Ela na paiksoume

Koumpouriana

01 - 12 - 2023
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 736 guests και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Ela na paiksoume

Γράφει ο Απόστολος Κων. Καρακώστας

000 Karakostas apostolos Την 1η Σεπτεμβρίου όλα τα εγγεγραμμένα μέλη σε φιλοτελικούς συλλόγους στην Ελλάδα έλαβαν στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο τους την επιστολή με τα νέα από την Ελληνική Φιλοτελική Ομοσπονδία.

Η Ε.Φ.Ο. ενημερώνει κάθε μήνα για τα φιλοτελικά νέα και είναι η πιο έγκυρη πληροφόρηση στον συλλεκτικό κόσμο του γραμματοσήμου.

 Στο Αγρίνιο έγινε η καθιερωμένη μηνιαία συνάντηση που ήταν η πρώτη μετά από τις καλοκαιρινές διακοπές.

 Ο Πρόεδρος, το Δ.Σ., τα μέλη της Φιλοτελικής Εταιρείας Αγρινίου και φίλοι της ΦΕΑ συναντήθηκαν στις 4 Σεπτεμβρίου, πρώτη Δευτέρα του μήνα, στην αίθουσα συνεδριάσεων του 3ου ορόφου του Παπαστρατείου Μεγάρου.

 Τα συλλεκτικά «δρώμενα» στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό δεν έκαναν «κράτει» το καλοκαίρι και έτσι υπήρξαν πολλά θέματα για συζήτηση και αποφάσεις τον Σεπτέμβριο.

 Βασικά στην πρώτη αυτή συνάντηση, η προηγούμενη ήταν τον Ιούνιο, συζητήθηκαν αναλυτικά όλα τα νεότερα που συγκεντρωτικά έστειλε η Ε.Φ.Ο. σε όλους.

 Ας δούμε σύντομα σαν «επικεφαλίδες» τα νέα της Ομοσπονδίας.

 «Οι φήμες για εισαγωγή νέων μεθόδων διακίνησης και παρακολούθησης των ταχυδρομικών αντικειμένων - έχοντας ως βάση ετικέτες με barcode σε αντικατάσταση των γνωστών σε όλους γραμματοσήμων - έγιναν πραγματικότητα αιφνίδια…»

 «Οι καιροί αλλάζουν. Νέα δεδομένα και νέες μέθοδοι επιβάλλουν ριζικές αλλαγές»

 «Ήδη διανύουμε τον πρώτο μήνα της εφαρμογής του νέου συστήματος σε 60 ταχυδρομικά γραφεία. Πρόκειται για «ρομποτικό σύστημα διαλογής ταχ. αντικειμένων».

  «Ο φιλοτελισμός άλλαξε σελίδα. θα εξακολουθήσουν να εκδίδονται σειρές γραμματοσήμων με όλα τα παράπλευρα «προϊόντα».

 «Θα εξαφανιστεί ο φιλοτελισμός ως ερασιτεχνική δραστηριότητα (hobby); Θέλουμε να πιστεύουμε πως όχι».

 «Το γραμματόσημο έχει καταστεί ιστορικό τεκμήριο και έχει αναδειχθεί πολλές φορές σε εξαιρετικό έργο τέχνης».

 «Ο φιλοτελισμός αλλά και πολλές άλλες ερασιτεχνικές δραστηριότητες αντιμετωπίζουν - κάτω από την επέλαση και επίδραση νέων τρόπων επικοινωνίας και απασχόλησης - τις επιπτώσεις από τη διαφοροποίηση των ενδιαφερόντων της κοινωνίας μας και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων, η αξία μιας διευρυμένης επετειακής ή εκθεσιακής εκδήλωσης γίνεται αμέσως κατανοητή».

 «Πιο συγκεκριμένα αφορά τη συμμετοχή και συνεργασία διαφόρων ενώσεων/σωματείων……… Το αποτέλεσμα μιας τέτοιας συνεργασίας εκτιμάται ότι είναι ιδιαίτερο και φέρνει όλους τους συνεργαζόμενους πολιτιστικούς φορείς πιο κοντά στους στόχους τους».

 «Κοντά στην φιλοτελική ενασχόλησή μας είναι η συλλογή ποικίλων άλλων αντικειμένων. Κάρτες, νομίσματα, χάρτες, βιβλία, κονκάρδες, μικροαντικείμενα τέχνης και οπωσδήποτε μοντελισμός. Ωστόσο και σύλλογοι φυσιολατρικοί, χορωδιακοί, μουσικοί, θεατρικοί, φωτογραφίας και κάθε μορφής πολιτιστικής δραστηριότητας μπορεί να συμμετέχουν και να συνεργάζονται σε κοινές εκδηλώσεις. Και φυσικά δεν πρέπει να αγνοούνται και τα σωματεία/οργανισμοί με κοινωφελή εθελοντική δράση…..Στην πιο απλή μορφή του είναι η προώθηση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ μέσα από πολιτιστικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις, μπορεί και πρέπει ενθαρρύνεται η δημιουργική συλλεκτική διαδικασία και φυσικά κάθε μορφής συνεργατικής δημιουργίας».

