26 - 04 - 2026
Είσοδος μελών

Ela na paiksoume

Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας

Papakostas D Κάνοντας τον πρώτο απολογισμό των αυγουστιάτικων διακοπών, των εκδηλώσεων και της μεγάλης κοσμοσυρροής που παρατηρήθηκε φέτος - μετά από δύσκολα χρόνια πανδημίας και απομόνωσης - στις ορεινές κοινότητες και την ελληνική ύπαιθρο που απειλούνται από δημογραφική πτώση, ερήμωση, φτωχοποίηση και γήρανση πληθυσμού, εύκολα μπορούμε να συνάγουμε τα συμπεράσματα:

 1. Σαφής η τάση στροφής της νεολαίας και κόσμου στα ορεινά χωριά για διακοπές, ξεφάντωμα, μουσική και χορό, αυθεντικές γεύσεις και γνήσιες παρέες.

Είτε από νέα φιλοσόφηση ζωής (εναλλακτικός τρόπος αναψυχής), ή των συνθηκών βίου στις σκληρές πόλεις, είτε για κοινωνικοοικονομικούς λόγους - ανατίμηση υπέρμετρη σε ακτοπλοϊκά εισιτήρια, ξενοδοχεία, διατροφή,

Έντονος θόρυβος, διακοπές χωρίς ποιότητα σε βεβαρυμένα τουριστικά κέντρα.

 2. Όσοι «επένδυσαν» και συντήρησαν - ανακατασκεύασαν τα πατρικά τους σπίτια ως Προμηθείς δικαιώθηκαν και αποσβένουν το κόστος.

 Δέκα - είκοσι μέρες ξεγνοιασιάς και επαφής με την καθαρή αμόλυντη φύση των ορεινών, τις ανοιχτές αγκαλιές απλών ανθρώπων, γεμίζουν τις... μπαταρίες ψυχής, αναζωογονούν και αναπτερώνουν την ψυχολογική διάθεση όλων και ιδιαίτερα των παιδιών - νέων.

 3. Ο Αύγουστος - και η θερινή περίοδος από Αγίας Κυριακής(7 Ιουλίου) έως Παναγίας Επισκοπής (8 Σεπτεμβρίου: 60 γεμάτες μέρες - αποτελεί τον... ’μήνα -απινιδωτή’ που ανατάσσει - αναγεννά ψυχισμό και ερωτισμό όσων επιλέγουν: διακοπές στα βουνά! Με δράσεις, περιπάτους, βουτιές στον ποταμό Αχελώο, αγκαλιές και μεγάλες αληθινές παρέες, πανηγύρια και προσκυνήματα.

 • Αρκεί να αναρωτηθούμε: πώς θα ήταν η ζωή όλων τους υπόλοιπους 10-11 μήνες χωρίς το υγιές ξέδωμα - αποφόρτιση του Αυγούστου;

 • Πώς θα επιβιώναμε τους σκληρούς μήνες της... κορτιζόλης (ορμόνη του στρες) αν δεν ζούσαμε τον μήνα της... ωκυτοκίνης, που χαλαρώνει και εμψυχώνει τους αστούς;

 4. Αξίζουν συγχαρητήρια στους συντελεστές και οργανωτές των ζωτικών παραδοσιακών πανηγυριών, των πολιτιστικών εκδηλώσεων, των όμορφων δράσεων στη φύση, αναγνώριση στους χορηγούς - δωρητές και εθελοντές συλλόγων - ενοριών.

 5. Όμως οφείλουμε να επισημάνουμε και τις ολιγωρίες και παραλείψεις κράτους και αυτοδιοίκησης:

 Α. Προβληματικές υποδομές υγείας (κενά γιατρών σε χωριά).

 Β. Χωρίς στοιχειώδεις παιδικές χαρές για τα πολλά παιδιά που γέμισαν τα χωριά. Οι μητέρες εξέφρασαν δίκαια παράπονα.

 Ούτε έστω ένας μικρός παιδότοπος με βασικά όργανα που θα δυνάμωνε τις επαφές παιδιών πόλεων και γονιών, που αξίζουν λίγη ανάπαυλα από την καθημερινή πίεση και εκείνοι. Οι δικαιολογίες...προφάσεις!

 Γ. Γενικά πήγαν καλά οι υπηρεσίες ύδρευσης, φωτισμού και καθαριότητας που όμως πρέπει να ανεβάσουν επίπεδο εξυπηρέτησης (καθάρισμα πλατειών, μονοπατιών - μπλε κάδοι κα).

 ^ Πολύ καλό βαθμό πρέπει να δώσουμε και στους υπεύθυνους εστίασης, στους μουσικούς και σερβιτόρους. Για ποιότητα φαγητού και τιμές.

 Δ. Η συγκοινωνία ελλιπής από τα υπάρχοντα δρομολόγια ΚΤΕΛ. Ουδείς όμως αιρετός ασχολείται σοβαρά. Το δρομολόγιο κάθε Παρασκευής που ζητήσαμε, ούτε καν εξετάστηκε από δήμο και αντιπεριφέρεια.

---///---

 • Ελπίζουμε να γίνει ο σωστός προγραμματισμός για του χρόνου...

 •• Όμως ο όμορφος ερωτικός πολύβουος Αύγουστος δεν τελείωσε...!

 ••• Συνεχίζεται και κλείνει με το μεγαλύτερο ημερήσιο θρησκευτικό πανηγύρι στον οικότοπο της Παναγίας Επισκοπής στις 8-Σεπτεμβρίου 2023.

 Με ελεύθερο χορό, δημοτική παραδοσιακή μουσική, αργιθεάτικο χρώμα και πλούσια εδέσματα προσφορά της φιλόξενης ενορίας θεσσαλικών Βραγκιανών!

 ^ Φέτος ο πήχυς έχει... ψηλώσει!

 Πρέπει να φθάσει ή και να ξεπεράσει το πρώτο θρησκευτικό πανηγύρι της Μεταμόρφωσης Σωτήρος 6 Αυγούστου με πάνω από 700 προσκυνητές - επισκέπτες φέτος στον πατριωτικό Φάρο της Αγιάς Σωτήρα!

 ^ Οι Αιρετοί ΤΑ και όλοι οι φορείς οφείλουν να αναλογιστούν το βάρος και τις ευθύνες τους, υπερβαίνοντας την ‘διαχειριστική λογική και πρακτική’, βάζοντας πιο πολύ κόπο, ευαισθησία και... ψυχούλα!!!

 ^ Η ορεινή Ελλάδα -παρά τα αντικοινοτικά αντισυμμετοχικά νομοθετήματα τετραετίας 2019-23 - πέπρωται να ζήσει και θα προκόψει!

 ^ Με νέα στροφή φυσιολατρική, με νέες ανθρωποκεντρικές πολιτικές και έργα, με κοινωνική φροντίδα, με μεγάλες αειφορικές καινοτόμες επενδύσεις...!

 * Η κοιλάδα Αχελώου έχει και τον κόσμο και τα... εχέγγυα - κότσια!!!

 Αρκεί να το πιστέψει και η νέα γενιά μας...

Δημήτρης Παπακώστας 20-8-23

 

Gia koinonika diktia
Θα μας βρείτε και στα κοινωνικά δίκτυα:
 
03 F B
 
02_Twitter_2.jpg
 
04 Youtube   05 flickr  

Ο καιρός στο Καταφύλλι

Koumpouriana

Σελίδες μελών
Δι@ύγεια - Δήμος Αργιθέας
Δήμος Αργιθέας
Τελευταία άρθρα