Ela na paiksoume

Koumpouriana

06 - 12 - 2021
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 399 guests και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας

Agios Dimitrios Τιμούμε αύριο 26 Οκτωβρίου τον Άγιο Δημήτριο, που θυσιάστηκε σε ηλικία 26 ετών (θανατώθηκε από τους Ρωμαίους ειδωλολάτρες) υπερασπιζόμενος με σθένος την πίστη του στον Ιησού Χριστό, τον Χριστιανισμό - που τότε ανέτειλε και στέριωνε στον κόσμο!

 • Πολιούχος της Θεσσαλονίκης, η οποία απελευθερώθηκε από τους Οθωμανούς ανήμερα της γιορτής του - 26 Οκτωβρίου 1912.

 • Πολιούχος της ενορίας - Κοινότητας Βραγκιανών Αχελώου - Αργιθέας Καρδίτσας Θεσσαλίας, προς τιμή του Αγίου οι Βραγκιανίτες ανήγειραν τον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου στο κέντρο του χωριού, περί τα έτη 1870-1896 (αναγράφεται η αποπεράτωση του τέμπλου).

 * Είναι εμβαδού περί τα 300 τ.μ., ύψους 7 μέτρων, πετρόκτιστος, Βασιλικής Ρυθμού, με καμπαναριό παραδοσιακό.

 Αρχικά, θυμάμαι μικρό παιδί, είχε πρόναο και γυναικωνίτη.

 Η στέγη ανακατασκευάστηκε με κεραμίδι (είχε πέτρινες πλάκες) περί το 1970 επί ιερέως αείμνηστου Ματθαίου Οικονόμου.

 Την ίδια εποχή στρώθηκε το δάπεδο από πλακάκι ειδικό, που για εκείνα τα χρόνια αποτελούσε πρωτοποριακή σχεδίαση και καινοτόμο έργο!

 Τα Θεσσαλικά Βραγκιανά Αχελώου (υψόμετρο 650 μ.), κατά μία εκδοχή - που πρέπει να ερευνηθεί περαιτέρω - είναι 'δίδυμη' κοινότητα με αυτή των Βραγγιανών Αγράφων Ευρυτανίας (1080 μ.), που συνορεύει βόρεια με Πετρίλο Αργιθέας και νότια με κοινότητα Αγράφων.

 Τα Θεσσαλικά Βραγκιανά βρίσκονται στα όρια τεσσάρων νομών και περιφερειών - στην κοιλάδα Αχελώου ποταμού, στην νότια Πίνδο - 100 χλμ από πόλη Καρδίτσας - Άρτας - Αγρινίου και Καρπενησίου.

 Το όνομα από ιστορική οικογένεια: Βρανά - αρχικά γραφόταν: Βρανιανά. Αργότερα το 1860 γράφηκαν από τότε Ληξίαρχο: Βραγγιανά.

 (Κατά άλλη εκδοχή από τους Φράγκους ή τα πολλά φαράγγια...)

 Λέγεται, ότι οικογένειες μεγάλων ισχυρών τσελιγκάδων μετώκησαν χαμηλότερα - στα πιο κοντινά χειμαδιά, στην κοιλάδα Αχελώου ποταμού - και έμειναν μόνιμα λόγω του ήπιου εύκρατου κλίματος, των δροσερών νερών.

 Αναφέρεται σε πηγές, ότι οι πρώτες οικογένειες στα Ευρυτανικά ψηλά Βραγγιανά ήταν των Πολυζαίων ή Χατζηπολυζαίων, των Μπαμπάτσικων, των Τσιώληδων.

 Τα επώνυμα αυτά, απαντώνται και στα Θεσσαλικά Βραγκιανά Αχελώου και γειτονικό Μάραθο (Μάραθο έχουν και τα Άγραφα Ευρυτανίας).

 Ιερός Ναός, προς τιμή του Αγίου Δημητρίου, κτίστηκε το 1550 στα Βραγγιανά Ευρυτανίας - είναι ο παλαιότερος ναός της περιοχής.

 Βρίσκεται στον οικισμό "Στανάδες", δωρεά του άρχοντα Στάνου (με χίλια και, γιδοπρόβατα και αγελάδες - άλογα).

 Φαίνεται, οι πρώτοι μέτοικοι στα Βραγκιανά Αχελώου Αργιθέας Καρδίτσας Θεσσαλίας έφεραν μαζί τους, την βαθιά πίστη στον Άγιο Δημήτριο και έκτισαν τον μεγαλοπρεπή, για τα δεδομένα της περιοχής, ναό στο κέντρο του χωριού, ανάμεσα στα δύο ρέματα που κυλούν και χαρίζουν δροσιά με τα πλατάνια τους!

 • Τρεις ήταν οι υποψήφιες θέσεις: θέση Παληακκλησιάς - θέση Κομπόρι, όπου η ενορία διέθετε κτήματα - που αργότερα δωρήθηκαν για ανέγερση Γυμνασίου και τρίτη θέση εκεί που είναι σήμερα η εκκλησία μας (μάλλον δια κληρώσεως).

 Ο ναός διαθέτει και βοηθητικό οίκημα, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως "Σπίτι Αγάπης" υπέρ των αδύναμων ενοριτών και δημοτών.

 Το ευρύχωρο προαύλιο ενώνεται με την κεντρική πλατεία, παιδική χαρά, στο μέσον ο Πλάτανος όπου φιλοξένησε γενιές και γενιές, χορούς, γάμους, πολιτιστικά δρώμενα, συνελεύσεις και παιδιά που έτρεχαν, αναστατώνοντας ευχάριστα τη γειτονιά με τις φωνές τους....

 ••• Αύριο στα Βραγκιανά Αχελώου θα ψάλλουν οι ιερείς και ψάλτες μας, μαζί με τους πιστούς ενορίτες, το "Μέγαν εύρατο"!

 Μέγαν εύρατο εν τοις κινδύνοις.....

 Σε υπέρμαχον η οικουμένη!

.............................

 • Άγιε Δημήτριε, προσευχόμαστε άπαντες οι Ορθόδοξοι χριστιανοί, για υγεία - αγάπη - έλεος - ευτυχία - δύναμη!

 Χρόνια πολλά και κάθε καλό στη ζωή όλων!

 Εορτάζοντες και μη εορτάζοντες ....ας ευφρανθούμε πανηγυρίζοντας στην μεγάλη γιορτή μας! Ας τιμήσουμε τον πολιούχο Άγιο Μεγαλομάρτυ Δημήτριο!

Δημήτρης Παπακώστας/25 Οκτωβρίου 21

 

  Θα μας βρείτε και στα κοινωνικά δίκτυα: 
 
01 Masthead
 
02 Twitter 2
 
03 F B
 
04 Youtube   05 flickr  

Ο καιρός στο Καταφύλλι
Σελίδες μελών
Πρωτοσέλιδα
Δι@ύγεια - Δήμος Αργιθέας
Δήμος Αργιθέας
Εθνικές εκλογές Ιουλίου 2019
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019
Εκλογές Σεπτ. 2015
Εκλογές 2014
Εκλογές 2012
Τελευταία άρθρα