 «Στο πλαίσιο αυτό μπορεί και πρέπει να υπάρχει και μια “ανοικτή αγορά”, με κάθε είδος συλλεκτικού αντικειμένου και όχι μόνο, πέρα των αμιγώς φιλοτελικών (ενδ. Παλαιά βιβλία, δίσκοι βινιλίου, κόμικς, μπιμπελό κ.ά., αλλά και προϊόντα τοπικής παραγωγής). Η παράλληλη διοργάνωση στο χώρο «συναυλιών», “parties”, “lives” και κάθε άλλο είδος κοινωνικών εκδηλώσεων θα είναι αναμφίβολα «κράχτης» για τους νέους».

 Οι σκέψεις της ΕΦΟ που στην επιστολή ήταν πολύ πιο πληροφοριακές από την παραπάνω περίληψη, συζητήθηκαν στην πρώτη φθινοπωρινή συνάντηση των φιλοτελιστών διεξοδικά.

  Άλλα νέα είναι: «Συνεχίζεται κανονικά η υλοποίηση του επίσημου εκδοτικού προγράμματος γραμματοσήμων των ΕΛΤΑ, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των αναμνηστικών σειρών, που θα κυκλοφορήσουν μέσα στο 2023 στις δέκα».

 «Στις 10 Ιουλίου κυκλοφόρησε η καθιερωμένη ετήσια σειρά της EuroMED, με θέμα “Φεστιβάλ της Μεσογείου».

 «Στις 28 Σεπτεμβρίου πρόκειται να κυκλοφορήσει η σειρά για τα 350 χρόνια της Ιεράς Μονής Πετράκη».

 «Στις 12 Οκτωβρίου αναμένεται να κυκλοφορήσει ένα φεγιέ, με την ευκαιρία του επετειακού έτους της UNESCO για τη Μαρία Κάλλας».

 «Στις 2 Νοεμβρίου θα κυκλοφορήσει η καθιερωμένη ετήσια σειρά των «Χριστουγέννων» σε σχέδια της Ανθούλας Λίγκα».

 Κριτήρια έκδοσης γραμματοσήμων:

 «Μέσα από τα ελληνικά γραμματόσημα προβάλλονται πρωτίστως η Ελλάδα, η ιστορία της και ο πολιτισμός της και γενικά θέματα, που σχετίζονται με την οικουμενικότητα των ιδεών του ελληνισμού».

 «Μόνο γεγονότα και θέματα με μεγάλη απήχηση και εθνική σημασία θα λαμβάνονται υπόψη για έκδοση».

 «Κανένα πρόσωπο εν ζωή δεν τιμάται με έκδοση γραμματοσήμων, εκτός του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Προέδρου της Βουλής και του Προέδρου της Κυβέρνησης, με την αποτύπωσή τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους σε στιγμιότυπα μεγάλου εθνικού ενδιαφέροντος».

 «Αναμνηστικά γραμματόσημα, που τιμούν πρόσωπα, κατά προτίμηση θα εκδίδονται σε σημαντικές επετείους της γέννησης ή του θανάτου τους, αλλά όχι πριν περάσουν 3 χρόνια από τον θάνατό τους. Εξαίρεση από τον κανόνα των 3 ετών είναι η έκδοση γραμματοσήμων, που τιμούν θανόντες Προέδρους της Δημοκρατίας, Προέδρους της Βουλής και Προέδρους της Κυβέρνησης».

 «Γεγονότα ιστορικής σημασίας θα λαμβάνονται υπόψη για έκδοση μόνο σε επετείους 25.50.75, 100,150,200,300 κλπ ετών».

 «Δεν εκδίδονται γραμματόσημα, με θεματολογία ή περιεχόμενο που μπορεί να λειτουργήσει διχαστικά λόγω έλλειψης γενικής αποδοχής».

 «Δεν εκδίδονται γραμματόσημα, που απεικονίζουν επιχειρήσεις ή προϊόντα αυτών».

 Μετά από ευγενική παραχώρηση των συγγραφέων, αναρτήθηκαν στο Ψηφιακό Αρχείο του Ιστορικού Αρχείου της ΕΦΟ και ειδικότερα στο αρχείο των βιβλίων της Φιλοτελικής Φιλολογίας, δύο εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εκδόσεις, ιδιαίτερα χρήσιμες για τους μελετητές του ελληνικού γραμματοσήμου.

