Ela na paiksoume

Koumpouriana

14 - 07 - 2024
Είσοδος μελών

Ela na paiksoume

13714415 EMP gia g PlakasΕκδήλωση της Π.Σ.Ε. και του Ε.Μ.Π. στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, την Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016.

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο πραγματοποίησε στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών (Κλεισθένους 15, 7ος όροφος) στις 14 Ιουλίου 2016 εκδήλωση που αναφέρονταν στην αναστήλωση του γεφυριού της Πλάκας.

Μετά το καλωσόρισμα, μια μικρή αναφορά στο θέμα της εκδήλωσης και ένα σύντομο ιστορικό γεγονότων και ενεργειών όλων των φορέων και ειδικά της Π.Σ.Ε. από τον Αντιπρόεδρο της Π.Σ.Ε. Κώστα Κωνή, πρώτος το λόγο έλαβε ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας Γιώργος Δόσης,  αφού ευχαρίστησε το Ε.Μ.Π., για το τεράστιο ενδιαφέρον του και την ολοκλήρωση της μελέτης που ήδη έχει κάνει οριστική μελέτη το Υπουργείο Πολιτισμού, αναφέρθηκε στους αγώνες της Π.Σ.Ε. για την αναστήλωση του γεφυριού καθώς και τη θέση της κορυφαίας αποδημικής οργάνωσης των Ηπειρωτών, ότι το έργο πρέπει να υλοποιηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού, με κρατικά κονδύλια, που έπρεπε ήδη να έχουν εγγραφεί, είτε στον κρατικό προϋπολογισμό, είτε στα προγράμματα του Ε.Σ.Π.Α.. Με την έγκριση από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων της προκαταρκτικής Μελέτης για την αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας, την οποία εκπόνησε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ολοκληρώθηκε μια σημαντική φάση για την αποκατάσταση του μνημείου, συνέχισε. Σήμερα το Ε.Μ.Π. θα μας παρουσιάσει την ολοκλήρωση της μελέτης και το χρονοδιάγραμμα για την αναστήλωση του γεφυριού, κατέληξε ο Πρόεδρος Γιώργος Δόσης.

Ακολούθησε Ο πρύτανης του Ε.Μ.Π. Ιωάννης Γκόλιας, ο οποίος ανέφερε ότι από την πρώτη στιγμή το Πολυτεχνείο έθεσε το δυναμικό του στην εκπλήρωση του στόχου αυτού που συνιστά τη μέγιστη τεχνολογική πρόκληση. Γι' αυτό το Πολυτεχνείο συνέστησε την πιο ευρεία τεχνολογική ομάδα. Ο τρόπος που δούλεψε συνιστά πρότυπο διεπιστημονικής προσέγγισης. Δεν απαιτούνται πλέον πρόσθετες πράξεις. Έχει ανοίξει ο δρόμος για την αναστήλωση του γεφυριού. Παραδίδουμε λοιπόν την μελέτη ενίσχυσης των θεμελίων και μπορεί έτσι να ξεκινήσουν οι εργασίες. Το Πολυτεχνείο θα συνεχίσει να στηρίζει και να υποστηρίζει το έργο, όπου χρειαστεί.

Το λόγο πήρε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς ο οποίος ανακοίνωσε πως ολοκληρώνεται μια μελέτη και ολοκληρώνεται το πλάνο χρηματοδότησης. Δεν υπάρχει πλέον κανένα εμπόδιο ούτε τεχνικό ούτε και οικονομικό.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπρίτζης ανέφερε πως έχουν βρεθεί οι απαραίτητοι πόροι και πως μέσα στον Ιούλιο θα γίνει η προσφορά κατασκευής από την ΤΕΡΝΑ.

Ακολούθησε ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ηπείρου Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Σαρράβας καθώς και ο εκπρόσωπος του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, Αντιδήμαρχος Δημήτρης Τσιλογιάννης.

Στη συνέχεια μίλησαν και παρουσίασαν τα νέα δεδομένα, οι Καθηγητές του Ε.Μ.Π.

  1. Ε. Μαΐστρου με θέμα: Από τη διαγνωστική έρευνα στην ολοκληρωμένη τεκμηρίωση
  2. Ε. Εφεσίου, Ε. Τσακανίκα, Μ. Αλεξίου και Τ. Κουιμτζόγλου με θέμα: αρχιτεκτονική - Κατασκευαστική τεκμηρίωση: Εμβάθυνση, Σχεδιασμός, Συμπεράσματα, Κατευθύνσεις.
  3. Α. Γεωργόπουλος (από Πράγα μέσω διασύνδεσης) με θέμα: Γεωμετρική τεκμηρίωση με φωτογραμμετρικές μεθόδους.
  4. Ε. Βιντζηλαίου, Χ. Γιαννέλος με θέμα: Διερεύνηση στατικής λειτουργίας - Ερμηνεία συμπεριφοράς και
  5. Δ. Καλιαμπάκος με θέμα: Η πορεία μέχρι σήμερα και τα επόμενα βήματα για την αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας.

Το γενικό διάγραμμα έχει ως εξής είπε ο Ηπειρώτης καθηγητής: «Φέτος, θεμελίωση του γεφυριού, αποκατάσταση θραυσμάτων. Μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, να συγκεντρωθούν οι πέτρες και να βρεθούν οι κατάλληλοι πετράδες. Το επόμενο καλοκαίρι να αναστηλωθεί το γεφύρι, τόνισε ο Φιλιππιδιώτης Δημήτρης Καλιαμπάκος, με την προϋποθεση ότι θα υπάρξει ολοκληρωμένη χρηματοδότηση του έργου».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκτός από τους προαναφερόμενους υπουργούς, Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπρίτζη. η υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό και κοινοβουλευτική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, οι βουλευτές, Χρήστος Μαντάς και Μερόπη Τζούφη από την περιφέρεια Ιωαννίνων και Γιώργος Στύλιος από την Άρτα, ο πρώην υπουργός και εκπρόσωπος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Μιχάλης Καρχιμάκης, ο Ηπειρώτης Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Στασινός, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Καψάλης, ο θεματικός για τον Πολιτισμό Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου Κώστας Σαρράβας, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων Δημήτρης Τσιλογιάννης, ο πρώην Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων Χρήστος Χασιάκος, πολλοί εκπρόσωποι του οργανωμένου ηπειρώτικου αποδημικού κινήματος, καθώς και πολλοί άνθρωποι της επιστημονικής κοινότητας των Αθηνών, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αναστήλωση του γεφυριού.

Διαβάστε το δελτίο τύπου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος ΕΔΩ:

Ο καιρός στο Καταφύλλι
Τελευταία άρθρα