Ela na paiksoume

Koumpouriana

04 - 03 - 2024
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 256 guests και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Ela na paiksoume

004 142 xronia Τα εκατόν Σαράντα δυο χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλίας τίμησαν οι Θεσσαλοί της Αττικής, στην εκδήλωση που διοργάνωσε την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023, στο πλαίσιο των καταστατικών δεσμεύσεών της, το δευτεροβάθμιο όργανο των Θεσσαλικών Συλλόγων η Ομοσπονδία Θεσσαλικών Σωματείων Αττικής «Η ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ».

 Στο πλαίσιο της τιμητικής εορταστικής εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε Πανηγυρική Δοξολογία, στον Ι. Ν. Αγίας Αικατερίνης, στην Πλάκα και ακολούθησε χαιρετισμός από τον Πρόεδρο της Πανθεσσαλικής Στέγης Δρ. Στέφανο Κούτρα, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε «ότι η τιμή σε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν για να σκεφτόμαστε σήμερα ελεύθερα αναδεικνύει την πνευματική ωριμότητα του λαού μας. Η

Θεσσαλία από τον Ρήγα Φεραίο έως τον Γ Καραϊσκάκη, από τον Πλαστήρα μέχρι τον Άνθιμο Γαζή, τον Γιωργάκη Ολύμπιο και τον οικονόμου των εξ οικονόμων ήταν παρούσα σ όλους τους ιστορικούς και κοινωνικούς αγώνες. Η 142η Επέτειος τιμάται με το μυαλό όλων στους πλημμυροπαθείς συμπατριώτες μας. Από τη θεσμική μου θέση καλώ την επίσημη πολιτεία να εκκινήσει άμεσα την αναγέννηση της Θεσσαλίας και να προνοήσει αφενός για την οικονομική ενίσχυση των πληττομένων συμπατριωτών μας αφετέρου για την άμεση εγκατάσταση των ανθρώπων που έχασαν τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους.»

Η εκφώνηση του πανηγυρικού έγινε από τον Δήμαρχο Μουζακίου κ. Θεοφάνη Στάθη, ο οποίος με μεστό λόγο πραγματοποίησε εκτενή αναφορά στα ιστορικά γεγονότα της περιόδου και αφού εξήρε το πολυετές και πολύ πλούσιο έργο της “Πανθεσσαλικής Στέγης” για την ανάδειξη του πολιτισμού και της παράδοσής μας τόνισε πως ο Δήμος Μουζακίου κατασκεύασε μνημείο στη “Βρύση Κομπέλου” για την απελευθέρωση της Θεσσαλίας, καθώς στις 18 Αυγούστου 1881, ο υποστράτηγος του Ελληνικού Απελευθερωτικού Στρατού Σπυρίδων Καραϊσκάκης, γιος του Θρυλικού Ήρωα του 1821 Γεωργίου Καραϊσκάκη, στη συγκεκριμένη τοποθεσία παραλαμβάνοντας από τον τότε Τούρκο διοικητή, το φανάρι ελεύθερο, υπέγραψε το ιστορικό πρωτόκολλο παράδοσής- παραλαβής, παρουσία των τοπικών αρχόντων του τότε Επισκόπου Ιλαρίωνα και πλήθος κόσμου. Oπως είπε ο Δήμαρχος στο εν λόγω μνημείο που ήταν όραμα δεκαετιών για τον Δήμο, τον περασμένο Αύγουστο έγινε η πρώτη επίσημη τελετή η οποία θα επαναλαμβάνεται εκεί κάθε χρόνο την ίδια μέρα ώστε να διατηρηθεί η μνήμη των μοναδικών γεγονότων εκείνης της εποχής στις επόμενες γενιές.”

Χαιρετισμό απηύθυναν ο κ. Κώστας Τσιάρας Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. και ο εκπρόσωπος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Ζήσης Καπράνας.

Χαιρετιστήριες επιστολές απέστειλαν οι Βουλευτές κ. Γεώργιος Κωτσός, και Θανάσης Λιούτας, Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό, ο εκλεγμένος Δήμαρχος Αθηναίων κ. Χάρης Δούκας, η πρόεδρος της Πανθρακικής Συνομοσπονδίας κ. Χριστίνα Αθανασιάδου, Δήμαρχοι και εκπρόσωποι Θεσσαλικών συλλογικών φορέων.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πομπή παραδοσιακών αγημάτων στην οποία ηγούταν η φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων και κατέληξε στο Μνημείο «Άγνωστου Στρατιώτη» στην πλατεία Συντάγματος, όπου και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τους: κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα τ. Υπουργό Δικαιοσύνης Κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Ν. Δ, κ. Γεώργιο Δημόπουλο Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου εκπρόσωπο Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γεωργίου Πατούλη, κα Πόπη Δαμάζου Δημοτική Σύμβουλο Δήμου Αθηναίων εκπρόσωπο Δημάρχου Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη, κ. Γεώργιος-Λεωνίδας Καραϊσκάκης εκ μέρους των απογόνων του Γεωργίου Καραϊσκάκη, κ. Κώστας Ζηκόπουλος, Αντιπρόεδρος Παν ηπειρωτικής Συνομοσπονδίας, κ. Γιάννης Αθανασιάδης Πρόεδρος Παμμακεδονικής Συνομοσπονδίας, κα Άννα Αλεξανδράτου Πρόεδρος Επτανησιακής Συνομοσπονδίας κα Αγαθή Οικονόμου Πρόεδρος Θεσσαλών Φλώρινας, κ. Θωμάς Σιάτρας Πρόεδρος Θεσσαλών Πιερίας, κ. Σωτήρης Θώδης Πρόεδρος Θεσσαλών Λέσβου κ. Στέφανος Κούτρας Πρόεδρος “Πανθεσσαλικής Στέγης“

