Ela na paiksoume

Koumpouriana

19 - 03 - 2024
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 128 guests και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Ela na paiksoume

Γράφει ο Δημήτρης Μιχαηλίδης

45 H Epistimoniki Fantasia sto spiti mas Την Κυριακή, 1 Σεπ. 2019, στις 11:00, στην λέσχη του 1ου Συστήματος Προσκόπων Θέρμης (Μ. Αντύπα 1, δίπλα στο γήπεδο μπάσκετ, στον λόφο) προσκαλούνται όλοι στο τακτικό ραντεβού την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα «με τα μάτια στραμμένα στην Τοπική Ανάπτυξη», με θέμα αυτής της συνάντησης: Από τη λογοτεχνία στο σπίτι μας, εφαρμογές επιστημονικής φαντασίας στην καθημερινή ζωή, με «οδηγό» μας την κα Νάστια Ντάνου.

 Επιστημονική Φαντασία είναι το λογοτεχνικό είδος που ασχολείται με την επίδραση της επιστημονικής εξέλιξης και της τεχνολογίας πάνω στα ανθρώπινα όντα (Ισαάκ Ασίμοφ, Αμερικανός συγγραφέας,
βιοχημικός). Η Επιστημονική Φαντασία είναι ένα αρκετά σύγχρονο φαινόμενο που δεν υφίσταται πριν το 19ο αιώνα, για δύο λόγους: πρώτον διότι οι τεχνολογικές εξελίξεις ως τότε είχαν πολύ βραδύτερο ρυθμό και δεν γίνονταν αντιληπτές στη διάρκεια ζωής ενός ανθρώπου, και δεύτερον διότι μόνο με τον ερχομό της Βιομηχανικής Επανάστασης οι επιπτώσεις των επιστημονικών ανακαλύψεων επηρέασαν τόσο πολύ την καθημερινή ζωή των απλών ανθρώπων.

 Οι συναντήσεις για την Τοπική Ανάπτυξη ξεκίνησαν από μια ιδέα που γεννήθηκε στις 31/3/2019, όταν στο Πολιτιστικό Κέντρο Θέρμης το 1ο Σύστημα Προσκόπων Θέρμης γιόρτασε με τους παλαιούς προσκόπους και τον Δημήτρη Μιχαηλίδη την 50 επέτειο από την επανίδρυσή του το 1969.

 Έκτοτε έγιναν οι εκδηλώσεις ή συναντήσεις την Κυριακή, 13/4/2019 (Ομάδα Πρωτοβουλίας), την Κυριακή 21/4/2019 (Προσκοπισμός & Τοπική ανάπτυξη), την Κυριακή 5/5/2019 (ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ), την Κυριακή 2/6/2019 (Zero Waste), την Κυριακή 7/7/2019 (Κοινωνική Οικονομία), την 1/8/2019 (Ημέρα Προσκοπικής Μαντήλας) και τώρα προγραμματίζεται για την Κυριακή 1/9/2019, στις 11:00 στην Λέσχη του 1ου Συστήματος Προσκόπων Θέρμης Θεσσαλονίκης συνάντηση με θέμα: Από τη λογοτεχνία στο σπίτι μας, εφαρμογές επιστημονικής φαντασίας στην καθημερινή ζωή, με εισηγήτρια την κα Νάστια Ντάνου.

 Πολύ πριν η επιστήμη τα καταστήσει δυνατά, φωτισμένα μυαλά κατέγραψαν ενέργειες «επιστημονικής φαντασίας» που τελικά έγιναν πραγματικότητα.

 Θυμάμαι το «ταξίδι από την Γη στην Σελήνη» του Ιουλίου Βέρν, που το είδαμε να γίνεται στις ημέρες μας. Το κινητό τηλέφωνο, η αξονική ή/& μαγνητική τομογραφία, η επιβίωση έξω από την γήινη ατμόσφαιρα, το λεγόμενο blue Tooth, τα ανδροειδή ρομπότ, τα έμπειρα συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών και άπειρα άλλα πράγματα που έχουν ενσωματωθεί στην καθημερινή μας ζωή, και όταν γράφτηκαν στην λογοτεχνία ήταν απλά αποκυήματα της φαντασίας των συγγραφέων …

 Η φιλόξενη λέσχη του 1ου Συστήματος Προσκόπων Θέρμης, μετά τις θερινές δράσεις, τις κατασκηνώσεις των Λυκόπουλων (7-11 ετών), των Προσκόπων (11-14 ετών) και των Ανιχνευτών (15-18 ετών) και το 24ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Τζάμπορη και λίγο πριν την γιορτή της Ύψωσης Τιμίου Σταυρού (14/9/2019) θα φιλοξενήσει παλαιούς προσκόπους, γονείς και φίλους των μελών του 1ου ΣΠ Θέρμης για να συζητήσουν την συμβολή της λογοτεχνίας στην υλοποίηση νέων εφαρμογών στην καθημερινότητά μας, την Κυριακή, 1 Σεπ. 2019, στις 11:00.

Ο καιρός στο Καταφύλλι
Εφημερίδα
Σελίδες μελών
Τυχαία εικόνα
phoca_thumb_l_004_0107.jpg
Πρωτοσέλιδα
Δήμος Αργιθέας
Τελευταία άρθρα