Ela na paiksoume

Koumpouriana

19 - 04 - 2024
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 295 guests και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Ela na paiksoume

Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας

Papakostas D Μετά το πλήρως τεκμηριωμένο απαντητικό έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, του Γενικού Δ/ντη κ. Αντώνη Κοτσώνη - ΓΔΥΛΙΚΥ/3207/29 - 4 - 2020 - στην από 17/2/20 ηλεκτρονική επιστολή μας (email) με σαφή και λεπτομερή ερωτήματα προς τον αρμόδιο Υπουργό Υποδομών, σχετικά με τα ημιτελή παρατημένα έργα Συκιάς και μεταφοράς νερών άνω ρου Αχελώου ποταμού, από ένα πλεονασματικό υδατικό διαμέρισμα προς ένα ελλειμματικό, τη Θεσσαλία - πόλεις και κάμπο, αποδεικνύεται η ισχυρή πολιτική βούληση του Υπουργείου και της Κυβέρνησης συνολικά, για ολοκλήρωση των αναγκαίων έργων, την αξιοποίηση των φυσικών πόρων υπέρ αναγκών ύδρευσης, άρδευσης και παραγωγής καθαρής ενέργειας. Για την ισόρροπη ανάπτυξη και εδαφική κοινωνική συνοχή....

 |. Ο Γενικός Δ/ντης Υδραυλικών, υπογραμμίζει ότι άμεσα, εντός του 2020:

 ...."Το Υπ. Υποδομών προετοιμάζει δημοπράτηση εντός 2020 με εξασφαλισμένες πιστώσεις για έργα άμεσης προστασίας των έργων Συκιάς - Σήραγγας, για αποφυγή κατάρρευσης και επικίνδυνων καταστάσεων στα κατάντη της Συκιάς με ενδεχόμενο (απώλειας) και ανθρωπίνων ζωών .......

 Αναθεώρηση σχεδίων για έργα Συκιάς και απόληψης αναγκαίων για τη Θεσσαλία 255 εκατ. κυβ. μέτρων νερού.......", όπως του επισημάναμε και με την κοινοποίηση του κατεπείγοντος εγγράφου προειδοποίησης κινδύνων του τότε προϊσταμένου ΕΥΔΕ Υποδομών Δ. Παπαγιαννίδη, που εστάλη στις 17/11/2015 στον τότε Υπουργό Υποδομών .

 ||. Στο έγγραφο εκείνο, εζητείτο να ληφθούν κατεπειγόντως μέτρα προστασίας των έργων σήραγγας εκτροπής και Συκιάς ....λόγω σοβαρών κινδύνων κατάρρευσης και απώλειας ζωών, καθώς και εκτεταμένη οικολογική καταστροφή....

 |||. Με τη γραπτή απάντηση του ο αξιότιμος Γενικός Δ/ντης Υποδομών, έδειξε τη μεγάλη δημοκρατική του ευαισθησία, τηρώντας την υποχρέωση του ως δημόσιος λειτουργός να απαντά εντός ευλόγου χρόνου σε ερωτήματα φορέων και ενεργών πολιτών, δίνοντας μαθήματα σε πολλούς άλλους λειτουργούς του Δημοσίου, Αιρετούς και Υπηρεσίες.

 |V. Όλοι οι Θεσσαλικοί φορείς, οι Πολιτικοί - Βουλευτές, Υπουργοί, Περιφερειακή Αρχή και Δημοτικές Αρχές - ιδίως της ορεινής Αργιθέας, που έχει πληγεί πολλαπλά από την εγκατάλειψη των εργασιών, άμεσα πρέπει να συντονιστούν και να πετύχουν τον ερχομό του Υπουργού Υποδομών Κώστα Α. Καραμανλή, επιτόπου, στην κοιλάδα Αχελώου, στη Συκιά - Πετρωτό / Αγορασιά / Τύμπανο/ Μουζάκι / Πύλη / Μεσοχώρα, έως τα μέσα Ιουνίου.

