20 - 04 - 2026
Είσοδος μελών

Ela na paiksoume

Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας

 Το πολυθρύλητο υδροκέφαλο “Επιτελικό Κράτος” (Αττικής και 50 πόλεων), κατάφερε άλλη μια φορά να... «πατήσει τα κορδόνια του», να χάσει τον αυτοέλεγχο και τα... μέιλ που έστειλε ο παραιτηθείς CEO ΕΛΤΑ στους αρμόδιους (Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, που έχει δια νόμου την εποπτεία των ΕΛΤΑ κα).

 ••• Μοναδικός μέτοχος της «Εταιρίας Συμμετοχών (Υπερταμείο)» είναι 100% το ελληνικό Δημόσιο.

 •• Η καθολική υπηρεσία ταχυδρομικής εξυπηρέτησης παντού έχει παραχωρηθεί εξ ολοκλήρου με Σύμβαση στα ΕΛΤΑ με πληρωμή αντιτίμου (πολλά εκατομμύρια ευρώ ετησίως).

 @ Συνεπώς και ευθύνη και λόγο και υποχρεώσεις έχει το Δημόσιο (Υπ Οικονομικών) έναντι του πολίτη στον έσχατο ακριτικό, αγροτικό, ορεινό ή νησιωτικό οικισμό.

 • Αποτελεί ευρωπαϊκό κεκτημένο!

 Ήδη από το 2015 (Μνημόνια) έκλεισαν πολλά ταχυδρομικά γραφεία. Λόγω παθητικού και ελλειμμάτων τους.

 Η εξυπηρέτηση του κόσμου γίνεται από ιδιώτες Συνεργάτες (Πρακτορεία ΕΛΤΑ) σε ορεινές κοινότητες με άριστο τρόπο (Δήμος Αργιθέας κα).

 @ Μετά 10 χρόνια και ενώ δίνονται άπειρα εκατομμύρια για κάλυψη ελλειμμάτων, επήλθε «ξαφνικός θάνατος» 204 καταστημάτων ΕΛΤΑ σε απομονωμένη ξεχασμένη υπό ερήμωση επαρχία (αφού πρώτα έκλεισαν και τραπεζικά καταστήματα - ΔΟΥ - Δικαστήρια κοκ), στην υποβαθμισμένη «μέσα Αττική» (Μαραθώνας - Καπανδρίτι) και απόμακρα άγονα νησιά.

 Χωρίς όμως να οργανωθεί Εναλλακτική Λύση (μέσω Πρακτορείων ή Δήμων).

 @ Αόριστες οι υποσχέσεις για « κατ’ οίκον» υπηρεσίες ταχυδρόμου.

 Θυμίζουμε: Την δύσκολη δεκαετία 1960 στην αιμάσσουσα τότε Ελλάδα ιδρύθηκε ο μεγαλύτερος προνοιακός οργανισμός ο ΟΓΑ, που έσωσε χιλιάδες πάμπτωχους αγρότες σε όλη την Επικράτεια (ασφάλιση - πρόνοια - φάρμακα - συντάξεις).

 Η τότε Κυβέρνηση Κων Γ Καραμανλή σχεδίασε και εφάρμοσε ένα ευρύ δίκτυο υπαλλήλων του ΟΓΑ στις χιλιάδες τότε κοινότητες με ελάχιστο κόστος αλλά τεράστια προσφορά:

 Τους Τοπικούς Ανταποκριτές ΟΓΑ (οι κοινοτικοί Γραμματείς) με μικρές απολαβές για κάθε πράξη τους υπέρ του Οργανισμού.

 @ Βέβαια οι παλιότεροι Πολιτικοί είχαν και γνώση των πραγμάτων - συνθηκών και ενσυναίσθηση - κατανόηση αναγκών απλού κόσμου, των αποκλεισμένων - αναλφάβητων - γηρασμένων.

 ^ Τα σύγχρονα «επιτελικά» κέντρα κοιτάζουν μονάχα αριθμούς και... τους υψηλόμισθους CEO...!

 Η ερήμωση, η φτωχοποίηση, η εγκατάλειψη της ενδοχώρας: ορεινής υπαίθρου - αγροτικών επαρχιών, οξύνονται και το Κράτος υποχωρεί.

 Μόνη δημόσια υπηρεσία απομένει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, παρά τον υπερσυγκετρωτικό Καλλικράτη, με πόρους που δεν αποδίδει το επίσημο κεντρικό Κράτος. Λειτουργούν σήμερα:

 1. “Βοήθεια στο Σπίτι” με μόνιμους πλέον υπαλλήλους σε όλους τους ΟΤΑ, που επισκέπτονται και φροντίζουν κατ’ οίκον αδύναμους / ΑΜΕΑ/ μοναχικούς.

 2. Τα ΚΕΠ που εξαπλώθηκαν σε όλους τους δήμους και ενίσχυσαν από το 2000 την αποκέντρωση - εξυπηρέτηση κόσμου.

 3. Προνοιακά Κέντρα Κοινότητας μέσω ΕΣΠΑ/ ΕΕ με ψυχολόγους - κοινωνικούς λειτουργούς - παιδαγωγούς - νοσηλευτές.

 Εάν το Κράτος / Κυβερνήσεις φρόντιζαν να λειτουργεί τακτική προσιτή συγκοινωνία σε όλες τις περιοχές - με σύμπραξη Κράτους / Δήμων - Περιφερειών/ ΚΤΕΛ / ΤΑΞΙ (όπως γίνεται για σχολικές μεταφορές),

 Εάν ενίσχυε τις Τοπικές Πολιτικές με αποκεντρωτική βούληση και Σύμπραξη Φορέων, τότε:

 πλείστες ανάγκες σε απόμακρα σημεία θα λυνόταν αυτόματα.

 @ Λίγη Ενσυναίσθηση και Βούληση αληθινή απαιτείται.

 • Σχεδιασμός έξυπνος, χωρίς δημαγωγικές κορώνες και δήθεν εξέγερση πολιτευτών και ο ταχυδρόμος, ο αστυνόμος, ο δασοφύλακας, ο τραπεζικός, ο οδηγός ΚΤΕΛ, ο γιατρός:

 Θα ήταν παρόντες παντού και πάντα...!

Δημήτρης Παπακώστας 5-11-25

Αιρετός ΤΑ Αχελώου Θεσσαλίας (25 έτη)

 

Gia koinonika diktia
   
Θα μας βρείτε και στα κοινωνικά δίκτυα:
 
03 F B
 
02_Twitter_2.jpg
 
04 Youtube 05 flickr
                 

   

 

Ο καιρός στο Καταφύλλι
Τελευταία άρθρα