s70 smart

Koumpouriana

12 - 12 - 2019
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 94 επισκέπτες και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Ela na paiksoume

Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας

D Papakostas Παρακολουθούμε στο opengov τις εναγώνιες τοποθετήσεις των αιρετών της κοινοτικής Αυτοδιοίκησης.

 Τα τεκμηριωμένα επιχειρήματα για σεβασμό στη λαϊκή ετυμηγορία, την τέταρτη κάλπη που ανέδειξε τους νέους κοινοτικούς συμβούλους και προέδρους κοινοτήτων (άνω των 6000 Αιρετοί-των πρωτοκυττάρων της Τ.Α.).

 |. Κοινό αίτημα να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα των κοινοτικών εκλογών της 26 Μαΐου, να μην αλλάξουν οι κανόνες εκ των υστέρων..... να τηρηθεί η δημοκρατική νομιμότητα, να διαφυλαχθεί το κύρος των θεσμών..... το fair play!!!

 √ Να μην επιβληθεί εκ των άνω, νέος τρόπος εκλογής Κοινοταρχών και να μην αφαιρεθούν οι λίγες αποφασιστικές αρμοδιότητες των κοινοτικών συμβουλίων και Κοινοταρχών (έργα και δράσεις από αναλογία ΚΑΠ κ.λπ.).

 √ Να αφήσουν τους νέους Αιρετούς, να κινηθούν ως.... εργάτες της καθημερινότητας υπέρ των μικρών αλλά ουσιαστικών έργων των χωριών τους, των κοινοτήτων, των άγονων νησιών τους....

 √ Για την ύδρευση, το φωτισμό, τις παιδικές χαρές, τις πλατείες, τα μονοπάτια και τη φροντίδα αδυνάτων συνδημοτών.....

 * Με διαχείριση αυτόνομη μικροποσών, χωρίς το καπέλωμα από την απόμακρη Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου - που οι καλλικρατικές εκτάσεις (άνω των 200.000/ 350000 στρεμμάτων και έως 1.000.000!!!!) μετέτρεψαν την αυτο-διοίκηση σε απρόσωπη συγκεντρωτική εξουσία .....

 ||. Θα μπορούσε το Υπουργείο Εσωτερικών, η Βουλή να θέσουν ασφαλιστικές δικλείδες για τις περιπτώσεις που κάποιοι Αιρετοί της κοινοτικής Αυτοδιοίκησης θα υπερέβαιναν πολιτικά, διαχειριστικά τα δημοκρατικά όρια άσκησης των αρμοδιοτήτων τους....

 * Να δύναται, για παράδειγμα, το Δ.Σ. του οικείου Δήμου να επιλαμβάνεται με αυξημένη πλειοψηφία (2/3 ή 3/4 των μελών του Δ.Σ.) και να μπλοκάρει τυχόν αυθαιρεσίες κάποιων, λίγων Κοινοταρχών.....

 |||. Επουδενί βλάπτεται η Κυβερνησιμότητα των Δήμων από την εφαρμογή των διατάξεων του Κλεισθένη (αρμοδιότητες και τρόπος εκλογής των νέων Κοινοταρχών, όπου δεν υπήρξε απόλυτη πλειοψηφία/ άνω του 50%).

 * Οι θέσεις, οι προτάσεις όμως του Δ.Σ. ΚΕΔΕ είναι ευθέως αντι- κοινοτικές, αντι-αποκεντρωτικές και δυστυχώς αυτές τις μονοκρατορικές αντιλήψεις έρχεται να υιοθετήσει το υπουργείο και μάλλον και η πλειοψηφία της Βουλής/ το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί έως αύριο Πέμπτη 8 Αυγούστου.

