Ela na paiksoume

Koumpouriana

30 - 03 - 2023
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 202 guests και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΡ. ΚΑΒΟΥΡΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ
21/6/1935-14/12/2022

001 Kavouras Nikolaos Ένας πρωτεργάτης της πρώτης γενιάς μεταναστών στο Μόναχο ΄΄μετανάστευσε΄΄ στην αιώνια ζωή.

 Ένα Εμαίϊλ από την Αρχιεπισκοπή Μονάχου της Γερμανίας στο site Piges Artas μας ενημέρωσε για ένα θλιβερό συμβάν. Ένας συγχωριανός μας που ζούσε χρόνια εκεί ΄΄έφυγε΄΄ σε ηλικία 87 ετών και η επιθυμία ήταν να το κοινωνιολογήσουμε.

 Χρέος μας να το πράξουμε στη μνήμη του.

 Πρόκειται για τον αγαπητό εν ζωή Νίκο Χ. Κάβουρα από την Γρέβια Πηγών. Ένας της προηγούμενης γενιάς καλός χωριανό μας. Γεννήθηκε το 1935. Ήταν γιός του Χρήστου Κάβουρα και της Ελένης Κ. Βασιλείου. Είχε δύο

αδέρφια τον γιατρό Γιάννη Κάβουρα και τον Παντελή (αστυνομικό) και δύο αδελφές την Αγγελική και την Πολυξένη. Για τους μεγαλύτερους θα θυμούνται ότι ο πατέρας του είχε και το μοναδικό περίπτερο στο χωριό μας, δίπλα από το μαγαζί του Κ. Γρέβια.

 Ο Νίκος ήταν ένας εξαίρετος άνθρωπος, απλός, πρόσχαρος και οικείος. Αν και απέκτησε οικονομική επιφάνεια δεν μεγαλόδειξε ποτέ. Παρέμεινε απλός και προσιτός σε όλους. Το ίδιο και τα αδέλφια του. Με τις οικονομικές του δυνατότητες βοήθησε το χωριό μας σε πολλά θέματα. Ιδιαίτερα βοήθησε στην Εκκλησία της Παναγίας της Γρέβιας σε πολλές ελλείψεις που είχε αλλά και όπου χρειαζόταν και ζητούσαν την συνδρομή του ήταν απλόχερος. Δεν ξέχασε ποτέ από πού ξεκίνησε. Παιδί φτωχό της κατοχής της στέρησης και της ανέχειας όπως όλα τα παιδιά τότε, αποφάσισε το 1961 να ξενιτευτεί να κάνει τον διερμηνέα και σιγά σιγά πρόκοψε.

 Έφυγε φτωχός από το χωριό, πήγε στην Γερμανία έμαθε γρήγορα τη γλώσσα και έγινε αρχικά μεταφραστής-διερμηνέας- λογιστής και στην πορεία πρόκοψε ως επιχειρηματίας. Εκεί έκανε και τη οικογενειά του και απέκτησε τρεις κόρες. Όσοι τον έζησαν στην Γερμανία που είχαν πάει για δουλειά έχουν να λένε πόσο καλός και χρήσιμος ήταν. Το χωριό όμως δεν το ξέχασε ποτέ. Ο νους του και η καρδιά του εκεί. Δεν τον “χώραγε” Λαχταρούσε τον τόπο που γεννήθηκε και τους δικούς του ανθρώπους. Τα καλοκαίρια μας επισκεπτόταν συχνά με την οικογένειά του για να δει τους φίλους και συγγενείς χωριανούς. Στην Γερμανία έχουν να το λένε όλοι όσοι χρειάστηκε να πάνε και να δουλέψουν εκεί, για την πολύτιμη βοήθειά που τους έδωσε. Το σώμα το ετάφη στη Γερμανία αλλά η ψυχή του είναι σίγουρο ότι φτερουγίζει πάνω από τον αγαπημένο του τόπο, τις Πηγές Άρτας. Στην μνήμη του και το αφιέρωμα ετούτο.

 Στην Οικογένεια και τους οικείους του, εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήρια - Εμείς θα τον ενθυμούμαστε πάντα -

 Ο Θεός να τον αναπαύσει. Αιωνία του η μνήμη

Adelfotita Pigioton

 

Ανακοίνωση της ελληνικής παροικίας στο Μόναχο για την κηδεία του Νικολάου Κάβουρα στο Μόναχο

 Ο μακαριστός Νικόλαος Κάβουρας γεννήθηκε στις 21.06.1935 στο χωριό Πηγές, Δ.Ε. Τετραφυλίας, Άρτας.

