s70 smart

Koumpouriana

12 - 12 - 2019
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 118 επισκέπτες και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Ela na paiksoume

Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας

D Papakostas Οι νομοθετικές αλλαγές στο νόμο Κλεισθένη ψηφίστηκαν από την πλειοψηφία της νέας Βουλής, χθες 8 Αυγούστου 2019.

 Η νέα κυβέρνηση έκανε δεκτές την πλειονότητα των προτάσεων των ΔΣ ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ.

 Κατά την άποψη μας, παρότι έγινε ειλικρινής προσπάθεια να διορθωθούν οι προφανείς αστοχίες, αντιφάσεις και .... ασυναρτησίες του Κλεισθένη (νόμοι 4555/18&4604/19), μαζί με τα ξηρά.... κάηκαν και ορισμένα από τα χλωρά.....

 |. Η αυτονομία των κοινοτήτων, πάντα στα πλαίσια των Δήμων, του Συντάγματος (που ορίζει ρητά: Άρθρο 101
Παρ 1: Η διοίκηση του κράτους οργανώνεται σύμφωνα με το Αποκεντρωτικό σύστημα.....) και του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας, πληγώθηκε και κλονίστηκε ή αλλοιώθηκε η λαϊκή ετυμηγορία της 26 Μαΐου, με τη νέα νομοθετική ρύθμιση εκ των υστέρων και εκ των άνω.....

 ||. Οι δημότες ψήφισαν σε ξεχωριστή κάλπη και αυτοτελή ανεξάρτητα Ψηφοδέλτια τα νέα Κοινοτικά Συμβούλια και Κοινοτάρχες, έχοντας υπόψη τις νέες αρμοδιότητες των κοινοτήτων και τα προγράμματα των υποψηφίων.

 Με το νέο νόμο όμως της 8/8/19 οι αποφασιστικές μικρές εξουσίες των ΚΣ (έργα βάσει της αναλογίας των πόρων ΚΑΠ) για ύδρευση, φωτισμό, καθαριότητα πλατειών, παιδικές χαρές, κοινωνική φροντίδα κ.α. μετατράπηκαν σε απλές.... εισηγητικές των ΚΣ και προέδρων προς τον Δήμαρχο, το ΔΣ του Δήμου.

 * Επαφίεται δηλαδή στη διακριτική ευχέρεια εκάστου Δημάρχου και των Αιρετών Δημοτικών Συμβούλων, η άσκηση Αποκεντρωτικής πολιτικής, ο σεβασμός εκάστης αποκεντρωμένης μονάδας (πρωτοκύτταρου) - της Κοινότητας, ιδίως σε εκτεταμένους απόμακρους δυσπρόσιτους ορεινούς οικισμούς και χωριά.

 * Η άποψη των ισχυρών της ΚΕΔΕ, όπως έχουμε τονίσει-σχετικά με τη θέση των κοινοτήτων στο Αυτοδιοικητικό σύστημα- είναι απολύτως αντικοινοτική, αντιαποκεντρωτική, συγκεντρωτική και αναποτελεσματική!

 |||. Η νέα υποβάθμιση του ρόλου των κοινοτήτων, σε συνδυασμό με τη μη αποδοχή της πρότασης μας να ορίζεται υποχρεωτικά Τοπικός Αντιδήμαρχος σε κάθε ορεινή Καποδιστριακή Περιοχή (Δημοτική ενότητα)- όπως ρητά προβλέπεται για τις νησιωτικές περιοχές (παραβίαση ίσης μεταχείρισης ορεινών και νησιωτικών/ άρθρο 101 παρ.4 Συντάγματος) περιορίζει τη δυνατότητα Αυτοδιοίκησης στα ορεινά χωριά και τις Καποδιστριακές περιοχές, αποκαρδιώνει τον απλό λαό.

 Είναι άλλο οι αστικοί μεγάλοι Δήμοι, άλλο οι απόμακροι δυσπρόσιτοι εκτεταμένοι ορεινοί Δήμοι.

 √ Η Ορεινή Αργιθέα (έκτασης 372.000 στρεμμάτων) είναι πολύ δύσκολο να εξυπηρετηθεί με μόνο δύο Αντιδημάρχους - από 4 που είχε - να καλυφθούν οι τρεις (3) Καποδιστριακές Δημοτικές Ενότητες, που επικοινωνούν μεταξύ τους, ακόμα, με Χωματόδρομους κακής βατότητας.

 |V. Ο νέος Νόμος ψηφίστηκε, είναι σεβαστός, οι Αιρετοί καλούνται να δράσουν στο νέο θεσμικό πλαίσιο και να τιμήσουν την ψήφο του κόσμου:

 1. Οι Κοινοτάρχες έχουν δέσμια αρμοδιότητα (άρθρο 87 ν.4555/2018) να καλούν τους κατοίκους και φορείς (συλλόγους) της κοινότητας τους, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο,σε Τοπική Συνέλευση με θέματα :

 √ Για παροχή κοινωνικών υπηρεσιών υπέρ Αδυνάτων συμπολιτών.

 √ Για έργα που πρέπει να εκτελεστούν στο χωριό από τη δημοτική αρχή.

 √ Για πολιτιστικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις.

 * Με τήρηση πρακτικών από υπάλληλο του Δήμου, τα οποία αποστέλλονται στον πρόεδρο ΔΣ για δικές τους ενέργειες.

 2. Τα νέα πενταμελή κοινοτικά συμβούλια υποχρεούνται να συνεδριάζουν δημόσια και ανοιχτά μια φορά, τουλάχιστον, το μήνα, με πρόσκληση του Κοινοτάρχη.

 Το ΚΣ συγκαλείται και όταν το ζητήσει το 1/3 τουλάχιστον των μελών του.

