s70 smart

Koumpouriana

22 - 01 - 2020
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 90 επισκέπτες και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Ela na paiksoume

Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας
Papakostas D Καλά τα νεώτερα για την απόμακρη, δυσπρόσιτη περιοχή μας, την κοιλάδα Αχελώου ποταμού!

 Τα χωριά μας, που αντιμετωπίζουν σοβαρά δημογραφικά προβλήματα και οικονομικού - οδικού αποκλεισμού ζητήματα, γίνονται τόπος Αειφορικών επενδύσεων που θα αναβαθμίσουν το επίπεδο ζωής, τις αξίες γης, με τη δημιουργία θέσεων εργασίας και ανταποδοτικών ωφελημάτων.

 |. Όπως είχαμε γράψει πριν λίγες βδομάδες, η ιδιοκτήτρια Εταιρεία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΑΕ έχει προωθήσει το σχετικό φάκελο προς το αρμόδιο Υπουργείο Επενδύσεων για την άδεια κατασκευής του νέου Υδροηλεκτρικού Καταφυλλίου (Αυλακίου όπως αναφέρεται στα σχετικά κείμενα)/ Επένδυση 180 εκατομμυρίων ευρώ).

 1. Χθες στο Βήμα Κυριακής/ ένθετο Ανάπτυξη ΣΕΛ.B8 - 36, δημοσιεύτηκε εκτενές ρεπορτάζ:

 "Στην Περίοδο 2021 - 28 θα προστεθούν: οι Υδροηλεκτρικοί σταθμοί

 - Της Μεσοχώρας (160 mw)

 - Του Μετσοβίτικου (29 mw).

 - Του Αυλακίου Αχελώου (δηλ. Αρδανόβου Καταφυλλίου) - 83,6 mw.

 [Υπάρχει σχεδιασμός για μεγαλύτερη ισχύ].

 Επίσης για επενδύσεις με αντλητικές μονάδες (Αμφιλοχίας, Αμαρίου κ.λπ.), με φυσικό αέριο, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 35% από έργα ΑΠΕ που έχει θέσει η νέα κυβέρνηση έως το 2030 σε συνεργασία με ΑΔΜΗΕ και αποτελεί και πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 2. Ο νέος Διοικητής ΔΕΗ Γ. Στάσης έχει δηλώσει τη στροφή της ΔΕΗ σε έργα ΑΠΕ και την ταχεία απολιγνιτοποίηση (θα σβήσουν 14 λιγνιτικές μονάδες).

 Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, από κοινού με το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων.

 * Οι πρόσφατες αποφάσεις της Δικαιοσύνης εγκρίνουν τις Αειφορικές Επενδύσεις, φυσικά με την αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας, των όρων και προϋποθέσεων.

 ||. Την Κυριακή 24 Νοεμβρίου (ΣΕΛ.10) δημοσιεύτηκε άρθρο με πλήρη τεκμηρίωση για τα έργα ΑΠΕ, επεξεργασία σκουπιδιών, του τέως πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ΣΕΛ. 10 εφημερίδα "Καθημερινή", ο οποίος υπογραμμίζει:

 Τα υπεύθυνα κόμματα πρέπει να αντιπαρατεθούν στην "ωραιοποίηση αρνητικών καταστάσεων"..... 

 Υπάρχουν διαμαρτυρίες εναντίον των αιολικών πάρκων ....από "υπέρμαχους της ... προόδου", που κατά τα άλλα μάχονται κατά των αιτίων της κλιματικής αλλαγής...

 Εναντίον των εγκαταστάσεων βιομηχανικής επεξεργασίας των σκουπιδιών, στις οποίες έχουν προχωρήσει όλα τα κράτη της Δυτικής Ευρώπης....

 |||. Όλα τα Δημοτικά και Κοινοτικά Συμβούλια Αχελώου και Αργιθέας, διαχρονικά, έχουν ψηφίσει με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ των Αειφορικών επενδύσεων με αντισταθμιστικά ωφελήματα, τήρηση νομοθεσίας και περιβαλλοντικών όρων.

