Ela na paiksoume

Koumpouriana

28 - 03 - 2024
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 225 guests και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Ela na paiksoume

Γράφει η Χρύσα Σπαή

05 Ntokimanter kapote to legan Sakaretsi 53028733 Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3η Μαρτίου στις δώδεκα το μεσημέρι στην πανέμορφη αίθουσα εκδηλώσεων του «Μορφωτικού Εξωραϊστικού Ομίλου Περδικακίου» η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Νώντα Σαρλή «Κάποτε το λέγαν Σακαρέτσι…», το οποίο παρουσιάζει διάφορα ιστορικά στοιχεία για την ζωή των Σακαρετσιάνων/Σαρακατσάνων στο χωριό αυτό.

 Πολλοί κάτοικοι της περιοχής αλλά και πολλοί επισκέπτες έδωσαν το παρών σε μια κατάμεστη και συγκινησιακά φορτισμένη αίθουσα.

 Μετά το καλωσόρισμα από τον αντιπρόεδρο του Μορφωτικού Συλλόγου τον λόγο πήρε ο τέως Γυμνασιάρχης Δημήτρης Καρακώστας ο οποίος μίλησε για το έργο του κου Νώντα Σαρλή τα τελευταία 30 χρόνια στον κινηματογράφο, θέατρο και τηλεόραση.

 Στην συνέχεια ανέβηκε στο βήμα ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ ο σκηνοθέτης κ. Νώντας Α. Σαρλής, ο οποίος μίλησε για την καταγωγή της οικογένειάς του από το Περδικάκι και για τις μνήμες του απ' το χωριό. Επεσήμανε ότι η δημιουργία του ντοκιμαντέρ οφείλεται στην επιμονή της κυρίας Παρθενίας Χαρίτου η οποία κατάγεται από την εν' λόγω περιοχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι χρειάστηκε να γίνουν πολλά ταξίδια από την Αθήνα μέσα στα δύο χρόνια που κράτησε η δημιουργία του έργου αυτού. Ένα έργο που συγκέντρωσε 50 ώρες βίντεο υλικού και με το μοντάζ έφθασε σε τελική διάρκεια μίας ώρας.

 Η προβολή κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων που με το θερμό τους χειροκρότημα επιβράβευσαν την προσπάθεια αυτή.

 Η Χρύσα Σπαή - δημοσιογράφος του AgrinioBestOf.gr - ήταν εκεί και μίλησε με συντελεστές του ντοκιμαντέρ.

 Ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ κος Νώντας Σαρλής δήλωσε: «Ομολογώ ότι συγκινήθηκα πάρα πολύ κυρίως από την ανταπόκριση των χωριανών. Είμαι βαθύτατα συγκινημένος από την αγάπη του κόσμου και το γεγονός ότι η αίθουσα ήταν σήμερα γεμάτη. Βλέποντας ανθρώπους να δακρύζουν παρακολουθώντας το ντοκιμαντέρ, συγκινήθηκα ακόμη περισσότερο γιατί ο σκοπός μου ήταν ακριβώς αυτό. Να συγκινήσω και μέσα από αυτή την συγκίνηση να ξυπνήσω μνήμες και να ευαισθητοποιήσω τον κόσμο. Το χθες πρέπει να το σεβόμαστε και πάνω σε αυτό να κτίζουμε το αύριο και το σήμερα. Πρέπει να διατηρούμε την πολιτιστική μας κληρονομιά ουσιαστικά, είναι πολύ σημαντικό αυτό και όχι μόνο με συνηθισμένες εκδηλώσεις όπως πανηγύρια, χορούς κ.λπ. Καυχιέμαι που είμαι Σακαρετσιάνος και πάντα το έλεγα ότι η καταγωγή μου είναι από το Σακαρέτσι και τώρα ένας λόγος παραπάνω. Το ντοκιμαντέρ το αφιερώνω στους γονείς μου, τον πατέρα μου Ανδρέα, την μητέρα μου Ροδάνθη, και την αδελφή μου Βασιλική και βέβαια σε όλους όσους έχουν περάσει από το χωριό, έχουν αφήσει το στίγμα τους εδώ και έδρασαν μέσα στον χρόνο. Το DVD το παραχώρησα στον Μορφωτικό Εξωραϊστικό Σύλλογο του χωριού και τα έσοδα από τις πωλήσεις θα πάνε αποκλειστικά στην ενίσχυση του Συλλόγου.»

