Ela na paiksoume

Koumpouriana

07 - 02 - 2023
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 210 guests και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία
M Papadimitriou4Γράφει ο Μενέλαος Νικ. Παπαδημητρίου
 200 ΜΕΤΡΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗ ΣΠΗΛΙΩΤΙΣΣΑ ΑΡΓΙΘΕΑΣ ΚΙ ΟΜΩΣ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΤΑΜΠΟΥΡΙ ΤΟΥ Γ. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ.
 ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΕΓΡΑΨΑ ΣΤΗ ΦΩΝΗ ΣΤΕΦΑΝΙΩΤΩΝ...

 ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΕΓΡΑΨΑ ΣΕ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΠΡΙΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΧΤΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΣΤΗΛΩΘΕΙ...ΦΩΝΗ ΒΟΩΝΤΟΣ ΕΝ ΤΗ ΑΡΓΙΘΕΑ....

     ΠΡΟΤΑΓΜΑ των μνημείων στην Αργιθέα είναι η ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΣΠΗΛΙΩΤΙΣΣΑ - προσκυνούμε τη Χάρη της!!! Είναι Κάστρο της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού!!!

     Κατάνακρα - στο καταρράχι ψηλά απάνω από την Ιερά Μονή (δείτε φωτογραφία), σε μια θέση ανάμεσα ουρανού και γης, σε απόσταση περίπου 300 μέτρα από αυτή, στο σημείο που αρχίζουν τα έλατα της βουνοκορφής και πίσω από ένα μεγάλο μαλλόκεδρο βρίσκονται τα απομεινάρια από το ΤΑΜΠΟΥΡΙ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ!!! Εκεί στην απότομη και απόκρυφη ραχοτοπιά κείτονται κουρνιασμένα...

     Ο Μέγας Πολέμαρχος ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ με τα μάτια κλειστά ήξερε την περιοχή της Αργιθέας και ειδικότερα αυτή εδώ αφού τα παιδικά του χρόνια μεγάλωσε - δυο ράχες παραπέρα - στο Λεοντίτο. Κατέχοντας αυτόν τον αυχένα και ελέγχοντας το μονοπάτι προς Μπαλτεννήσι (μεριά Λεοντίτου και προς Στεφανιάδα) και ξέροντας καλύτερα απ΄ τον καθένα τον ανορθόδοξο - άτακτο πόλεμο ήταν ανίκητος!!!

     Για πρώτη φορά επισκέφτηκα το Ταμπούρι το 1982 ύστερα από πληροφορία που μου έδωκε ο αείμνηστος σήμερα Λουκάς Ποζιός (γνώριζε όσο κανείς άλλος την περιοχή).

     Παλαιότερα είχα αναφερθεί για τη σημασία του Ιστορικού αυτού Κειμηλίου, το πως με άνοιγμα ενός μονοπατιού από τη θέση Μάνα όπου και η Πηγή (πάντα σε συνεννόηση με τη Μονή και το Δασαρχείο, το Δήμο και τους Συλλογικούς Φορείς) και την αναστήλωση του Ταμπουριού θα μπορούσαμε να δώσουμε στους επισκέπτες και την Ιστορική πλευρά. Να καταδείξουμε τις αετοφωλιές των Επαναστατημένων Ελλήνων για την Ελευθερία!!! Που και κάτω από τι συνθήκες αστρέχιαζαν και πολεμούσαν για να μας κάνουν λεύτερους.

     Είχα γράψει πως η αναστήλωσή του θέλει 2 φούρκες, έναν καβαλάρη, μερικά στροπίτσια και πέταυρα και λίγη πλάκα για τη σκεπή. Και μια πόρτα. Τα περισσότερα υλικά είναι επί τόπου. Το Ταμπούρι ξερολιθιά είναι σχεδόν μισοχτισμένο. Το μονοπάτι και μόνο του το Δασαρχείο Μουζακίου μπορεί να το ανοίξει έχοντας και την αρμοδιότητα αφού είναι δασική έκταση.

     Άμα οι Αρχές του τόπου μας και οι Υπηρεσίες ευαισθητοποιηθούν όλα γίνονται και μάλιστα με καθόλου ή με ελάχιστο κόστος αφού όλοι μας και με προσωπική εργασία θα συμβάλλουμε(υπάρχουν μαστόροι και ξυλουργοί πρόθυμοι να συνδράμουν αδράχμως).

     Να σημειωθεί πως τα λημέρια αυτά του Γεωργίου Καραϊσκάκη φανήκαν σωτήρια και στους Αργιθεάτες Επαναστάτες όταν πολιορκήθηκε η Σπηλιώτισσα το 1854 και την Άνοιξη του 1855 οι πολιορκούμενοι ανεβαίνοντας με τριχιές κατάφεραν από εδώ να γείρουν πίσω στο Χωρίγκοβο (Κέδρα), στην Ελεύθερη Ελλάδα.

     Φίλες και φίλοι, ανεβάζω αυτό το θέμα μου με περισσότερο φωτογραφικό υλικό για να καταδείξω πού ακριβώς βρίσκεται το ΤΑΜΠΟΥΡΙ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ. Να το μάθετε και όσες και όσοι από εσάς δεν το γνωρίζετε και δεν έχετε ακούσει περί αυτού και να προσθέσετε και τις δικές σας φωνές για την ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ του.

Ο καιρός στο Καταφύλλι
Εφημερίδα
Σελίδες μελών
Τυχαία εικόνα
Tyxaia_eikona_093.jpg
Πρωτοσέλιδα
Δι@ύγεια - Δήμος Αργιθέας
Δήμος Αργιθέας
Εθνικές εκλογές Ιουλίου 2019
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019
Εκλογές Σεπτ. 2015
Εκλογές 2014
Εκλογές 2012
Τελευταία άρθρα