Koumpouriana

05 - 08 - 2021
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 124 guests και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Ela na paiksoume

22 Μαρτίου - Παγκόσμια Ημέρα Νερού

Γράφει η Λία Ρογγανάκη

Roganaki Lia «Αρχή πάντων ύδωρ» υποστήριζε ο Θαλής ο Μιλήσιος, θεωρώντας το νερό την αρχή όλων. Η αλήθεια είναι πως ο άνθρωπος αντιλήφτηκε τη σπουδαιότητα του νερού από πολύ παλιά και πάντα αγωνιζόταν να βρει τρόπους να το συγκεντρώνει και να ελέγχει τη ροή του.

 Ο ρόλος του νερού στη ζωή μας είναι καθοριστικός. Τα πάντα συναρτώνται από το νερό. Ό,τι και να κοιτάξουμε γύρω μας χρειάζεται νερό για να παραχθεί. Αποτελεί βασικό συστατικό όλων των οργανισμών - τόσο των φυτικών, όσο και των ζωικών.

 Η αξία του νερού είναι πολλαπλή τόσο περιβαλλοντική, πολιτιστική όσο και οικονομική. Παρόλο όμως που το
μεγαλύτερο μέρος της γης αποτελείται από νερό (υδρόγειος: ύδωρ + γη) μόνο ένα μικρό μέρος από αυτό το νερό είναι διαθέσιμο για τις ανάγκες των ανθρώπων. Αν υπολογίσουμε σε αυτό και την μόλυνση του περιβάλλοντος η διαθέσιμη ποσότητα μειώνεται περισσότερο.

 Όσο καθοριστικό είναι για την ίδια την ζωή τόσο βρίσκεται σε περιορισμένη ποσότητα. Πρέπει να μάθουμε να το σεβόμαστε και να το εξοικονομούμε. Γι αυτό κλείνουμε τη βρύση, μειώνουμε την ποσότητα νερού που χρησιμοποιούμε στο καζανάκι, περιορίζουμε το πλύσιμο του αυτοκινήτου και με κάθε τρόπο προσπαθούμε να μειώσουμε την κατανάλωση του.

 Στην Ελλάδα, η γεωργία αποτελεί τον μεγαλύτερο καταναλωτή νερού καθώς είναι η βασική παραγωγική δραστηριότητα της χώρας. Αφού το μεγαλύτερο ποσοστό νερού λοιπόν χρησιμοποιείται στην άρδευση, με σωστό σχεδιασμό και καλύτερη διαχείριση θα μπορούσαμε να έχουμε σημαντική εξοικονόμηση του.

 Σε ένα παλαιωμένο δίκτυο είτε ύδρευσης είτε άρδευσης υπάρχουν πολλές απώλειες κατά τη μεταφορά του νερού. Από την άλλη έχουμε τις γεωτρήσεις που φτάνουν τις 170000, χωρίς να προσθέσουμε τις παράνομες και χωρίς να ξέρουμε πόσες έχουν υδρομετρητή και χρησιμοποιούνται με νόμιμο τρόπο .Όλα αυτά την ώρα που σε άλλες χώρες υπάρχουν συστήματα διαχείρισης νερού, όπου το δίκτυο κλείνει όταν περάσουν τα αναγκαία κυβικά μέτρα νερού για μια συγκεκριμένη καλλιέργεια.

 Οι ξηρασίες είναι συχνές στη χώρα μας. Σε άνυδρες χρονιές ο ΤΟΕΒ δεν διαθέτει τα αποθέματα για να εξυπηρετήσει τις αρδευτικές ανάγκες που υπάρχουν τόσο στην Καρδίτσα όσο και στη Λάρισα. Σήμερα πολλές καλλιέργειες απειλούνται από τη ξηρασία, ενώ μεγάλος αριθμός στρεμμάτων παρουσιάζει συγκέντρωση αλάτων εξαιτίας της ακατάλληλης άρδευσης. Η έλλειψη νερού οδηγεί στην ερημοποίηση.

 Τελικά το σπαταλάμε ;Οι περισσότεροι γεωργοί ποτίζουν με καταιονισμό, τα γνωστά κανόνια που ψεκάζουν τις καλλιέργειες (βαμβάκι) με νερό ώστε το πότισμα να μοιάζει με βροχή. Έτσι κάποια στιγμή ποτίζουν λίγο τον δρόμο, λίγο το χωράφι του γείτονα. Η μέθοδος αυτή έχει μεγάλες απώλειες παραμένει όμως καλύτερη από το πότισμα με αυλάκια ενώ η καλύτερη είναι η στάγδην άρδευση.

 Στο μέλλον, σε εποχές που δεν είναι και πολύ απίθανο να ζήσουμε, θα οδηγηθούμε σε εξάντληση των αποθεμάτων νερού. Η αλόγιστη χρήση νερού, η υπεράντληση ύδατος από τις γεωτρήσεις και η ανεξέλεγκτη χρήση λιπασμάτων, προκαλούν προβλήματα επάρκειας, με αρνητικές συνέπειες στην ίδια την παραγωγή και στην οικονομία της χώρας.

 Εξοικονόμηση νερού μπορεί να επιτευχθεί με αποδοτικότερες μεθόδους άρδευσης ή με επιλογή λιγότερο υδροβόρων καλλιεργειών. Σίγουρα δεν είναι ζήτημα μόνο της στάσης των αγροτών αλλά απαιτεί κατάλληλες υποδομές, οικονομικές επενδύσεις, και στρατηγική αγροτικής πολιτικής. Μια ιδέα που οραματίζεται να προστατεύσει το περιβάλλον από την ξηρασία και την ερημοποίηση. Ένα εγχείρημα που επιδιώκει να στηρίξει τις καλλιέργειες του κάμπου και να τον οδηγήσει στην ανάπτυξη είναι η εκτροπή του Αχελώου.

 Το νερό δεν είναι «δικό μας» ανήκει σε όλες τις γενιές που θέλουν να ζήσουν, γι' αυτό χρειάζεται μεγάλη σύνεση στο πώς το ξοδεύουμε μέσα στα πλαίσια της διαγενεακής αλληλεγγύης .Το νερό είναι πηγή ζωής, ας φροντίσουμε να μην την στερέψουμε. Ευθύνη μας είναι να ρέει πάντα άφθονο και ποτέ ανώφελα...

Λία Ρογγανάκη

Γενικός - Οικογενειακός Ιατρός

Επιμελήτρια Α΄ Κέντρο Υγείας Μουζακίου

Περιφερειακή Σύμβουλος

 

  Θα μας βρείτε και στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης: 
 
01 Masthead
 
02 Twitter 2
 
03 F B
 
Ο καιρός στο Καταφύλλι

01 Faslis Xristos

Σελίδες μελών
Πρωτοσέλιδα
Δι@ύγεια - Δήμος Αργιθέας
Δήμος Αργιθέας
Εθνικές εκλογές Ιουλίου 2019
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019
Εκλογές Σεπτ. 2015
Εκλογές 2014
Εκλογές 2012
Τελευταία άρθρα