s70 smart

Koumpouriana

30 - 03 - 2020
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 154 επισκέπτες και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Ela na paiksoume

Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας

D Papakostas Διανύουμε ως Τοπική Αυτοδιοίκηση τη μεταβατική περίοδο μεταξύ των τοπικών εκλογών, που έγιναν στις 26 Μαΐου, έως την εγκατάσταση των νέων δημοτικών αρχών, των νεοεκλεγέντων Δημάρχων -1-9-2019.

 1. Τρεις καλοκαιρινοί μήνες, που για τους Ορεινούς Δήμους είναι η εποχή που επισκέπτες και ετεροδημότες γυρίζουν στα πατρικά τους, στα κτήματα τους, με τα εγγόνια και συγγενείς τους.

 2. Εποχή εκτέλεσης έργων από ανάδοχους εργολάβους, γιατί από το Νοέμβριο εμφανίζονται τα πρώτα χιόνια στις ψηλές βουνοκορφές μας...

 Οι απερχόμενες Δημοτικές Αρχές, παρά την τυχόν εκλογική αποτυχία, οφείλουμε απέναντι στον κόσμο μας να είμαστε δίπλα τους, στην καθημερινότητα και τα προβλήματα τους....

 3. Στα πλαίσια του πολιτικού πολιτισμού, συνηθίζεται ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος να συναντάται με τους απερχόμενους - Δήμαρχο, Αντιδημάρχους, Πρόεδρο Δ.Σ. κ.α. - να του διατίθεται γραφείο στο Δημοτικό κατάστημα για να προετοιμάσει τη δική του θητεία σε συνεργασία με τους Δημοτικούς Υπαλλήλους.

 4. Θεσμικά, ο Δήμαρχος και η Εκτελεστική Επιτροπή έχει όλες τις εξουσίες χωρίς περιορισμό, λόγω των εκλογών - έως την τυπική λήξη της θητείας (31-8-19).

 Όμως κρίσιμες αποφάσεις που ενδεχομένως θα δεσμεύσουν τη νέα δημοτική αρχή, είτε αποφεύγονται είτε γίνονται σε συνεννόηση με το νέο Δήμαρχο, ο οποίος έχει και νωπή λαϊκή εντολή.

 5. Αντίθετα, το Δ.Σ., ως το ανώτερο συλλογικό ελεγχτικό και κανονιστικό σώμα, δεν έχει πλήρεις τις αρμοδιότητες του, από ένα μήνα πριν τις εκλογές (26 Απριλίου) έως 31-8-2019.

 Με βάση το άρθρο 65 ν.3852/10 Παρ 5:

 " Το Δ.Σ. αποφασίζει (στη μεταβατική περίοδο) μόνο για θέματα που αναφέρονται σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης, καθώς και για όσα αφορούν στην υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων έργων".

 6. Οι Κοινοτάρχες, επίσης, δεν περιορίζονται θεσμικά - νομικά, ασκούν κανονικά όλες τις αρμοδιότητες τους, που τώρα με την ισχύ του Κλεισθένη είναι αυξημένες και πιο ουσιαστικές.

 Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει ο πολίτης να νοιώσει.... κενό τοπικής εξουσίας.

 * Οι Αντιδήμαρχοι είναι και παραμένουν δίπλα τους, έως τη λήξη της θητείας.

 * Ιδιαίτερα σε θέματα πολιτικής προστασίας η συνεργασία απερχόμενων και νέων πρέπει να είναι στενή και σε καθημερινή βάση.

 * Η Ύδρευση να παρέχεται κανονικά. Οι Δεξαμενές, τα φρεάτια να καθαριστούν έγκαιρα και όχι τέλη Ιουλίου ή τον Αύγουστο.

 √ Οι μετρήσεις ελέγχου ποιότητας των νερών να γίνονται, όπως οι νόμοι προβλέπουν και τα αποτελέσματα να δημοσιοποιούνται στους δημότες.

 √ Τα εκτελεστέα έργα πρέπει να παρακολουθούνται από κοντά και οι ανάδοχοι εργολάβοι να τηρούν τα χρονοδιαγράμματα και τους όρους των συμβάσεων.

