s70 smart

Koumpouriana

15 - 11 - 2019
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 84 επισκέπτες και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Ela na paiksoume

Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας

D Papakostas Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ D. PURAS, μελέτησε το οξύ πρόβλημα των διαταραχών της ψυχικής υγείας, παγκοσμίως, το οποίο επιδεινώθηκε τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, ιδιαίτερα στα παιδιά, τη νεολαία και μέση ηλικία.

 |. Όπως καταλήγει στην εισήγηση του:

 "Οι χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη περικοπές, οι άνισες διακρίσεις, βλάπτουν σοβαρά την
ισορροπία και ψυχική υγεία των ανθρώπων.... Οι κυβερνήσεις πήραν λάθος μέτρα και ακολούθησαν εσφαλμένες μεθόδους για την έξοδο από την κρίση..... Οφείλουν να επανεξετάσουν τα προγράμματα τους, γιατί η καταφυγή στα φάρμακα δεν επιλύει τη διαταραχή, απλά βοηθά το άτομο στον αγώνα του με τους ..."εφιάλτες" (κρίσεις πανικού, αγχώδεις διαταραχές, αϋπνίες, ψυχοσωματικοί πόνοι, μελαγχολία, ανηδονία, κατάθλιψη....).

 Η υπερσυγκέντρωση του πλούτου σε ελάχιστους ανθρώπους (στο 1% του πληθυσμού του πλανήτη που κατέχει το 50% του πλούτου....), η υψηλή ανεργία σε χώρες, η υποαπασχόληση των νέων, τα κύματα προσφύγων, η αύξηση της ανασφάλειας λόγω εγκληματικότητας επιτείνουν δραματικά το πρόβλημα ανισορροπίας και ψυχικής διαταραχής....

 Η στροφή στην κοινωνική δικαιοσύνη, στη δίκαιη & Ισόρροπη ανάπτυξη, οι δράσεις στη φύση, η δημογραφική αναστροφή των ορεινών περιοχών είναι τα ισχυρά αντίδοτα!

 ||. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση - Δήμοι/ Κοινότητες/ Περιφέρειες - καλούνται να πρωταγωνιστήσουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων με ίδρυση Δομών Κοινωνικής Αλληλεγγύης και διάθεση πόρων.

 Τα 300 και πλέον "Κέντρα Κοινότητας" - Κέντρα προνοιακών επιδομάτων και κοινωνικής αλληλεγγύης/ ΚΕ.ΠΕ.ΚΑ, ως τμήματα του Εθνικού οργανισμού του ΟΠΕΚΑ, είναι η αρχή για ψυχική και υλική στήριξη των Αδυνάτων συμπολιτών.

 √ Με την ίδρυση τους, το 2018,μέσω πόρων ΕΣΠΑ και σε συνδυασμό με τη δομή του "βοήθεια στο σπίτι" μπορούμε να αισιοδοξούμε, ότι η Αυτοδιοίκηση θα μετατραπεί σε μια "Ανθρώπινη Αγκαλιά" υπέρ όλων των ευπαθών ομάδων!

 * Στην Ελλάδα, είναι ελάχιστες οι Κρατικές Δομές για τη φροντίδα Υπερηλίκων ή πασχόντων από σύγχρονες μάστιγες (άνοια, Πάρκινσον, Αλτσχάιμερ κ.λπ.).

 Μόνο η ορθόδοξη Εκκλησία διαθέτει κάποια γηροκομεία και κέντρα Φροντίδας.

 √ Ο Στόχος για ίδρυση Χιλίων (1000) Κέντρων Ανακουφιστικής Φροντίδας στους 332 Δήμους και 13 Περιφέρειες της χώρας, είναι εφικτός για τη νέα προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ (2021-2027).

 |||. Η σύγχρονη Αυτοδιοίκηση ή θα είναι κυρίως Ανθρωπιστική ή θα μεταλλαχθεί σε έναν ακόμα.... "Διαχειριστικό Γραφειοκρατικό Φορέα" υπέρ της Νομενκλατούρας...

