21 - 04 - 2026
Είσοδος μελών

Ela na paiksoume

Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας

Papakostas D Κυρίως οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στην Καρδίτσα (30-1-21), μετά η πίεση των προβλημάτων λόγω Ιανού και οι παρεμβάσεις ενεργών πολιτών, έχουν γεννήσει μια κινητικότητα στα πολιτικά και τοπικά δρώμενα στην ορεινή Αργιθέα, την Καρδίτσα, την Θεσσαλία!

 Εντείνονται οι δημόσιες παρεμβάσεις Αιρετών, των επικεφαλής παρατάξεων, παραιτήσεις Αιρετών υποβάλλονται σε γειτονικές περιοχές, ενστάσεις σε Δήμο του κάμπου στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση γίνονται δεκτές για παρατυπίες στις απευθείας αναθέσεις.... προσφυγές σε Εισαγγελικές αρχές.

 |. Από την εμπειρία μας - 25 έτη σε Αυτοδιοικητικές θέσεις ευθύνης - συνάγεται ότι τα δύο πρώτα χρόνια κάθε θητείας είναι μάλλον ανέφελα, χωρίς τριβές ή χάσματα.... Οι πλειοψηφίες... παίζουν σχεδόν, μόνες τους.

 Από τον τρίτο χρόνο αρχίζουν οι διαφωνούντες να δημοσιοποιούν τις αντιρρήσεις τους, ο κόσμος να ζητάει επίμονα υλοποίηση έργων και εφαρμογή των εκλογικών προγραμμάτων..... τα μικροσυμφέροντα να μην... ικανοποιούνται.

 Οι Αντιπολιτεύσεις να συνέρχονται από το ψυχολογικό σοκ της ήττας, να ανασυγκροτούνται, να ανεβάζουν... στροφές!

 ||. Από την ομιλία του Πρωθυπουργού διαφάνηκαν θετικές εξελίξεις:

 1. Ο άξονας Ε65 οδεύει προς ολοκλήρωση .Από Αθήνα θα φθάνουμε με ασφάλεια σε 2,5 ώρες (από 3-4 σήμερα).Η σύνδεση με Τρίκαλα - Γρεβενά - Εγνατία αναβαθμίζει τη Δυτική Θεσσαλία και Δυτική Μακεδονία- Ήπειρο.

 Συν 445 εκατομμύρια ευρώ για το βόρειο τμήμα της Ε65 με έγκριση ΕΕ.

 2. Το Υδροηλεκτρικό Μεσοχώρας Τρικάλων βαίνει προς ολοκλήρωση και λειτουργία ως αυτοτελές ενεργειακό έργο.

 Ο Πρωθυπουργός δήλωσε την αμετάκλητη πολιτική του βούληση.

 Είναι ένα μεγάλο κέρδος για την υστερούσα Δυτική Θεσσαλία.

 3. Κατά την άποψη μας, από τα συμφραζόμενα, προκύπτει ότι το φράγμα Συκιάς θα αργήσει να ολοκληρωθεί και η μεταφορά νερών Αχελώου ποταμού στον Θεσσαλικό Κάμπο μάλλον.... "παγώνει" επ' αόριστον, λόγω και των δικαστικών αποφάσεων και αντιδράσεων οικολογικών φορέων και ΟΤΑ της Αιτωλοακαρνανίας.

 4. Η ορεινή Αργιθέα, ως ιδιαίτερη δυσπρόσιτη και μειονεκτική περιοχή λόγω των άθλιας βατότητας οδικών υποδομών, του ψηφιακού αποκλεισμού, ..."υιοθετείται" πλέον, από το Κεντρικό Κράτος, την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υποδομών.

 Με Task force, ομάδα Ειδικών Μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών και κονδύλια για την εδαφική και κοινωνική συνοχή, όπως επιτάσσουν το Σύνταγμα (άρθρο 101 παρ.4 & η Συνθήκη για τη Λειτουργία της ΕΕ, άρθρα 174 επόμενα).

 - Ασφαλτόστρωση κεντρικών δρόμων Περιφερειακής Ευθύνης - ιδίως από Κνίσοβο έως Συκιά.

 Σύνδεση Δημοτικών Ενοτήτων και με γειτονικές Περιφέρειες. (Ρόγκια- Β Μάραθο- Αργύρι κ.λπ.).

 - Αντιπλημμυρικά τεχνικά έργα- Μεγάλη Σκάλα Ανθηρού.

 - Επένδυση σε πέντε Σήραγγες Συκιάς σε συνεργασία με ΔΕΗ, όπου υπήρξε διαχρονικά, η πιο μεγάλη αστοχία εργασιών από την Αντιπεριφέρεια Καρδίτσας - Ασφαλτόστρωση εναλλακτικής διαδρομής από λόφο Πέντε Αδέλφια.

 - Αποκατάσταση βλαβών από τα ημιτελή παρατημένα έργα Συκιάς κ.λπ.

