s70 smart

Koumpouriana

30 - 03 - 2020
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 59 επισκέπτες και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Ela na paiksoume

Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας
D Papakostas Η διαδικασία για γνήσια Αυτοδιοίκηση με ουσιαστική Αποκέντρωση και τοπική δημοκρατία στη μεταπολεμική Ελλάδα δεν είχε ποτέ γραμμική εξέλιξη.

 |. Ο Κοινοτισμός πέρασε από πολλά στάδια, με κατακτήσεις αλλά και υποχωρήσεις (πισωγυρίσματα).

 Η προσφορά του στη συγκρότηση της εθνικής συνείδησης είναι κοινώς αποδεκτή.

 Έως το 1997 υπήρχαν 5.600 Κοινότητες.

 Με τη μεγάλη Μεταρρύθμιση του Καποδίστρια (ν.2539/97) συνενώθηκαν σε 900 Δήμους και 133 Κοινότητες.

 Τα τοπικά συμβούλια έπαιζαν ουσιαστικό ρόλο στους πρώτους Καποδιστριακούς Δήμους λόγω εγγύτητας, λογικού εδαφικού μεγέθους και αποστάσεων, ακόμη και σε ορεινές δυσπρόσιτες περιοχές (με Χωματόδρομους).

 Με τον υπερσυγκεντρωτικό Καλλικράτη (ν.3852/2010) δημιουργήθηκαν εκτεταμένοι, απρόσωποι ΟΤΑ που υποβάθμισαν το ρόλο των τοπικών κοινωνιών, των Απόμακρων ορεινών περιοχών, των Κοινοτικών συμβουλίων και Κοινοταρχών.

 Ελάχιστες οι εξουσίες, στην κρίση του μονοκράτορα Δημάρχου.

 Η εκλογή των μελών των Κ.Σ. με ενιαία Ψηφοδέλτια (μαζί με τα Δημοτικά).

 ||. Με την αλλαγή του Κλεισθένη (ν.4555/2018), για πρώτη φορά τα κοινοτικά όργανα εκλέγονται με ξεχωριστή κάλπη και αυτόνομα Ψηφοδέλτια, την ίδια μέρα μαζί με την εκλογή Δημάρχων και Δ.Σ. και με τοπικές εξουσίες (λίγες μεν, αλλά καθοριστικές για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών).

 * Να σημειωθεί ότι είχαμε εκφράσει τη γνώμη ότι οι Κοινοτικές εκλογές έπρεπε να γίνονται σε μεταγενέστερο χρόνο, μετά τις δημοτικές, ως "ενδιάμεσες" (Οκτώβριο ή Μάρτιο), καθότι οι κοινότητες είναι αποκεντρωμένες μονάδες - όχι αυτοτελής βαθμός - Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα πλαίσια των συνταγματικά κατοχυρωμένων Δήμων.

 Όμως, η αναβάθμιση των κοινοτήτων μέσω της άμεσης καθολικής μυστικής ψηφοφορίας υπήρξε θετικό βήμα, σύμφωνο με τις προβλέψεις του ευρωπαϊκού χάρτη τοπικής αυτονομίας (ΕΧΤΑ) και του Συντάγματος.

 |||. Με νεώτερο νόμο (ν.2623/2019) - καλούμενο .... "Αντισθένη" - η νέα Βουλή εκ των άνω και αφού οι πολίτες επέλεξαν τους κοινοτικούς αιρετούς με βάση τους ορισμούς του νόμου Κλεισθένη (τρόπος εκλογής προέδρων, αποφασιστικές αρμοδιότητες για κατανομή ΚΑΠ κ.λπ.) άλλαξαν οι όροι εκλογής και δράσης των νέων κοινοτικών οργάνων, με αφαίρεση ή περιορισμό αρμοδιοτήτων.

 Ουσιαστικά μεταβάλλονται σε ... άβουλα όργανα του εκάστοτε Δημάρχου/Δ.Σ.

 Από φορείς Αποκεντρωμένης Τοπικής Εξουσίας με ένα ρεαλιστικό πλαίσιο άμεσης δράσης (ύδρευση φωτισμό καθαριότητα φροντίδα αδυνάτων) σε.... "γλάστρες" δήθεν Αυτοδιοίκησης με .... λαϊκή εντολή που μεταλλάχθηκε, αντιδημοκρατικά και αντιθεσμικά.....

