20 - 06 - 2018
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 185 επισκέπτες και ένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Γράφει ο Δημήτρης Μιχαηλίδης

25 2017 10 11 sinedrioΤην Τετάρτη, 11 Οκτ 2017, στις 12:00, θα αρχίσει, μέσα στην ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΝΘΑΓΟΡΑ ΑΘΗΝΩΝ (στην είσοδο της Ανθέων 21, Άνω Πατήσια, ΑΘΗΝΑ, 210 2584680), μετά από 55 χρόνια συνεχούς λειτουργίας, το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελλήνων Ανθοπαραγωγών, που οργανώνεται από τον Αγροτικό Ανθοπαραγωγικό Συνεταιρισμό Αθηνών.

Το συνέδριο στοχεύει να συγκεντρώσει στοιχεία από όσους μπορούν να συνεισφέρουν στον προσανατολισμό και τον απαραίτητο επανασχεδιασμό καλύτερης οργάνωσης της αγοράς για τα δρεπτά άνθη και τις πρασινάδες στην Ελλάδα και τις όμορες χώρες, τόσο στις τάσεις αγοράς, όσο και στην παραγωγή, αλλά και σε καινοτόμες προτάσεις και νέες δυνατότητες χρηματοδότησης, αλλά και να γνωρισθούν, στο τραπέζι της συζήτησης, όλοι όσοι ενδιαφέρονται για τα δρεπτά άνθη και τις πρασινάδες, ως μοχλό οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα και για τους έλληνες παραγωγούς πραγματικού πλούτου, τους ανθοπαραγωγούς.

Το συνέδριο είναι ανοιχτό σε όλους όσους ενδιαφέρονται για τα δρεπτά άνθη και σέβονται την ανοιχτή αυτή πρόσκληση του Αγροτικού Ανθοπαραγωγικού Συνεταιρισμού Αθηνών, με προσέλευση από τις 11.30, και για να διευκολυνθεί η γραμματεία με προ-εγγραφή στο https://sicp.gr/elGR/forms/render-event-form/44B9BBC6-4F39-275E-28B6-0D5711AFF6B7, έχοντας πάντα κατά νου ότι το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο θα ολοκληρωθεί και θα δώσει βεβαιωτικά σε όσους το παρακολουθήσουν τουλάχιστον μέχρι 16.00.

Ο κ. Αθανάσιος Κελμάγερ (6932381604), πρόεδρος του ΑΑΣΑ-ΚΑΑ ενημέρωσε ότι έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι (και θα παραστούν από όσο πληροφορηθήκαμε) από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων-ΥπΑΑΤ, από τον Σύλλογο Ανθοπωλών Καταστηματαρχών Αττικής-ΣΑΝΚΑ, από την Πανελλήνια Ένωση Εμπόρων Ανθοκομικών Προϊόντων & Συναφών Ειδών-ΠΕΕΑΠΣΕ, από το Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό-ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης-ΕΥΔΠΑΑ, από την Περιφέρεια Αττικής, από τον Δήμο Αθηναίων και βέβαια από όλους τους εμπλεκόμενους και ενδιαφερόμενους, καθόσον είναι ανοικτό σε όλους, για πρώτη φορά μετά από 55 χρόνια συνεχούς λειτουργίας στο ίδιο σημείο, στην οδό Ανθέων 21, Άνω Πατήσια, Προμπονά, Αθήνα, 210 2584680.

Ακόμα και η προετοιμασία του 1ου Πανελλήνιου Συνέδριου Ελλήνων Ανθοπαραγωγών, ήταν πολύ ενδιαφέρουσα, μας ενημέρωσε ο Ταμίας του ΑΑΣΑ-ΚΑΑ κ. Κώστας Ηρειώτης, ο οποίος συμμετείχε σε όλες τις ΑΝΘΟ-Τετάρτες και τις επισκέψεις-συνεργασίας με το ΤΕΙ Πελοποννήσου, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εργαστήριο Ανθοκομικών Φυτών του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, τον Σύλλογο Ανθοπωλών Καταστηματαρχών Αττικής-ΣΑΝΚΑ, την Πανελλήνια Ένωση Εμπόρων Ανθοκομικών Προϊόντων & Συναφών Ειδών-ΠΕΕΑΠΣΕ, την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση ΜΟΔΟΥΣΑ & ΚΥΚΕΩΝ, αλλά και οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών (Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής κλπ), ενώ καθοριστική ήταν η συνεισφορά του Skywaker (της μεγαλύτερης πλατφόρμας αναζήτησης εργασίας, των Μονοπατιών Αγροτικής Επιχειρηματικότητας του και της free press Skywalker, κάθε Τρίτη, και πλέον ως ένθετο).