 Έχουμε προτείνει : Πανθεσσαλική Σύσκεψη στην Επισκοπή Βραγκιανών (κοιλάδα Αχελώου) σε συνεργασία με περιφ. Ηπείρου και Δήμων.

 * Ήρθε ....η νέα ..."Ώρα Καραμανλή" σε μια περίοδο που η Ελλάδα, Η Θεσσαλία, η Ορεινή Πατρίδα έχει ανάγκη από μεγάλες επενδύσεις και έργα Παραγωγικότητας - Αειφορίας.

 * Είναι η στιγμή, να στραφούν τα φώτα της επικαιρότητας στην αδικημένη Ορεινή Δυτική Θεσσαλία, την Καρδιτσα.! ....Όχι όλο στην...Ανατολική ....

 V. Η ολοκλήρωση του Φράγματος& Υδροηλεκτρικού Συκιάς, όπως και Γλύστρας και Πευκόφυτου, έχει και διεθνείς διαστάσεις.

 Υπάρχει υποχρέωση με το ν.2437/1996 στα πλαίσια αντισταθμ. ωφελειών για το Φυσικό αέριο με τη Ρωσική Κυβέρνηση, - συμφωνία με ΔΕΗ (βλ. προαναφερόμενο έγγραφο Δ. Παπαγιαννίδη) ....

 √ Η παρουσία του Κ. Α. Καραμανλή θα σηματοδοτήσει την έναρξη έργων Ανάπτυξης με συμπράξεις ισχυρών παικτών του ιδιωτ. τομέα και έξοδο της απομονωμένης ορεινής περιοχής - Δυτικής Θεσσαλίας και Άρτας - από τον οδικό και οικονομικό αποκλεισμό.

 √ Το φράγμα / ΥΗΣ Συκιάς, θα σημάνει και τη σημαντική βελτίωση του Διαπεριφερειακού άξονα " Καρδίτσα - Αργιθέα - Τετραφυλλία - Άρτα", τη δρομολόγηση κατασκευής της οδικής Σήραγγας Τυμπάνου κ.λπ.

 √ Την επιτάχυνση κατασκευής του άλλου Υδροηλεκτρικού Καταφυλλίου (λεγόμενο Αυλακίου) της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΑΕ, που θα απογειώσει αναπτυξιακά τα χωριά Αχελώου και Τετραφυλλίας.

 V|. Άμεσα Η Αντιπεριφέρεια Καρδίτσας μαζί με τη Δημ. Αρχή Αργιθέας (έως αρχές Ιουνίου) να τρέξουν εργασίες συντήρησης του κεντρικού δρόμου, σε σημεία που η βατότητα είναι άθλια και επικίνδυνη.(Υποχρεωτικά η πρώτη, προαιρετικά η δεύτερη) - Όπως:

 * Στροφή Ογκλάβια...... επικίνδυνη καθίζηση.....

 * Θέση Ελληνικά - Άγιο Μηνά - διαβρωμένη παλιά τσιμεντόστρωση, νεροφαγιές.. *Κάθοδο έως Ρέμα Πετρωτού, άθλια η κατάσταση.

 * Λακκούβα επικίνδυνη πριν γέφυρα Πετρωτού.

 * Πλέγματα σε Σκάλες Τριζόλο... Καπετανόβρυση - τα υφιστάμενα έχουν φθαρεί.

 * Πλέγματα 5 Σήραγγες Συκιάς.

 - Ασφαλτόστρωση εναλλακτικής διαδρομής από αυχένα 5 Αδέλφια.....

 * Διαπλάτυνση στο σημείο καθίζησης, λόγω φερτών υλικών και ρου Αχελώου, 50 μέτρα από διασταύρωση προς Β Μάραθο - κίνδυνος να καταρρεύσει το οδόστρωμα, όπως έχουμε επισημάνει στη Δ/νση Τεχν. Έργων Καρδίτσας και ΕΥΔΕ από το 2017.