 - Σήμανση, στηθαία ασφάλειας, πλέγματα σε όλα τα επικίνδυνα σημεία.

 - Νέες υποδομές για γρήγορο ίντερνετ και ράδιο-τηλεοπτικά κανάλια.

 |||. Στο Δήμο ΑΡΓΙΘΕΑΣ, στο Δ.Σ. της 29-1-2021,παρότι η συνεδρίαση έγινε με "τηλεδιάσκεψη" έγινε συζήτηση - έστω και 40 λεπτών - και βγήκαν κάποια χρήσιμα συμπεράσματα.

 1. Προ ημερήσιας διάταξης τέθηκε από τον Δήμαρχο σε διαβούλευση το Κοινό Υπόμνημα που επιδόθηκε από τον ίδιον στον πρωθυπουργό στην Καρδίτσα.

 Ομόφωνο, περιεκτικό και με επιχειρηματολογία! (βλέπε: katafylli.gr)

 Γίνεται αναφορά σε όλα τα αναγκαία έργα, που χρειάζεται η περιοχή μας και τα οποία λόγω της πολιτικής εγκατάλειψης εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής Θεσσαλίας και της άνισης κατανομής κονδυλίων εκκρεμούν επί χρόνια....

 Έγινε, Επιτέλους, αντιληπτό ότι με Διαπαραταξιακή Δράση και Πατριωτική Ενότητα μπορούμε να πετύχουμε και όχι με ... χειροκροτήματα και αφωνία...

 2. Με παρέμβαση του έμπειρου (23 χρόνια δράσης)Δ)Σ Αντιπολίτευσης Γιώργου Σακελλάρη τέθηκε το επείγον θέμα της Γενικής Απογραφής πληθυσμού ΕΛΣΤΑΤ (Μάιο 2021, όπως έχει οριστεί).

 Για τον κρίσιμο ρόλο των ετεροδημοτών, των αποδήμων και ιδίως των συνταξιούχων Αργιθεατών.

 Πετύχαμε την τοπική Αυτονομία το 2010 με τον Καλλικράτη, οφείλουμε να συνεχίσουμε για τη δημογραφική τόνωση του ορεινού Δήμου μας.

 Ο ρόλος των Κοινοταρχών και Κ.Σ. αναντικατάστατος!

 Όταν απαξιώνονται ή παρακάμπτονται τόσο.... αδυνατίζει η Ορεινη πατρίδα μας...

 Επίσης των πολιτιστικών συλλόγων και φορέων....

 Ας ετοιμαστούμε για τη ..."Μάχη των Μαχών"!!!

 • Όταν ζητάμε από τον Πρωθυπουργό να δείξει Αποκεντρωτική Πολιτική και Ισόρροπη Ανάπτυξη, οι Δημοτικές Αρχές οφείλουν να στηρίζουν πρώτες τις ενδοδημοτικές αποκεντρωτικές δομές τους,τις Κοινότητες!!!

 3. ΒΡΑΓΚΙΑΝΑ - ΚΑΤΑΦΥΛΛΙ: Μαχητικά διεκδικούν: Έργα-Ρόλο-Πόρους.

----------------------------------------

 Το Κ.Σ. Βραγκιανών Αχελώου Αργιθέας κατέθεσε προς συζήτηση ένα τεκμηριωμένο κείμενο, ομόφωνη απόφαση για επείγοντα έργα.

 Αξίζουν συγχαρητήρια στον Πρόεδρο Βασίλη Καμζέλη και τους κοινοτικούς συμβούλους Ν.Κ.Χαντζή- Γιάννη Παπαϊωάννου/ Κ. Βλ. Μαργαρίτη- Δ. Πολύζο.

 Αποδεικνύουν ότι σέβονται το θεσμικό τους ρόλο, την εντολή των Βραγκιανιτών.

 Παρότι η Δημοτική Αρχή τους απαξιώνει έως σήμερα (μη καταβολή πάγιας προκαταβολής, ίδιων εσόδων από μισθώματα κεραιών κινητής τηλεφωνίας, minimum εξουσίες κλπ).

 Αιτήματα Κ.Σ. Βραγκιανών:

****************************

 Α. Τεχνικό/ οχετός ρέμα Επισκοπής (Αντάρα).

 Η υπάρχουσα ιρλανδική διάβαση επικίνδυνη . Έχει διαβρωθεί.

 Έως τον Ιούνιο πρέπει να έχει υλοποιηθεί.

 Βασικός συνοικιακός δρόμος και διέλευση προς Νεχώρια- Γρυμπιανά και Καταφύλλι Αργύρι Αχελώου.

 Το Δημοτικό Ταμείο έχει χρήματα (άνω των 3.000.000€) και δεν ευσταθεί η αρνητική τοποθέτηση Αιρετού ενότητας Αχελώου, της Συμπολίτευσης, στο Δ.Σ.

