s70 smart

Koumpouriana

04 - 04 - 2020
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 156 επισκέπτες και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Ela na paiksoume

«Η αρχή το ήμισυ παντός!»

Γράφει ο Απόστολος Κων. Καρακώστας

12 Sinantisi sto Xalkiopoulo Η αρχή της προσπάθειας «καθορισμού δραστηριοτήτων για την επόμενη διετία» της ομάδας του εργαστηρίου «Το σπίτι του Θανάση» συνεχίστηκε στο Νέο Χαλκιόπουλο σε συνάντηση με τον Πρόεδρο και τους πολιτιστικούς συλλόγους της κοινότητας.

 Το Σάββατο 7η Σεπτεμβρίου 2019, το πρωί, ευαισθητοποιημένοι και ενεργοί πολίτες των Χαλκιοπούλων, άφησαν τις εργασίες τους, συναντήθηκαν και «χάραξαν κοινή πορεία και μονοπάτι» που σε λιγότερο από δύο χρόνια θα πρέπει να ακολουθηθεί.

 Έτσι ώστε η επέτειος των 200 χρόνων της απελευθερωμένης από τον Τουρκικό ζυγό πατρίδας μας να μας βρει προετοιμασμένους και να καταφέρομε η Ιστορία να μνημονεύσει σε βαθμό που αρμόζει, την συμβολή των αγωνιστών του 21 με καταγωγή από τα χωριά του Ορεινού Βάλτου.

 Κύριο θέμα της συνάντησης ήταν η προσπάθεια που πρέπει να γίνει ώστε να καταγραφούν τα Ιστορικά στοιχεία που αφορούν τους λησμονημένους αγωνιστές προγόνους μας και τις μάχες που έλαβαν μέρος πριν και μετά την 25η Μαρτίου 1821.

 Το πλήθος των Βαλτινών αγωνιστών άφησε απογόνους που φέρουν τα επώνυμά τους αλλά και τα μικρά τους ονόματα.

 Και καθώς παρατήρησε ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αθηνών Βαγγέλης Τσιούνης, είναι πολύ σημαντικό το ότι στην περιοχή μας εξακολουθούμε και δίνομε τα ονόματα των παππούδων στα παιδιά μας και έτσι όχι μόνο διασώζομε την Ιστορική συνέχεια, αλλά και μπορούμε να ανιχνεύσομε τα γενεαλογικά μας δένδρα για τα τελευταία διακόσια χρόνια.

 Και ειδικά για αυτό το τελευταίο, σημαντική και πολύτιμη βοήθεια για την Ελληνική Ιστορία και όλους τους μελλοντικούς ερευνητές της, θα προσφέρει η προσπάθεια του παραπάνω συλλόγου για την συγγραφή και έκδοση ενός βιβλίου που θα περιέχει όσο πιο ολοκληρωμένα γίνεται τα γενεαλογικά δένδρα των Χαλκιοπουλιτών.

 Ευχόμαστε η προσπάθεια να ολοκληρωθεί σύντομα ώστε να περιληφθεί στην εισήγηση που θα καταθέσει η «ομάδα» στους αρμόδιους φορείς για «επανεγγραφή» της Ελληνικής Ιστορίας.

 Ώστε να μην μνημονεύονται τόσο έντονα άλλες περιοχές που είχαν ισχυρά πολιτικά μέσα και μονοπώλησαν την Ιστορία και τους αγώνες, αγνοώντας και παραμελώντας την ανδρεία των χιλιάδων Βαλτινών που έχυσαν το αίμα τους για την πολύτιμη Ελευθερία, που κάποιοι την θεωρούν αυτονόητη, αγνοώντας το: «Συν Αθηνά και χείρα κίνει».

 Πέρα από τα Ιστορικά θέματα συζητήθηκε και η ενεργός συμμετοχή της κοινότητας Χαλκιοπούλων στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής το 2020, με δρώμενα που θα γίνουν στα πανέμορφα τοπία της Καλάνας!

 Στην δεύτερη αυτή συνάντηση-μετά από εκείνη στον Εμπεσό στις 27 Αυγούστου-συμμετείχαν οι:
 Η συντονίστρια πολιτιστικών θεμάτων της Κοιλάδας Αχελώου/Ινάχου κυρία Παρθενία Χαρίτου, ο Πρόεδρος της κοινότητας Χαλκιοπούλων κύριος Βασίλης Ταλιούρας, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Χαλκιοπουλιτών Αθήνας κύριος Ευάγγελος Τσιούνης, ο κοινοτικός σύμβουλος κύριος Οδυσσέας Προύνζος εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Χαλκιοπούλων κύριο Φώτη Επαμ. Νέστωρα και ο γράφων Απόστολος Κων. Καρακώστας.

 Κοινή επιθυμία όλων είναι η επανασυνάντηση μια Κυριακή μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες, με ευρύτερη συμμετοχή φορέων και πολιτών, ειδικά απογόνων πολεμιστών για την Πίστη - Πατρίδα - Ελευθερία, μέχρι και τους πιο πρόσφατους αγώνες της φυλής μας.

 Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε και όλους αυτούς από την περιοχή μας που συμμετείχαν στους πολέμους, Ηπείρου, Μακεδονίας, Μικράς Ασίας και Αλβανίας, και πότισαν με το αίμα τους μέρη μακρινά και ακόμη σκλαβωμένα.

 Συμπληρώνονται σύντομα τα 100 χρόνια απ’ την καταστροφή της Σμύρνης και είναι καιρός να μνημονευτούν και να σμιλευτούν τα ονόματά τους - όχι μόνο σε ενιαία μαρμάρινη στήλη - αλλά και σε ένα αιώνιο μνημείο - την Ιστορία του Ορεινού Βάλτου του Δήμου Αμφιλοχίας.

 Παρακαλούνται οι κάτοικοι των χωριών μας να θυμηθούν τις ιστορίες που διηγούνταν οι παππούδες τους, να βρουν «χαρτιά» και παλιές φωτογραφίες, συνήθως ξεχασμένα ντοκουμέντα, στους πάτους από παλιά μπαούλα, και να τα προσκομίσουν προφορικά ή γραφτά στους συλλόγους και προέδρους των χωριών τους για καταγραφή, όλα τα πρωτότυπα θα επιστραφούν στους απογόνους των αγωνιστών.

Ελάτε όλοι μαζί να γράψομε την ιστορία που αξίζει αυτός ο τόπος.

Φωτογραφίες: Απόστολος Κων. Καρακώστας
Ο καιρός στο Καταφύλλι

01 Faslis Xristos

Σελίδες μελών
Πρωτοσέλιδα
Δι@ύγεια - Δήμος Αργιθέας
Δήμος Αργιθέας
Εθνικές εκλογές Ιουλίου 2019
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019
Εκλογές Σεπτ. 2015
Εκλογές 2014
Εκλογές 2012
Τελευταία άρθρα