Προσεγγίζοντας μερικά από τα προβλήματα της ελληνικής ανθοπαραγωγής μπορούμε να καταγράψουμε, όπως εντοπίστηκαν ήδη από το 2007 απ το ΥπΑΑΤ:

α) Η διακίνηση και η εμπορία ανθοκομικών προϊόντων στη χώρα παρουσιάζει σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα και αδυναμίες, που έχουν καθοριστικές συνέπειες στην ανάπτυξη του κλάδου. Η έλλειψη σύγχρονα οργανωμένων αγορών είναι το κυριότερο πρόβλημα στον τομέα της εμπορίας με συνέπεια το μεγάλο κόστος, τις υψηλές διαφορές τιμών μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή, την απουσία εξαγωγών κλπ. Κύριο χαρακτηριστικό της εμπορίας είναι η ανεπάρκεια σύγχρονης οργάνωσης, η αδιαφάνεια και οι υποβαθμισμένες συνθήκες ανταγωνισμού.

β) Η παρεχόμενη τεχνική υποστήριξη στους ανθοκαλλιεργητές και η γεωργική έρευνα είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη. Στα κέντρα παραγωγής δεν υφίσταται εξειδικευμένο προσωπικό, Γεωργικοί Σταθμοί, Ινστιτούτα και εργαστήρια για την υποστήριξη του κλάδου καθώς επίσης και σύγχρονος εξοπλισμός. Η έλλειψη οργανωμένης κρατικής τεχνικής υποστήριξης του κλάδου, αποτελεί ίσως έναν από τους σπουδαιότερους περιοριστικούς παράγοντες ανάπτυξης της ανθοκομίας στην Ελλάδα.

γ) Το κόστος θέρμανσης και ψύξης: Η δαπάνη καυσίμων αποτελεί σημαντικότατο στοιχείο του κόστους παραγωγής. Η αύξηση των τιμών των καυσίμων και της ενέργειας επηρεάζει αρνητικά την πορεία του κλάδου, τις αποδόσεις και την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων, με πρόσθετο κόστος λόγω της κλιματικής αλλαγής. Τώρα πλέον θέλει αντιπαγετική προστασία, αλλά και ψύξη-air-condition, στις πολύ θερμές ημέρες του καλοκαιριού, ενώ η μέση θερμοκρασία συνεχώς αυξάνει υποβαθμίζοντας την ποιότητα των υβριδίων.

δ) Αδυναμία επαρκούς χρηματοδότησης

ε) Κόστος εισροών: Σημαντική υπήρξε τα τελευταία χρόνια, η αύξηση των εισροών (φάρμακα, λιπάσματα κλπ).

στ) Ο χαμηλός βαθμός επαγγελματικής κατάρτισης των ανθοκαλλιεργητών. Ο τομέας χρειάζεται περισσότερη εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση, όχι μόνο σε θέματα παραγωγής αλλά και εμπορίας και το κυριότερο συνεταιριστικής οργάνωσης για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου ανταγωνισμού. Οι ανθοκαλλιεργητές στη χώρα μας εργάζονται εμπειρικά.

ζ) Ο βραδύς ρυθμός εισαγωγής της νέας τεχνολογίας, ιδιαίτερα στις παλιές ανθοκομικές μονάδες. Η τεχνολογική υστέρηση των θερμοκηπίων, σε πολλές περιπτώσεις είναι πολύ εμφανής.

η) Ο μικρός βαθμός οργάνωσης των ανθοκομικών εκμεταλλεύσεων.

Παρά τα προβλήματα η ανθοκομία, σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικός τομέας. Τα κύρια πλεονεκτήματα-προσόντα των ευρωπαίων παραγωγών σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους, των αναπτυσσόμενων χωρών, είναι η ένταση κεφαλαίου, η Κοινοτική μέριμνα (στην Ελλάδα λείπει) και η ύπαρξη εγχώριας αγοράς. Επίσης, τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά πρότυπα που τηρούνται κατά την παραγωγική διαδικασία των λουλουδιών, παίζουν ένα ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο και μπορούν να αποτελέσουν ένα ακόμη συγκριτικό πλεονέκτημα της Ευρωπαϊκής παραγωγής.

Στην Ελλάδα, εφόσον επιλυθούν τα χρόνια προβλήματα, ο κλάδος μπορεί να αποτελέσει έναν από τους δυναμικότερους της φυτικής παραγωγής. Στην ανθοκομία η απόδοση είναι περίπου το 100πλάσιο σε σχέση με άλλες παραγωγές. Το 0,03 της καλλιεργούμενης με άνθη επιφάνειας της Ελλάδος παράγει το 3% της συνολικής αγροτικής προσόδου, πάντα στην Ελλάδα.

