Ela na paiksoume

Koumpouriana

02 - 10 - 2022
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 157 guests και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

   Της Μαριάννας Αποστόλου

Ag Nikolaos Vlasiou  Είναι παράδοση για τους Συλλόγους των Αργιθεατών να διασκεδάσουν και να χορέψουν στον Άγιο Νικόλαο Βλασίου στα 1.450 μέτρα όπως κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή του Ιούλη.

Καλώς ανταμωθήκαμε νεμείς οι ντερτιλήδες,

να κλάψουμε τα ντέρτια μας και τα παράπονά μας.
Πάλε καλαίς αντάμωσαις, πάλε ν’ ανταμωθούμε,
‘ ς τον Άγιο Λια, 'ς τον πλάτανο, ψηλά 'ς το κρυονέρι,
πόχουν οι κλέφταις σύνοδο κ’ οι καπιταναραίοι,
πόχουν αρνιά και ψένουνε, κριάρια σουγλισμένα,
όπ' έχουν και γλυκό κρασί από το μοναστήρι,
κ’ έχουν την Γκόλφω 'ς το πλευρό και τους κερνάει και πίνουν.
Κι’ ο καπετάνιος τους μιλάει, κι’ ο καπετάνιος λέει,
"Για φάτε, πιέτε, βρε παιδιά, χαρήτε, να χαρούμε
τούτον το χρόνο τον καλό, τον άλλο ποιος το ξέρει,
για ζούμε, για πεθαίνουμε, για 'ς άλλον κόσμο πάμε".

  Αυτά τα λόγια του Δημοτικού τραγουδιού οδηγούν τη σκέψη μου στο αντάμωμα των Αργιθεατών κι αντί « ‘ς τον Άγιο Λια, 'ς τον πλάτανο, ψηλά 'ς το κρυονέρι», να τραγουδήσουμε « ‘ς τον Άη Νικόλα, 'ς τον πλάτανο, ψηλά 'ς τον αυχένα σιμά στο Βλάσι». Πολλοί ήταν και οι Αργιθεάτες και πολλοί οι φίλοι Αργιθεατών που ανέβηκαν στον αυχένα του Αγ. Νικολάου. Ο κ. Σαλέπης Νίκος ήταν παρών όπως πάντα και κατέγραψε το αντάμωμα με κάθε λεπτομέρεια. Δείτε τα βίντεο στο τέλος του άρθρου:

   Από πλευράς πολιτικών παραβρέθηκαν ο Βουλευτής Σπύρος Ταλιαδούρος, ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος, ο πρώην Βουλευτής και Υπουργός Έκτορας Νασιώκας. Στο χώρο της εκδήλωσης βρέθηκε επίσης κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Καρδίτσας με επικεφαλής τον Βάιο Βαρελά ενώ παρών ήταν επίσης ο οικοδεσπότης Δήμαρχος Αργιθέας Χρήστος Κανναβός καθώς και Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Αργιθέας.

  Μια συντονιστική επιτροπή αργιθεάτικων συλλόγων ανέλαβε την καλύτερη διοργάνωση του φετινού ανταμώματος, όσο και με την παρουσία των χορευτικών του συγκροτημάτων. Έτσι ο Σύλλογος Αργιθεατών Μουζακίου ανέλαβε την οργάνωση, την παρουσίαση και το χαιρετισμό των επισήμων. Ο Σύλλογος Αργιθεατών Καρδίτσας ανέλαβε τις αφίσες, τις προσκλήσεις, τη διαφήμιση και το πανό. Η πρόεδρος του Συλλόγου Αργιθεατών Ν. Τρικάλων κ. Τσιρογιάννη Έλλη παρουσίασε τα χορευτικά που πήραν μέρος στην εκδήλωση.

