακή Εργασία του Ηλία Καμζέλη επιλέξτε ΕΔΩ:

 * Ο Ηλίας Καμζέλης κατάγεται από τα Βραγκιανά Αργιθέας, είναι πτυχιούχος λογιστικής κα εργάζεται στη διοίκηση του Ο.Α.Ε.Δ.

Ο καιρός στο Καταφύλλι

01 Faslis Xristos

Σελίδες μελών
Πρωτοσέλιδα
Δι@ύγεια - Δήμος Αργιθέας
Δήμος Αργιθέας
Εθνικές εκλογές Ιουλίου 2019
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019
Εκλογές Σεπτ. 2015
Εκλογές 2014
Εκλογές 2012
Τελευταία άρθρα