Στο τιμητικό άγημα έλαβαν μέρος μέλη συλλόγων, ντυμένοι με παραδοσιακές θεσσαλικές φορεσιές, ενώ μετά την κατάθεση Στεφάνων ακολούθησε μπροστά στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη παρουσίαση παραδοσιακών χορών από Θεσσαλικούς συλλόγους της Αττικής και της υπόλοιπης Ελλάδας. Ευχαριστούμε θερμά τους συλλόγους που συμμετείχαν και ιδιαίτερα εκείνους που ήρθαν από τη Θεσσαλία και την υπόλοιπη Ελλάδα για να τιμήσουν με την παρουσία τους την Ιερή αυτή μέρα.

 Οι σύλλογοι που συμμετείχαν στους παραδοσιακούς χορούς είναι οι εξής:

 Σύλλογος Θεσσαλών Φλώρινας, Θεσσαλική Ένωση Θριασίου Πεδίου, Σύλλογος Θεσσαλών Μεσογέων «Ο Δευκαλίωνας», Σύλλογος Θεσσαλών Ν. Ιωνίας, Σύλλογος Θεσσαλών Γαλατσίου “Η Αργώ”, Σύλλογος Θεσσαλών Χαϊδαρίου “Η Θεσσαλική Γη”

Αναλυτικά την επέτειο τίμησαν με την παρουσία τους: Ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν. Δ. κ. Κώστας Τσιάρας ο εκπρόσωπος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Ζήσης Καπράνας, ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Θεοφάνης Στάθης, ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Βασίλης Γιαννάκης, ο Αντιπρόεδρος της Παν ηπειρωτικής Συνομοσπονδίας κ. Κώστας Ζηκόπουλος, ο Πρόεδρος της Παμμακεδονικής Συνομοσπονδίας κ. Γιάννης Αθανασιάδης η Πρόεδρος της Επτανησιακής Συνομοσπονδίας κα Αννα Αλεξανδράτου ο κ. Κυριάκος Μπατσάρας Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων η κα Αγαθή Οικονόμου Πρόεδρος του Συλλόγου Θεσσαλών Φλώρινας Ο κ. Θωμάς Σιάτρας Πρόεδρος Συλλόγου Θεσσαλών Πιερίας «Γ. Καραϊσκάκης», Ο κ. Σωτήρης Θώδης Πρόεδρος των Θεσσαλών Λέσβου ο κ. Γαληνός Παζαρκώνης Πρόεδρος Θεσσαλικής Ένωσης Θριασίου Πεδίου, ο κ. Κώστας Τσώρας Πρόεδρος Θεσσαλών Χαϊδαρίου “Η Θεσσαλική Γη”, Ο Πρόεδρος των Θεσσαλών Γαλατσίου κ. Γιάννης Κουσαιτης, Ο Πρόεδρος των Θεσσαλών Μεσογέων κ. Αθανάσιος Αλμπάνης, η κα Αλεξάνδρα Θεολόγη Αντιπρόεδρος Θεσσαλών Ν. Ιωνίας η κα Αναστασία Μπαλαμπάνη Πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Λουτριώτων, ο κ. Βασίλης Βασιλάρας Πρόεδρος Παχτουριωτών Τρικάλων, Ο κ. Απόστολος Γαιτάνης Αντιπρόεδρος Κοκκινοπλιτών Ολύμπου, η κα Χαρά Σκάρπου Αντιπρόεδρος Αγιωτών Λάρισας, ο κ. Θωμάς Ζούμπος Πρόεδρος Απανταχού Μαυρομματιανών, ο κ. Ζήσης Καπράνας Πρόεδρος Απανταχού Ρουσιωτών, ο κ. Βασίλης Δημόπουλος Αντιπρόεδρος Απανταχού Κρανιωτών Ο κ. Νικόλαος Μερεντίτης, Πρόεδρος Απανταχού Ανθηριωτών η κα Έφη Χαντζούλη Πρόεδρος Απανταχού Σμοκοβιτών, Πρόεδρος Απανταχού Ανθηριωτών, ο κ. Χρήστος Φασλής Πρόεδρος Αργιθεατών “ Η Εστία”, Ο κ. Απόστολος Ζαφειρόπουλος Πρόεδρος ιερού ιδρύματος Αν. Ρωμυλίας η κα Ιωάννα Αναστασόπουλου τ. Πρόεδρος Φιλικού Συνδέσμου “Η Τρίκκη”, Ο κ. Ιωάννης Μαστροπέτρου Πρόεδρος Αγχιαλιτών Αθήνας, η Αντιπρόεδρος της Πολιτιστικής Κίνησης Εκπαιδευτικών κα Ρίτσα Κούτρα ο Συγγραφέας κ. Νικόλαος Βλάχος, ο Συγγραφέας κ. Μενέλαος Παπαδημητρίου, ο Συγγραφέας κ. Κωστής Τσιάκαλος, η Συγγραφέας κα Σοφία Σκλείδα, ο εκπρόσωπος της Βουλεύτριας Τρικάλων Μαρίνας Κοντοτόλη κ. Λεωνίδας Νίκας, του Βουλευτή Καρδίτσας κ. Γεωργίου Κωτσού κ. Κώστας Γώγος, του Βουλευτή Λάρισας Χρήστου Καπετάνου κ. Ευάγγελος Λάιος κα Λενιώ Καραϊσκάκη απόγονος του Γεωργίου Καραϊσκάκη

