Ela na paiksoume

Koumpouriana

30 - 09 - 2023
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 172 guests και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Ela na paiksoume

Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας

Papakostas D Στις 12 Αυγ στα πάντα δυναμικά και πρωτοπόρα Θεσσαλικά Βραγκιανά - στον οικότοπο της Παναγίας Επισκοπής - μαθαίνουμε ότι θα γίνει Ημερίδα για τη: «Διάσωση της κοιλάδας Αχελώου από το καταστροφικό Υδροηλεκτρικό» - στο Καταφύλλι (Αρδάνοβο), με υπογραφή τριών καλών πατριωτών Βραγκιανιτών (Συντονιστική - Οργανωτική Επιτροπή).

 ^ Κεντρικό σύνθημα τους: Σώστε την κοιλάδα Αχελώου ποταμού!

 • Βαθιά μας πίστη αποτελεί ο σεβασμός στον διάλογο, την αντίθετη άποψη / απολύτως σεβαστή, στον δημοκρατικό αντίλογο.

 ^ Ως Αιρετός επί 25 συναπτά χρόνια με την εμπιστοσύνη των δημοτών μας στο πρόσωπο μου (Δήμαρχος Αχελώου - δημ. σύμβουλος - πρόεδρος ΔΣ Αργιθέας - μέλος ΔΣ ΤΕΔΚ Καρδίτσας) Νοιώθω την ανάγκη να σημειώσω τα ακόλουθα - παρά να κρατήσω βολική στάση σιωπής.

 •• Έμαθα να μιλώ τη γλώσσα της αλήθειας, να μην χαϊδεύω αυτιά, να είμαι χρήσιμος και όχι... αρεστός - παρά τις αήθεις επιθέσεις και υπαινιγμούς - με το βλέμμα και έγνοια στο μέλλον της ορεινής πατρίδας, στις επόμενες νεώτερες γενιές, όπως έπραξα για το Υδροηλεκτρικό Αργυρίου 1998 - πυλώνες Τέρνα 2008 - Αιολικά Τυμπάνου (πρόεδρος ΔΣ Αργιθέας 2018) κ.α:

 1. Τα έργα ΑΠΕ και ιδίως τα Υδροηλεκτρικά από τον περασμένο αιώνα αποτέλεσαν μοχλούς βιώσιμης ανάπτυξης, εργαλεία προόδου.

 • Λίμνη Πλαστήρα - φράγμα Μέγδοβα από Κων. Καραμανλή - ιδέα Νικ. Πλαστήρα / Φράγματα: Κρεμαστών - Καστρακίου - Στρατού Αιτωλίας.

 Φράγμα Αώου - Βίκου στο Μέτσοβο - φράγμα Αλιάκμονα / Αράχθου κ.α.

 •• Με την παραγωγή καθαρής Ηλ. ενέργειας η ΔΕΗ κατάφερε να γίνει εταιρία - υπερδύναμη, πετυχαίνοντας εξηλεκτρισμό σε όλη την Ελλάδα (από τη δεκαετία του 1950).

 2. Τα μεγάλα αυτά έργα αδειοδοτούνται - εγκρίνονται από το κεντρικό κράτος με βάση εθνική και ενωσιακή νομοθεσία.

 ^ Οι Ποταμοί - όπως ο Αχελώος - ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο και όχι στους παρόχθιους ΟΤΑ (Δήμους - Περιφέρειες).

 ^ Την ενεργειακή πολιτική σχεδιάζει η εκάστοτε Κυβέρνηση με νόμους του Κοινοβουλίου μετά από διαβούλευση τοπικών φορέων και πολιτών.

 3. Το λεγόμενο «φράγμα Αυλακίου» στο Καταφύλλι Αργιθέας έχει αρχικά σχεδιαστεί από τη ΔΕΗ το 1966. Πριν 56 χρόνια. Ήταν γνωστό από παλιότερα ότι η επένδυση αυτή μπορεί να μετουσιωθεί σε έργο, μεταβάλλοντας το ποτάμιο οικοσύστημα σε λιμναίο όπως σε γειτονικές περιοχές, όπου οι δείκτες ανάπτυξης απογειώθηκαν - Λίμνη Πλαστήρα - Μέτσοβο κ.α.

 4. Η περιοχή του Αχελώου Αργιθέας Θεσσαλίας βρίσκεται σήμερα υπό ερήμωση δημογραφική και φτωχοποίηση. Μόνοι πόροι για αξιοποίηση και νέες μεγάλες επενδύσεις είναι τα πλούσια νερά - ο αέρας - το υγιεινό κλίμα.

 ^ Ήδη το Κράτος έχει ξεκινήσει το φράγμα Συκιάς με τη συναίνεση όλων των πλευρών (Άρτας και Καρδίτσας) και καταβολή νόμιμων αποζημιώσεων στους πληγέντες κατοίκους Πηγών Τετραφυλλίας Άρτας.

 ^^ Εν ευκαιρία: χρέος της σημερινής κυβέρνησης να τελειώσει το φράγμα - υδροηλεκτρικό Συκιάς, άλλως να αποκαταστήσει το περιβάλλον που έχει πληγωθεί από τα ημιτελή παρατημένα εργοτάξια.