 Η Δ/νση Μελετών Υπ. Υποδομών έκανε αυτοψία Μάιο 2019 - στη διάθεση όλων στοιχεία υπαλλήλων κ.λπ.

 * Πλέγματα στις θέση Καρφί κ.λπ.

 √ Έχουμε υπογραμμίσει πολλές φορές ότι υπάρχει πολιτική και νομική υποχρέωση για ασφαλή πλήρη βατότητα του οδικού δικτύου. (Ν.3481/2006,άρθρο 7,ως ισχύει).

 √ Η Αργιθέα, τα χωριά της κοιλάδας Αχελώου παρακολουθούν και δηλώνουν ότι δεν θα αναμένουν....εσαεί .....Δεν θα είμαστε για πάντα θετικοί στα έργα Αχελώου.

 √ Καλούμε την Πολιτεία ή να ολοκληρώσει τάχιστα τα ημιτελή παρατημένα έργα, που έχει ανάγκη η Εθνική Οικονομία, η Θεσσαλία και η Ορεινή Περιοχή μας.

 Ή να αποκαταστήσει με δαπάνη του Δημοσίου τις μεγάλες βλάβες στο οδικό δίκτυο, στο οικοσύστημα και στη ζωή των ορεινών κατοίκων....

 * Η επιφύλαξη να προσφύγουμε στα Ευρωπαϊκά όργανα, όπως τονίζαμε στην πρώτη επιστολή - υπόμνημα μας, παραμένει ενεργή.....!

 V||. Όμως, έχουμε την πεποίθηση και ενημέρωση ότι ο Υπουργός Υποδομών Κ.Α. Καραμανλής θα δώσει σύντομα τις δέουσες απαντήσεις!

 Η ανάπτυξη της κοιλάδας Αχελώου, της Αργιθέας και του Ενιαίου χώρου των Αγράφων - Θεσσαλικών και Ευρυτανικών, αποτελεί στόχο πολλών γενεών, κυβερνήσεων (επίσκεψη Κ. Καραμανλή με αείμνηστο Δ. Σιούφα /2003 στη Συκιά, ΥΠΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά (2007), Κώστα Λαλιώτη (1998), του Αντιπροέδρου Γ. Δραγασάκη (2017) κ.α.

 Ήταν το όραμα του αείμνηστου Παύλου Μπακογιάννη από τη δεκαετία 1970 - 80!

 * Οι Υπουργοί, οι Βουλευτές, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, όλοι οι φορείς με συντονισμό και επιμονή να πετύχουν την επιτόπια επίσκεψη του Υπουργού Υποδομών στην κοιλάδα Αχελώου, τη Συκιά Αργιθέας, τη Δυτική Θεσσαλία....

 Ο ανταγωνισμός μέγας..... τα περιθώρια στενότατα.....!

 * Μόνο οι μεγάλες Αειφορικές επενδύσεις και τα Έργα οδικών υποδομών είναι η απάντηση στην ύφεση, την υστέρηση, τη φτώχεια (των συντάξεων ΟΓΑ 350€) & το δημογραφικό μαρασμό...

Δημήτρης Παπακώστας

Αιρετός Τ.Α. Αχελώου Αργιθέας Θεσσαλίας 1991 - 2019.

(Δήμαρχος Αχελώου 1999 - 2006)

Συντονιστής Ορεινού Δικτύου "ΠΑΤΡΙ.Δ.Α."/2 Μαΐου 2020.

 

  Θα μας βρείτε και στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης: 
 
01 Masthead
 
02 Twitter 2
 
03 F B
 
Ο καιρός στο Καταφύλλι
Εφημερίδα
Σελίδες μελών
Τυχαία εικόνα
phoca_thumb_l_006_DSC_0082.jpg
Πρωτοσέλιδα
Δήμος Αργιθέας
Τελευταία άρθρα