s70 smart

Koumpouriana

18 - 06 - 2019
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 97 επισκέπτες και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Ela na paiksoume

Γράφει ο Δημήτρης Μιχαηλίδης

05 Kritamo Syrganidou Στις 2/2/2019 (Σάββατο) πραγματοποίησα μια επίσκεψη αστραπή στην Έκθεση Expotrof (1-4/2/2019, Ελληνικό, Αθήνα). Όπως μου είπε ο οργανωτής κ. Κώστας Μοσχονάς στην Expotrof μετείχαν 300 εκθέτες, που παρουσίαζαν περίπου 3.000 προϊόντα σε έκταση περίπου 7.000 τ.μ., στην παλαιά αίθουσα Ξιφασκίας.

 Τώρα διαβάζω βαθυστόχαστες μελέτες και έρευνες και συνέδρια και εκθέσεις, ακόμα και κυβερνητική υποστήριξη, και υπεύθυνο κυβερνητικό εκπρόσωπο, για την κάνναβη…

 Αλλά το σημαντικό είναι όχι να προσπαθούμε να πουλήσουμε ότι παράγουμε, αλλά να παράγουμε ότι θέλει η αγορά. Βασισμένες σε πραγματικές έρευνες αγοράς καταναλωτών, όχι σε «παπαγαλάκια» προμηθευτών.

 Το επόμενο ουσιαστικό δεν είναι να έρθει ένας μικρός και καλός παραγωγός στον ωκεανό της μεγάλης αγοράς, και να δείξει την εξαιρετική αλλά μικρή παραγωγή του, αλλά να οργανωθούν οι πολλοί μικροί εξαιρετικοί παραγωγοί και να δομήσουν ένα μεγάλο πλοίο, έναν οικονομικό συνεταιρισμό, για να μπορέσουν να προσεγγίσουν με επιτυχία τις τρικυμίες της ανοιχτής αγοράς, και να επιτύχουν.

 Στην Ελλάδα φαίνεται ότι, με αρνητική παρέμβαση σχεδόν όλων, δεν ευδοκίμησαν επαρκώς οι συνεταιρισμοί. Αυτό δεν σημαίνει ότι αφού δεν υπάρχει μεγάλο εργαλείο (συνεταιρισμός) μπορεί ο κάθε ένας να κάνει μόνος του την διαδικασία πώλησης στην μεγάλη αγορά και πηγαίνοντας σε μια πολύ καλή έκθεση Τροφίμων & Ποτών, θα ανοίξει την αγορά.

 Αν το επιχειρήσει θα αποτύχει, έως θα μπει πάρα πολλά χρήματα «μέσα». Μια μεγάλη αγορά έχει ανάγκη σταθερής ποιότητας στα προϊόντα, συνέχειας και συνέπειας στην ζήτηση. Ακόμα και δωρεάν ή συγχρηματοδοτούμενη να είναι η συμμετοχή από τις Περιφέρειες είτε από τους Δήμους, είναι απλά μια επαφή με την αγορά, με μόνο έξοδα από τον παραγωγό (ξενοδοχείο, μεταφορικά κλπ), χωρίς πραγματικά οικονομικά επιχειρηματικά αποτελέσματα.

 Η μόνη εφικτή ορατή και πραγματοποιήσιμη επιλογή είναι, ο μικρός, αλλά καλός και σωστός παραγωγός, που συσκευάζει ή/& μεταποιεί τα προϊόντα του έτοιμα για τον καταναλωτή, να απευθυνθεί στην Τοπική Αγορά. Έτσι θα είναι σαν να προσπαθεί να περάσει στην απέναντι πλευρά μιας πισίνας (Τοπική Εφοδιαστική Αλυσίδα, Τοπική Αγορά), όπως είπαμε προηγούμενα στο παράδειγμα, και όχι να προσπαθεί να διαπλεύσει τον Ατλαντικό Ωκεανό.

 Η Expotrof ήταν πολύ καλή. Είχε 3.000 περίπου πρωτοποριακά αγροτικά προϊόντα, με πολύ έξυπνες συσκευασίες και καλή αισθητική. Και πολλές γευσιγνωσίες και επιδείξεις μαγειρικής.

 Συνάντησα τον κ. Κώστα Κατσαρό, επιχειρηματία που ξαναγύρισε λόγω κρίσης στο χωριό του (Μεσιανό Πέλλας) και από επιχειρηματίας νυκτερινών κέντρων διασκέδασης επέλεξε να γίνει παραγωγός αρώνιας, προσφέροντας αρώνια ως νωπό φρούτο, μαρμελάδα αρώνιας, γλυκό, χυμό και λικέρ αρώνιας. Η PBS (www.pellaberries.gr) είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα επιχειρηματική δράση, αλλά στην τεράστια αγορά της Αθήνας με τα 4.000.000 μόνιμους κατοίκους, τα 2.000.000 αδήλωτους, και το 1.000.000 επισκέπτες, δεν κατάλαβα τι θα μπορούσε να ελπίζει επιχειρηματικά.