 α) «ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΩΝ και ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΤΕΛΩΝ από 1.10.1861 έως 1.1.2001».

 β) «Η ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ» Δείτε https://www.efo.gr/androulidakis-national-resistance/

 Επισκόπηση Φιλοτελικών Εκθέσεων 2023-24

 BALKANFILA XIX: Προβλέπεται να διεξαχθεί από 12 έως 14 Οκτωβρίου 2023 στο Βελιγράδι, με ευρύτατη συμμετοχή ελληνικών εκθεμάτων. Εθνικός Αντιπρόσωπος ορίστηκε ο Αλέκος Γαληνός (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

 Ankara ’23: Μόλις ανακοινώθηκε. Πρόκειται για διεθνή έκθεση με την αναγνώριση της FEPA, που θα διεξαχθεί στην Άγκυρα, από 27-30 Οκτωβρίου 2023 και θα φιλοξενήσει περί τα 300 πλαίσια. Εθνικός Αντιπρόσωπος ορίστηκε ο Κώστας Χαζάπης (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

 THAILAND 2023: Διεθνής έκθεση υπό την αιγίδα της FIP, η οποία θα διεξαχθεί από 27 Νοεμβρίου - 2 Δεκεμβρίου 2023 στη Μπανγκόκ. Για την THAILAND 2023 δεν υπήρξε εκδήλωση ενδιαφέροντος για την θέση του Εθνικού Αντιπροσώπου.

 EFIRO 2024: Παγκόσμια Έκθεση, υπό την αιγίδα της FIP και αναγνώριση FEPA. Θα διεξαχθεί από 16-19 Απριλίου 2024 στο Βουκουρέστι. Εθνικός Αντιπρόσωπος ορίστηκε ο Χρήστος Γκίκας (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

 PHILAKOREA 2024: Παγκόσμια Έκθεση, υπό την αιγίδα της FIP, που θα λάβει χώρα στη Σεούλ, από 15-19 Αυγούστου 2024. Εθνικός Αντιπρόσωπος ορίστηκε ο Γιάννης Ρεφανίδης (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

 HAFNIA 24: Διεθνής έκθεση υπό την αιγίδα της FEPA. Θα διοργανωθεί στην Κοπεγχάγη, από 17-20 Οκτωβρίου 2024. Εθνικός Αντιπρόσωπος ορίστηκε ο Αντρέας Νικολαΐδης (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

 Phila-Thess ’24: Με αυτή την επωνυμία, η ΕΦΕΘ προγραμματίζει τη διοργάνωση στη Θεσσαλονίκη, τον Νοέμβριο του 2024 (αναμένεται σύντομα η ανακοίνωση της ακριβούς ημερομηνίας), μιας Εθνικής Φιλοτελικής Έκθεσης, με διεθνείς συμμετοχές από όμορα κράτη. Η έκθεση, που θα αναπτυχθεί στους χώρους της ΔΕΘ, είναι βέβαιο ότι θα βρει τη θερμή συμπαράσταση τόσο της ΕΦΟ, όσο και των σωματείων - μελών της αλλά και των Ελλήνων φιλοτελιστών γενικότερα, καθώς όλοι επιθυμούμε διακαώς να συναντηθούμε και πάλι σε μια μεγάλη φιλοτελική γιορτή.

 Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να βρει τα δύο προηγούμενα ενημερωτικά δελτία της ΕΦΟ στη διεύθυνση: https://www.efo.gr/newsletters/

Ο Πρόεδρος του συλλόγου ενημέρωσε τα παρόντα μέλη για το επόμενο ραντεβού που θα γίνει τον Οκτώβριο. Αλλά και μέχρι τότε η επικοινωνία γίνεται με το τηλέφωνο και τα ηλεκτρονικά μέσα.

 Κάθε συλλέκτης-ανεξάρτητα αν είναι μέλος του συλλόγου, μπορεί να ενημερώνεται για συλλεκτικές απορίες του από τον Πρόεδρο κ. Ιωάννη Σκαρμούτσο στο κινητό: 697 272 1735

 Και επίσης μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να επισκεφθεί την ιστοσελίδα του φιλοτελικού συλλόγου Αγρινίου στην διεύθυνση: www.feagriniou.gr

Α.Κ.Κ.

Φωτογραφίες Ελληνικής Φιλοτελικής Ομοσπονδίας

 

Gia koinonika diktia
Θα μας βρείτε και στα κοινωνικά δίκτυα:
 
03 F B
 
02_Twitter_2.jpg
 
04 Youtube   05 flickr  
Ο καιρός στο Καταφύλλι
Τελευταία άρθρα