 Η ελληνική παροικία μας στο Μόναχο ευχαριστεί θερμά τον μακαριστό Νικόλαο Κάβουρα που τίμησε με τη ζωή του και το έργο του στο Μόναχο την ιδιαίτερη πατρίδα του την Άρτα και το χωριό του Πηγές, αλλά και τον απόδημο ελληνισμό στο Μόναχο.

Με ευχές για ένα ευλογημένο Νέο Έτος 2023

Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης

 

Δελτίο τύπου της Ιεράς Μητρόπολις Γερμανίας

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης

    Νικόλαος Κάβουρας

 Ένας πρωτεργάτης της πρώτης γενιάς μεταναστών στο Μόναχο μετανάστευσε στην αιώνια ζωή.

 Στις 29 Δεκεμβρίου 2022 τελέστηκε στο Μόναχο η κηδεία του μακαριστού Νικολάου Κάβουρα, καταγομένου από την Ήπειρο και κατοίκου Μονάχου από το 1961.

 Ο κ. Κάβουρας ήλθε με το τρένο ως μετανάστης την 1η Φεβρουαρίου 1961 στο Μόναχο και αποβιβάστηκε στην περίφημη και γνωστή από το μεταναστευτικό κίνημα της δεκαετίας 1960 /1970, γραμμή 11 του κεντρικού Σταθμού Μονάχου. Έμαθε αμέσως την γερμανική γλώσσα και ασχολήθηκε ως διερμηνέας και μεταφραστής στο Μόναχο. Πέθανε στις 14 Δεκεμβρίου 2022 στο Μόναχο σε ηλικία 87 ετών.

 Την εξόδιο ακολουθία τέλεσαν ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Βλέτσης και ο Διάκονος Νικόλαος Τζώρτζης. Στην κηδεία του παρέστησαν εκτός από τους συγγενείς, τη σύζυγό του Ιωάννα τις τρεις θυγατέρες και τους συζύγους των, πολλοί Έλληνες συμπατριώτες μας που έζησαν τα χρόνια της μετανάστευσης από το 1961 στο Μόναχο παρέα με τον μακαριστό Νικόλαο και μοιράστηκαν μαζί του χαρές και λύπες της μετανάστευσης, καθώς επίσης και βαυαροί φίλοι και γνωστοί της οικογένειας Κάβουρα.

 Στον επικήδειο λόγο του ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του μακαρίτη, στη ζωή και στο έργο του για τους μετανάστες, καθώς επίσης και στην μακροχρόνια συμβολή του στο ποιμαντικό και κοινωνικό έργο της Εκκλησίας μας στο Μόναχο.

 Η ομιλία του π. Αποστόλου έχει ως ακολούθως:

 Με την οικογένεια Νικολάου Κάβουρα γνωριζόμαστε επί σχεδόν 40 χρόνια, από τότε που ήρθα στο Μόναχο το 1982.

 Είχα την ευτυχή συγκυρία να έχω τις θυγατέρες του μαθήτριες στο μάθημα των ορθοδόξων θρησκευτικών στο βαυαρικό γυμνάσιο, και αργότερα να μοιραστώ μαζί τους οικογενειακές χαρές, αλλά και τις αγωνίες για την κατάσταση της υγείας του Νικολάου ως συζύγου και πατέρα τα τελευταία χρόνια.

 Ενθυμούμαι πάντα με ευγνωμοσύνη τις πολύωρες συζητήσεις που είχαμε με τον Νικόλαο σχετικά με πολιτικά και κοινωνικά θέματα στην Ελλάδα και Γερμανία. Σε θέματα ιστορίας ήταν μια μικρή κινητή βιβλιοθήκη, πάντα καλά ενημερωμένος για ιστορίες λαών και πολιτισμών, αλλά και για τις τρέχουσες κοινωνικοπολιτικές καταστάσεις. Επί ώρες μπορούσε να διηγείται γεγονότα, να κάνει αναλύσεις και αξιολογήσεις διακρατικών σχέσεων, να εκφέρει άφοβα τη γνώμη του και να επικρίνει συμφέροντα που οδηγούσαν στην καταπίεση των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων.

