Koumpouriana

12 - 08 - 2020
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 205 επισκέπτες και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Ela na paiksoume

Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας

D Papakostas Τολμηρά βήματα, απλοποίηση γραφειοκρατικών διαδικασιών, μεταρρυθμιστικές τομές προβλέπονται για την Τοπική Αυτοδιοίκηση με το υπό ψήφιση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

 Δίνονται εργαλεία, ενισχύονται οι Ορεινοί απόμακροι δυσπρόσιτοι εκτεταμένοι Δήμοι (και τα άγονα Νησιά).

 Η Ορεινότατα και Νησιωτικότητα αναγνωρίζονται στην πράξη ως "συγκριτικά πλεονεκτήματα" και ιδιαιτερότητες και όχι ως.... μειονεκτήματα και .... βαρίδια.

 1. ΑΥΞΗΣΗ αριθμού Αντιδημάρχων:

 Με το άρθρο 178 του ν/σ, αυξάνεται ο αριθμός των Αντιδημαρχιών.

 Στο Δήμο Αργιθέας - για παράδειγμα - επανέρχεται ο αριθμός των (4) Αντιδημαρχιών, όπως ήταν και στην προηγούμενη δημοτική περίοδο (2014-19).

 Σε κάθε περίπτωση, τουλάχιστον (3), όπως ζητούσαμε για να καλυφθούν ισότιμα και οι τρεις Καποδιστριακές περιοχές [εκτεταμένος Δήμος 20 Κοινοτήτων και εμβαδού 372.000στρεμματων με πολλούς Χωματόδρομους κ.λπ.].

 * Συνακόλουθα, αυξάνονται και οι θέσεις των ειδικών συνεργατών, που θα βοηθήσει σημαντικά έως ότου στελεχωθούν οι δημοτικές υπηρεσίες με εξειδικευμένο μόνιμο προσωπικό.

 √ Να ελαφρυνθούν και οι σημερινοί ολιγάριθμοι διοικητικοί υπάλληλοι, που έχουν εξαντληθεί λόγω αποστάσεων, υποστελέχωσης, κόστους.

 2. Με το άρθρο 179 επιτρέπεται η σύναψη σύμβασης παροχής υπηρεσιών καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού και πρασίνου.... (Αντικατάσταση αρθ. 61 ν.3979/2011). Είχαμε προτείνει τη σύμπραξη Ιδιωτικού Τομέα με Δήμο.

 3. ΔΙΑ ΠΕΡΙΦΟΡΑΣ λήψη αποφάσεων Δ.Σ.:

 Με το άρθρο 185, εισάγεται μια καινοτομία για τα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης.

 Η δια περιφοράς (δηλαδή χωρίς την κοινή φυσική παρουσία των Αιρετών) ψήφιση θεμάτων κατεπείγοντος χαρακτήρα με συμμετοχή τουλάχιστον των 2/3 μελών του Δ.Σ. (Ήτοι 11 στους 17 Αιρετούς).

 Επιτυγχάνεται: Απλοποίηση, συνεργατικότητα παρατάξεων, ταχύτητα, μείωση κόστους, αντιμετώπιση ακραίων καιρικών συνθηκών κ.λπ.

 * Το επόμενο βήμα, ελπίζουμε να είναι μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας και ανάπτυξης, να γίνονται σε Επείγοντα και σημαντικά θέματα και τηλε-συνεδριάσεις, με ηλεκτρονική διαβούλευση ενεργών πολιτών και φορέων.

 4. Η Κυβέρνηση και η Βουλή, ο Υπουργός Εσωτερικών, με τη συμβολή και της ΚΕΔΕ/ ΠΕΔ, αποδεικνύουν ότι ακούνε τη βάση της Αυτοδιοίκησης, επεξεργάζονται τα αιτήματα όλων των περιοχών.

 Αναγνωρίζουν τον κρίσιμο ρόλο των Δήμων για την τοπική αυτονομία, την ανάπτυξη, την αλληλεγγύη και καταπολέμηση των ανισοτήτων (φτώχεια, ανεργία).

 √ Είναι ώρα να ρυθμίσουν και τα ζητήματα ουσιαστικών αρμοδιοτήτων των Κοινοταρχών και κοιν. Συμβούλων, να μην καταλήξουν "αργόμισθοι Αιρετοί .... πολιτικές γλάστρες των Δ.Σ. και Δημοτικών Αρχών".... με απλό ..."εισηγητικό" ρόλο.

---------------------------------------

 5. Στην Επιτροπή Αναθεώρησης Συντάγματος, στη Βουλή, η Νέα Δημοκρατία τάχθηκε υπέρ της συνταγματικής κατοχύρωσης του Ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (ΚΕΑ) 200€/μήνα σήμερα.

 Προβλέπεται η προσθήκη στο επίμαχο άρθρο 21 του Συντάγματος:

 "Το Κράτος μεριμνά για τη διασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης όλων των πολιτών μέσω ενός συστήματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος".

 * Το οποίο εφαρμόζεται στην Ευρώπη από το 1996 και είναι βασική προεκλογική εξαγγελία του νυν πρωθυπουργού, η οποία θα αποκτήσει και Συνταγματική υπόσταση.

 Έτσι η κοινωνική φροντίδα, η αλληλεγγύη γίνεται καθήκον του Κράτους και αντίστοιχο Συνταγματικό δικαίωμα για τους αδύνατους συμπολίτες.

 Ενισχύει την ψυχολογία των απόρων, των ΑΜΕΑ, των ανασφάλιστων.....

 Για τα Ορεινά χωριά, την Ύπαιθρο είναι μια σημαντική κατάκτηση η θέσπιση του Ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (ΚΕΑ).

 Δίνει ανάσες, ελπίδα, προοπτική στον κάθε ταπεινό οικονομικά πολίτη!

 Η αξιοπρέπεια, η ισονομία, η αλληλοβοήθεια βασικές αξίες του πολιτισμού μας!

 6. Ελπίζουμε με τη δίκαιη και ρεαλιστική πρόταση του Βουλευτή Νέας Δημοκρατίας Καρδίτσας Γ. Κωτσού προς το Υπουργείο Παιδείας, άμεσα να τοποθετηθούν δάσκαλοι σε Ανθηρό και Αργύρι και να ξεκινήσουν Επιτέλους τα μαθήματα στα παιδιά μας...... Η παρέμβασή του άμεση και αποτελεσματική (θέλουμε να ελπίζουμε)....

 * Η Αυτοδιοίκηση είναι το πρώτο και εγγύτερο στήριγμα του δημότη!

 * Οφείλουμε όλοι να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας.....

Δημήτρης Παπακώστας/ ΠΑΤΡΙ.Δ.Α. Αχελώου ΑΡΓΙΘΕΑΣ Θεσσαλίας.

Ο καιρός στο Καταφύλλι

01 Faslis Xristos

Σελίδες μελών
Πρωτοσέλιδα
Δι@ύγεια - Δήμος Αργιθέας
Δήμος Αργιθέας
Εθνικές εκλογές Ιουλίου 2019
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019
Εκλογές Σεπτ. 2015
Εκλογές 2014
Εκλογές 2012
Τελευταία άρθρα