s70 smart

Koumpouriana

30 - 03 - 2020
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 36 επισκέπτες και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Ela na paiksoume

Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας

D Papakostas Στην αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει σχετικά με την ανάγκη της προστασίας της πρώτης κατοικίας ανθρώπων που αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις των στεγαστικών δανείων έναντι των Τραπεζών ή των ρυθμίσεων χρεών προς το Δημόσιο ή και τρίτους και τις δηλώσεις και αντι-δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης και των Αρχηγών των κομμάτων, κρίνουμε σκόπιμο και χρήσιμο να σημειώσουμε τα ακόλουθα:

 1. Εν πρώτοις, "κρείττον του λαλείν ...το σιγάν", συμβούλευαν οι Αρχαίοι Έλληνες.

 Οι Κυβερνώντες, οι Υπουργοί όταν μιλούν οφείλουν να προσέχουν τις διατυπώσεις τους, τις εκφράσεις τους, ιδίως όταν θίγονται ευαίσθητα ζητήματα προσωπικής και οικονομικής κατάστασης.

 2. Βάσει της "Οικουμενικής Διακήρυξης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου"-της Γενικής Συνέλευσης ΟΗΕ (άρθρο 25/Δεκεμβρίου 1948):

 "Παν πρόσωπον έχει δικαίωμα ενός βιοτικού επιπέδου ικανού να εξασφαλίσει την υγεία και την ευημερία αυτού και της οικογένειας του, ιδία δια την διατροφήν, κα-τοικία, ιατρική περίθαλψη .. κοινωνική πρόνοια".

 * Το νέο άρθρο 21 του αναθεωρημένου Ελληνικού Συντάγματος, θεσπίζει ένα εγγυημένο επίπεδο αξιοπρεπούς ζωής για όλους τους πολίτες.

 3. Για ένα Ευρωπαϊκό Φιλελεύθερο Κράτος Δικαίου, η μη προστασία των Αδυνάτων, των μη εχόντων και η μη εγγύηση θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αποτελούν στίγμα πρωτογονισμού.

 √ Τα Ανθρώπινα δικαιώματα είναι απαράγραπτα και απαραβίαστα!

 √ Κείνται υπεράνω των τυπικών νόμων γιατί έχουν οικουμενική βάση και την αυξημένη ισχύ - υπεροχή του Διεθνούς Δικαίου.

 Η Ευνομούμενη Πολιτεία οφείλει να προστατεύει αποτελεσματικά την πρώτη βασική κατοικία κάθε πολίτη, για τον ίδιο και τα παιδιά του.

 Η φοροεπιδρομή σε βάρος κατόχων πρώτης κατοικίας, κινείται στα όρια "ολοκληρωτισμού", δήμευσης περιουσίας (που υπερφορολογείται, ακόμη και όταν δεν αποφέρει εισόδημα....).

 Οι εντόνως.... αντιφιλελεύθεροι φόροι επί των κατοικιών, οδηγούν στη διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής, την αποσταθεροποίηση, την ενδυνάμωση αντισυστημικών εξτρεμιστικών άκρων.... το έχουμε βιώσει με το χαράτσι ΕΕΤΗΔΕ - ΕΝΦΙΑ.

 Το Κράτος Δικαίου οφείλει να έχει σταθερότητα και ασφάλεια Δικαίου.

 Να επιβάλλει δίκαια βάρη, ισορροπημένα με ηθική βάση και ευαισθησία στα Ανθρώπινα δικαιώματα....

 √ Σωστά δίδεται απαλλαγή φόρου για αγορά πρώτης κατοικίας με αυστηρά κριτήρια και προϋποθέσεις, που στηρίζουν τις νέες οικογένειες.

 √ Σωστά μειώθηκε ο άδικος και παράλογος ΕΝΦΙΑ από τη σημερινή Κυβέρνηση, που όμως πρέπει να φθάσει στο ύψος του 1% του ΑΕΠ συνολικά.

