Δελτίο τύπου
Στις 24-5-2025 δημοσιεύτηκε στην έγκριτη ιστοσελίδα σας άρθρο του Δημήτρη Παπακώστα, πρώην Δημάρχου Αχελώου, σχετικά με την ονοματοδοσία της Πλατείας Νεοχωρίων Βραγκιανών σε «Πλατεία Καθηγητή Λάμπρου Μαργαρίτη».
Για τη σωστή ενημέρωση των δημοτών και επειδή η πληροφόρηση από τον Δ. Παπακώστα είναι επιεικώς ελλιπής παραθέτω τα ακόλουθα:
Στις 11-1-2023 με αίτησή μου στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου ζήτησα να ονομαστεί η πλατεία
Η αίτησή μου η οποία ενσωματώθηκε στην υπ΄αριθμ. 8/2023 απόφαση έχει ως εξής:
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΡΓΙΘΕΑΣ, ΗΛΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΑ.
Θέμα: Ονοματοδοσία της πλατείας Νεοχωρίων Βραγκιανών της Δ.Ε. Αχελώου σε «Πλατεία Καθηγητή Λάμπρου Μαργαρίτη»
Κύριε Πρόεδρε,
Παρακαλώ να εισαχθεί προς έγκριση στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο η πρόταση που είχα υποβάλει προφορικά στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Νοεμβρίου του 2022 και συγκεκριμένα:
Να ονομαστεί η πλατεία που βρίσκεται στον οικισμό Νεοχώρια της Τοπικής Κοινότητας Βραγκιανών, της Δημοτικής Ενότητας Αχελώου, του Δήμου Αργιθέας «Πλατεία Καθηγητή Λάμπρου Μαργαρίτη».
Ο Λάμπρος Μαργαρίτης γεννήθηκε και έζησε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια στα Νεοχώρια Βραγκιανών. Φοίτησε στο Μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο Νεοχωρίων και στο τριτάξιο Γυμνάσιο Βραγκιανών.
Ήταν καθηγητής του Ποινικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Υπήρξε μια χαρισματική προσωπικότητα και ο κορυφαίος της νομικής επιστήμης σε ακαδημαϊκό επίπεδο και έχαιρε καθολικής αποδοχής από ολόκληρο το νομικό κόσμο της χώρας.
Δίδαξε στο μεταπτυχιακό της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, στην Εθνική Σχολή Δικαστών, υπήρξε επικεφαλής Νομοπαρασκευαστικών Επιτροπών, μαχόμενος δικηγόρος και άφησε πλούσιο συγγραφικό έργο.
Είχε ιδιαίτερο δεσμό με την ιδιαίτερη πατρίδα του, την οποία επισκεπτόταν συχνά και πρόβαλε την καταγωγή του, για την οποία ήταν υπερήφανος. Μάλιστα υπήρξε ενεργό μέλος του Συλλόγου Αργιθεατών Θεσσαλονίκης.
Επειδή ο Καθηγητής Λάμπρος Μαργαρίτης τίμησε την ιδιαίτερη πατρίδα του, όσο λίγοι, προτείνω να ονομαστεί η πλατεία Νεοχωρίων «Πλατεία Καθηγητή Λάμπρου Μαργαρίτη». Η πλατεία βρίσκεται κοντά στο σπίτι στο οποίο γεννήθηκε και μεγάλωσε και ακριβώς κάτω από το Δημοτικό Σχολείο στο οποίο φοίτησε.
Παρακαλώ για τις δικές σας ενέργειες.
Με εκτίμηση,
ΟΛΓΑ ΚΟΡΛΟΥ
Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Αργιθέας
……………………………….
Το Δημοτικό Συμβούλιο Αργιθέας στη συνεδρίαση της 31ης Ιανουαρίου του 2023 με την υπ΄αριθμ. 8/2023 απόφασή του ενέκρινε ΟΜΟΦΩΝΑ την πρότασή μου να δοθεί το όνομα του Καθηγητή στην πλατεία του χωριού του.
Εκείνη την περίοδο ο Δήμος επρόκειτο να υποβάλλει πρόταση στο «Πράσινο Ταμείο» για να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για την αναμόρφωση της πλατείας.
Από τότε (31-1-2023) και μέχρι σήμερα ούτε η διαδικασία της ονοματοδοσίας ολοκληρώθηκε, ούτε το έργο της αναμόρφωσης της πλατείας εντάχθηκε στο «Πράσινο Ταμείο».
Σημειωτέον ότι ρώτησα πολλές φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο για την πορεία των παραπάνω. Οι απαντήσεις που έλαβα:
Α. Για μεν την ονοματοδοσία ότι καθυστερεί να αποφανθεί η Επιτροπή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς!!!
Β. Για δε την ένταξη της πλατείας στο «Πράσινο Ταμείο» τη μία ότι υπάρχει πρόβλημα με το Δασαρχείο, την άλλη με το Κτηματολόγιο κτλ…!!!
……………………………….
Την ίδια τύχη έχει και η ονοματοδοσία δημοτικής οδού στο Λεοντίτο σε οδό Δημητρίου Γρίβα, η οποία εκκρεμεί από το 2021!!!
Στο Δήμο Αργιθέας όλα προχωρούν με ρυθμό χελώνας, αν προχωρούν!
Αυτά προς ενημέρωση των δημοτών και αποκατάσταση της αλήθειας.
Όλγα Ηλ. Κορλού
Επικεφαλής της Αντιπολίτευσης του Δήμου Αργιθέας.






