22 - 03 - 2025
Είσοδος μελών

Ela na paiksoume

Apostolou Marianna 1 Χαιρετισμός της Διευθύντριας του 1ου Γυμνασίου Τρικάλων, Αποστόλου Μαριάννας, στην ημερίδα που διοργανώθηκε στα πλαίσια του Διακρατικού προγράμματος «Big Foot - Διαγενεακή προσέγγιση και ανάπτυξη» την Δευτέρα 27-5-2013, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Καλαμπάκας από την Αναπτυξιακή Τρικάλων ΑΑΕ-ΟΤΑ-ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε. σε συνεργασία με την Α/θμια και Β/θμια Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ν. Τρικάλων, το Γραφείο Σχολικού Συμβούλου 4ης Περιφέρειας Π.Ε., το 1ο Γυμνάσιο Τρικάλων και τα 1ο, 3ο και 5ο Δημοτικά Σχολεία Καλαμπάκας.

   Κα Σχολικέ Σύμβουλε Καλαμπάκας, κ. Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Ν. Τρικάλων, Κυρίες και Κύριοι, Αγαπητοί Εκπαιδευτικοί, Αγαπητοί μαθητές & μαθήτριες

   Γονείς και εκπαιδευτικοί επιθυμούμε να μεγαλώσουμε παιδιά «γερά στην ψυχή, στο σώμα και στο πνεύμα’. Προσπαθούμε να τα βοηθήσουμε να είναι ανεξάρτητα, να μπορούν να αντιμετωπίσουν ακόμα και δύσκολες καταστάσεις και να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους. Προσπαθούμε να διδάξουμε αρχές και αξίες που χαρακτηρίζουν τον πολιτισμό μας, δηλαδή τον σεβασμό προς τον άνθρωπο - την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την παροχή ίσων ευκαιριών, τον σεβασμό στο περιβάλλον που κληρονομήσαμε και την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και της ποιότητας ζωής. Για να πετύχουμε όλα αυτά έχουν εισαχθεί στα σχολεία τα καινοτόμα προγράμματα που βοηθάνε στην ανάπτυξη δεξιοτήτων όπως γνώσης, ευθύνης, αυτογνωσίας, άμιλλας, αξιοπρέπειας, συνεργασίας, αλληλεγγύης, προσπάθειας, κριτικής σκέψης κ. ά. Ένα καινοτόμο πρόγραμμα είναι και το Διακρατικό πρόγραμμα «Big Foot - Διαγενεακή προσέγγιση και ανάπτυξη».

   Από την αρχαιότητα ο Αριστοτέλης είχε αναγνωρίσει την αξία της γνώσης, υποστήριζε μάλιστα ότι η γνώση από την απουσία γνώσης έχουν τόσο μεγάλη διαφορά όση έχει η ζωή από το θάνατο. Κι εμείς σήμερα γνωρίζουμε πως η γνώση είναι δύναμη και αποκτάται τόσο με την εκπαίδευση όσο και με την πρακτική εμπειρία και τη βιωματική μάθηση κάτι που επιδιώξαμε μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

   Ως συντονιστές καθηγητές των καινοτόμων προγραμμάτων είμαστε δίπλα στους μαθητές μας και προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε να ξεδιπλώσουν το δυναμικό που κρύβουν μέσα τους. Άλλωστε το «Γνώθι σαυτόν» του Σωκράτη και τα τρία ερωτήματα των Πυθαγόρειων Φιλοσόφων: τι έπραξα; πού έσφαλα; τι έπρεπε να κάνω και δεν το έκανα; μας διδάσκουν ότι τα παιδιά αν γνωρίσουν τον εαυτό τους, αν ξέρουν ως που μπορούν να φθάσουν, θα αξιοποιήσουν όλες τις δυνάμεις που κρύβουν μέσα τους και κρύβουν πάρα πολλές !!! Άλλωστε ως παιδαγωγοί έχουμε υποχρέωση να μάθουμε στα παιδιά να αγωνίζονται αλλιώς όπως έγραψε ο Αντώνης Σαμαράκης «… δεν έχουμε δικαίωμα να τα κοιτάμε στα μάτια, γιατί σήμερα ένοχοι είμαστε …εμείς οι μεγάλοι, οι μεγάλοι στα χρόνια και στα αξιώματα…οφείλουμε να κοιτάξουμε το παιδί στα μάτια και να του πούμε … σε παρακαλώ να αγωνιστείς, γιατί τίποτα δεν γίνεται χωρίς αγώνα… να αγωνιστείς, αλλά να μείνεις όπως είσαι»!