 4. Πάγια υποστηρίζαμε ότι η πρώτη βασική κατοικία (έως ένα λογικό εμβαδόν/ εμπορική αξία κ.λπ.) πρέπει να είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη έναντι πάντων!

 Να μη εκπλειστηριάζεται για τους έχοντες ανάγκη, όσους αδυνατούν πραγματικά να πληρώσουν και φυσικά δεν είναι "στρατηγικοί κακοπληρωτές" ή καταδολιευτές.

 Εν πάση περιπτώσει, να μην εξώνεται ο οικογενειάρχης, τα παιδιά του - όσο ζουν και αδυνατούν - από την υποθηκευμένη στέγη του, με την πληρωμή - βεβαίως-ενός λογικού ποσού δόσης (έως π.χ. το 20-25% των ετησίων εισοδημάτων του).

 Με ειδική κρατική επιδότηση για πραγματικά άπορους, πολύτεκνους, ανάπηρους και άνεργους.

 5. Δεν αρκεί η η "τυπική ισονομία", απαιτείται και "ισοκρατία" με ελευθερία, που δεν θα την αφαιρούν τα χρέη, από τους άπορους πτωχούς, τους αδύνατους.

 Γράφει ο Πλούταρχος (49-119 μ.Χ.) στο "Σόλων και Ποπλικόλας":

 √ Ο Σόλων πρώτος εννόησεν ότι ο λαός τότε πείθεται άριστα εις τους άρχοντας, όταν ούτε αφεθή πολύ ελεύθερος, ούτε πιεσθεί πολύ.....

 * Χαρακτηριστικό του Σόλωνος του Αθηναίου ήταν η άφεσις των χρεών, με την οποία κυρίως εξασφάλισε την ελευθερία στους πολίτες.

 Διότι ουδέν το όφελος να παρέχουν ισότητα οι Νόμοι, όταν τα χρέη την αφαιρούν από τους πτωχούς...

 6. Η ακίνητη περιουσία της πρώτης βασικής κατοικίας, δεν είναι απλά οι.... τέσσερις τοίχοι, είναι η εστία, τα αισθήματα χρόνων, οι αναμνήσεις και τα βιώματα, τα όνειρα και η αξιοπρέπεια κάθε πολίτη, εργαζόμενου, άνεργου, συνταξιούχου...

 Όπως εξαιρούνται από την κατάσχεση - πλειστηριασμούς τα αναγκαία είδη προσωπικής ή επαγγελματικής χρήσης του οφειλέτη, έναντι πάντων, αναλογικά να εξαιρεθεί και το βασικό ακίνητο πρώτης κατοικίας που καλύπτει τις πραγματικές στεγαστικές ανάγκες, με την εγγύηση πάντοτε της Δικαιοσύνης.

 * Η τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και του Κώδικα Δημοσίων Εσόδων, προς την κατεύθυνση αυτή, θα αποτελέσει τη πιο ριζοσπαστική φιλελεύθερη μεταρρύθμιση σε μια εποχή οξυμένων ανισοτήτων και άδικης κατανομής του πλούτου......

 * Οι κύριοι Υπουργοί, πιο πολλή δουλειά και λιγότερα λόγια.....

 * Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η Εκκλησία, οι Φορείς ας πρωτοστατήσουν....

Δημήτρης Παπακώστας

Νομικός Δ.Σ.Α. - Αιρετός Τ.Α. Αχελώου Αργιθέας Θεσσαλίας (1991-2019)

Τηλ 6972176271.

Ο καιρός στο Καταφύλλι

01 Faslis Xristos

Σελίδες μελών
Πρωτοσέλιδα
Δι@ύγεια - Δήμος Αργιθέας
Δήμος Αργιθέας
Εθνικές εκλογές Ιουλίου 2019
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019
Εκλογές Σεπτ. 2015
Εκλογές 2014
Εκλογές 2012
Τελευταία άρθρα