s70 smart

Koumpouriana

22 - 09 - 2019
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 64 επισκέπτες και ένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Ela na paiksoume

Αχιλλέας Β. Τσαπραΐλης - υποψήφιος πρόεδρος Τ.Κ. Στεφανιάδας

 Εν’ όψει των επερχόμενων δημοτικών εκλογών της 26ης Μαΐου 2019 και της υποψηφιότητάς μου για τη θέση του προέδρου της τοπικής κοινότητας, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τις σκέψεις μου για τις ανάγκες, τις προοπτικές αλλά και τις δυνατότητες του χωριού μας.

 Εκτιμώ, ότι τα τελευταία τουλάχιστον 10 χρόνια, για τα οποία έχω άποψη από πρώτο χέρι ως μόνιμος κάτοικος, υπήρξε στασιμότητα. Πιο κάτω περιγράφεται μια πρώτη προσέγγιση στα προβλήματα και τις προοπτικές:

 Οδικό δίκτυο:

  • Συνέχιση του αγώνα για την ολοκλήρωση της ασφαλτόστρωσης του επαρχιακού δρόμου, Βαθύρεμα – Καρφί, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και άτομα (Βουλευτές, Περιφέρεια, Δήμο, αλλά και το Υπ. Υποδομών). Ήδη έχουν δημοπρατηθεί τα πρώτα 7 χιλιόμετρα και αναμένεται η έναρξη εργασιών.
  • Ουσιαστική βελτίωση (Τσιμεντόστρωση-Ασφαλτόστρωση) όλων των δρόμων που οδηγούν ή βρίσκονται εντός των οικισμών.
  • Οδική πρόσβαση όλων των κατοίκων στα σπίτια τους, εκτός και είναι αδύνατο λόγω άλλων κτισμάτων.
  • Βελτίωση όλων των δασικών δρόμων (χαλικόστρωση, απορροή όμβριων υδάτων) ώστε να υπάρχει βατότητα όλο το χρόνο.

 Ύδρευση:

 Αναβάθμιση ή/και αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης, δεξαμενών, υδρομαστεύσεων, ώστε κάθε σε κάθε σπίτι να παρέχεται άφθονο καθαρό και ασφαλές νερό.

 Καθαριότητα:

 Τοποθέτηση κάδων και στους οικισμούς που σήμερα δεν υπάρχουν. Αποκομιδή των απορριμμάτων και το χειμώνα, όπου απαιτείται. Καθαρισμός και διαμόρφωση του ρέματος στη Στεφανιάδα.

 Επικοινωνία:

 Δημιουργία τέτοιων υποδομών, ώστε α) και στη Στεφανιάδα (πλατεία) να υπάρχει κάλυψη και από τα 3 δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, β) όλοι οι οικισμοί να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, τουλάχιστον τους καλοκαιρινούς μήνες.

 Πολιτισμός:

Ανάδειξη, συντήρηση και προβολή όλων των μνημείων του χωριού (εκκλησίες, βρύσες, κτήρια, σημεία φυσικής ομορφιάς κ.λπ.).

 Αξιοποίηση της Λίμνης:

 Η λίμνη, η νεότερη φυσική λίμνη της χώρας, και σίγουρα μια από τις πιο όμορφες, παραμένει «παγκοσμίως» άγνωστη, ακόμη και μεταξύ των κατοίκων της Καρδίτσας.

 Με κατάλληλες παρεμβάσεις μπορεί να αποτελέσει το σημείο αναφοράς (ορόσημο) για όλη την Αργιθέα. Η ιδέα η οποία ήδη βρίσκεται σε αρχική επεξεργασία, είναι η δημιουργία ενός «Ενεργειακά Αυτόνομου Οικολογικού Πάρκου Λίμνης Στεφανιάδας». Με υποδομές όπως, αναψυκτήριο, χώρο κατασκήνωσης, χώρο εκδηλώσεων, εξέδρα ψαρέματος, υδάτινα αθλήματα, κλπ. θα αποτελέσει πόλο έλξης και παράγοντα ανάπτυξης για το χωριό, αλλά και όλη την περιοχή.

 Η ενεργειακή αυτονομία θα προκύπτει από το νερό των 2 ρεμάτων το χειμώνα και από τον ήλιο και τον αέρα το καλοκαίρι. Τέλος μπορεί να αποτελέσει μια ακόμη πηγή εσόδων για την κοινότητα, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της.

