20 - 06 - 2018
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 160 επισκέπτες και ένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Ανοιχτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, ενόψει του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου Θεσσαλίας στη Λάρισα, 11/12-10-2017

D PapakostasΑξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Ενόψει του Αναπτυξιακού Συνεδρίου Θεσσαλίας, που οργανώνει η Κυβέρνηση με τη συνεργασία της Περιφέρειας μας, την άλλη βδομάδα, στη Λάρισα (11/12-Οκτ/2017),επιτρέψτε μας να σας μεταφέρουμε τις αγωνίες των Ορεινών Θεσσαλικών Περιοχών, να σας γνωστοποιήσουμε τα πλέον ζωτικά & οξύτατα προβλήματα της ορεινής, απόμακρης και δυσπρόσιτης Πατρίδας.

Η Αργιθέα Ν. Καρδίτσας, ήδη Καλλικρατικός Δήμος από το 2011- (με ένωση τριών Καποδιστριακών περιοχών, Αχελώου - Δυτικής & Ανατολικής Αργιθέας/20 κοινοτήτων)-έκτασης 375.000 στρεμμάτων, με τέσσερα σχολεία, 50 οικισμούς, πολλά δάση, Μνημεία, Εκκλησίες, Μοναστήρια & πληθυσμό 5550 & μόνιμο 3450 κατοίκους (Γενική Απογραφή ΕΛΣΤΑΤ 2011), βρίσκεται στα όρια των Νομών Άρτας, Ευρυτανίας και Αιτωλ/νιας, τεσσάρων Περιφερειών, σε απόσταση 80-120 χλμ από την Πόλη της Καρδίτσας & 170 χλμ από τη Λάρισα.

Αποτελεί την πιο φτωχή, δυσπρόσιτη περιοχή της Χώρας και της Ευρωζώνης, με κεντρικούς δρόμους ακόμα χωρίς άσφαλτο (χωματόδρομοι) και κακές, γενικά, υποδομές στην υγεία, τη συγκοινωνία, το διαδίκτυο, τη φροντίδα...

Από εδώ, Διέρχεται η ΕΘΝΙΚΗ οδός "Καρδίτσα - Αργιθέα - Άρτα" (160 χλμ.), μέσω του όρους Τύμπανου (1650 μέτρα ) & των έργων Αχελώου (φράγμα Συκιάς, σήραγγα εκτροπής Πετρωτού).

Είμαστε η "καρδιά" των ενιαίων Αγράφων!!

Η Κοιλάδα του Αχελώου, μεταξύ Καρδίτσας/Άρτας, ανάμεσα στις περιοχές Αργιθέας & Ραδοβυζίου/Τετραφυλλίας, αναξιοποίητη μεν έως τώρα, αλλά σημαντικό οικολογικό απόθεμα και πολύτιμος εθνικός πόρος για την Ελληνική Οικονομία.

Την έχουν εκθειάσει ρητά όλοι οι Ευρωπαίοι Αξιωματούχοι και την επισκέφθηκε η Επίτροπος Περιφ. Ανάπτυξης κ. Κορίνα Κρέτσου, πρόσφατα. Στην Ι. Μονή Σέλτσου και Γέφυρα Κοράκου.

Θεσσαλία, για μας, δεν είναι μονάχα ο Κάμπος, οι μεγάλες πόλεις, το Πήλιο, οι Σποράδες.

Είναι και τα ορεινά χωριά μας, τα Μετέωρα, η Λίμνη Πλαστήρα, η λιγότερο αναπτυγμένη Δυτική Θεσσαλία (Καρδίτσα / Τρίκαλα).

Απαιτούνται έργα και επενδύσεις, που έχουν καθυστερήσει δραματικά, για την Ισόρροπη βιώσιμη ανάπτυξη ,με τη δίκαιη κατανομή πόρων και Υπηρεσιών.

Παρακαλούμε να εξετάσετε - εξαγγείλετε:

1. Χρηματοδότηση - Δημοπράτηση του έργου οδική Σήραγγα Τυμπάνου για την αναβάθμιση της οδού "Καρδίτσα - Αργιθέα - Άρτα". Έτοιμη η Μελέτη από Περιφέρεια Θεσσαλίας [προϋπολογισμού έργου περί τα πενήντα εκατ. (50.000.000) ευρώ.]

