12 - 06 - 2025
Είσοδος μελών

Ela na paiksoume

Συνέντευξη με τον σκηνοθέτη του ντοκιμαντέρ κ. Νώντα Σαρλή

03 Nontas Sarlis Μετά την ολοκλήρωση του ντοκιμαντέρ «Κάποτε το λέγαν Σακαρέτσι» ο σκηνοθέτης, κ. Νώντας Σαρλής έδωσε συνέντευξη στον Δ/ντή της εφημερίδας «αιτωλοακαρνανική», κ. Χρυσόστομο Πατούλα.

Η εφημερίδα στον πρόλογό της για τη συνέντευξη αναφέρει:

«Ο Νώντας Σαρλής είναι ένας σκηνοθέτης υψηλής απήχησης και επίδρασης στον καλλιτεχνικό χώρο. Σε συνέντευξή του στο Διευθυντή της εφημερίδας μας, Χρυσόστομο Πατούλα, ανοίγει τα χαρτιά του και
δηλώνει αισιόδοξος για το μέλλον του ανθρώπου, όταν με γνώμονα τις ρίζες του βαδίζει σταθερά και με υπολογισμό το δρόμο της ζωής, για να φτάσει στην κορυφή της γνώσης του περιεχομένου της φύσης του.»

Ακολουθεί η συνέντευξη του κ. Σαρλή στον κ. Πατούλα

Κύριε Σαρλή, γιατί αποφάσισες να ασχοληθείς με το Περδικάκι;

 Το Περδικάκι (παλιό Σακαρέτσι), είναι το χωριό της καταγωγής μου, από εκεί κατάγεται ο πατέρας μου, εκεί γεννήθηκαν τα αδέλφια μου. Εγώ βέβαια γεννήθηκα στην Αμφιλοχία και δεν έχω ιδιαίτερες μνήμες από το χωριό, ωστόσο, ο τόπος αυτός είναι οι ρίζες μου..

 Η ιδέα της δημιουργίας της ταινίας, ξεκίνησε από την κα Παρθενία Χαρίτου, που χάρη στην επιμονή και την αγάπη της για το Περδικάκι με έπεισε να κάνω την παραγωγή του ντοκιμαντέρ. Διστακτικά, ομολογώ, ξεκίνησα, στην πορεία όμως, καθώς άρχισα να αφουγκράζομαι τις ανάσες της ζωής αυτού του τόπου, καθώς σιγά σιγά τον γνώριζα από μέσα πια, άρχισα να παθιάζομαι, να δένομαι με τον χώρο, με τους ανθρώπους του, με την πορεία του μέσα στο χρόνο και τώρα πια που η ταινία έχει ολοκληρωθεί μπορώ να πω ότι νοιώθω ουσιαστικά πια το χωριό αυτό δικό μου, συνομιλώ με το κάθε τι, λαχταράω να βρεθώ κοντά του…

 Αφιερώνω λοιπόν την ταινία στη μνήμη αγαπημένων που έζησαν κι άφησαν το στίγμα τους εκεί, του πατέρα μου, Ανδρέα, της μητέρας μου, Ροδάνθης και της αδελφής μου Βασιλικής.

Τι θέματα περιλαμβάνει η ταινία σας;

