Ela na paiksoume

Koumpouriana

03 - 10 - 2022
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 84 guests και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας

Papakostas D Αποτελεί πίστη μας ότι ο διάλογος και η διαβούλευση - η σοβαρή, η τεκμηριωμένη με επιχειρήματα και όχι με.... προσβολές, υποτίμηση του άλλου ή απαξιωτικά υπονοούμενα ορισμένων - για την κατασκευή μεγάλων έργων, την υποδοχή σημαντικών επενδύσεων που έχει ανάγκη η τοπική οικονομία και κοινωνία πρέπει να συνεχιστεί μέχρι την ολοκλήρωση τους και ακόμη πιο μετά κατά τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών σταθμών, τις επιπτώσεις, τα αποτελέσματα....

 ¨ Η έγκριση της ΜΠΕ του υπόψη αειφορικού έργου της Τέρνα Ενεργειακή ΑΕ στο φράγμα

Καταφυλλίου (Αυλακίου) ύψους 90 Μ - ισχύος 83 MW όπου θα σχηματιστεί η Λιμνοκοιλάδα Αχελώου (έκτασης περίπου 2/3 της Λίμνης Πλαστήρα) από ΠΣ Θεσσαλίας, ΔΣ Αργιθέας, Υπουργείο Αγροτ. Ανάπτυξης, ΚΑΣ ΥΠΠΟ, αποτελεί ένα πρώτο βήμα, σημαντικό, αναγκαία συνθήκη, αλλά μη ικανή απο μόνη της, για την πορεία της επένδυσης.

 * Έχει δρόμο μπροστά και στάδια η όλη διαδικασία.

 Δεν χρειάζονται ούτε... πανηγυρισμοί από όσους θέλουν την επένδυση, ούτε διχαστικά υπονοούμενα από τους αρνητές και διαμαρτυρόμενους.

 1. Προκύπτουν δικαιολογημένα ερωτηματικά για τη στάση του ΠΣ Ηπείρου, το οποίο αφού ενέκρινε - διαχρονικά μιλάμε - την κατασκευή φράγματος Αώου δίπλα στο όμορφο και αναπτυγμένο Μέτσοβο - το 1987 ύψους 70 μ., όπου παράγεται καθαρή ενέργεια από όμιλο ΔΕΗ, ανάμεσα σε δυο σπάνιας αξίας εθνικά πάρκα: Πίνδου και Βίκου, η σημερινή ηγεσία του αρνείται να εγκρίνει την ΜΠΕ έργου κοιλάδας Αχελώου.

 Η στάση του έμπειρου και εργατικού Αλέκου Καχριμάνη μας εκπλήσσει, καθότι γνωρίζουμε τη δράση του από δημαρχία του στον Δήμο Μετσόβου (2000).

 2. Αλγεινή, μη αποδεκτή εντύπωση προκάλεσαν οι υπαινιγμοί δημότη Γρυμπιανών Στο Κόντρα Τσάνελ, την προηγούμενη βδομάδα, για τη στάση του ΝΥΝ Δημάρχου Αργιθέας ότι τάχα «μέχρι πριν ένα μήνα ήταν κατά του έργου - φράγματος - και ξαφνικά άλλαξε άποψη υπέρ»….. Για την ξαφνική αλλαγή στάσης ορισμένων κοινοτικών αιρετών Βραγκιανών… σιωπή πλήρης! Γιατί άραγε;….

 Στις Δημοκρατίες η ελεύθερη έκφραση γνώμης είναι θεμελιώδες δικαίωμα…. ο αντίλογος είναι και θεμιτός και αναγκαίος, όμως απαιτεί αλληλοσεβασμό και σοβαρότητα.

 Όπως εμείς σεβόμαστε τα επιχειρήματα των αρνητών, που ομολογουμένως προσωπικά κρίνω πολύ καλή την παρουσία του φίλου συνδημότη στο Κόντρα, πλην όμως διαφωνούμε και έχω άλλη φίλο-επενδυτική άποψη, έτσι απαιτούμε αντίστοιχο σεβασμό. Γιατί αν κάποιο υπονοούν: ότι τα… ’παίρνουμε’ από εταιρίες ΑΠΕ, κάλλιστα μπορούμε να αντιτείνουμε: ότι και οι ίδιοι τα... ’παίρνουν’ από εταιρίες λιγνίτη, κάρβουνου, καρτέλ πετρελαίου και Φυσικού αερίου..... έτσι ο «κατήφορος της λασπολογίας» δεν θα έχει τελειωμό.....

 * Η υπό σχεδιασμό Λιμνοκοιλάδα Αχελώου στην νότια Πίνδο πρέπει να μας ενώσει και να μην μας διχάσει.... η ζωή θα δείξει ποιοί βλέπουν μπροστά, στο μέλλον των νεώτερων γενιών, όπως στη Λίμνη Αώου Μετσόβου, στη λίμνη Ιλαρίωνα Αλιάκμονα Κοζάνης, στο Μετσοβίτικο, την Λίμνη Πλαστήρα, του Σμοκόβου, του Αράχθου Άρτας.

 ° Για όσους βρήκαν.... υπερβολή την Λιμνοκοιλάδα Λουκέρνης Ελβετίας, ας απολαύσουν την λίμνη Μετσόβου σε υψόμετρο 1.350 μ. Και προτείνουμε:

 ° Ο Δήμος Αργιθέας και η ΑντιΠεριφέρεια Καρδίτσας να οργανώσουν εκδρομή Αργιθεατών στο Μέτσοβο για να δουν... με τα μάτια τους και πως αναπτύσσεται ένας ορεινός τόπος και πως «δένουν» μεγάλα αειφορικά έργα ΑΠΕ με το τοπίο, τις προστατευόμενες περιοχές και τα εθνικά πάρκα!

 ^ Πως αναβαθμίζεται το περιβάλλον, η βιοποικιλότητα, η ορνιθοπανίδα - ιχθυοπανίδα με το υγρό στοιχείο των τεχνητών λιμνών, στις βουνοθάλασσες της Πίνδου: Βόρειας και Νότιας...

 ••Και φυσικά...τώρα αρχίζει και η διεκδίκηση των ανταποδοτικών ωφελημάτων....

Δημήτρης Παπακώστας 15-7-22

https://www.naturagraeca.com/ws/129,191,91,1,1,Λίμνη - Πηγών - Αώου

 

Gia koinonika diktia
Θα μας βρείτε και στα κοινωνικά δίκτυα:
 
01 Masthead
 
02 Twitter 2
 
03 F B
 
04 Youtube   05 flickr  

Ο καιρός στο Καταφύλλι
Σελίδες μελών
Τυχαία εικόνα
T_D_02.jpg
Πρωτοσέλιδα
Δι@ύγεια - Δήμος Αργιθέας
Δήμος Αργιθέας
Εθνικές εκλογές Ιουλίου 2019
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019
Εκλογές Σεπτ. 2015
Εκλογές 2014
Εκλογές 2012
Τελευταία άρθρα