 Ήδη λειτουργούν τα Υδροηλεκτρικά Αργυρίου (ΕΝΕΛ Ελλάς ΑΕ), της Δαφνοζωνάρας Αχελώου/ Αιτωλοακαρνανίας (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΑΕ) και 18 ανεμογεννήτριες στο όρος Γάβρογος Αυλακίου (έναντι Καταφυλλίου).

 Το μεγάλο νέο Υδροηλεκτρικό στο Αρδάνοβο Καταφυλλίου Αχελώου θα αλλάξει ριζικά την εικόνα, οικονομική κοινωνική δημογραφική, της ευρύτερης κοιλάδας Αχελώου.

 Οι κάτοικοι, όλοι οι δημότες το αναμένουν ως "την επένδυση του 21ου αιώνα"!

 Μπορούμε να γίνουμε, από φτωχή και σε δημογραφική συρρίκνωση περιοχή σε τόπο με θεαματική Ανάπτυξη και οικολογική αναβάθμιση, μια δεύτερη "Λίμνη Πλαστήρα" στα νοτιοδυτικά της Θεσσαλίας, στα όρια με Ήπειρο, Στερεά Ελλάδα και Αιτωλοακαρνανία!

 Σε συνδυασμό με το Υδροηλεκτρικό Μεσοχώρας Τρικάλων, την ολοκλήρωση του Φράγματος Υδροηλεκτρικού Συκιάς Αργιθέας, των Αιολικών έργων στον Τύμπανο, Χονδροσπάνι και Αετοχώρι Στεφανιάδας, μπορεί να μετατραπεί η κοιλάδα Αχελώου και η Αργιθέα Θεσσαλίας σε "μπαταρία της Ελλάδας" - παραφράζοντας τα λόγια του επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γ. Περιστέρη, που δήλωσε ότι "η Ελλάδα μπορεί να γίνει η μπαταρία του Ευρωπαϊκού Νότου".

 Με άρση των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, νομικών φραγμών και ταχύτερες διαδικασίες .....

 |V. Τα 20 χωριά της ορεινής Αργιθέας έχουν πολλά να κερδίσουν από την αειφορική, φιλοκλιματική, βιώσιμη ανάπτυξη.....

 Η απόφαση αρ.158/2018 του Δ.Σ. ΑΡΓΙΘΕΑΣ - όπως και των γειτονικών Δήμων Μουζακίου και Αμφιλοχίας - είναι ισχυρή, ενεργή και μπορεί να φέρει έσοδα στο Δημοτικό Ταμείο, που θα ενισχύσουν την οικονομική κοινωνική ανάπτυξη!

 Η συνεργασία με τις εταιρείες έργων ΑΠΕ, την κυβέρνηση, τα υπουργεία Ενέργειας και Επενδύσεων είναι μονόδρομος......

 Δεν χωρούν δισταγμοί, παλινδρομήσεις ή "επαναστατικά μέτωπα".......

 Ας το έχουν υπόψη οι νέοι Αιρετοί της Αυτοδιοίκησης.....

 V. Εμείς, που από το 1998 είμαστε υπέρ των Αειφορικών επενδύσεων, παρακολουθούμε και θα Παρεμβαίνουμε όπου και όταν χρειαστεί....

 Όσοι θέλουν να ηγούνται.... οφείλουν να παίρνουν ανοιχτά θέση.... να μην παραμένουν αναποφάσιστοι, στη... "μέση"....,αναβλητικοί..... διστακτικοί....

 Να είναι πρωτοπόροι, διεκδικητικοί, καινοτόμοι!

 * Μόνο με νέα έργα, με Αειφορικές Επενδύσεις η Ορεινή Πατρίδα θα μείνει ζωντανή, Δημογραφικά ενεργή και με σίγουρο αύριο!

Δημήτρης Παπακώστας

Δίκτυο ΠΑΤΡΙ.Δ.Α. Αχελώου ΑΡΓΙΘΕΑΣ Θεσσαλίας.

(Αιρετός Τ.Α. 1991 - 2019).

Ο καιρός στο Καταφύλλι

01 Faslis Xristos

Σελίδες μελών
Πρωτοσέλιδα
Δι@ύγεια - Δήμος Αργιθέας
Δήμος Αργιθέας
Εθνικές εκλογές Ιουλίου 2019
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019
Εκλογές Σεπτ. 2015
Εκλογές 2014
Εκλογές 2012
Τελευταία άρθρα