01 - 05 - 2026
Είσοδος μελών

Ela na paiksoume

Του Γιώργου Δ. Καραβίδα

002 Karavidas Giorgos Το Δήμο Μουζακίου επισκέφθηκε πρόσφατα ο υπουργός υποδομών, πραγματοποιώντας, συνοδεία Δημάρχου και λοιπών τοπικών αρχών, αυτοψία σε έργα αποκατάστασης καταστροφών από τις θεομηνίες «Daniel και «Elias».

 Έτσι, για ακόμα μια φορά ακούσαμε και διαβάσαμε για ικανοποίηση από την πρόοδο των εργασιών, για συναντήσεις εργασίας με σκοπό τη χάραξη στρατηγικών προς πλήρη αποκατάσταση των καταστροφών στις πληγείσες περιοχές του Δήμου, για υποσχέσεις προς αποκατάσταση της «κανονικότητας» των τοπικών κοινωνιών, κ.λπ.

 Όλα τούτα, βέβαια, ήδη τρία σχεδόν χρόνια μετά τις καταστροφές των παραπάνω θεομηνιών. Τρία χρόνια κατά τα

οποία, με εξαίρεση ελάχιστες περιπτώσεις, η καθημερινότητα των κατοίκων των κατεστραμμένων από τις ίδιες θεομηνίες χωριών μας μαστίζεται από την έλλειψη της πολυπόθητης «κανονικότητας», για την οποία κυβερνητικοί παράγοντες και διοικούντες το Δήμο υποτίθεται ότι τόσο πολύ κόπτονται.

 Μία «κανονικότητα» που, φανερά, υπεισέρχεται σε δεύτερη μοίρα μπροστά στην ικανοποίηση των πραγματικών επιδιώξεων αυτών που σήμερα κυβερνούν, τις οποίες και οι διοικούντες το Δήμο Μουζακίου απροκάλυπτα σιγοντάρουν ή και, στο βαθμό που τους αναλογεί, υλοποιούν κιόλας. Επιδιώξεων που, δυστυχώς, στοχεύουν και καταλήγουν όχι στην αποκατάσταση των κατεστραμμένων υποδομών των πληγέντων από τις θεομηνίες περιοχών αλλά σε προκλητική δαπάνη δημόσιου χρήματος, μέσω διαδικασιών «απευθείας αναθέσεων» σε μεγάλες εργολαβικές εταιρίες και σε λοιπούς αρεστούς.

 Ήδη ανακοινώθηκε πρόσφατα η ολοκλήρωση της εργολαβίας από μεγάλη και πασίγνωστη εταιρία, που είχε αναλάβει (και στα όρια του Δήμου Μουζακίου) την εκτέλεση έργων αποκατάστασης μιας άλλης φυσικής καταστροφής, αυτής που προκάλεσε στην περιοχή μας η θεομηνία του «Ιανού». Εργολαβία που εγκαταστάθηκε σχεδόν αμέσως μετά την παραπάνω θεομηνία και στοίχησε στους Έλληνες φορολογούμενους (πάντα μέσα από τη διαδικασία των «απ’ ευθείας αναθέσεων») αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, με όχι ανάλογη όμως, κατά γενική ομολογία, συμβολή στην αποκατάσταση των καταστροφών.

 Τούτο καταδεικνύεται ολοκάθαρα τόσο μέσα από τις επιπτώσεις των επόμενων θεομηνιών «Daniel» και «Elias», που μετά από τρία χρόνια ακολούθησαν και συνέχισαν ανεμπόδιστα τις καταστροφικές επιπτώσεις της πρώτης θεομηνίας του «Ιανού» στην ίδια περιοχή, όσο κι από τους κινδύνους που σήμερα ελλοχεύουν για το περιβάλλον και τις υποδομές της οι διάφορες μη ορθολογικές και πρόχειρες, όπως αποδεικνύεται, επιλογές στην υλοποίηση των όποιων παρεμβάσεων. Καταδεικνύεται, ακόμα, μέσα από την έλλειψη επαρκούς και κατάλληλου σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των προκληθεισών από την ίδια θεομηνία καταστροφών, που άφησε εκτός παρεμβάσεων πολλές από τις πληγείσες περιοχές, οι ανάγκες των οποίων ακόμα και σήμερα δεν έχουν αντιμετωπιστεί και οι κάτοικοί τους υποφέρουν.