  Μετά το καλωσόρισμα από την οργανωτική επιτροπή ακολούθησε ένας σύντομος χαιρετισμός του Δημάρχου που αναφέρθηκε στην οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας αλλά και στη δύναμη που έχουν οι σύλλογοι για να βοηθήσουν με την ενότητα και την αλληλεγγύη. Τον λόγο στη συνέχεια πήρε η πρόεδρος του συλλόγου Αργιθεατών Λάρισας η οποία ανέλαβε την κεντρική ομιλία και τόνισε ότι το αντάμωμα είναι θεσμός για την Αργιθέα, η αργιθεάτικη φιλοξενία όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος αν με δυσκολίες τόνισε ότι θα προσφερόταν δωρεάν σε κάθε επισκέπτη Αργιθεάτη και μη. Τελευταίος πήρε το λόγο (αν και έπρεπε πρώτος) κατά λάθος ο αρχιμανδρίτης Νεκτάριος – μοναχός στο μοναστήρι της Παναγίας της Σπηλιάς και τόνισε ότι με αγάπη ο άνθρωπος μπορεί να ξεπεράσει κάθε κρίση οι δε Αργιθεάτες μπορούν με το τραγούδι και το χορό να ανταπεξέλθουν σε κάθε δυσκολία, ευχήθηκε σε όλους καλή διασκέδαση και καλή επιτυχία στο αντάμωμα που γίνεται κάθε χρόνο στον Άγιο Νικόλαο Βλασίου στον αυχένα στα 1450 για να ανταμώσουν οι Αργιθεάτες να χορέψουν και να διασκεδάσουν με παραδοσιακά τραγούδια.

  Μετά από τους σύντομους χαιρετισμούς εμφανίστηκαν τα χορευτικά τμήματα Αργιθεάτικων Συλλόγων (Βόλου, Λάρισας, Τρικάλων και Θεσσαλονίκης) τα οποία παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς της Αργιθέας. Αργιθεάτες μεγαλύτεροι αλλά και νεότεροι μουσικοί διασκέδασαν τους παρευρισκόμενους με γνήσια αργιθεάτικη μουσική και αργιθεάτικα τραγούδια. Έτσι τα κλαρίνα και τα βιολιά νέων αλλά και έμπειρων μουσικών όπως η Ρούλα Τουραλιά (τραγούδι), Λάμπρος Κίσσας (τραγούδι), Λάμπρος Κουσιωρής (τραγούδι), Παπακώστας (τραγούδι), Κώστας Μιαρίτης (βιολί), Γιάννης Πούλιος (βιολί), Κώστας Κουραμάς (κλαρίνο), Μάκης Βίλλης (κλαρίνο), Γεωργίου Γιάννης (πλήκτρα) ανέλαβαν να παίξουν αργιθεάτικους σκοπούς όπως: «Ο Αριστείδης», «Θέλω ν’ ανέβω στ΄ Άγραφα», «Χελιδονάκι θα γενώ», «Ο ταχυδρόμος», κ.ά. βοήθησαν τα χορευτικά να παρουσιάσουν τους αργιθεάτικους χορούς και τους επισκέπτες να χορέψουν και να διασκεδάσουν. Όπως γίνεται κάθε χρόνο Αργιθεάτισσες και Αργιθεάτες, φίλοι των Αργιθεατών κατέκλυσαν την περιοχή. Στους παρευρισκόμενους προσφέρθηκε δωρεάν παραδοσιακό φαγητό, κρέας πρόβειο με λαζάνια, που ήταν νοστιμότατο. Επίσης στο χώρο του ανταμώματος λειτουργούσαν για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, διάφορα υπαίθρια μαγαζιά. Σε πολλούς πάγκους υπήρχε μέλι που είναι νοστιμότατο λόγω της πλούσιας χλωρίδας της αργιθεάτικης γης. Μυρωδιές τσαγιού και ρίγανης γαργάλισαν τα ρουθούνια μας, ενώ λειτούργησαν και υπαίθρια μαγαζιά από τα οποία οι επισκέπτες μπορούσαν να αγοράσουν φαγητό αλλά και παραδοσιακά αντικείμενα και παιχνίδια.