 Συνάντησα τον κ. Ιωσήφ Ρούσσο, που μαζί με άλλους δύο καλλιεργούν βότανα και τα συσκευάζουν σε έξυπνες συσκευασίες και μίγματα, έτοιμα για την Παρασκευή ροφημάτων. Η Cycladic ORGANIC teas & herbs (Τάλαντα, Σύρος Κυκλάδες, www.cycladesorganics.gr) είναι μια παρέα φίλων που παράγουν βιολογικά αρωματικά φυτά των Κυκλάδων, όπως: ρίγανη, θυμάρι, φασκόμηλο, δενδρολίβανο, μαντζουράνα κ.α.

 Συνάντησα την κα Ελένη Συργανίδου, που με την υποστήριξη της μητέρας της κας Κυριακής Κωνσταντινίδου επέλεξε να καλλιεργήσει κρίταμο στον Φοίνικα της Σύρου. Η Promithion-προϊόντα κρίταμου (2281087950) σε πολύ ωραίες και πρακτικές συσκευασίες προσφέρει το κρίταμο σε βαζάκια έτοιμο για κατανάλωση, ενώ το αιθέριο έλαιό του χρησιμοποιείται στην κοσμετολογία ως ανανεωτικό και αντιγηραντικό της επιδερμίδας.

 Και οι δύο μου θύμισαν το 2013, όταν η Ομοσπονδία Συλλόγων Μικρών Κυκλαδονήσων (ΟΣΥΜΙΚ) και το Επιμελητήριο Κυκλάδων πραγματοποίησε ημερίδα για την προώθηση του πρωτογενούς τομέα στις Κυκλάδες, ως μια βιώσιμη λύση για την τοπική οικονομία και ανάπτυξη. Έκτοτε δημιουργήθηκαν πολλές μικρές έξυπνες καινοτόμες καλλιέργειες και προϊόντα στις Κυκλάδες για να καλύψουν κύρια την τοπική ζήτηση και κατανάλωση, όπως διαμορφώνεται και με την κατανάλωση των επισκεπτών (τουρισμού).

 Σε συνδυασμό με την Aigean Cuisine του Επιμελητηρίου Κυκλάδων υπάρχουν σοβαρές ελπίδες στην Τοπική Αγορά για να δημιουργήσουν προϋποθέσεις τοπικής ανάπτυξης. Αν μάλιστα υποστηριχθεί η πρωτογενής παραγωγή στα μικρά νησιά των Κυκλάδων, όπως ο πετυχημένος αγρότης Αρσένης Λουκής (Πάρος) με παραγωγές από όλα σχεδόν τα παραγόμενα προϊόντα, τότε η ευημερία είναι εξασφαλισμένη.

 Ακόμα και μικρές ευέλικτες Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις-ΚοινΣΕπ (στην κτηνοτροφία-τυρί, αρωματικά & μελισσοκομία) από ντόπιους παραγωγούς και επιστρέφοντες νησιώτες, θα μπορούσαν να δώσουν κάτι περισσότερο από το σημερινό φτωχό 13% των τοπικών προϊόντων στον τουρισμό (στην Ιταλία η συνεισφορά είναι 70%), αλλά και συνεχή ζωή στα νησιά. ΟΧΙ μόνο 2-3 μήνες.

 Και κάπου εκεί ο φίλος κ. Θεόφιλος Γεωργιάδης (Βάθη, Κιλκίς, ragian.gr, 23410 84267) με τις απίθανες γεύσεις του και τα κυρίως ποντιακά εδέσματά του. Ακούραστος πηγαίνει σχεδόν σε όλες τις εκθέσεις και προσφέρει γευσιγνωσίες, αλλά και δυνατότητες άμεσης αγοράς και απ ευθείας αποστολών, χωρίς  μεσάζοντες. Μπράβο στον Θεόφιλο. Μέσα στην έκθεση μια διαφορετική επιτυχημένη επιλογή, που καλύπτει σε πωλήσεις όλη του την παραγωγή. Βρήκα στο ΡΑΓΙΑΝ: Ροφήματα (Ταν, Κεφίρ), Ζυμαρικά (Γιοχάδες, Κορκότα, Περέκ, Εβριστόν, Συρόν, Μακαρίνα, Βαρένικα, Τραχανά, Πληγούρι), Γιαούρτι (Ξύγαλα αγελαδινό, πρόβειο, κατσικίσιο, Θόγαλα, Υλιστόν), Τυροκομικά (Γαΐς, Σολγούν, Πασκιτάν, Ανθότυρο, Τσιοκαλίκι, Τανομεζέ, Τζατζίκι, Τυροκαυτερή), Βούτυρο, Κουλουράκια, Πετιμέζι, Αυγά, Ωτία, Κερκέλια, Ντολμαδάκια, Πίτες & Στύπα …

 Πολύ ενδιαφέρουσα η Expotrof, κυρίως για τις σκέψεις που δημιούργησε και όσους είδα.

Ο καιρός στο Καταφύλλι
Σελίδες μελών
Πρωτοσέλιδα
Δι@ύγεια - Δήμος Αργιθέας
Δήμος Αργιθέας
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019
Εκλογές Σεπτ. 2015
Εκλογές 2014
Εκλογές 2012
Τελευταία άρθρα