 Η κα Νία Χαρίτου κατάγεται από το Περδικάκι και ήταν ο εμπνευστής της ιδέας δημιουργίας του ντοκιμαντέρ. Η ίδια μας δήλωσε: «Εργάζομαι στην ομάδα για την ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κοιλάδας του Αχελώου και επειδή κατάγομαι από εδώ ήθελα να κάνω κάτι για το χωριό μου. Τον θαύμαζα τον κ. Σαρλή και τον θεωρώ από τους πλέον καταξιωμένους σκηνοθέτες στην Ελλάδα. Ο ίδιος έλκει την καταγωγή του από εδώ και αυτός ήταν ένας λόγος παραπάνω για να κάνουμε αυτό το ντοκιμαντέρ. Όταν είδα την αίθουσα γεμάτη αισθάνθηκα δικαίωση για την προσπάθεια που κάναμε και οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλο το χωριό που αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή το όλο εγχείρημα και φθάσαμε σε αυτό το αποτέλεσμα. Είμαι πολύ συγκινημένη από την μεγάλη αγάπη του κόσμου που εισπράξαμε σήμερα. Το 2018 ήταν Πανευρωπαϊκά έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και έχουν γίνει διάφορες εκδηλώσεις και στην περιοχή μας. Έχουμε πολύ πλούσια ιστορική κληρονομιά και αν δεν κάνουμε κάτι όλοι μας με εθελοντική προσφορά να την αναδείξουμε, δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα και από κανέναν. Ακολουθούν και οι εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Γιορτής Μουσικής που είναι πάνω στο ίδιο πλαίσιο. Το ντοκιμαντέρ μετά από εδώ θα προβληθεί σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Αθήνα (Δημοτικό Θέατρο Ηλιούπολης & στην Στοά του Βιβλίου), Αμφιλοχία, Αγρίνιο, Θεσσαλονίκη κ.λπ.»

 Ο κος Νίκος Κουτσός που κατάγεται και ζει στο Περδικάκι Γραμματέας του Συλλόγου του χωριού μας δήλωσε: «Εγώ θέλω να σας μιλήσω για την κατασκευή αυτής της αίθουσας του Ομίλου. Εγώ έχω ρίξει τις κολώνες και τα δάπεδα. Το οικόπεδο, μας το παραχώρησε ο Δήμος Ινάχου, ενώ το κτίριο κατασκευάστηκε με συμμετοχή της ΤΕΡΝΑ ΑΕ και με την προσωπική συνεισφορά του κ. Κυριακόπουλου. Όσον αφορά την παράδοσή μας έχω να πω ότι η καταγωγή των Σαρακατσάνων υποστηρίζω ότι είναι από το Περδικάκι Βάλτου το οποίο έως το 1930 λεγόταν Σακαρέτσι. Υπάρχουν έγγραφα από την εποχή του Αλή Πασά που αναφέρουν του κατοίκους του χωριού σαν Σακαρετσιάνους και στην πορεία του χρόνου με παραλλαγή του ονόματος έγιναν Σαρακατσάνοι.»

 Ο κος Παπαδημητρίου Γεώργιος είναι αντιπρόεδρος του Μορφωτικού Εξωραϊστικού Ομίλου Περδικακίου στον χώρο του οποίου έγινε η προβολή του ντοκιμαντέρ μας δήλωσε: «Η σημερινή εκδήλωση είναι μια δουλειά για την οποία εργαστήκαμε γύρω στα δύο χρόνια και το αποτέλεσμα που περιμένουμε εμείς από αυτό το ντοκιμαντέρ είναι να ξαναβρεθούμε πάλι οι χωριανοί που έχουμε χαθεί στο χρόνο και τις αποστάσεις και να ενεργοποιηθούν όλο και περισσότερα άτομα προκειμένου να βοηθήσουμε το χωριό. Το ντοκιμαντέρ πωλείται στους χώρους των προβολών που θα γίνουν στην συνέχεια και θα διατίθεται από τα μέλη του συλλόγου μας για όποιον ενδιαφέρεται να το προμηθευτεί. Ο Σαρακατσάνος αντιπροσωπεύει την ζωή του βουνού. Είναι ο άνθρωπος που γίνεται ένα με τα ζώα του, ζει από αυτά και για αυτά. Ακολουθεί εκεί που είναι το καλύτερο μέρος για το κοπάδι του και μεταναστεύει μαζί του και αυτός. Ευχαριστούμε σήμερα όλο τον κόσμο για την συμμετοχή του. Εμείς συνηθίζουμε πάντα να ενημερώνουμε, δεν προσκαλούμε, γιατί μας τιμά περισσότερο το να έρχεται κάποιος χωρίς πρόσκληση, διότι σημαίνει ότι έρχεται, είτε για την εκδήλωσή μας, είτε για το χωριό μας. είτε για εμάς».

 Πηγή: AgrinioBestOf.gr

Φωτογραφίες από: Παρθενία Χαρίτου και AgrinioBestOf

 Βίντεο: Κώστας Παραβατός

 Ο τηλεοπτικός σταθμός του Αγρινίου "ΑΧΕΛΩΟΣ TV" μετέδωσε το βίντεο που ακολουθεί στο δελτίο ειδήσεών του.

Ο καιρός στο Καταφύλλι
Εφημερίδα
Σελίδες μελών
Τυχαία εικόνα
107_0593.jpg
Πρωτοσέλιδα
Δήμος Αργιθέας
Τελευταία άρθρα