  Στον Άγιο Νικόλαο Βλασίου έφθασαν και οι Αργιθεάτες, οι Αργιθεάτισσες και οι φίλοι των Αργιθεατών, τα μέλη του χορευτικού και το Δ.Σ. του Συλλόγου Αργιθεατών του Ν. Τρικάλων με ένα ολοκαίνουργιο λεωφορείο του ΚΤΕΛ- ΥΠΕΡTOURS προσφορά του Συλλόγου για να παραβρεθούν σε ένα ακόμα αργιθεάτικο αντάμωμα - ξεφάντωμα μέσα σε μια πανέμορφη φύση και το απαράμιλλο ομορφιάς φυσικό περιβάλλον της Αργιθέας. Ο οδηγός του λεωφορείου, Αργιθεάτης Τσούλος Ιωάννης, μετέφερε τους συμμετέχοντες με ασφάλεια και τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα. Τα αργιθεάτικα βουνά, αγέρωχα - ταπεινοί φύλακες της αργιθεάτικης παράδοσης μας υποδέχθηκαν όπως πάντα ελεύθερα και υπερήφανα - γιατί οι Τούρκοι δεν κατάφεραν να τα πατήσουν.

  H υπαίθρια αυτή εκδήλωση - το αντάμωμα των Αργιθεατών λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή του μήνα Ιουλίου, μέσα σε ένα εξαιρετικής ομορφιάς δάσος οξιάς και σε υψόμετρο περίπου 1.500 μέτρων. Για να φθάσει κάποιος στον Άγιο Νικόλαο Βλασίου διέρχεται μέσου Μουζακίου Καρδίτσας. Ο δρόμος αν και δεν είναι καλά συντηρημένος διέρχεται από ένα καταπληκτικό τοπίο. Δάση οξιάς και ελατοδάση ξεκουράζουν, χαλαρώνουν τον ταξιδιώτη και τον βοηθάνε να ξεχάσει τόσο το άσχημο οδικό δίκτυο όσο και τις απότομες πλαγιές από όπου διέρχεται.

  Ευχαριστούμε την συντονιστική επιτροπή του ανταμώματος που σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς και τους υπεύθυνους του χώρου προσπάθησαν, όσο ήταν δυνατόν και διοργάνωσαν τόσο την άνετη παραμονή (ένα σκέπαστρο βοήθησε να υπάρχει σκιά στο χώρο, αλλά και ασφάλεια σε περίπτωση έντονης καταιγίδας) όσο και την εξυπηρέτηση των επισκεπτών (δωρεάν φαγητό για όλους). Η άσχημη κατάσταση των τουαλετών, που υπήρχαν στο χώρο και η καταστρατήγηση τόσο της σειράς στη διανομή του φαγητού όσο και της απληστίας ορισμένων να πάρουν 2-3 μερίδες φαγητού ενώ κάποιοι να μην πάρουν καθόλου, δεν είναι ευθύνη της συντονιστικής επιτροπής, αλλά ατόμων που ουδόλως γνωρίζουν τον σεβασμό προς τον συνάνθρωπο και το σεβασμό προς το περιβάλλον. Αυτή η κρίση αξιών έφερε και κάθε κρίση στη χώρα μας (οικονομική, οικογενειακή, αντισυναδελφική κ.λπ.). Ας αλλάξουμε νοοτροπία γιατί όπως έλεγε ο Νίκος Καζαντζάκης οφείλουμε να λέμε ναι εμείς φταίμε: «Ν' αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω».

Και του χρόνου να είμαστε καλά και να ανταμώνουμε.
Αποστόλου Μαριάννα, Καθηγήτρια Γαλλικών, M.Sc

{youtube}G9i7MW5EGF0?rel=0|550|350{/youtube} {youtube}56eAw31Xrfw?rel=0|550|350{/youtube} {youtube}878942zZ27Q?rel=0|550|350{/youtube}

Ο καιρός στο Καταφύλλι
Σελίδες μελών
Τυχαία εικόνα
P_501_Img091.jpg
Πρωτοσέλιδα
Δι@ύγεια - Δήμος Αργιθέας
Δήμος Αργιθέας
Εθνικές εκλογές Ιουλίου 2019
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019
Εκλογές Σεπτ. 2015
Εκλογές 2014
Εκλογές 2012
Τελευταία άρθρα