Ela na paiksoume

Koumpouriana

14 - 07 - 2024
Είσοδος μελών

Ela na paiksoume

Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας

D Papakostas Η Ελλάδα ως Μεσογειακή Χώρα αντιμετωπίζει λόγω της κλιματικής κρίσης έντονο πρόβλημα λειψυδρίας, ιδιαίτερα την θερινή περίοδο.

 Οι πηγές στεγνώνουν σε πολλές περιοχές (νησιά, κάμπο) και μειώνεται η παροχή νερού ακόμη και σε ορεινά απόμακρα μέρη.

 ^ Ο Τύπος - τα ΜΜΕ ήδη θέτουν σε πρωτοσέλιδα τους το νέο εκρηκτικό πρόβλημα, που θα επηρεάσει ζωές, δημόσια υγεία, οικονομία, τουρισμό, περιβάλλον.

 ^ Η ορεινή Αργιθέα - οι 20 κοινότητες έχουν την ευλογία από τη φύση να διαθέτουν καθαρό και πλούσιο πόσιμο νερό.

 Ποτάμια και χείμαρρους, πηγές και νερά.

 Όμως τα καλοκαίρια - ιδίως Ιούλιο και Αύγουστο - παρατηρείται αφενός μείωση ποσοτήτων νερού και αφετέρου μη λελογισμένη χρήση, προκλητική σπατάλη για αλλότριους σκοπούς (πότισμα κήπων - χωραφιών κα) και χωρίς αίσθηση του κινδύνου: ο γείτονας να μην έχει σταγόνα νερού, λόγω μη αυτοπεριορισμού και άσκοπης κατανάλωσης από ορισμένους.

 Κάθε δημότης πληρώνει τέλη ύδρευσης στο Δήμο και η Δημ Αρχή με τους Κοινοτάρχες έχουν πολιτική και νομική υποχρέωση να εξασφαλίζουν πόσιμο νερό - καθαρό και υγιεινό - σε όλους με ίση μεταχείριση και ισονομία.

 Αποτελεί βασικό καθήκον ο πλήρης τακτικός καθαρισμός δεξαμενών - φρεατίων και δικτύων, η αποκατάσταση φθαρμένων, ο έλεγχος υπερκατανάλωσης και σπατάλης.

 Η παρακολούθηση και ο ποιοτικός έλεγχος που επιβάλλεται από οδηγία ΕΕ (από 2007).

 Η δημοσιοποίηση των πορισμάτων και η αντίκρουση τυχόν ψευδών διαδόσεων και παραπληροφόρησης από «πονηρούς πολιτευτές», όπως συνέβη έτη 2011-2017.

 Να σταματήσουμε να πυροβολούμε τα... πόδια μας, να δυσφημίζουμε τον τόπο, το ύψιστο ποιοτικό αγαθό που διαθέτουμε.

 ^ Όμως: Των φρονίμων τα παιδιά... πριν διψάσουν, προετοιμάζονται έγκαιρα!

 ••Η Δημοτική Αρχή άμεσα να εξετάσει:

 1. Διανομή εντύπου με οδηγίες καλής οικονομικής χρήσης νερών.

 Δημοσιοποίηση πορισμάτων ελέγχου, προς ενημέρωση και ηρεμία όλων.

 2. Έργα αποκατάστασης διαρροών - (σπασίματα), μέτρηση ποσότητας νερών στις πηγές / υδρομαστεύσεις ανά βδομάδα.

 3. Λόγω μη λειτουργίας Μονάδων Επεξεργασίας Νερών (Μ.Ε.Ν.) - που χρησιμοποιούν μεγάλες εταιρίες Ύδρευσης σε αστικά κέντρα (ΕΥΔΑΠ-ΔΕΥΑΚ κα), το νερό πρέπει να μην παραμένει στάσιμο για μακρύ χρόνο, να είναι τρεχούμενο.

 Γιαυτό δεν ενδείκνυται - κατά άποψη μας - η γενική τοποθέτηση υδρομετρητών, πέραν του ότι λόγω μορφολογίας εδάφους, πίεσης, παγετού τον χειμώνα, οι βλάβες θα είναι πολύ συχνές και το κόστος δυσθεώρητο. Για δημότες -χρήστες και δημοτικό Ταμείο.

 4. Για 60-90 ημέρες το χρόνο (καλοκαίρι) απαιτείται να εμπεδωθεί συνείδηση ότι το πόσιμο νερό είναι αγαθό εν ανεπαρκεία!

 Αυτοπεριορισμός και σεβασμός στο οξύ πρόβλημα του γείτονα, του συνδημότη, του πατριώτη μας.

 Ώστε να εξασφαλιστεί επαρκής ποσότητα για όλους, ανεξάρτητα υψομετρικής διαφοράς κατοικιών.

 Για Να έχουν καλή διαμονή επισκέπτες και να τονωθεί εν τέλει η οικονομία, η ψυχολογία, η κοινωνικότητα στα υπό ερήμωση και γήρανση πληθυσμού ορεινά χωριά μας.

 5. Όμως καλές οι εκκλήσεις για καλή ανθρώπινη συμπεριφορά, όμως οι Τοπικές Αρχές - οι Αιρετοί πρέπει να λάβουν και λειτουργικά αυστηρά μέτρα, έστω και αν δυσαρεστήσουν ορισμένους.

 Α. Έλεγχος μέσω εργατών - υδρονομέων με σαφείς εντολές και κόσμια συμπεριφορά για μη αλόγιστη χρήση (όχι πότισμα χωραφιών - όχι ανοιχτές βρύσες άνευ λόγου κα).

 Β. Τοποθέτηση Ογκομετρητών σε σημεία όπου παρατηρείται τακτικά έλλειψη νερού. Σε “σεσημασμένες” συνοικίες.

 Γ. Τοποθέτηση μικρών δεξαμενών σε δύσκολα υψομετρικά σημεία - σπίτια.

 Δ. Προμήθεια ειδικού ψηφιακού οργάνου για αφανείς διαρροές, πονηρές συνδέσεις υπόγειες και χρήση Ντρόουν για παρακολούθηση και φόβο εντοπισμού παρανομούντων.

 Υπάρχουν και Ιδιώτες που διαθέτουν τα σύγχρονα αυτά εργαλεία, ο Δήμος μπορεί να υπογράψει σχετικές συμβάσεις. Όμως έγκαιρα και τάχιστα. Ήδη είμαστε 7-Ιουλίου.

 Παρακολουθούμε - Παρεμβαίνουμε!!!

 ^ Τα ορεινά πάτρια εδάφη αποτελούν καταφύγιο και μέρη αναζωογόνησης! Ας τα προστατεύουμε, αναβαθμίζουμε... έρχονται δύσκολοι ζοφεροί καιροί.

 @ σχετικό πρωτοσέλιδο 7 Ιουλίου 2024:

IMG_2457

IMG_2456

Δημήτρης Παπακώστας

 

Gia koinonika diktia
   
Θα μας βρείτε και στα κοινωνικά δίκτυα:
 
03 F B
 
02_Twitter_2.jpg
 
04 Youtube 05 flickr
                 

   

 

Ο καιρός στο Καταφύλλι
Τελευταία άρθρα