 * Τα περί κινδύνου.....de facto δημιουργίας τρίτου βαθμού Αυτοδιοίκησης.... μέσω της κοινοτικής κάλπης..... είναι αβάσιμα, αόριστα και ανεδαφικά.....

 |V. Πολιτικά, Συνταγματικά, ηθικά οι κανόνες του δημοκρατικού παιχνιδιού δεν μπορεί να αλλάζουν εκ των άνω, εκ των υστέρων και με παραβίαση της λαϊκής ετυμηγορίας, η οποία δόθηκε με αυτοτελή ανεξάρτητα Ψηφοδέλτια και ξεχωριστή κοινοτική κάλπη (καλώς ή κακώς, δεν εξετάζεται στην παρούσα φάση).

 Το λάθος ή η σκοπιμότητα δεν διορθώνεται με.... εκτροπή και με αντιθεσμικές πολιτικές.....

 Όπως έχουμε τονίσει, συνιστά αντιδημοκρατική ... "κοπτάτσια", η όποια αλλαγή κανόνων και αφαίρεση κεκτημένων αρμοδιοτήτων......

 V. Αλλά, όπως υπογράμμισαν και οι αρχαίοι Αθηναίοι στους .... ανίσχυρους Μηλίους:

 " Το Δίκαιο, κατά την κρίση των ανθρώπων, λογαριάζεται όταν υπάρχει ίση δύναμη για την επιβολή του.....

 Όταν αυτό δεν συμβαίνει, τότε οι Δυνατοί - (ΚΕΔΕ - Βουλή - Υπουργεία - Δήμαρχοι αστικών Δήμων κ.λπ.) - κάνουν ο,τι τους επιτρέπει η ισχύς, η δύναμη τους!

 Και οι Αδύνατοι - (Κοινοτάρχες/ μικρά απόμακρα ορεινά χωριά και νησάκια)-υποχωρούν [εκόντες... άκοντες] όσο τους επιβάλλει... η αδυναμία τους....."

 * [Φυσικά, moutatis moutandis, τηρουμένων δηλαδή των αναλογιών......

 Από το 416 π.Χ. έως το σημερινό 2019..... το δίκιο του ισχυρού.... παράγει "νέο δίκαιο"......]*

 * Φίλοι συνάδελφοι Αιρετοί στων Ελλήνων τις Κοινότητες, όσο και αν αγωνιστείτε ο αγώνας.... μάταιος.....

 Το νέο νομοσχέδιο - ο "Αντισθένης" - θα υπερψηφιστεί, σύμφωνα με τις προτάσεις της πανίσχυρης ΚΕΔΕ.

 Οι μάχες πρέπει να δοθούν στον κάθε Δήμο πλέον, ώστε να ληφθούν αποφάσεις από τα Δημοτικά Συμβούλια που θα αναθέτουν σαφείς αρμοδιότητες και πόρους στα Κ.Σ. και Κοινοτάρχες με Αποκεντρωτική λογική και Δημοκρατικότητα!

 Η καθημερινότητα πρέπει να περάσει στους Αιρετούς της κοινοτικής Αυτοδιοίκησης για καλύτερα αποτελέσματα και συμετοχικότητα των ενεργών πολιτών!

 * Οι κοινότητες είναι τα κύτταρα των Δήμων... της Αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού!

 "Η Δημοκρατία κτίζεται από κάτω προς τα επάνω"! - Δημήτρης Τσάτσος.

Δημήτρης Παπακώστας

Πρόεδρος Δ.Σ. ορεινής Αργιθέας Καρδίτσας Θεσσαλίας
(Δήμαρχος Αχελώου 1999-2006)- Αιρετός 1991-94 & 1999-2019.
Ο καιρός στο Καταφύλλι

01 Faslis Xristos

Σελίδες μελών
Πρωτοσέλιδα
Δι@ύγεια - Δήμος Αργιθέας
Δήμος Αργιθέας
Εθνικές εκλογές Ιουλίου 2019
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019
Εκλογές Σεπτ. 2015
Εκλογές 2014
Εκλογές 2012
Τελευταία άρθρα