20 - 04 - 2026
Είσοδος μελών

Ela na paiksoume

Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας
D Papakostas Προς ολοκλήρωση τα Κείμενα Ενιαίου Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών και την Δευτέρα 15/12/25 το ΔΣ ΚΕΔΕ θα συζητήσει το μείζον αυτό θέμα.

 Για άλλη μια φορά η Κυβέρνηση προωθεί με συγκεντρωτική αντίληψη σχέδια που θα ισοπεδώσουν - συγχωνεύσουν-νεκρώσουν ακόμη περισσότερο τις υπό ερήμωση και εγκατάλειψη ορεινές - επαρχιακές περιοχές.

 @ Προτείνει στο άρθρο 45 «Βιβλίου Α» την κατάργηση των δημοτικών ενοτήτων ορίζοντας ότι: «ο Δήμος θεωρείται ενιαία εκλογική περιφέρεια για την εκλογή δημοτικών συμβούλων».

 Η αποκεντρωτική λογική επιτάσσει τόνωση και ενίσχυση των καποδιστριακών δημοτικών ενοτήτων (περί 1000 στη χώρα) και όχι: κατάργηση και συγκέντρωση στις έδρες ΟΤΑ.

 @ Αδικεί τους δήμους και προωθείται άνιση μεταχείριση με περιφέρειες, όπου οι περιφ ενότητες (νομοί) παραμένουν αυτοτελείς εκλογικές περιφέρειες για εκλογή περιφ συμβούλων.

 • Γιατί «δυο μέτρα και δυο σταθμά»;

 Καλούμε ΔΣ δήμων, δημάρχους και αιρετούς, κόμματα και βουλευτές να εναντιωθούν στο «Προκρούστειο» αυτό άρθρο του νέου Ενιαίου Κώδικα ΤΑ.

 Η κυβέρνηση να αισθανθεί ότι με τέτοιες ρυθμίσεις χάνει και την τελευταία επαφή με κόσμο υπαίθρου, ιδίως ορεινών απομακρυσμένων και εκτεταμένων περιοχών - καποδιστριακών ενοτήτων.

 ••• Πάρτε ΤΩΡΑ… πίσω!

 @ Η Αυτοδιοίκηση είναι ευρωπαϊκό κεκτημένο και η αποκέντρωση συνταγματική επιταγή!!!

 Στην εποχή δημογραφικής κατάρρευσης και φτωχοποίησης της «μέσα Ελλάδας» απαιτείται Ανασυγκρότηση της ΤΑ με νέους ισχυρούς ΟΤΑ (περί 450 αντί των 332 που συγχώνευσε και νέκρωσε ο Καλλικράτης -ν 3852/2010) χωρίς χρηματοδοτικά εργαλεία και στήριξη...

 @ Αποκέντρωση θέλει η νέα Ευρωπαϊκή Ελλάδα - όχι υπερσυγκέντρωση σε «Αττική και 50 πρωτεύουσες νομών».

 Λογοδοσία - παραγωγή έργων- κοινωνικές δομές - αποτελεσματικές υπηρεσίες και τετραετή θητεία οργάνων.

 Με 5ετίες: η πλειοψηφία αδρανεί - η μειοψηφία εκφυλίζεται...

 @ Οι Κοινότητες πρέπει να μετατραπούν σε Μονάδες Κλιματικής Προστασίας και “πρωτοκύτταρα ΤΑ” να οριστούν οι 700 καποδιστριακές ενότητες (τέως Δήμοι) της ηπειρωτικής Ελλάδας.

 ^ Ειδικότερες ρυθμίσεις για 35 ορεινούς ΟΤΑ λόγω αποστάσεων - αραιοκατοίκησης και πλημμελών συγκοινωνιακών δομών.

 @ Φυσικά: Διατήρηση του ιστορικού δημοκρατικού τρόπου εκλογής των 13 περιφερειαρχών και δημάρχων σε πόλεις πχ άνω των 50.000 δημοτών σε δυο γύρους, ώστε και να προωθείται η συνεργατική αντίληψη και τα... τοπικά καθεστώτα κάποτε να «πέφτουν».

 Νέο δημοκρατικό εκλογικό σύστημα παντού με συνδυασμό «ισοδυναμίας ψήφων & κυβερνησιμότητας ΟΤΑ».

 Η ίδια η ΚΕΔΕ να συντάξει προσχέδιο νόμου προς Βουλή και ΥΠΕΣ.

 Να πάψει να είναι «κομματικό παράρτημα».

@Παρακολουθούμε - Παρεμβαίνουμε!

Δημήτρης Παπακώστας Νομικός

Αιρετός ΤΑ Αχελώου Θεσσαλίας (25 έτη)

Θεσσαλικά Βραγκιανά 13-12-25

 @ Το υπό κρίση σχέδιο:

 Προσχέδια των Βιβλίων Α, Γ, Δ και Ε του Κώδικα Τοπικής (μη οριστικοποιημένα)

 Ειδικότερα:

 Το ΒιβΒιβλίο ΑΑ: Περιλαμβάνει Οργανωτικές Διατάξεις, το Εκλογικό Σύστημα για την ανάδειξη δημοτικών και περιφερειακών αρχών και ο έλεγχος των δαπανών κατά την εκλογική περίοδο.

 Το Βιβλίο Β (Β1 και Β3): Περιλαμβάνει το σύστημα διακυβέρνησης και την καταστατική θέση των αιρετών.

 Το Βιβλίο Γ: Είναι ο Σκελετός των αρμοδιοτήτων, το οργανωτικό πλαίσιο άσκησης αυτών.

 Επίσης επισυνάπτεται ως παράρτημα ο πίνακας των αρμοδιοτήτων.

 Το Βιβλίο Δ: Είναι η Οικονομική Διαχείριση Δήμων και Περιφερειών.

 Το Βιβλίο Ε: Είναι η εποπτεία και ο πειθαρχικός έλεγχος των αιρετών.

 

Gia koinonika diktia
   
Θα μας βρείτε και στα κοινωνικά δίκτυα:
 
03 F B
 
02_Twitter_2.jpg
 
04 Youtube 05 flickr
                 

   

 

Ο καιρός στο Καταφύλλι
Τελευταία άρθρα