 5. Ήδη το ΠΣ Θεσσαλίας και ΔΣ Αργιθέας Ενέκριναν με ευρεία πλειοψηφία την ΜΠΕ του υπόψη έργου.

 Είπαν το καταρχήν: ΝΑΙ - δεν έδωσαν «λευκή επιταγή»...

 Επίσης το Υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης / Τροφίμων.

 Αντίθετα ψήφισαν: Όχι / το ΠΣ Ηπείρου και ΔΣ Γ Καραϊσκάκη Άρτας.

 • Οι δημότες Κοινότητας Καταφυλλίου που κτήματα και περιουσίες τους πνίγονται από τη νέα λίμνη τάσσονται υπέρ σε ποσοστό ομοφωνίας, βλέποντας τα οφέλη για τον υπό ερήμωση τόπο τους.

 • Πατριώτες συνδημότες από Γρυμπιανά - Νεχώρια - Λαγκαδάκια κοινότητας Βραγκιανών εναντιώνονται, διαμαρτύρονται και παραθέτουν τα σεβαστά επιχειρήματα τους κατά του έργου.

 6. Έχουμε τονίσει: το αειφορικό έργο της λιμνοκοιλάδας Αχελώου δεν πρέπει να διχάσει τον κόσμο ούτε να στρέψει τους μεν κατά των δε.

 ^ Όλοι είμαστε υπέρ των συμφερόντων της πατρογονικής γης μας, υπέρ του περιβάλλοντος και του μέλλοντος.

 ^ Δεν εξαρτάται από τους κατοίκους - που καλώς αγωνίζονται για τις απόψεις τους - η κατασκευή του Έργου αλλά από την πολιτική βούληση και ενεργειακό σχεδιασμό των κυβερνήσεων και Βουλής.

 Το αρμόδιο Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα δώσει τελικό: ΟΚ.

 ^ Χωρίς διακομματική συναίνεση δύσκολα προωθούνται μεγάλα έργα.

 Βλ. Μεσοχώρα - εκτροπή - Συκιά κ.α.

 7. Οι Αιρετοί μας που ψηφίστηκαν ως αντιπρόσωποι των χιλιάδων Αργιθεατών, με εκλογικά προγράμματα σαφώς υπέρ έργων ΑΠΕ, έχουν γνώση του φακέλου, των όρων ΜΠΕ και οφείλουν σε συνεργασία με Επενδύτρια Εταιρία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΑΕ να ενημερώσουν και τον έσχατο πολίτη - φορέα για τα στοιχεία του έργου:

 Α. Ποια έκταση θα κατακλυστεί.

 Β. Ποια - πόσα σπίτια θα πνιγούν, ποια κτήματα - στάβλοι κλπ.

 Γ. Ποια σπίτια - κτήματα βρίσκονται σε ζώνη ασφαλείας.

 Δ. Εάν υπάρχουν βιώσιμες εναλλακτικές περιορισμού των επιπτώσεων (αναχώματα - τείχη προστασίας -τροποποίηση ύψους κλπ).

 Ε. Ποια η τιμή ανά τμ των αποζημιώσεων σε δικαιούχους και αν θα ληφθεί υπόψη ως συγκριτικό στοιχείο η τιμή που όρισαν τα Δικαστήρια για δικαιούχους σε κοινότητα Πηγών Άρτας (φράγμα Συκιάς).

 ΣΤ. Αν προβλέπεται χορήγηση έτοιμου σπιτιού σε κατακλυζόμενους ή άλλου είδους αντιπαροχή.

 Ζ. Η Δημοτική Αρχή - το ΔΣ Αργιθέας ποιες προτάσεις / Διαπαραταξιακά/ έχουν υποβάλλει σε Τέρνα και Κράτος για ανταποδοτικά έργα: άμεσα και μακροβραχυπρόθεσμα.

 • Κρίνουμε αναγκαία την έκδοση και διανομή ειδικού φυλλαδίου με στοιχεία του υπόψη έργου και πληροφορίες για όλα τα ερωτήματα.

 •• Παράλληλα οι Τοπικές Αρχές - Αιρετοί οφείλουν να παρέμβουν στον όμιλο ΔΕΗ για το έργο Συκιάς, ασφαλτόστρωση δρόμου 5 Αδέλφια, εσωτερική επένδυση - φωτισμό - πλέγματα στις 5 οδικές σήραγγες.

 • Φίλοι όλοι! Φιλτάτη η Πατρίδα και η Αλήθεια (όσο κι αν πικραίνει...)

Δημήτρης Παπακώστας 4-8-22

 

Gia koinonika diktia
Θα μας βρείτε και στα κοινωνικά δίκτυα:
 
01 Masthead
 
02 Twitter 2
 
03 F B
 
04 Youtube   05 flickr  

Ο καιρός στο Καταφύλλι
Εφημερίδα
Σελίδες μελών
Τυχαία εικόνα
Tyxaia_eikona_255.jpg
Πρωτοσέλιδα
Δι@ύγεια - Δήμος Αργιθέας
Δήμος Αργιθέας
Εθνικές εκλογές 2023
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019
Εκλογές Σεπτ. 2015
Εθνικές εκλογές Ιουλίου 2019
Εκλογές 2014
Εκλογές 2012
Τελευταία άρθρα