Η σύνδεση των Περιφερειών Ηπείρου - Θεσσαλίας, με σύγχρονο και ασφαλή Δρόμο, θα είναι ιστορικής σημασίας επίτευγμα, που θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των Ορεινών περιοχών μας.

2. Ολοκλήρωση του ημιτελούς Φράγματος Συκιάς, όπου έχουν δαπανηθεί, έως σήμερα, άνω των 500.000.0000 ευρώ & του Υδροηλεκτρικού Συκιάς, όπως έγινε με απόφαση της Κυβέρνησης σας και με τα έργα Μεσοχώρας (φράγμα & υδροηλεκτρικό), έστω και με το διαχωρισμό / αποσύνδεσή τους από τη σχεδιαζόμενη εκτροπή μέρους των νερών Άνω Ρου ποταμού Αχελώου.

Σημειώνουμε ότι με τα εκτελεσθέντα και εγκαταλειφθέντα έργα στη Συκιά Αργιθέας έχει πληγωθεί σημαντικά το παρθένο περιβάλλον μας, έχει μετατραπεί σε άμορφο ...."σεληνιακό τοπίο".

Τα παρατημένα υλικά, χώματα, βράχοι, προκαλούν έμφραξη και πλημμυρικά φαινόμενα, όπως την 1-2-2015 (καταστροφή γέφυρας Πετρωτού).

Πρέπει άμεσα να ολοκληρωθούν-ως αειφορικά ενεργειακά έργα ΑΠΕ σε νέο λιμναίο οικοσύστημα - ώστε να προκύψουν ωφέλειες υπέρ της εθνικής και τοπικής μας οικονομίας, άλλως να χρηματοδοτηθεί η αποκατάσταση του παρθένου φυσικού ορεινού τοπίου, του οδικού δικτύου και του ποτάμιου συστήματος, που έχουν πληγεί και διαταραχθεί εδώ και δεκαετίες, με πολύ αρνητικές συνέπειες στην Αργιθέα & ορεινή Άρτα.

3. Ψηφιακή ανάπτυξη της περιοχής. Κάλυψη τηλεοπτική και γρήγορο ΙΝΤΕΡΝΕΤ. Αναμένουμε την υλοποίηση των πολύ θετικών δεσμεύσεων του Υπουργού κ. Ν. Παππά, ο οποίος εξήγγειλε πρόσφατα την κατά προτεραιότητα δρομολόγηση λύσεων εντός του έτους, για την Ορεινή περιοχή μας.(Μουζάκι Καρδίτσας, Μάιος 2017).

4. ΥΓΕΙΑ - ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ.

Η εικόνα είναι αρνητική, η κατάσταση δραματική.

Τα άγονα, απόμακρα, δυσπρόσιτα Ιατρεία μας παραμένουν χωρίς Γιατρούς επί μήνες, παρά το θετικό μέτρο της Κυβέρνησης της παροχής extra μηνιαίου επιδόματος ύψους 400 ευρώ, στους γιατρούς που θα υπηρετήσουν στα άγονα Ιατρεία μας.

Δεν λειτουργεί, δυστυχώς, το κίνητρο λόγω αποστάσεων.

Δεν προτιμώνται από τους νέους γιατρούς.

- Ιατρείο Αργυρίου Αργιθέας. Κενό επί 18 μήνες. Απόσταση 115 χλμ. από την έδρα του Νομού / Γενικό Νοσοκομείο. (100 από το πλησιέστερο Κέντρο Υγείας).

- Ιατρείο Βραγκιανών Αργιθέας. Κενό επί 5 μήνες. Απόσταση 100 χλμ.

Οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά, οι μαθητές ζουν στην ανασφάλεια και με διαρκή φόβο. Οι περισσότεροι, φτωχοί συνταξιούχοι του ΟΓΑ (350 ευρώ/μήνα) ή μικροκτηνοτρόφοι - βιοπαλαιστές.

Ζητάμε Ειδικά Μέτρα για διορισμό Γιατρών.

5. Μεταρρύθμιση Καλλικράτη. Νέο Αποκεντρωτικό σύστημα Αυτοδιοίκησης.

Από το 2011, με το υπερσυγκεντρωτικό μοντέλο του Καλλικράτη, ο κόσμος δεν συμμετέχει πλέον στα κοινά, στα χωριά έκλεισαν ή υπολειτουργούν τα Κοινοτικά Γραφεία και τα Καποδιστριακά Δημαρχεία, για τα οποία το Κράτος δαπάνησε χρήματα.