 Άκουγα πάντα από Έλληνες συμπατριώτες μας που ζητούσαν τη συμβουλή του για θέματα μεταφράσεων, φορολογικά ή συνταξιοδοτικά να μιλούν με πολύ αγάπη για τον Νικόλαο, που τον αισθάνονταν ως ένα δικό τους άνθρωπο και του είχαν απόλυτη εμπιστοσύνη και τον συμβουλεύονταν ακόμη και για νομικά θέματα. Ιδίως τα πρώτα χρόνια της μετανάστευσης των Ελλήνων συμπατριωτών μας στάθηκε με σεβασμό και αγάπη στο πλευρό τους, διότι είχε μια συγκεκριμένη φιλοσοφία και στάση ζωής.

 Το 2020 εκδόθηκε από το ίδρυμα Rosa Luxemburg το βιβλίο με τον τίτλο: “Η μακρά πορεία της μετανάστευσης” όπου σκιαγραφείται η ζωή των πρώτων μεταναστών στη Γερμανία. Στον τόμο αυτό γίνεται αναφορά και στη ζωή και το έργο του μακαρίτη Νικολάου, από την συγγραφέα Ιωάννα Μάμαλη, η οποία γράφει τα εξής.

 Υπήρχαν στη δεκαετία 1960 και 1970 όμως και διερμηνείς που ήθελαν να βοηθήσουν τους μετανάστες. Ένας από αυτούς ήταν ο Νικόλαος Κάβουρας, ο οποίος, με συμβουλές και δράση συμπαραστέκονταν τους απλούς ανθρώπους στο Μόναχο, ακόμη και στον ελεύθερο χρόνο του. Στα πρώτα χρόνια της μετανάστευσης υπήρχαν μετανάστες που δεν είχαν καθόλου ή είχαν περιορισμένη εκπαίδευση και απλά δεν γνώριζαν δυνατότητες βοήθειας ή δεν ήταν σε θέση να τις αξιολογήσουν επειδή δεν γνώριζαν γερμανικά. Πολλοί δεν μπορούσαν καν να διαβάσουν τη σύμβαση εργασίας τους, παρόλο που ήταν απαραίτητη διότι συνδεόταν επίσης και με το θέμα της διαμονής τους και των οικογενειών τους στο Μόναχο. Έπρεπε να βασίζονται σε μεσάζοντες που δεν είχαν πάντα καλές προθέσεις. Δεν υπήρχαν τότε άλλες επιλογές, όπως σήμερα. Εκεί ο κ. Κάβουρας, ως επιχειρηματίας, άδραξε την ευκαιρία. Σε αντίθεση με άλλους, είχε το πλεονέκτημα της εκπαίδευσης για την απόκτηση καλής γνώσης της γερμανικής γλώσσας. Αλλά ήθελε επίσης να βοηθήσει τους ανθρώπους που, όπως και αυτός, προέρχονταν από ταπεινό οικογενειακό περιβάλλον, από φτωχές οικογένειες και ήθελαν να χτίσουν κάτι για τον εαυτό τους. Τελικά, αυτό ήταν πιο σημαντικό γι' αυτόν από το να ασχοληθεί με τις εισαγωγές και το εμπόριο που είχε επιδιώξει στην αρχή.

 Στα θέματα της Εκκλησίας μας στο Μόναχο στάθηκε στο πλευρό της Μητρόπολης Γερμανίας και βοήθησε με κάθε τρόπο το κοινωνικό και πολιτιστικό της έργο και στις τρεις Ενορίες μας. Επίσης συνέδραμε οικονομικά στην αγιογράφηση του ναού μας, όπου σήμερα τελούμε την νεκρώσιμη ακολουθία με την μεγάλη αγιογραφική παράσταση της Ψηλάφησης του Θωμά.

 Η όλως τυχαία επιλογή εκ μέρους του θέματος αυτού ψυχογραφεί και τον χαρακτήρα του μακαριστού Νικολάου. Ο απόστολος Θωμάς, ως γνωστό, δεν πίστεψε από την αρχή το ότι ο Χριστός αναστήθηκε και είπε ότι πρέπει να τον δω προσωπικά και να βάλω το χέρι μου στα σημάδια των σταυρωμένων χεριών του και στην πλευρά του. Έτσι ήταν και ο Νικόλαος. Ήθελε να κάνει πρώτα ακριβή έρευνα και να έχει προσωπική γνώση και εμπειρία για τα διάφορα θέματα και μετά αφοσιώνονταν με τον ιδιαίτερο ζήλο για την επίλυσή τους.