   Οφείλουμε να βοηθήσουμε τους μαθητές μας να οδηγούνται στην κορυφή μόνο με δίκαιο αγώνα και μέσα από ανηφορικά μονοπάτια. Άλλωστε σύμφωνα με τον Αριστοτέλη «Άμιλλα είναι η τάση να φτάσει κάποιος τον άλλον που τον θαυμάζει ή και να τον ξεπεράσει, χωρίς να αισθάνεται φθόνο αν ο άλλος τον ξεπερνάει». Να χρησιμοποιούμε θεμιτά μέσα για να πετύχουμε κάθε σκοπό και οι προσπάθειες που κάνουμε εκπαιδευτικοί και μαθητές να έχουν πάντα μία ποιότητα. Κάθε φορά που στο σταυροδρόμι συναντάμε τις δυο κόρες την Αρετή και την Κακία οφείλουμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Ηρακλή, δηλαδή το δρόμο της Αρετής. Ο δρόμος αυτός μπορεί να είναι πιο αργός, πιο κουραστικός είναι όμως πιο ανθρώπινος.

   Η αξιοπρέπεια είναι η αίσθηση που έχουμε όταν οι άλλοι μας σέβονται και όταν νιώθουμε ότι έχουμε κάποια αξία . Για να το πετύχουμε αυτό πρώτα εμείς υπολογίζουμε τον εαυτό μας και μόνο έτσι θα μας υπολογίζουν και οι άλλοι. Οφείλουμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να σέβονται τον εαυτό τους, τους φίλους τους την οικογένεια τους και τους δασκάλους τους, να διαλέγουν με ποιους θα συμπορευτούν, με ποιους θα μοιραστούν τις χαρές τους, τις ανησυχίες τους, ποιες θα είναι οι παρέες τους, ποιοι θα είναι οι φίλοι τους γιατί οι φίλοι παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόοδο τους.

   Για μια καλύτερη κοινωνία ας ηχούν στα αυτιά μας τα λόγια του Νίκου Καζαντζάκη «Ν' αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γη. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω». Γιατί εμείς οι εκπαιδευτικοί έχουμε ευθύνη να αφυπνίζουμε συνειδήσεις, ώστε οι μαθητές μας να μπορέσουν να μας φθάσουν και να μας ξεπεράσουν. Έχουμε χρέος να γίνουμε καθοδηγητές, να δίνουμε το καλό παράδειγμα που σύμφωνα με τον Albert Einstein μπορεί να μην είναι ο σπουδαιότερος τρόπος να επηρεάσουμε τους άλλους είναι όμως ο μοναδικός!!! Έτσι μόνο θα βοηθήσουμε τους μαθητές μας να είναι υπεύθυνοι, να ζουν με αξιοπρέπεια, να δείχνουν ανθρωπιά και αλληλεγγύη στο συνάνθρωπο, έτσι μόνο θα οδηγηθούμε σε ένα νέο κόσμο ανθρωπιάς, ηθικής ακεραιότητας και ισορροπίας.

   Ευχαριστώ την Αναπτυξιακή Τρικάλων και το ΚΕΝΑΚΑΠ για την ευκαιρία που μας έδωσαν στο 1ο Γυμνάσιο Τρικάλων να συνεργαστεί με τον Βάιο Κουτή και την Χριστίνα Στραπάτσα στα πλαίσια του Διακρατικού προγράμματος «Big- Foot - Διαγενεακή προσέγγιση και ανάπτυξη». Ευχαριστώ επίσης το Διευθυντή Δ/θμιας Εκπ/σης Ν. Τρικάλων κ. Τσέλιο Θεόδωρο και την υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων κ. Τζιότζιου Ελένη που επέλεξαν το 1ο Γυμνάσιο Τρικάλων και έδωσαν την ευκαιρία σε τέσσερις εκπαιδευτικούς και σε 22 μαθητές και μαθήτριες να συμμετέχουν βιωματικά σε δράσεις εκτός της σχολικής αίθουσας. Ευχαριστώ τους συνεργάτες μου τον κ. Παπαδούλη Χρήστο, τον κ. Πολύζο Θωμά και την κ. Μοτίτσιου Ελένη για τη βοήθεια και τη συνεργασία, ώστε να ολοκληρώσουμε το Διακρατικό πρόγραμμα «Big Foot - Διαγενεακή προσέγγιση και ανάπτυξη». Τέλος ευχαριστώ και τους 22 μαθητές / μαθήτριες για την προθυμία που έδειξαν να εμπλακούν στις δράσεις του προγράμματος. Σας ευχαριστώ όλους.

* Big Foot

 

Ο καιρός στο Καταφύλλι
Τελευταία άρθρα