Η κοινωνική / αυτοδιοικητική δράση έχει απαξιωθεί, δεν εισακούονται οι τοπικές κοινωνίες, η βασική αρχή της εγγύτητας σε …αναστολή.

Οι Δημοτικές Αρχές, οι Αιρετοί & οι Δημοτικοί Υπάλληλοι, δίνουμε άνισο αγώνα με το γραφειοκρατικό ασφυκτικό αναποτελεσματικό πλαίσιο. Χωρίς πόρους, ελλιπή μέσα και λίγα στελέχη.

Όλα επαφίενται πλέον στον πατριωτισμό εκάστου.

Τα "πρωτοκύτταρα της Δημοκρατίας", οι κοινότητες και οι Καποδιστριακές περιοχές (περί τις 700 στη Χώρα), πρέπει να ξαναζωντανέψουν, ο ενεργός πολίτης να πάρει στα χέρια του τις τύχες του τόπου.

Έχουμε υποβάλλει προτάσεις στο αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών για αποκεντρωτική διοίκηση, δίπλα στα χωριά και φιλική προς τον Δημότη και του έσχατου ορεινού οικισμού. (Θέσπιση Αποκεντρωμένου Συμβουλίου Καποδιστριακής Περιοχής, με ουσιαστικές εξουσίες και πόρους - νέο εκλογικό σύστημα που θα συνδυάζει και θα εξασφαλίζει αφενός την ισοδυναμία / ισότητα εκάστης ψήφου, αφετέρου και την "κυβερνησιμότητα" των Καλλικρατικών Δήμων).

Η Αυτοδιοίκηση με γνήσια Αποκέντρωση θα φέρει την τοπική ανάπτυξη, θα εμπνεύσει τον απλό πολίτη για συμμετοχή στα τοπικά δρώμενα & με τη συνέργεια Κράτους/Περιφερειών/Δήμων την ποθούμενη & αναγκαία δημογραφική αναγέννηση της Πατρίδας.

Με αμέτοχους Δημότες δεν γίνεται να πορευόμαστε ...

Η Δημοκρατία κτίζεται από κάτω προς τα επάνω!!

Η Ορεινότητα, και η νησιωτικότητα, συνιστούν ακατάλυτα, διαχρονικά, στοιχεία της Εθνικής μας Ταυτότητας.

Να μη διαβρωθούν, να μην ξεθωριάσουν…

Αντίθετα να ενισχυθούν, να τονωθούν, να "αιματοδοτηθούν" ...να "επανανοηματοδοτηθούν"....

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Γνωρίζοντας την ευαισθησία για τις μειονεκτικές ορεινές περιοχές και την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης για κοινωνική - εδαφική συνοχή σε ολόκληρη την Επικράτεια,

Ευελπιστούμε

ότι θα δείτε ευνοϊκά τα δίκαια και εφικτά αιτήματα μας - Πανθεσσαλικής και Πανηπειρωτικής σημασίας - και θα υπάρξει θετική ανταπόκριση, όπως επιτάσσουν και οι Ευρωπαϊκές Συνθήκες (άρθρα 174-175 Συνθήκης για Λειτουργία ΕΕ) & άρθρο 101§4 του Ελληνικού Συντάγματος με εθνικούς και Ευρωπαϊκούς πόρους και τη Σύμπραξη μεγάλων Εταιριών που έχουν επενδύσει στην κοιλάδα Αχελώου σε υδροηλεκτρικά έργα, που ήδη λειτουργούν και παράγουν (ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ -Υδροηλεκτρικό Δαφνοζωνάρας Αχελώου - ENEL HELLAS SA-Αργύρι Αργιθέας).

Στη διάθεση σας για κάθε πρόσθετο στοιχείο.

ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

Δημ. Παπακώστας

Αιρετός ΤΑ 1999-2019
(ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΧΕΛΩΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 1999-2006).
3-10-2017.

Ο καιρός στο Καταφύλλι
Σελίδες μελών
Πρωτοσέλιδα
Δι@ύγεια - Δήμος Αργιθέας
Δήμος Αργιθέας
Εκλογές Σεπτ. 2015
Εκλογές 2014
Εκλογές 2012
Εκλογές 2010
Τελευταία άρθρα
Δημοφιλή άρθρα