s70 smart

Koumpouriana

31 - 05 - 2020
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 37 επισκέπτες και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Ela na paiksoume

Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας

D Papakostas Η πανδημία έχει παγώσει την οικονομία, τις στενές ανθρώπινες σχέσεις, την ψυχολογία μας, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα...

|. Η ορεινή Πατρίδα, η Αργιθέα διαθέτει λαογραφικό πλούτο, αυθεντικά τραγούδια - με σήμα κατατεθέν ...τον "κλειστό χορό "-έθιμα που έρχονται από τα βάθη αιώνων, που οι γενιές γενεών διατήρησαν, διέδωσαν και κρατούν ως ... εικόνισμα.

 Στο DNA του Αργιθεάτη θα βρεις, το δημοτικό τραγούδι, τον κλειστό χορό, τα εκκλησιαστικά πανηγύρια, τα ανταμώματα, την ευσέβεια και πίστη, τα εκκλησιαστικά μνημεία, τα ιστορικά μοναστήρια, τα πολλά ξωκλήσια...

 * Όλα αυτά, μαζί με τις μεγάλες αξίες, της αλληλεγγύης, της φιλοξενίας, της φιλοπατρίας, της φυσιολατρίας, συγκροτούν την αργιθεάτικη αγραφιώτικη ταυτότητα - Η Αργιθέα: η καρδιά των Αγράφων!/ Θεσσαλικών και Ευρυτανικών.

 ||. Μετά τον πόλεμο, από αρχές 1950, οι απανταχού πατριώτες οργανώθηκαν σε τοπικο-πολιτιστικούς συλλόγους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

 Η δράση τους εξόχως πατριωτική, δυναμική, αξιοπρόσεκτη, πλούσια η προσφορά για τη διατήρηση του ψυχικού δεσμού, αλλά και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής στα ορεινά χωριά μας.

 Έως το 1990, όλοι οι δρόμοι - κεντρικοί και κοινοτικοί- ήταν 100%, χωρίς άσφαλτο, χωματόδρομοι κακής βατότητας...

 - Με αγωνιστικές δράσεις (πορεία στην Επισκοπή Βραγκιανών 1977 με αίτημα: γέφυρα Πετρωτού, παλιότερα 1965 για ίδρυση Γυμνασίων στα Βραγκιανά, Ανθηρό, Πετρίλο, Παναργιθεάτικα Συνέδρια Κοινοτήτων και Συλλόγων τη δεκαετία 1970 στο Μουζάκι (λόγω οδικής απομόνωσης) & από το 1990 στην Αργιθέα (Δ Συνέδριο - Πετρίλο/ μετά Ανθηρό, Αργύρι, Βραγκιανά, Πετρωτό, Λεοντίτο, Βλάσι) - άκυρο στις Ευρωεκλογές του 1994 για άσφαλτο και τηλέφωνα... συναγερμός το 1980 για τη διαχείριση της Σπηλιώτισσας κ.α.

 Πετυχαίνοντας, σήμερα, 95% άσφαλτο, πλήρη ηλεκτροδότηση, υδροδότηση, νέα Ιατρεία, σχολεία, αναστήλωση μοναστηριών και εκκλησιών.

 |||. Χάρι στη συνεργασία των ενοριών, των εθελοντών, των πατριωτών δωρητών, των συλλόγων και θεσμών Αυτοδιοίκησης αναβιώσαμε τα πανηγύρια μας, αναστήσαμε τις σχέσεις των ανθρώπων, μόνιμων ετεροδημοτών και αποδήμων, διαδόσαμε το αυθεντικό αργιθεάτικο τραγούδι, τους χορούς, τα πατροπαράδοτα έθιμα μας!

 Η μουσική θρέφει την καρδιά και το νου, ο χορός ασκεί το σώμα και τα δύο μαζί εξευγενίζουν τις ψυχές, δυναμώνουν τη ψυχολογία και το ... ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων.... διαμορφώνουν καλούς χαρακτήρες!

 Συνδέουν με πατριωτική μέθεξη τις νεώτερες γενιές, τα παιδιά με τους παλιότερους!

 |V. Υπάρχει πλούσιο καταγραμμένο υλικό σε βίντεο, κασέτες, ψηφιακούς δίσκους, σε βιβλία - Χρ. Καλτσούλα: "όσα και αν περπάτησα/ Ξενοφώντα Στεργίου": η αργιθεάτικη διάλεκτος (ντοπιολαλιά μας) κ.α.-τηλεοπτικές εκπομπές, με τις άφθαστες χορευτικές παραστάσεις στο θέατρο "Δώρα Στράτου"!

 - Στην εποχή μας, οι τοπικοί σύλλογοι έχουν υποστεί τις συνέπειες των διαδοχικών κρίσεων (οικονομική 2010- υγειονομική - δημογραφική).