 Αξιοποίηση του φυσικού πλούτου:

  • Δάσος: Το δάσος υπήρξε στο παρελθόν σημαντική πηγή εσόδων για τη Στεφανιάδα. Τις τελευταίες δεκαετίες έχει εγκαταλειφθεί, με συνέπεια όχι μόνο την απώλεια εσόδων αλλά και την άναρχη, έως καταστροφική ανάπτυξη του. Η παραγωγή δασικών προϊόντων μπορεί και θα αποτελέσει πηγή εσόδων αλλά και ανάπτυξης.
  • Αιολικό Πάρκο: Είτε μας αρέσει είτε όχι, η αιολική ενέργεια έχει μπει στη ζωή μας. Όπως πιθανών γνωρίζετε έχει ήδη χορηγηθεί άδεια εγκατάστασης από την περιφέρεια Θεσσαλίας, για αιολικό πάρκο ισχύος 16,8 MW, στην επικράτεια της Στεφανιάδας. Οι 21 ανεμογεννήτριες, θα τοποθετηθούν από τα Βολαία (πάνω από το Αετοχώρι), μέχρι τον ΑιΛιά, Πυργο προς Γαλάτσι. Τα «επίσημα» (υποχρεωτικά από το νόμο), αντισταθμιστικά οφέλη των εταιριών, είναι κατά βάση ψίχουλα και μόνο ένα μέρος αυτών, αφορά την τοπική κοινότητα. Τα «ανεπίσημα» όμως, μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερα, ικανά να συμβάλουν στην λύση πολλών προβλημάτων της κοινότητας. Υπάρχουν τέτοια παραδείγματα στην ευρύτερη περιοχή, που το αποδεικνύουν.

Φαίνεται πλέον βέβαιο, ότι το συγκεκριμένο έργο θα αρχίσει να υλοποιείται σύντομα. Είναι πολύ σημαντικό, την κατάλληλη στιγμή, να ξεκινήσει μια σοβαρή διαπραγμάτευση με την ανάδοχη εταιρία, ώστε να διασφαλισθεί το μέγιστο δυνατό όφελος για το χωριό και τους κατοίκους του. Υπάρχουν και παραδείγματα καλής διαπραγμάτευσης, τα οφέλη της οποίας όμως, τελικά καρπώθηκε το σύνολο κάποιου δήμου και όχι η τοπική κοινότητα.

Η κατάλληλη εκπροσώπηση της κοινότητας, μπορεί να οδηγήσει σε μια καλή διαπραγμάτευση, η οποία με τη σειρά της μπορεί να εξασφαλίσει, τόσο άμεσες υποδομές για το χωριό, όσο και μακροχρόνια οφέλη για τους κατοίκους.

 Δημοκρατία – Διαφάνεια – Λογοδοσία:

 Όλες οι αποφάσεις, δράσεις και ενέργειες του εκπροσώπου της τοπικής κοινότητας (προέδρου), θα τίθενται στην κρίση της λαϊκής συνέλευσης των κατοίκων. Θα πραγματοποιείται μία τακτική συνέλευση κάθε χρόνο τον Αύγουστο στη Στεφανιάδα, αλλά και όσες έκτακτες, όποτε και όπου χρειαστεί.

 Κάθε ιδέα, κάθε πρόταση και κάθε ανάγκη που θα προκύπτει, θα συζητείται, θα εξετάζεται και θα προωθείται.

 Ο νέος νόμος για την τοπική αυτοδιοίκηση (Κλεισθένης) αναθέτει στις τοπικές κοινότητες, το ρόλο και τις ευθύνες που τους αναλογούν και τους αξίζουν. Το κάθε χωριό πλέον, ως διακριτή οντότητα του δήμου, με δικό του προϋπολογισμό, έσοδα και προτεραιότητες, θα μπορεί να παίξει έναν ουσιαστικό ρόλο, προσαρμοσμένο στις δικές του ανάγκες και με βάση τις δικές του δυνατότητες.

 Στην παρούσα συγκυρία, είναι ακόμη πιο σημαντικό, ο θεσμικός εκπρόσωπος της κοινότητας να γνωρίζει τα προβλήματα, να βρίσκεται στο χωριό όλο χρόνο και να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στα αυξημένα καθήκοντα, υποχρεώσεις και δυνατότητες που επιβάλει το νέο θεσμικό πλαίσιο.

 Είναι επιτακτική ανάγκη πλέον, να επιλέγουμε εκπροσώπους με βάση την καταλληλόλητα και τη δυνατότητά τους να είναι αποτελεσματικοί. Ο φίλος, ο συγγενής, ο φιλότιμος, o γείτονας, είναι καλή επιλογή αν μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις. Αλλιώς, στο βωμό της προσωπικής σχέσης καταδικάζουμε τον τόπο.

 Προσωπικά, εάν οι συγχωριανοί με επιλέξουν να τους εκπροσωπήσω, από την επομένη των εκλογών και μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων της νέας διοίκησης του δήμου, θα επικοινωνήσω με όλους, ώστε μαζί να καταγράψουμε και να ιεραρχήσουμε τα ζητήματα, ώστε να συν-διαμορφώσουμε και τον τρόπο δράσης.

Με εκτίμηση,
Αχιλλέας Β. Τσαπραΐλης
Μόνιμος κάτοικος Στεφανιάδας

Ο καιρός στο Καταφύλλι

01 Faslis Xristos

Σελίδες μελών
Πρωτοσέλιδα
Δι@ύγεια - Δήμος Αργιθέας
Δήμος Αργιθέας
Εθνικές εκλογές Ιουλίου 2019
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019
Εκλογές Σεπτ. 2015
Εκλογές 2014
Εκλογές 2012
Τελευταία άρθρα