 Έτσι και κατά πως όλα δείχνουν, μία από τα ίδια πρέπει να αναμένουμε και στην αντιμετώπιση των καταστροφών των μετά τον «Ιανό» θεομηνιών «Daniel» και «Elias», παρά τη διαρκή προσπάθεια των αρμοδίων για τη δημιουργία θετικών εντυπώσεων, όπως μέσω «αυτοψιών», φωτογραφήσεων, δημοσιευμάτων ή και ποικίλων άλλων επικοινωνιακών τεχνασμάτων, επιχειρείται. Κι αυτό αφού κι εδώ, όπως και στην περίπτωση της θεομηνίας του «Ιανού», προτεραιότητα έχει η διαδικασία των «απευθείας αναθέσεων» σε μεγάλες εργολαβικές εταιρίες, που αναλαμβάνουν να εκτελέσουν «έργα αποκατάστασης» βασισμένα περισσότερο σε «υποδείξεις» και στα «θέλω» διαφόρων τοπικών κομματικών «παραγόντων» παρά σε κατάλληλο σχεδιασμό, που να καλύπτει πραγματικές ανάγκες των κατεστραμμένων χωριών του Δήμου και των κατοίκων τους.

 Εν κατακλείδι, το ενδιαφέρον και τα διατιθέμενα από τη σημερινή κυβέρνηση χρηματικά ποσά προς αποκατάσταση των προκληθεισών από τις θεομηνίες καταστροφών στον τόπο μας υπολείπονται, αναμφίβολα και σε σημαντικό βαθμό, των αντίστοιχων αναγκών. Ωστόσο, πιο σημαντικό αναδεικνύεται, τελικά, το ζήτημα της ορθής ή μη αξιοποίησης των όποιων για τον ίδιο σκοπό διατιθέμενων πιστώσεων, που είτε κινδυνεύουν να καταλήξουν στα ταμεία εργολαβικών εταιριών χωρίς αντίστοιχο αντίκρυσμα στην κάλυψη των πραγματικών αναγκών των κατεστραμμένων περιοχών είτε καταντούν αντικείμενο μη κατάλληλης διαχείρισής τους εκ μέρους του Δήμου (στο βαθμό που του αναλογεί), με κάθε άλλο εμπλεκόμενο (π.χ. τοπικοί βουλευτές) να σφυρίζει αδιάφορα.

 Και οι συνέπειες όλων τούτων δε θα αργήσουν να φανούν, αφού όλα τους συνιστούν χαριστική βολή για τα χωριά του Δήμου μας, που εγκαταλείπονται όλο και περισσότερο. Μια ουσιαστική και όχι χάριν επικοινωνιακών αναγκών αντίστοιχη «αυτοψία» θα επιβεβαίωνε τόσο τούτο όσο κι όλα τα ανωτέρω καταγγελλόμενα. Κι όποιος αμφιβάλει, δεν έχει παρά να την επιχειρήσει…

Γιώργος Δ. Καραβίδας,

Νομικός, Υποστράτηγος ε.α. (ΝΟΜ), πρ. Δημοτικός Σύμβουλος και αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Μουζακίου.

 

Gia koinonika diktia
   
Θα μας βρείτε και στα κοινωνικά δίκτυα:
 
03 F B
 
02_Twitter_2.jpg
 
04 Youtube 05 flickr
                 

   

 

Ο καιρός στο Καταφύλλι
Τελευταία άρθρα