Koumpouriana

14 - 07 - 2020
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 95 επισκέπτες και ένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Ela na paiksoume

Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας
D Papakostas 10 Οκτωβρίου - αύριο - γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, η οποία έχει καθιερωθεί με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ) και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγείας (WFMH) από το 1994.

 |. Οι ειδικοί κάνουν λόγο για μια παγκόσμια "επιδημία" ψυχικών διαταραχών.

 Παγκόσμια πάνω από 800.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή από αυτοκτονία, η οποία αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου σε νεαρά άτομα 15-29 ετών.

 Οι σημερινοί έφηβοι βιώνουν δύσκολα, "μαύρα" συναισθήματα και πολλαπλά αδιέξοδα, όπως οι περασμένες
γενιές βίωσαν σωματικές κακουχίες, πολέμους, πείνα, επιδημίες, στερήσεις υλικές.....

 ||. Δύο στους πέντε εφήβους στην Ελλάδα δεν είναι ικανοποιημένοι από τον τρόπο ζωής τους, ενώ ένας στους τέσσερις έχει σκεφθεί να βλάψει τον εαυτό του, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακριβείας (ΕΠΙΨΥ) με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας.

 * Ζητήματα οικονομικής ανέχειας των οικογενειών, επαγγελματικών αποτυχιών των γονιών, ασθένειες, διαδικτυακοί εκφοβισμοί, κακοποίηση, όξυνση κοινωνικών ανισοτήτων, υπερπροστατευτικότητα, απομόνωση, μαθησιακό στρες, μη άθληση και παιχνίδι, αλκοόλ και ουσίες, ταλανίζουν τις άγουρες ψυχές των παιδιών, των εφήβων, των νέων... αλλά και σε πιο ώριμη ηλικία ανθρώπων.....

 (Πηγή: εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ 9-10-19).

 |||. Τα ψυχικά νοσήματα ..."κτυπούν" εφήβους από φτωχά νοικοκυριά, αλλά και μεσαία και ανώτερα.

 * Πρόσφατα είχαμε γράψει για την αυτοκτονία της νεαρής εγγονής Κένεντι (21 ετών).

 * Η Ευρωπαϊκή Ένωση, Οι κυβερνήσεις, η Αυτοδιοίκηση με ισχυρή πολιτική βούληση πρέπει να θέσουν στην πρώτη προτεραιότητα τα σύγχρονα προβλήματα, της ψυχικής υγείας, της Αλληλεγγύης, της Βοήθειας με Δομές αποτελεσματικές, με Ειδικούς και φαρμακευτική κάλυψη, ιδίως των Αδυνάτων συμπολιτών.

 |V. Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες να προβλέψουν κονδύλια στους προϋπολογισμούς, για κοινωνική πολιτική, αλληλεγγύη, Συνοχή και αλληλοβοήθεια.

 Η Αυτοδιοίκηση είναι η ζεστή, εγγύτερη αγκαλιά για τους αδύνατους, τα παιδιά, τους νέους, τις μητέρες, τους υπερήλικες.

 1. Η ενδυνάμωση των κοινωνικών δομών (Κέντρο Κοινότητας - Αλληλεγγύης/Βοήθεια στο Σπίτι/Ιατρείων κ.α.) είναι βασική υποχρέωση.

 Η έμπρακτη στήριξη όλων των ανθρώπων που προσφέρουν στις Δομές αυτές, μεταφέρεται, ουσιαστικά, υπέρ των Αδυνάτων συμπολιτών μας.

 Στις ορεινές κοινωνίες, λόγω της αραιοκατοίκησης και απομόνωσης, οι ειδικοί επιστήμονες (ψυχολόγοι, γιατροί, κοινωνικοί λειτουργοί, βοηθοί) πρέπει να βρουν τρόπο προσέγγισης με όσους έχουν ανάγκη και διστάζουν να απευθυνθούν στους ειδικούς για βοήθεια.

 Με τόλμη και επιμονή οφείλουμε να σπάσουμε το φόβο του στιγματισμού....

 2. Η υλική και ηθική συνδρομή υπέρ των μικρών παιδιών, των νέων μητέρων ας γίνει πολιτικό μέτρο.

 Η νέα κυβέρνηση από 1/1/2020 εγκρίνει ποσό 2000€ για κάθε γέννηση παιδιού στην Ελλάδα.

 Ένα μέτρο αναγκαίο, Πατριωτικό, Δημογραφικό, Ανθρωπιστικό για μητέρες και παιδιά.

 * Αρχές δεκαετίας 2000 ως Δημοτικό Συμβούλιο Αχελώου ΑΡΓΙΘΕΑΣ Καρδίτσας Θεσσαλίας, είχαμε εφαρμόσει πρόγραμμα Δημογραφικό, με παροχή βοηθήματος 500€ ανά γέννηση παιδιού στα ορεινά χωριά μας από το Δημοτικό Ταμείο.

 * Ο Δήμος Αργιθέας πρέπει να τολμήσει και να πρωταγωνιστήσει σε θέματα Ανθρωπιστικής και Δημογραφικής πολιτικής, υπέρ των μόνιμων μητέρων που γεννούν και ανατρέφουν παιδιά σε δύσκολες συνθήκες και με χαμηλότατο εισόδημα. Φυσικά και για τα ΑΜΕΑ και μοναχικούς Υπερήλικες.

 V. Θέλω να υπογραμμίσουμε τη συμβολή της ΕΕ, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, των αρμόδιων Υπουργείων, του Δήμου μας και Δήμου Καρδίτσας που με Συνεργασία ίδρυσαν και λειτουργούν στην ορεινή περιοχή μας, στα Βραγκιανά Αχελώου Αργιθέας, από Μάιο 2018 το νέο "Κέντρο Κοινότητας/Αλληλεγγύης" με δύο ειδικούς επιστήμονες.

 * Επίσης για τη στήριξη της δομής "Βοήθεια στο Σπίτι" από το 2003- 4 εργαζόμενες - έως σήμερα, που πρέπει να αναβαθμιστεί και να ενισχυθεί υπέρ των ΑΜΕΑ και αδυνάτων.

 * Στους γιατρούς και τα άγονα ιατρεία μας, στους εκπαιδευτικούς των μονοθέσιων δυσπρόσιτων σχολείων.... που δίνουν τη δική τους μάχη σε ορεινή απόμακρη και αραιοκατοικημένη περιοχή......

 * “Οὐκ ἐπ' ἄρτῳ μόνῳ ζήσεται ἄνθρωπος”!  ... Διδάσκει ο Ιησούς και η Ορθόδοξη Εκκλησία μας.

 Η αυριανή Παγκόσμια Ημέρα ας μας προβληματίσει...μας κινητοποιήσει!

 Ουδείς άτρωτος...... Κανένας χωρίς Βοήθεια και Αλληλεγγύη....

Δημήτρης Παπακώστας

Ο καιρός στο Καταφύλλι

01 Faslis Xristos

Σελίδες μελών
Πρωτοσέλιδα
Δι@ύγεια - Δήμος Αργιθέας
Δήμος Αργιθέας
Εθνικές εκλογές Ιουλίου 2019
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019
Εκλογές Σεπτ. 2015
Εκλογές 2014
Εκλογές 2012
Τελευταία άρθρα