 * Ήδη υπάρχουν οι πρώτες αντιδράσεις από κοινοτικούς Αιρετούς για τη δίκαιη επαναφορά των πραγμάτων και για μια Αυτοδιοίκηση με Αποκέντρωση, που θα σέβεται τη λαϊκή ετυμηγορία, τον απλό ενεργό πολίτη.

 |V. Ιδιαίτερα στους 32 Ορεινούς Δήμους (από το σύνολο των 332 Δήμων της χώρας) ο ρόλος των κοινοτήτων επιβάλλεται να αναβαθμιστεί, να δοθεί αποφασιστική εξουσία στους Κοινοτάρχες και τα πενταμελή - Κ.Σ., γι' αυτό ψηφίστηκαν, με αυτόνομο εκλογικό πρόγραμμα και λαμβάνουν τα έξοδα κίνησης από το Δημοτικό Ταμείο.

 √ Στις 20 Κοινότητες του Ορεινού Δήμου Αργιθέας απαιτούνται 8.000 ευρώ μηνιαία, ήτοι 96.000 ευρώ συνολικά ετήσια.

 √ Η αποκατάσταση των ζημιών σε δίκτυα ύδρευσης, φωτισμού (λαμπτήρες), καθαριότητας πλατειών, φροντίδας υπερηλίκων / ΑΜΕΑ, οι τοπικές συνελεύσεις, οι συνεδριάσεις κοινοτικών συμβουλίων ανά μήνα, η εξυπηρέτηση του απόμακρου πολίτη είναι ευθύνη που ανήκει στον Πρόεδρο και στους κοινοτικούς συμβούλους. Λόγω εγγύτητας, αμεσότητας και κατεπείγοντος!!!

 Ο Καλλικρατικός υπερσυγκεντρωτισμός, μεγάλωσε το χάσμα ανάμεσα στους δημότες και τα τοπικά κέντρα διοίκησης, συνέτεινε στην περαιτέρω ερημοποίηση των χωριών. Συν τις μονοκρατορικές αντιλήψεις ορισμένων Δημάρχων, οι πολίτες απομακρύνθηκαν και στερήθηκαν βασικά αγαθά, που η πολιτεία οφείλει να παρέχει σε όλους!

 V. Με πρόσφατη απόφαση ο Υφυπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος καθορίζει τα ποσά που μπορούν να λάβουν οι Κοινοτάρχες ως πάγια προκαταβολή για επείγουσες εργασίες (ύδρευσης, φωτισμού, παιδικών χαρών, πλατειών).

 √ Ποσό 1.000 ευρώ για κοινότητες έως 300 κάτοικοι.

 √ Ποσό 2.000 ευρώ για μεγαλύτερες κοινότητες - κοκ.

 * Επίσης το Δ.Σ. και ο εκάστοτε Δήμαρχος δύναται να μεταβιβάσει αποφασιστικές αρμοδιότητες στα κοινοτικά όργανα, φυσικά με αντίστοιχους πόρους.

 * Στον κάθε Κοινοτάρχη μπορεί - αν υπάρχει η πολιτική βούληση για Αποκεντρωτική Αυτοδιοίκηση - να δοθεί η αρμοδιότητα αξιοποίησης των εργατών, μέσω του εκτός ΑΣΕΠ συστήματος, έως 5 ημερομίσθια και για έως 10 εργάτες μηνιαία (για ορεινούς μικρούς πληθυσμιακά δήμους).

 Γειτονικοί Δήμοι όλα τα προηγούμενα χρόνια μπόρεσαν και αξιοποίησαν τη γρήγορη και λειτουργική αυτή διαδικασία.

 Δυστυχώς, στον δικό μας Δήμο, οι σχετικές προτάσεις μας δεν εισακούστηκαν.

 Ούτε για την πάγια προκαταβολή, ούτε για τους έκτακτους εργάτες.

 Αναμένουμε από τη νέα δημοτική αρχή, το νέο Δ.Σ. - αλλά και την πίεση που θα ασκήσουν οι τοπικοί άρχοντες - τον τρόπο συνεργασίας όλων των Αιρετών / Δημοτικών και Κοινοτικών/την πολιτική βούληση, την έμπρακτη ή.... "εικονική" στήριξη, με μοναδικό σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση του απλού πολίτη σε κάθε χωριό και τον πιο απομακρυσμένο οικισμό......

 Γιατί....."Η Δημοκρατία κτίζεται από κάτω προς τα επάνω"!!!

Δημήτρης Παπακώστας.

Ο καιρός στο Καταφύλλι

01 Faslis Xristos

Σελίδες μελών
Πρωτοσέλιδα
Δι@ύγεια - Δήμος Αργιθέας
Δήμος Αργιθέας
Εθνικές εκλογές Ιουλίου 2019
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019
Εκλογές Σεπτ. 2015
Εκλογές 2014
Εκλογές 2012
Τελευταία άρθρα