 Εκφράζω για μια ακόμη φορά την βαθιά συμπάθεια μου στον μακαριστό Νικόλαο τον ευχαριστώ για την επωφελή για την κοινωνία μας πορεία της ζωής στην Ελλάδα και στο Μόναχο και στην τοπική μας εκκλησία, και θέλω να ευχηθώ ο Θεός να τον αναπαύει και να χαρίζει στη σύζυγό του Γιαννούλα, στις θυγατέρες του και στις οικογένειές τους ζωή, υγεία και μακροημέρευση.

 Ακολούθως η Ειρήνη Κάβουρα, θυγατέρα του αποβιώσαντος, μίλησε σε ιδιαίτερα συγκινησιακό κλίμα εκ μέρους της οικογένειας για τη ζωή του μακαριστού Νικολάου, στα ελληνικά και γερμανικά, ως εξής:

 Οι πιο σημαντικές ιδιότητες του πατέρα, που τον οδηγούσανε όλη του την ζωή ήταν η επιμονή του, το μοναδικό χιούμορ του, η αισιοδοξία του κι το ότι υπήρξε ελεύθερο πουλί. Γεννήθηκε το 1935 στα βουνά της Ηπείρου. Έζησε πόλεμο, πείνα και φτώχεια. Νωρίς φάνηκε το χιούμορ του: πείραζε και τσιμπούσε τα κορίτσια κάτω από το θρανία στο σχολείο. Μαζί με την αισιοδοξία του ξεκίνησε το 1961 την δεύτερη ζωή του. Στις 1η Φεβρουαρίου του 1961 έφτασε στον κεντρικό σταθμό του Μονάχου. Τα επόμενα 61 χρόνια κατάφερε να πετύχει επαγγελματικώς. Αναζητούσε πάντα πρακτικές λύσεις για να λύσει τα καθημερινά προβλήματα των συνανθρώπων του. Ήταν τυχερός με την επιλογή της συντρόφου του και δημιούργησε οικογένεια. Ήταν πάντα πιστός στον εαυτό του και αγαπούσε να έχει ελευθερία στις επιλογές του και φρόντιζε πάντα να την φυλάξει. Όσο ζούσε προσπαθούσε πάντα για το καλό, για τον ίδιο του το εαυτό, για την οικογένεια του και τους συνανθρώπους του. Σε ευχαριστούμε για όσα έκανες και ότι προσέφερες. Όλη η οικογένεια Κάβουρα σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας (στην κηδεία).

 Τέλος τον λόγο έλαβε και ο κ. Ασημάκης Χατζηνικολάου ο οποίος αναφέρθηκε στην μακροχρόνια φιλία και συνεργασία του με τον Νικόλαο Κάβουρα. Ο κ. Χατζηνικολάου ήλθε στο Μόναχο το 1960, διετέλεσε και ως διερμηνέας των πρώτων μεταναστών από το 1964 μέχρι 1974, υπηρέτησε την παροικία μας από το 1979 μέχρι το 2006 ως Κοινωνικός Λειτουργός και ασχολήθηκε και ως αθλητικός ρεπόρτερ στην Ελληνική Εκπομπή της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας από την ίδρυση της εκπομπής το 1964 μέχρι και και την κατάργησή της το 2002.

 Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης (την ομιλία την ανέγνωσε στα γερμανικά ο Αλέξανδρος, γαμπρός του μακαρίτη Νικ. Κάβουρα)

Νικόλαος Κάβουρας     grn-kabouras-apebiose-4

Φωτογραφίες: Malamoussis / Adimudis

 

Gia koinonika diktia
Θα μας βρείτε και στα κοινωνικά δίκτυα:
 
01 Masthead
 
02 Twitter 2
 
03 F B
 
04 Youtube   05 flickr  

Ο καιρός στο Καταφύλλι
Εφημερίδα
Σελίδες μελών
Τυχαία εικόνα
Tyxaia_eikona_102.jpg
Πρωτοσέλιδα
Δι@ύγεια - Δήμος Αργιθέας
Δήμος Αργιθέας
Εθνικές εκλογές Μαΐου 2023
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019
Εκλογές Σεπτ. 2015
Εθνικές εκλογές Ιουλίου 2019
Εκλογές 2014
Εκλογές 2012
Τελευταία άρθρα