 Όμως ακόμη, η φλόγα δεν έχει σβήσει....η πατριωτική σπίθα σιγοκαίει!

 Στις νέες δύσκολες, σύνθετες και... αλλόκοτες συνθήκες οφείλουμε με κοινή προσπάθεια να εφεύρουμε ...ξανά, την παν- αργιθεάτικη συστράτευση με εθελοντισμό και νέο πατριωτισμό.

 Με αγάπη στο καλό ποιοτικό παραδοσιακό δημοτικό τραγούδι (όχι στην αλλοτρίωση και ...άκομψες παραλλαγές του).

 V. Εντός Μαϊου, οι Σύλλογοι, οι Κοινότητες, ο Δήμος ας συντονιστούν για ένα βιώσιμο εφικτό πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων για το εξάμηνο 2020.

 Με τήρηση των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, με φαντασία, απλότητα και νέους τρόπους προσέγγισης και αντάμωσης των ανθρώπων!

 Η νεολαία, οι μεγαλύτεροι έχουν ανάγκη το χορό, τα τραγούδια, τη συνάντηση, το φίλιωμα....Να μη ματαιωθούν όλα....Να μη μας νικήσει η μελαγχολία και η σιωπή...

 Όλα τα εκκλησιαστικά πανηγύρια να οργανωθούν, είτε τις ίδιες μέρες είτε με μεταφορά ημερομηνίας.

 * Για παράδειγμα, το πρώτο ανοιξιάτικο πανηγύρι του Αγίου Κωνσταντίνου ας μεταφερθεί για το Σαββατοκύριακο των Αγίων Πάντων (13-14 /5/2020).

 Έστω με πιο μικρή συμμετοχή, πιο αραιά, πιο λιτά, με ατομική υγιεινή συσκευασία των παραδοσιακών εδεσμάτων ....με λιγότερη χρονική διάρκεια....

 Ας το εξετάσουν οι διοικούντες, οι αρμόδιοι, οι υπεύθυνοι ανά Ενορία και Χωριό.

 Μαζί και οι τοπικοί επαγγελματίες (καφενέδες, ορχήστρες).

 * Τα Δ.Σ. των πολιτιστικών συλλόγων, καλούνται, τώρα στα δύσκολα, να δείξουν την εργατικότητα, την αγάπη τους (που ουδείς αμφισβητεί) προς τον τόπο, τη νεολαία, τα παιδιά που θα γεμίσουν τις γειτονιές των όμορφων χωριών μας...

 - Από κοντά και δίπλα τους, να είναι, η δημοτική αρχή, οι Κοινοτάρχες, οι Αιρετοί.

 * Με δυναμική οικονομική συνδρομή, με υλικοτεχνική υποστήριξη....

 * Με καθαρισμό μονοπατιών, πλατειών, καλοφτιαγμένες παιδικές χαρές!

 - Το στοίχημα του πολιτισμού πρέπει να κερδηθεί, το καλοκαίρι - φθινόπωρο!

 - Η Ορεινή Πατρίδα, η Αργιθέα, μπορεί να αναδειχθεί εφέτος σε έναν καθαρό οικοτουριστικό προορισμό για όλες τις ηλικίες, αναψυχής, υγιεινής διατροφής, με μουσική, χορό, φυσιολατρικές εξορμήσεις και παιχνίδι!

 *..."ουκ επ' άρτω μόνω ζήσεται άνθρωπος".....

 - Ανάγκη εσωτερική, ο πολιτισμός, το τραγούδι, ο χορός, η αντάμωση, η φιλία!

 √ "Ο χορός είναι η σιωπηλή ποίηση" έγραψε ο αρχαίος ποιητής Σιμωνίδης ο Κείος, τον 6ο π.Χ. αιώνα...

 √ Η μουσική ξεπλένει από την ψυχή, τη σκόνη της καθημερινότητας.... νικά τη μελαγχολία, τον πόνο, τη μοναξιά, τις αγχώδεις διαταραχές ....

Δημήτρης Παπακώστας

Συντονιστής Ορεινού Παρεμβατικού Δικτύου "ΠΑΤΡΙ.Δ.Α." Αχελώου ΑΡΓΙΘΕΑΣ.

 

  Θα μας βρείτε και στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης: 
 
01 Masthead
 
02 Twitter 2
 
03 F B
 
Ο καιρός στο Καταφύλλι

01 Faslis Xristos

Σελίδες μελών
Πρωτοσέλιδα
Δι@ύγεια - Δήμος Αργιθέας
Δήμος Αργιθέας
Εθνικές εκλογές Ιουλίου 2019
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019
Εκλογές Σεπτ. 2015
Εκλογές 2014
Εκλογές 2012
Τελευταία άρθρα