s70 smart

Koumpouriana

19 - 08 - 2019
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 55 επισκέπτες και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Ela na paiksoume

Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας

D Papakostas Ο Δημοτικός κώδικας ρητά προβλέπει την υποχρέωση των Δημοτικών Αρχών να ενημερώνουν την κοινή γνώμη (Δημότες & Φορείς), να εκθέτουν σε ειδική δημόσια συνεδρίαση όλα τα Πεπραγμένα, την οικονομική κατάσταση του Δήμου, τα εκτελεστέα έργα και να λογοδοτούν στο κυρίαρχο σώμα, τους Δημότες!

 Ιδιαίτερα στον ορεινό Δήμο Αργιθέας, όπου δεν κυκλοφορεί τοπική εφημερίδα, αλλά η όποια ενημέρωση γίνεται από την ιστοσελίδα του δήμου, που έχει μικρή, ακόμη, επισκεψιμότητα και κυρίως από τις έγκριτες e-φημεριδες της Καρδίτσας.

 Όμως το επίπεδο της ψηφιακής επάρκειας δεν είναι ακόμη υψηλό για τα ορεινά δυσπρόσιτα χωριά μας.

 Πέραν του ότι οι χιλιάδες ΑΡΓΙΘΕΑΤΕΣ είναι διάσπαρτοι και το ποσοστό των μόνιμων κατοίκων είναι αναλογικά πολύ μικρό, σε σχέση με τον νόμιμο ή πραγματικό πληθυσμό (DE FACTO) της ΕΛΣΤΑΤ.

 Συνεπώς επιβάλλεται και από την αδήριτη ανάγκη πληροφόρησης όλων των Δημοτών η οργάνωση Ειδικής Συνεδρίασης του Δ.Σ. σε πρόσφορο τόπο με θέμα τον Απολογισμό Πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής για το έτος 2018, αλλά και της πενταετίας (2014-2019) - κατ άρθρο 217 ΔΚΚ σε συνδυασμό με άρθρο 95 ΔΚΚ - με πρωτοβουλία της Αντιπολίτευσης ή των Δημοσυμβούλων.

 |. Οι Δημότες, οι Αιρετοί και όλοι οι φορείς δικαιούνται να μάθουν:

  1. Τι χρήματα παρέλαβε η απερχόμενη Δημοτική αρχή από την προηγούμενη (2011-14).
  2. Τι εκκρεμότητες και ποια τα συνεχιζόμενα έργα (π.χ. αναπλάσεις πλατειών κ.λπ.).
  3. Ποιο το επίπεδο οργάνωσης των Δημοτικών Υπηρεσιών, των κοινωνικών Δομών, του εξοπλισμού του Δήμου, ο αριθμός των Υπαλλήλων κ.α.
  4. Ποιο το ποσό των ίδιων εσόδων, των ΚΑΠ - ΣΑΤΑ, των έκτακτων ενισχύσεων από την κεντρική κυβέρνηση, πόροι του ΕΣΠΑ κ.λπ.
  5. Ποια έργα έχουν δημοπρατηθεί, είναι υπό εκτέλεση, ποιο το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τους, Συμβάσεις Ανάθεσης κ.λπ.
  6. Πόσο το ταμιακό υπόλοιπο που θα παραδοθεί στη νέα Δημοτική αρχή (1-9-2019).
  7. Απολογισμός δράσεων των νομικών προσώπων (ΔΗΚΕΑΡ/ Βοήθεια στο Σπίτι), Μουσείου Ανθηρού, Κοινωνικής Δομής του "Κέντρου Κοινότητας", των ΚΕΠ τοπικών Δημοτικών καταστημάτων (τ. Δημαρχεία).

 √ Όλα τα προαναφερόμενα, είχαμε ζητήσει από την εκτελεστική επιτροπή (Δήμαρχος και 4 Αντιδήμαρχοι) να γίνει με την έκδοση εντύπου, πριν τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου. Δυστυχώς δεν έγινε δεκτή η πρόταση μας.

 Όμως, έστω και μετεκλογικά, οι Δημότες πρέπει να ενημερωθούν αξιόπιστα.

 Γιατί γίνονται έργα ή προγραμματίζονται για το προσεχές διάστημα και πρέπει να επικοινωνηθούν προς την κοινή γνώμη.

 ||. Α. Τρεις (3) δημοπρατήσεις, μια ανά Δημοτική ενότητα, συνολικού ποσού περί το 1.500.000€ για οδικά έργα (Άσφαλτο δρόμο Επισκοπής Βραγκιανών, Τσιμεντόστρωση Μύλο Καταφυλλίου, σε Αργύρι, Δυτική και Ανατολική Αργιθέα) - Αναμένεται να ολοκληρωθούν το επόμενο έτος (2020).

 Β. Δημοπρατήθηκε και ανατέθηκε σε εργολάβο το έργο Ασφαλτόστρωσης έως κοινότητα Κουμπουριανών (περί 240.000€).