 Αρχικά, μια ουσιαστική ξενάγηση σε όλες τις φυσικές ομορφιές του χωριού, με τη συνοδεία κάποιων επιλεγμένων ποιητικών κειμένων του Ζαχαρία Παπαντωνίου και του Κώστα Κρυστάλλη που και οι δύο ύμνησαν τη ζωή του βουνού και τις ομορφιές του. Στη συνέχεια, αναφορά στην πορεία της ζωής του χωριού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, στην σημαντική συμμετοχή του στους Εθνικούς αγώνες τόσο του 1821 όσο και στις μετέπειτα μεγάλες Εθνικές στιγμές. Περιδιάβαση στα σημαντικά μνημεία του χωριού, τα κάστρα του, τα γεφύρια, τους σημαντικούς χριστιανικούς ναούς. Με τη βοήθεια της λαογράφου κας Σούλας Τόσκα - Κάμπα διερευνά το ενδεχόμενο το Σακαρέτσι, να υπήρξε η αρχική κοιτίδα των Σαρακατσάνων, της πιο παλιάς Ελληνικής ράτσας. Κυρίως όμως η ταινία προσπαθεί να ζωντανέψει τις μνήμες του χωριού, την καθημερινότητά του, τους ανθρώπους του, τις συνήθειές τους, την ψυχή τους, μέσα από συνεντεύξεις, μαρτυρίες και αποσπάσματα από το σημαντικό βιβλίο της Αλεξάνδρας Καρακώστα - Αηδόνη «Με το μάτι και την ψυχή ενός παιδιού» που αναφέρεται ακριβώς στο «χθες» του Περδικακίου.

Τι αποκόμισες από την πορεία των γυρισμάτων;

 Θα ήθελα να τονίσω την μεγάλη και ουσιαστική βοήθεια των συνεργατών μου στα γυρίσματα της ταινίας. Αρχικά του Μορφωτικού Εξωραϊστικού Ομίλου Περδικακίου που ανέλαβε την οργάνωση της παραγωγής, της Παρθενίας Χαρίτου που συντόνισε αποτελεσματικά όλη την παραγωγή, της λαογράφου Σούλας Τόσκα - Κάμπα, του αρχαιολόγου Γιώργου Σταμάτη, της Ευανθίας Ματσιούλα, του Πάνου Καπούλα, Νίκου Κουτσού, Κοσμά Ζάγκα, Τάκη Καρακώστα, αιδεσιμότατου Χρήστου Παπαδημητρίου, Γιώργου Παπαδημητρίου, καθώς και όλων των χωριανών που με πολύ καλή διάθεση μίλησαν στην ταινία.

 Ομολογώ ότι στη διάρκεια των γυρισμάτων, πέρα από τον φυσικό και ιστορικό πλούτο της περιοχής, που γνώρισα, εισέπραξα βαθειά και ειλικρινή αγάπη από όλο το χωριό, ένοιωσα το ουσιαστικό νόημα της τόσο χρησιμοποιημένης έκφρασης «Ελληνική φιλοξενία».

Ποια θα είναι τώρα η πορεία της ταινίας μετά την ολοκλήρωσή της;

 Η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ θα γίνει την Κυριακή 3 Μαρτίου, στις 12 το μεσημέρι στο Περδικάκι,στην αίθουσα του Μορφωτικού Εξωραϊστικού Ομίλου. Θα ακολουθήσει δεύτερη προβολή στην Αθήνα, στην αίθουσα του Δημαρχείου Ηλιούπολης που θα οργανώσει ο Σύλλογος Περδικακιωτών «Αγία Παρασκευή», την Δευτέρα 15 Απριλίου και στη συνέχεια την Παρασκευή 19 Απριλίου, στην Στοά του Βιβλίου, στην Αθήνα που θα οργανώσει η «Αιτωλική Πολιτιστική Εταιρεία».

 Να διευκρινίσω ότι έχω παραχωρήσει την άδεια στον Μορφωτικό Εξωραϊστικό Όμιλο Περδικακίου να προχωρήσει στην αναπαραγωγή χιλίων αντιτύπων της ταινίας σε dvd τα οποία θα διατεθούν για την οικονομική ενίσχυση του Ομίλου.

 Στη συνέχεια θα επιδιωχθεί η συμμετοχή του ντοκιμαντέρ σε διάφορα Φεστιβάλ λαογραφικού προσανατολισμού, καθώς και η προβολή της στην τηλεόραση.

Ο καιρός στο Καταφύλλι

Koumpouriana

Σελίδες μελών
Δι@ύγεια - Δήμος Αργιθέας
Δήμος Αργιθέας
Τελευταία άρθρα