 Επίσης και ύστερα από γραπτή αίτηση 100 κατοίκων.

 Αν ο Κοινοτάρχης παραλείψει τα παραπάνω, αδικαιολόγητα, μπορεί να τεθεί σε αργία ή να εκπέσει του αξιώματος.

 3. Το Δημοτικό Συμβούλιο με απόφαση του, στην αρχή κάθε δημοτικής περιόδου.... μπορεί να αναθέτει στα ΚΣ και προέδρους μονομελών την άσκηση πρόσθετων αρμοδιοτήτων.

 * Συνεπώς, ανοίγεται η δυνατότητα στους κοινοτικούς αιρετούς να διεκδικήσουν, να συνεργαστούν με το ΔΣ, την οικονομική επιτροπή, τους Αντιδημάρχους και τον εκάστοτε Δήμαρχο, για έργα, δράσεις και πόρους στην κοινότητα τους.

 Η πολιτική είναι μια διαρκής κίνηση, ένας μαραθώνιος, που απαιτεί αντοχές, διορατικότητα, θέληση και αφοσίωση στη λαϊκή εντολή.

 Όσοι εκτίθενται σε Ψηφοδέλτια, έχουν την ευθύνη επί τέσσερα χρόνια να είναι κοντά στους δημότες, ψηφίσαντες και μη.

 Στο σημείο αυτό, θα κριθεί η Συμπολίτευση και η Αντιπολίτευση, κατά πόσο όσα έλεγαν για αποκέντρωση, για συμμετοχικότητα, το εννοούν στην πράξη.....

 * Οι φορείς, οι Σύλλογοι ετεροδημοτών, οι κινήσεις των νέων πρέπει να συνεργάζονται αρμονικά με τα κοινοτικά συμβούλια για τις κοινές δράσεις εντός των ορίων της κοινότητας. Να προτείνουν, να ελέγχουν ....

 4. Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, γίνεται με το νέο νόμο, ισχυρό εκτελεστικό όργανο, έχει μεγάλη διαχειριστική εξουσία.

 Το ΔΣ, απαλλάσσεται από τα ... υπηρεσιακά θέματα... αποκτά στρατηγικό ελεγκτικό και προγραμματικό ρόλο.

 * Επιτρέπεται η σύμπραξη δημοτικών παρατάξεων, η Προγραμματική σύγκλιση και Συμφωνία για προώθηση σημαντικών τοπικών ζητημάτων.

 * Επιτρέπεται ο ορισμός Αντιδημάρχου και από άλλη παράταξη, εφόσον η πλειοψηφία των μελών της εγκρίνει την πρόταση του οικείου Δημάρχου.

 √ Η έγκριση αυτή, ρητά προβλέπεται, δεν μπορεί να ανακληθεί.

 √ Η θητεία των Αντιδημάρχων, τουλάχιστον, μονοετής.

 Στην πράξη, θα φανεί ποιοι και πόσοι νεοεκλεγέντες Αιρετοί, πιστεύουν στην τοπική Συνεννόηση, τη Διαπαραταξιακή συνεργασία, την πατριωτική ενότητα με Υπέρβαση διαφορών του παρελθόντος.

 V. Η Ορεινή Πατρίδα ενόψει της νέας κρίσιμης Γενικής Απογραφής πληθυσμού ΕΛΣΤΑΤ-Μαιο 2021, βρίσκεται σε οριακό σημείο λόγω της Δημογραφικής συρρίκνωσης και φτωχοποίησης του μόνιμου πληθυσμού.

 Από 5.540 πραγματικό πληθυσμό της Απογραφής 2011, είμαστε στους 3.450 μόνιμους κατοίκους, πλέον.....το 2021 πόσοι;;;

 Ας αναλογιστούμε όλοι τις ευθύνες μας έναντι της Αργιθέας, των επόμενων γενεών και της ορεινής τοπικής αυτονομίας μας που κατακτήσαμε το 2010.

 Συνεχώς θα το υπογραμμίζουμε, θα το θυμίζουμε, θα το επισημαίνουμε!!!

 Τα Βραγκιανά, τα ενεργά χωριά του Αχελώου και όλης της ορεινής Αργιθέας έχουν μακρά αγωνιστική παράδοση.....

 Με Πατριωτική Ενότητα πετύχαμε πολλά όλα τα χρόνια της Μεταπολίτευσης....

 Ο κοινοτισμός, η συμμετοχή, η κοινή δράση έχουν γερά θεμέλια!

 Η νέα γενιά καλείται να αποδείξει την αξιοσύνη και ενεργητικότητα της....

 Θα είμαστε στο πλευρό της, στη διάθεση, σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση.....

 Η Ορεινή Πατρίδα πέπρωται να ζήσει και θα.... ζήσει!

 Έχει άξιους ανθρώπους ... πλούσιους φυσικούς πόρους και πλεονεκτήματα!

 * Η μάχη κατά της "κλιματικής αλλαγής" θα κερδηθεί πάλι από την ορεινή Ύπαιθρο.... τα ψηλά βουνά, τις όμορφες κοιλάδες μας!

Δημήτρης Παπακώστας

Πρόεδρος ΔΣ Αργιθέας Καρδίτσας Θεσσαλίας

Συντονιστής ΠΑΤΡΙ.Δ.Α Αχελώου Αργιθέας Αγράφων      9 Αυγούστου 2019.

Ο καιρός στο Καταφύλλι

01 Faslis Xristos

Σελίδες μελών
Πρωτοσέλιδα
Δι@ύγεια - Δήμος Αργιθέας
Δήμος Αργιθέας
Εθνικές εκλογές Ιουλίου 2019
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019
Εκλογές Σεπτ. 2015
Εκλογές 2014
Εκλογές 2012
Τελευταία άρθρα