 Γ. Επίσης, Ρέμα Λεύκας Πετρίλου (120.000€).

 Δ. Στροφή Αγίου Νικολάου Βραγκιανών-Ράινιστα και τεχνικό Φλωρέσια.

 Ε. Προς Δημοπρασία το έργο ύδρευσης Αργυρίου με έσοδα του Υδροηλεκτρικού Αργυρίου (70.000€), που μπήκαν με μεγάλη καθυστέρηση σε ειδικό κωδικό του Δημοτικού προϋπολογισμού (το 2017), παρά τη ρητή πρόβλεψη του νόμου.

 ΣΤ. Επίσης, η διάνοιξη δρόμου από Άγιο Νικόλαο της έως παληοχώραφα Βραγκιανών (70.000€).

 Ζ. Δρόμος προς Μοναστήρι Βλασίου (25.000€).

 Η. Για νέες πιστοποιημένες παιδικές χαρές, μέσω προγραμμάτων Φιλόδημος του ΥΠΕΣ (203.000€). Σε Βραγκιανά Αχελώου, Πετρίλο κ.λπ.

 Θ. Προμήθεια νέου μηχανήματος JCB (περί τις 100.000€) & παλιότερα δύο φορτηγών και ενός 4χ4.κ.λπ.

 Ι. Ολοκληρώθηκε η ειδική ράμπα για ΑΜΕΑ στο κέντρο Κοινότητας Αργιθέας (στα Βραγκιανά), συν εργασίες συντήρησης κτιρίου κ.λπ.

 ΙΑ. Με επιτυχία η διαδικασία μισθώσεων ακινήτων του Δήμου από εταιρείες κινητής τηλεφωνίας (αύξηση εσόδων Δήμου κ.λπ.).

 ΙΒ. Παρατάθηκε η προθεσμία για κατάθεση αιτήσεων για δωρεάν δορυφορικά πιάτα (τηλεοπτικό σήμα μέσω Υπουργείου Ψηφιακής πολιτικής).

 ΙΓ. Έργα ΦΟΠ (ηλεκτροδότησης) σε νέους κτηνοτρόφους κ.λπ.

 √ Ήτοι συνολικά έργα ύψους 2.500.000€ και πλέον.

 Συν την ολοκλήρωση του έργου ΕΣΠΑ @Αναπλάσεις Κοινόχρηστων χώρων - ποσού περί τα 900.000€, που ξεκίνησε από την προηγούμενη δημοτική αρχή (2012).

------------------------------------------------------------------

 |||. Σε εκκρεμότητα οι δύο εργολαβίες, αρμοδιότητας Περιφέρειας Θεσσαλίας, για Ασφαλτόστρωση στον άξονα (επαρχιακή οδός 9) από Διασταύρωση Σπηλιάς έως Λίμνη Στεφανιάδας και έως Αετοχώρι - Β΄ Μάραθο - Βραγκιανά. (Συνολικού ποσού περί τα 7 εκατομμύρια ευρώ από ΠΔΕ Υπουργείου Υποδομών).

 Η Δημοτική αρχή, οι Κοινοτάρχες, οι Αιρετοί έχουμε το καθήκον να παρεμβαίνουμε και να πιέζουμε τους φορείς υλοποίησης των περιφερειακών έργων.

 Να μην αφήνονται να ...σέρνονται, να μπλέκονται στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και της τυχόν ραθυμίας των.... Δημοσίων Υπηρεσιών, της.... παραλυτικής συναρμοδιότητας κ.λπ.

 √ Ολοκληρώθηκε η διαδικασία και εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι από το Π.Σ. Θεσσαλίας Δεκέμβριο 2018 για το σημαντικό έργο Ασφαλτόστρωσης στη Διανομαρχιακή σύνδεση Βραγκιανά Αχελώου Αργιθέας - Ρόγκια-Φελίκι - Κέδρα Ευρυτανίας (6 χλμ.). Αναμένεται η χρηματοδότηση από τον Περιφερειάρχη.

 √ Έχει κατατεθεί στην Δ/νση τεχνικών έργων Καρδίτσας η μελέτη του γραφείου Β. Βαρελά για τη Μεγάλη Σκάλα Ανθηρού.

 * Το έχουμε υπογραμμίσει πολλές φορές......

 Πολιτική χωρίς Επικοινωνία....

 Είναι.... καμπάνα χωρίς.... γλωσσίδι!!!

Δημήτρης Παπακώστας

Πρόεδρος Δ.Σ. ορεινής Αργιθέας Καρδίτσας Θεσσαλίας.

 

Ο καιρός στο Καταφύλλι

01 Faslis Xristos

Σελίδες μελών
Πρωτοσέλιδα
Δι@ύγεια - Δήμος Αργιθέας
Δήμος Αργιθέας
Εθνικές εκλογές Ιουλίου 2019
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019
Εκλογές Σεπτ. 2015
Εκλογές 2014
Εκλογές 2012
Τελευταία άρθρα