 Χρήσιμα έργα ζητά ο κόσμος ....η πολιτική προσφορά δεν εξαντλείται...σε μια λάμπα, στη διανομή τροφίμων ή φαρμάκων σε ηλικιωμένους....

Β. Βελτίωση Υποδομών εξωτερικού φωτισμού στο κέντρο και οικισμούς.

 Γ. Τοιχείο Αντιστήριξης σε αίτηση δημότισσας (άνωθεν κεντρικής πλατείας).

 Δ. Παρουσία γιατρού συνεχής στο άγονο Ιατρείο Βραγκιανών Αχελώου.

 Ε. Τσιμεντόστρωση στο Σταυροπήκι - σχολικός δρόμος.

 * Φυσικά υπάρχουν και άλλα αιτήματα, όπως:

 - Δημοτικό Κοινωνικό παντοπωλείο.

 - Βατότητα στις ιρλανδικές κοντά στο πρατήριο καυσίμων - πριν τον Άγιο Γεώργιο -Ρεμα Πέτρες Ρογκίων Βραγκιανών.

 Ή θα πιεστεί η Αντιπεριφέρεια να τα κάνει ή άλλως ο Δήμος....

 - Επίστρωση με αντιολισθητικό μπετόν στροφή Αγίου Νικολάου και μπάρες.

 Παρατηρείται αστοχία υλικού και διάβρωση.

 - Σήμανση από Κοράκου έως Βραγκιανά και Αργύρι/ στηθαία ασφάλειας.

 - Παιδική χαρά Άγιο Δημήτριο και Αντιπλημμυρικό.

 - Στήριξη πρανούς- στροφή προς Δημαρχιακό κτίριο Αχελώου.

 - Πετρόκτιστος τοίχος στροφή Αγίου Νεκταρίου (υπάρχει υπόσχεση Δημάρχου).

 * Εγκατάσταση εργολάβου για Ασφαλτόστρωση δρόμου Επισκοπής, προς Ραΐνιστα.

 4. Γραπτό Αίτημα του εργατικού Κοινοτάρχη Καταφυλλίου Ν. Σ. Φρύδα για έλεγχο ανεπιτήρητων ζώων και λήψη μέτρων, πριν συμβούν ατυχήματα.

 Επιμένει ο έμπειρος Πρόεδρος Καταφυλλίου και ζητά να εφαρμοστεί ο νόμος.

 Τα βοοειδή από γειτονικό νομό προκαλούν ζημιές και αποτελούν κίνδυνο για ηλικιωμένους και παιδιά.

 Η Δημοτική Αρχή, έως τώρα διστάζει να αναλάβει τις ευθύνες της.

 Έχει εκλεγεί για να δίνει οριστικές λύσεις και όχι να... σχολιάζει την καθημερινότητα....

 Η Αντιδήμαρχος ανακοίνωσε ότι θα επιδοθεί εξώδικο στον υπαίτιο.

 Είναι ένα πρώτο βήμα, όμως χρειάζεται άμεση συνέργεια με το Αστυνομικό τμήμα Μουζακίου και Δασαρχείο.

 Ανάθεση σε εργολάβο, που θα συλλαμβάνει τα ανεπιτήρητα βοοειδή, όπως έχει κάνει ο Δήμος Πάργας και άλλοι ΟΤΑ.

 Ας έρθουν σε επικοινωνία, να λάβουν την... τεχνογνωσία.

 |V. Ίσως, συζητήθηκαν και ειπώθηκαν και άλλα ζητήματα.

 Ελπίζουμε το Γραφείο Επικοινωνίας του Δήμου (αν λειτουργεί) να ενημερώσει πληρέστερα τους Δημότες, όπως έχει υποχρέωση.

 Επίσης, να αρχίσει η "Ώρα του Δημάρχου", όπως έχει δεσμευθεί.

 V. Το επόμενο Δ.Σ. επιβάλλεται να συνεδριάσει στα Βραγκιανά Αχελώου -δια ζώσης, όπου θα τεθούν όλα τα προβλήματα των χωριών της Δημογραφικά ενεργής Καποδιστριακής Περιοχής Αχελώου Αργιθέας.

 Να κινηθούμε για νέους γιατρούς σε Αργύρι και Βραγκιανά (σε λίγες μέρες λήγει η θητεία) και επιτόπιο εμβολιασμό ηλικιωμένων και ΑΜΕΑ στα χωριά.

 • Προβλέπεται μια ενδιαφέρουσα Άνοιξη και ...θερμό καλοκαίρι!

 • Πολιτικά και Αυτοδιοικητικά!!!

Δημήτρης Παπακώστας/1-Φεβρουαρίου-2021.

 

Gia koinonika diktia
Θα μας βρείτε και στα κοινωνικά δίκτυα:
 
01 Masthead
 
02 Twitter 2
 
03 F B
 
04 Youtube   05 flickr  

Ο καιρός στο Καταφύλλι
Τελευταία άρθρα