 √ Να τρέξει, κατά το δυνατόν, το πρόγραμμα νέων παιδικών χαρών ώστε τα παιδιά μας να απολαύσουν τις νέες ασφαλείς εγκαταστάσεις.

 Ήδη ο Δήμος μας έχει λάβει μέσω "Φιλόδημος" πίστωση 203.000€.

 7. Όπως, μας ενημέρωσε ο εργολάβος Ευαγγ. Μπαλάνος, στις 2/7/19 ξεκινά το έργο Τσιμεντόστρωσης στη στροφή Αγίου Νικολάου Βραγκιανών-Ραινιστα και σε τρείς (3) μέρες θα ολοκληρωθεί το.... πολύπαθο αυτό έργο, που είναι ημιτελές από την προηγούμενη δημοτική αρχή (2012) [ήδη έγινε το τεχνικό στα Φλωρέσια].

 8. Όπως γράψαμε, στις τρεις Καποδιστριακές περιοχές της ορεινής Αργιθέας έχουν δημοπρατηθεί ή πρόκειται σύντομα να δημοπρατηθούν έργα (οδικά, Ασφαλτόστρωση, τεχνικά, Ύδρευσης κ.λπ.) προϋπολογισμού άνω των 2.500.000€.

 Όλα αυτά θα παραδοθούν σε εκκρεμότητα από την νυν Δημοτική Αρχή στη νέα που εγκαθίσταται τον Σεπτέμβριο.

 Έως τα τέλη του 2020 ελπίζουμε να έχουν δοθεί ολοκληρωμένα στους δημότες για πλήρη χρήση τους!

 9. Με νέα Υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β 2466/21-6-19) παρατάθηκαν χρονικά (συν 4 μήνες) οι σχέσεις των συμβασιούχων κοινωφελούς εργασίας (με πόρους ΟΑΕΔ και ΠΔΕ). Το καλοκαίρι οι εργαζόμενοι αυτοί πρέπει να αξιοποιηθούν για καθαρισμό δημοτικών δρόμων, κοινοχρήστων χώρων, "κρυφών" χωματερών, ρεμάτων και μονοπατιών με επίβλεψη Αντιδημάρχων και Κοινοταρχών.

 10. Η λαϊκή εντολή της 26-5-19 είναι σαφής και απόλυτα σεβαστή.

 Ελπίζουμε η νέα δημοτική αρχή, το νέο Δ.Σ. να παραλάβουν τη σκυτάλη και να φανούν αντάξιοι των προσδοκιών των Αργιθεατών....

 * Να μην ξεχνάμε ότι σε 23 μήνες - Μάιο 2021 - η Ορεινή Πατρίδα έχει να αντιμετωπίσει τη μεγάλη πρόκληση της νέας Γενικής Απογραφής πληθυσμού ΕΛΣΤΑΤ..... Απαιτείται έγκαιρη και καλή προετοιμασία, με συσπείρωση, Πατριωτική Ενότητα και Συνεργασία όλων των φορέων της Αργιθέας!

 * "Των φρονίμων τα παιδιά....." λέει ο θυμόσοφος Λαός μας!!!

 √ Όλοι στις 7 Ιουλίου στις ορεινές Εθνικές κάλπες! Στα 26 εκλογικά τμήματα των χωριών της Αργιθέας!

 √ Η Δημοκρατία στηρίζεται στη Συμμετοχή των ενεργών πολιτών!!!

Δημήτρης Παπακώστας

Πρόεδρος Δ.Σ. Αργιθέας Καρδίτσας Θεσσαλίας.

Ο καιρός στο Καταφύλλι

01 Faslis Xristos

Σελίδες μελών
Πρωτοσέλιδα
Δι@ύγεια - Δήμος Αργιθέας
Δήμος Αργιθέας
Εθνικές εκλογές Ιουλίου 2019
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019
Εκλογές Σεπτ. 2015
Εκλογές 2014
Εκλογές 2012
Τελευταία άρθρα