 √ Ένα φωτεινό παράδειγμα Ανθρωπιστικής Δράσης, παρότι λειτουργεί σε απομακρυσμένη, δυσπρόσιτη περιοχή (100 χλμ. από έδρα νομού και Γενικό Νοσοκομείο), είναι το Κέντρο Κοινότητας Αργιθέας Καρδίτσας Θεσσαλίας, στα Βραγκιανά Αχελώου (αποκεντρωμένη δομή - με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ.) με δύο επιστήμονες Υπαλλήλους, Ψυχολόγο και κοινωνική Λειτουργό.

 √ Αποτελεί μια θετικότατη συνέργεια της κεντρικής κυβέρνησης (Υπουργεία Εσωτερικών & Κοινων. Αλληλεγγύης)- Περιφέρειας Θεσσαλίας - Δήμων Αργιθέας και Καρδίτσας (έναρξη 1 Μαΐου 2018) με βασικό στόχο την προστασία των νοικοκυριών από την ακραία φτώχεια μέσω παροχής του ΚΕΑ (το γνωστό Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα - 200€ το άτομο μηνιαία), τη διασύνδεση με άλλες κοινωνικές υπηρεσίες, αγαθά και ψυχολογική συνδρομή!

 Το προσωπικό του Κέντρου έχει υψηλή κατάρτιση και επιμορφώνεται τακτικά για ακόμα καλύτερη ψυχοκοινωνική υποστήριξη και συμβουλευτική.

 |V. Στον πρώτο χρόνο, ο Απολογισμός είναι θετικός:

  1. Έχουν εγγραφεί ως μέλη, έως τώρα, περί τους 50 Δημότες, που έχουν ανάγκη (70% άνδρες/ 30% Γυναίκες).
  2. Ενημερώθηκαν και υποβλήθηκαν περί τις 30 Αιτήσεις για λήψη επιδόματος ΚΕΑ.
  3. Ενημέρωση για λήψη κοινωνικού μερίσματος και παραλαβή αγαθών μέσω ΤΕΒΑ .
  4. Χρήση υπηρεσιών ΟΑΕΔ για ανέργους και για προϋποθέσεις ένταξης στο κοινωνικό τιμολόγιο ΔΕΔΔΗΕ και στον ΟΠΕΚΑ για επίδομα ανασφάλιστου υπερηλίκου (περί τα 25 άτομα).
  5. Διασύνδεση με ΜΚΟ Hopegenesis (για νέες γυναίκες - μητέρες).
  6. Συμβουλευτική για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, για αναπηρικά επιδόματα ΟΠΕΚΑ, ορεινών περιοχών και εγγραφής σε οικογενειακό γιατρό.
  7. Ενημέρωση και υποβολή αιτήσεων για προκηρυχθείσες θέσεις εργασίας του Δήμου (15 άτομα).
  8. Αιτήσεις - Δικαιολογητικά για φθορές από Σεισμό 31-8-2018 στην Αργιθέα, για δωρεάν τηλεοπτικά πιάτα.
  9. Αρθρογραφία σε τοπικές ιστοσελίδες για θέματα ψυχολογίας, εξάρτησης και εθισμού (αλκοόλ, τσιγάρο κ.α.).
  10. Επισκέψεις κατ’ οίκον, εφόσον κρίνεται αναγκαίο και με πλήρη διακριτικότητα και εχεμύθεια.

 Η ακόμη πιο πλήρης επικοινωνιακή προβολή σε όλους τα χωριά και όλους τους δημότες της ορεινής Πατρίδας αποτελεί καθήκον όλων των Αιρετών και πολιτιστικών φορέων της περιοχής!

 V. "Επείνασα γαρ και εδώκατε μοι φαγείν... ξένος ήμην και συναγάγετε με.... Ησθένησα και επεσκέψασθε με.... Εφόσον εποιήσατε ενί τούτων των αδελφών μου των ελαχίστων.... Εμοί εποίησατε....!!!. "Δίδαξε ο ίδιος ο Ιησούς! (Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο Κυριακής Απόκρεω).

Δημήτρης Παπακώστας

Αιρετός Τ.Α. Αχελώου Αργιθέας Καρδίτσας Θεσσαλίας

Ο καιρός στο Καταφύλλι

01 Faslis Xristos

Σελίδες μελών
Πρωτοσέλιδα
Δι@ύγεια - Δήμος Αργιθέας
Δήμος Αργιθέας
Εθνικές εκλογές Ιουλίου 2019
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019
Εκλογές Σεπτ. 2015
Εκλογές 2014
Εκλογές 2012
Τελευταία άρθρα