Οι εξελίξεις των τελευταίων δεκαετιών στο χώρο των Βαλκανίων δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για τη διάθεση ενός μεγάλου μέρους της ελληνικής παραγωγής στις αγορές αυτές, ενώ δεν πρέπει να παραμελούνται και οι αγορές της Μέσης Ανατολής. Σημειώνεται ότι, για τις χώρες αυτές υπάρχει το συγκριτικό πλεονέκτημα της μικρής απόστασης και των παραδοσιακών σχέσεων φιλίας. Σαφώς ο καθαρός ουρανός των γειτονικών χωρών δεν συντελεί στην καθιέρωση, πολιτιστικά, των λουλουδιών ως απαραίτητο συμπλήρωμα της καθημερινότητας, όπως στις «μουντές», συννεφιασμένες, σκοτεινές, βόρειες χώρες, οι οποίες χρειάζονται καθημερινά τα «χρώμα» και την καλή διάθεση που δημιουργούν τα άνθη στο σπίτι και στον χώρο δουλειάς.

Η ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός του κλάδου της ανθοκομίας πρέπει να αποτελεί έναν από τους βασικότερους στόχους προκειμένου να επιτευχθεί επάρκεια στον εφοδιασμό της εσωτερικής αγοράς. Σήμερα η αναλογία εισαγόμενων προς εγχωρίως παραγόμενα δρεπτά άνθη είναι περίπου 80% εισαγόμενα και μόνο 20% ελληνικά. Πριν τριάντα χρόνια ήταν ακριβώς το αντίθετο, και ίσως μπορεί και πάλι να αναστραφεί……

Το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελλήνων Ανθοπαραγωγών, 11 Οκτ 2017, στις 12.00, είναι η πρώτη ανοικτή συλλογική πρόσκληση σε όλους τους εμπλεκόμενους με τα δρεπτά άνθη και τις πρασινάδες, μας είπε ο κ. Αθανάσιος Κελμάγερ, πρόεδρος του Αγροτικού Ανθοπαραγωγικού Συνεταιρισμού Αθηνών-ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΝΘΑΓΟΡΑ ΑΘΗΝΩΝ (Ανθέων 211, Άνω Πατήσια, Αθήνα, 210 2584680).

Ξεκινήσαμε, είπε ο κ. Α. Κελμάγερ, με την απόφαση της Γενικής μας Συνέλευσης στις 17/2/2017, ακολούθησε η αναγνώριση του Αγροτικού μας Συνεταιρισμού στις 29/3/2017, συνεχίσαμε με επιτυχία στην αναγνώριση των δρεπτών ανθέων & πρασινάδων ως αγροτικών προϊόντων στις 1/8/2017, ακούσαμε κατά την επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ότι «ο κλάδος της ανθοκομίας μπορεί να αποκτήσει μία ιδιαίτερη δυναμική ανάπτυξης μέσω της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής και των ενισχύσεων που προέρχονται από αυτήν, καθώς οι ασχολούμενοι καλλιεργητές ανήκουν και υπηρετούν τον αγροτικό τομέα» στις 30/8/2017, συνεχίζουμε στις 11/10/2017 με το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελλήνων Ανθοπαραγωγών,

και ελπίζουμε με τις εμπειρίες από την Επίσκεψη Μελέτης στον Βαλκανικό Βοτανικό Κήπο (Κιλκίς, 11/6/2017), από την Επίσκεψη Μελέτης στο Εργαστήριο Αυτοφυών & Ανθοκομικών Φυτών (Θέρμη, 12/6/2017), την σχεδιαζόμενη Επίσκεψη Μελέτης στην Ανθοκομία του ΤΕΙ Πελοποννήσου (Καλαμάτα, 19/10/2017), την Επίσκεψη στην International Floriculture Trade Fair (Aalsmeer,. Άαλσμιρ Ολλανδίας, 8-10/11/2017),

καθώς και τις οργανωτικές αλλαγές που θα προωθήσουμε στην Γενική Συνέλευση του Συνεταιρισμού μας στις 18/10/2017, μαζί με φίλους, όπως η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΑΙΓΑΙΟ και η πλατφόρμα Skywalker,

θα μπορέσουμε μέχρι τον Δεκ 2017 να διαμορφώσουμε τις συνθήκες για ένα καλύτερο μέλλον για την ελληνική ανθοκομία, την ελληνική οικονομία και όλους.

Ο καιρός στο Καταφύλλι
Σελίδες μελών
Πρωτοσέλιδα
Δι@ύγεια - Δήμος Αργιθέας
Δήμος Αργιθέας
Εκλογές Σεπτ. 2015
Εκλογές 2014
Εκλογές 2012
Εκλογές 2010
Τελευταία άρθρα
Δημοφιλή άρθρα