 Παρέστησαν εκπρόσωποι συλλογικών πολιτιστικών φορέων και φίλοι της Θεσσαλίας.

 Την έναρξη της επετειακής εκδήλωσης πραγματοποίησε η κα Ηλέκτρα Πανάγου-Αντωνοπούλου Γ Γραμματέας της “Πανθεσσαλικής Στέγης” και την παρουσίαση των χορευτικών έκανε η κα Αναστασία Μπαλαμπάνη υπ. Δημοσίων Σχέσεων.

 Τον συντονισμό των χορευτικών είχε η κα Βασιλεία(Λια) Βουγιούκα Γ. Γραμματέας του Συλλόγου Θεσσαλών Ν. Ιωνίας και μέλος του Δ.Σ. της ‘’Πανθεσσαλικής Στέγης” στην οποία η ομοσπονδία εκφράζει εγκάρδιες ευχαριστίες.

 Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η παρουσία της Φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων, η οποία έδωσε μια μεγαλοπρέπεια στην εκδήλωση.

 Τελετάρχης της επετείου ήταν ο κ. Γαληνός Παζαρκώνης Πρόεδρος της Θεσσαλικής Ένωσης Θριασίου Πεδίου

 Τον γενικό συντονισμό και οργάνωση της επετείου είχε ο Δρ. Στέφανος Γ. Κούτρας Πρόεδρος της “ Πανθεσσαλικής Στέγης”

 Ιδιαίτερες ευχαριστίες σε συμπατριώτες και συμπατριώτισσες των Θεσσαλικών Σωματείων της Αττικής, και φίλων της παράδοσης που παρευρέθηκαν και βοήθησαν στην ενδυνάμωση της σημαντικής αυτής Θεσσαλικής εορτής. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στο Σύλλογο Θεσσαλών Φλώρινας και το Διοικητικό Συμβούλιο για την απόφαση του να παραστεί με το χορευτικό του και πολυμελούς αντιπροσωπείας παρουσία του Δημάρχου Φλώρινας. Με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης ακολούθησε γεύμα στους εκπροσώπους των επαρχιακών Θεσσαλικών Συλλόγων.

 Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον κ. Παντελή Σούλη Δημοσιογράφο και Κυριάκο Μπούρα εθελοντή που κάλυψαν με φωτογραφικό υλικό και βιντεοσκόπηση την επετειακή εκδήλωση καθώς και στον κ. Ανδρέα Σκαρτσίλα για το συντονισμό της κατάθεσης Στεφάνων.

 Η “Πανθεσσαλική Στέγη” ευχαριστεί επίσης την εφορεία αρχαιοτήτων, την τροχαία Αθηνών, και τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα για την προβολή της εκδήλωσης.

 Τέλος εκφράζουμε πολλές ευχαριστίες στον Πατέρα Μάξιμο Παπασταύρου για την θερμή φιλοξενία στην ενορία της Αγίας Αικατερίνης στην Πλάκα.

 Η “Πανθεσσαλική Στέγη” στέλνει τις ευχές της για Χαρούμενα Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά σ όλα τα μέλη των Θεσσαλικών συλλόγων στο εσωτερικό και στον απόδημο Θεσσαλικό ελληνισμό.

Για το Δ.Σ. της Πανθεσσαλικής Στέγης

Ο Πρόεδρος

Δρ. Στέφανος Γ. Κούτρας

     

Η Γ. Γραμματέας

Ηλέκτρα Πανάγου

 

Gia koinonika diktia
Θα μας βρείτε και στα κοινωνικά δίκτυα:
 
03 F B
 
02_Twitter_2.jpg
 
04 Youtube   05 flickr  
Ο καιρός στο Καταφύλλι
Εφημερίδα
Σελίδες μελών
Τυχαία εικόνα
04E_A_T_01.jpg
Πρωτοσέλιδα
Δήμος Αργιθέας
Τελευταία άρθρα