Ela na paiksoume

Koumpouriana

19 - 04 - 2024
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 112 guests και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Ela na paiksoume

Σύνοψη των κυριότερων σημείων ομιλίας της κας Π. Βράντζα στην Ολομέλεια της Βουλής

Vrantza Panagiota sti vouliΗ γραφειοκρατία αποτελεί διαχρονικά ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για την οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας. Πρόκειται για ένα πραγματικό εμπόδιο στην υγιή επιχειρηματικότητα, στην ανάπτυξη της εξωστρέφειας και της διαφάνειας της οικονομίας, αλλά και της καθημερινότητας του πολίτη.

Οι μικρές και μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις βρίσκονται, έτσι, αντιμέτωπες με ένα υπέρογκο διαχειριστικό κόστος και με μια μόνιμη και ενίοτε καταστροφική καθυστέρηση, που συμβάλλει στην απώλεια θέσεων εργασίας, στην ύφεση της οικονομίας και την περαιτέρω μείωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου που αφορά στην αναμόρφωση του πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων, αλλά και το σχέδιο νόμου που ψηφίστηκε μόλις χθες στη Βουλή, που αφορά τις υπηρεσίες μιας στάσης ως προς τη σύσταση υπηρεσιών, είναι ένα αποφασιστικό βήμα προς την κατεύθυνση της ουσιαστικής απλοποίησης των διαδικασιών που απαιτούνται για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας.

Στο εν λόγω σχέδιο νόμου υπάγονται καταρχήν οι μεταποιητικές και συναφείς δραστηριότητες τροφίμων και ποτών, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και η λειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων και θα ακολουθήσουν και οι άλλες εμπορικές δραστηριότητες μετά το 2018. Η λειτουργία μίας δραστηριότητας θα γίνεται αμέσως μετά τη γνωστοποίησή της ενώ η Διοίκηση υποχρεούται να εξετάζει το αίτημα για έγκριση εντός 60 ημερών από την προσήκουσα υποβολή των δικαιολογητικών από τον ενδιαφερόμενο .Το σύστημα λοιπόν απλοποιείται, καθώς εξαλείφονται οι περιττές ενέργειες, και ο χρόνος για την έναρξη μιας ορισμένης οικονομικής δραστηριότητας ελαχιστοποιείται. Εδραιώνεται, κατά συνέπεια, ένα κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα δηλαδή πολίτη και κράτους.

Αυτό που αποτελεί καινοτομία στο νομοσχέδιο που συζητούμε σήμερα είναι ότι ορίζει ότι θα μπορείς να ξεκινάς την επιχείρησή σου, γνωστοποιώντας στον αρμόδιο φορέα ηλεκτρονικά (θεσπίζεται το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα), το όνομα, τη διεύθυνση, το είδος της οικονομικής δραστηριότητας και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ενώ ο αναγκαίος έλεγχος θα ασκείται στην πορεία.

Βεβαίως, και εδώ πρέπει να δώσουμε προσοχή, ο επιβεβλημένος έλεγχος ούτε παύει, ούτε καταργείται: απλώς μεταφέρεται χρονικά το σημείο διεξαγωγής του, με σκοπό την ευελιξία και αυτοματοποίηση των σχετικών διαδικασιών καθώς και την δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικού αιτήματος για την ταχύτερη δυνατή και απρόσκοπτη έναρξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Κατά συνέπεια, ο επιβεβλημένος εποπτικός ρόλος του Κράτους, τον οποίο είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε, σε καμία περίπτωση δεν αποδυναμώνεται.

Αυτό που αποδυναμώνεται με το παρόν νομοσχέδιο είναι η γραφειοκρατία, η διαφθορά και η αναποτελεσματικότητα παρωχημένων διαδικασιών και διοικητικών πρακτικών. Ενδυναμώνεται, αντιθέτως, η διαφάνεια, η εξοικονόμηση χρόνου και πόρων, αλλά και η δυνατότητα ανάπτυξη της μικρής και μεσαίας ελληνικής επιχείρησης. Ενδυναμώνεται η ανάπτυξη της εθνικής μας Οικονομίας και του επιχειρείν στη χώρα μας.

Ο καιρός στο Καταφύλλι
Εφημερίδα
Σελίδες μελών
Τυχαία εικόνα
02E_A_K_02.jpg
Πρωτοσέλιδα
Δήμος Αργιθέας
Τελευταία άρθρα